Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

nookie736,

Poczekaj na Łukasza, ja nie chce wybiegać przed szereg bo to jego wskazówki doprowadziły do zrobienia zwrotnicy. Jak to gra? Słyszałeś sabe, nie wiem czy słyszłeś midbas biflexa jak nie to tylko mogę powiedzieć że jest bardzo dobry. Głośniki się uzupełniają i jest pięknie.

Ale popatrz na mój nowy głośniczek i to co się dla mnie robi, czyli tubka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16021-100004650 1222594143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuby robi mi facet z azurahorn. Dokładnie tych z mojej fotki nie ma jeszcze na jego stornie bo są dopiero robione, czekam już ponad dwa miesiące. Ale już bliżej niż dalej.

W moim systemie denerwuje mnie tylko bas, wiesz o co chodzi... obudowa bez tylnej ścianki to nie jest maximum. Nie mam miejsca na wielkie odgrody, ale na to też mam już pomysł. Kwestia czasu.

Pozdro

powiedzcie czym mozna skleic zerwany resor w greenconie?? glosnik gra tylko jest podarty na dlugosci mniej wiecej 6-8cm, dokladnie na zalamaniu resora. do experymentow chyba sie jeszcze nada. prosze w o jakies wskazowki.

titan perypetie basowe sa mmi znane, chociaz w tej chwili na jakosc basu nie narzekam. Zastanawiam sie nad takim basem jak w P12, infinite (nie calkiem) baffle, moze 3m x 3m na sciane i w to woofery...

Ja nie mam miejsca na taką akcję z basem, teraz za kolumnami mam wyjście na balkon, okna itd. za jakieś dwa miesiące przeprowadzam się ale tam też sytuacja nie będzie lepsza.

Dlatego planuje wsadzić dwie 15" jedna pod drugą pochylone między sobą pod kątem około 60 stopni.

grały by od 50hz. Bez żadnych ścianek bocznych, obudów bez tyłu itd. po prostu dipol.

Znalazłem gościa który mógłby zrobić głośniki o takich parametrach:

Fs: 21.7hz

Qms: 15.2

Vas: 623L

Cms: .6mm/N

Mms: 90g

Xmax: 12mm

Sd: 855sqcm

Qes: 1

Re: 3.075 ohm

Le: .0375mH

Z: 4ohm

Bl: 6.1Tm

Pe: 100W

Qts: .94

1W sPL: 90dB

Myślę że to mogło by wypalić...

Wielkość, średnica itd. jest dobierana do konkretnej częstotliwości np. moja tuba będzie miała "odcięcie" 475hz ale im wyżej go odetniesz w tej tubie tym mniej podbarwień tubowych będzie. W moim przypadku planuję aby głośnik grał od 700-800hz wtedy niema żadnych podbarwień. Te tuby są robione według wzoru Le Cléac’h. Moja będzie dopasowana do mego głośnika 1.4", ale możesz zagadać z Martinem z auzra i pewnie zrobi tobie wejście pod dowolny głośnik.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację .

Tuby z Australii , no ,no ...:)

------------

Pytałem ponieważ widziałem gotowe horny w ofercie , do których dorabia się adaptery , w zależności od średnicy drivera .

na niemieckim ebayu jest firma ktora proponuje podobne horny, z tego co pamietam to na fotce zamontowane sa na altecu A7, podobno graja lepiej niz orginalne

Zawsze ich wygląd bardzo mnie intrygował ,

jednak nie miałem możliwości posłuchania ich w takim wydaniu .

Slyszałem wiele hornów typu estradowego , ale tam chodziło głównie o uzyskanie odpowiedniego natężenia dźwięków , dużą sprawność .

Czy to już prawie koniec poszukiwań odsłuchowego raju ?

Myślę że koniec jest bardzo bliski jeśli chodzi o kolumny. Co do drewnianych hornów to one są droższe przynajmniej dwa razy, a czasem i 4 razy

mam na zbyciu 2 horny Oris 200 z głośnikami AER (Lowther).

Do kompletu 2 basy w obudowie Onken (sklejka) wg Berta Doppenberga z pasywnymi zwrotnicami.

dokonalem malych zmian w moich odgrodach. Po pierwsze wycielem z biflexa metalowy dust cap tak jak pisze p.Fikus. wiem teraz co mial na mysli piszac "i was sweating like a pig" :):) dalsza czesc "tuningu" polega na tym, ze tweeter "przymagnesowalem" do miejsca gdzie byl dust cap, na tyl tweetera przykleilem kondensator 3.3mf. W sumei gdybym puscil biflexa fullrange to mialbym pelnowartosciowy glosnik koaksjalny. Potem odlaczylem basy i w tej chwili gra nastepujaca kombinacja:

biflex 420 jako mid sub, od dolu nie filtrowany, od gory ciety cewka 0,8 (1st order przy 2500Hz)

saba gra od 2500Hz odcieta olejowymi 12mf (tez 1st order), od gory leci pelnym pasmem,

tweeter odciety 4mf

Sugerowalem sie tym ze biflexy w obudowach typu Santana graja wlasnie do 2500, potem role przejmuje fatalny tweeter ktory zdemontowalem.

:)))))))) poki co jest zaaajebiscie, biflex daje na tyle duzo basu ze nie dostrzegam braku sansui....saba gra jaz wykle pieknie i nie jest narazona na przeciazenie bo ciecie jest w miare wysokie. Nie wiem czy tak tego nie zostawie bo poki co jestem pod bardzo wielkim wrazeniem takiej konfiguracji.

nadal jednak nei wiem czym skleic saby...coprawda graja (okazalo sie ze obie maja przerwane membrany) ale nie chce ich do konca zerwac

Może coś z moich doświadczeń w materii klejenia membram się przyda .

Miałem przyjemność reanimować kilka papierowych membram i zawieszeń w głośnikach .

Głównie w starych radiach .

---------------------

Pierwsze co należy zdiagnozować , to przyczynę i skutek .

Czy przerwanie ma charakter nagłego uszkodzenia mechanicznego , czy też jest to już objaw zmęczenia materiału po wieloletnim wykorzystaniu .

Dlaczego tak ?

Przerwania mechaniczne można w dosyć prosty sposób naprawić , natomiast rozluźnienie struktury , postrzępienia , wydmuchania to znacznie gorsza w regeneracji materia.

1. Proste mechaniczne przerwania , podklejałem bibułką do skrętów ( przed użyciem :)) nasączną mocnym klejem do tapet np. Metylan instant Henkela . Należy przerwanie delikatnie nasączyć rozrobionym klejem , w niarę możliwości zbiżyć do siebie przerwane powierzchnie . Można to zrobić papierową taśmą klejącą ( delikatnie !!!) typu " gęsia skórka " , po wyschnięciu taka taśma łatwo się odrywa .

Następnie w zależności od wielkości przerwania dociąć odpowiednio bibułki ( szersze od przerwania o 3-5 mm ) , nasączyć je klejem i podklejać zarówno z przodu jak i tyłu membramy . Jeżeli dostęp do tylnej części jest utrudniony , pomóc można sobie pędzelkiem , którym naniesiemy bibułkę .

To samo z przodu przerwania . Powierzchnie klejenia obustronnie powlec klejem ( pędzlem ).Jeżeli bibułka nam się rozeszła , można nakleić dwie , trzy warstwy .

Oczywiście taki zabieg ma wpływ na strukturę membramy ( miejscowe stwardnienie - usztywnienie ), czy też zawieszenia , ale w przypadku niemożliwości wymiany całości , jest jakąś metodą zaradczą .

Właściwa konsystencja rozrobionego kleju to przeźroczysty dosyć gęsty kisiel .

2. Wydmuchania , postrzępienia , rozdarcia z ubytkami , można reanimować podobnie jak powyżej , podklejeniami . Należy wówczas słabym roztworem wspomnianego kleju najpierw posmarować całą powierzchnię , a następnie podklejać , i uzupełniać braki . Jeżeli występują braki ( małe )części powierzchni , uzupełnijmy je rozmiękczonymi bibułkami , a nestępnie powierzchniowo należy je nimi przekleić .

Spotkałem się też z domowym sposobem zabezpieczania membramy poprzez parokrotne popsikanie jej lakierem do włosów w sprayu .Nie należy zabierać go z łazienki , bo raz , że najczęściej to dosyć drogie akcesoria do zachowania urody naszej partnerki , a dwa , że stwierdzone użycie i braki grożą rozwodem .

Kupujemy najtańszy specyfik w markecie na najniższej półce ( koszt około 4 zł ).

Lakier po wyschnięciu wiąże poluzowane struktury . Należy to robić z umiarem , aby głośnik nie ociekał , i wchłonął specyfik . Nie przesadzamy z ilością napyleń , bo zrobimy z wiekowego papierzaka , nowego Fostexa .

Membrama sztywnieje , ale jeszcze trochę posłuży .

------------------------------------

Generalna zasada , jeżeli mamy możliwości techniczne i finansowe , należy zgromadzić mały zapas ulubionych głośników . Te najbardziej ulubione najszybciej zniszczymy .

ciekawy basowiec - 22 cale:

Ukryta Zawartość

parametry niczego sobie, producent pisze ze do zastosowan hifi, cena 200 euro za sztuke

Ukryta Zawartość

Witam !

Czy ktoś z grona " odgrodzian " , miał do czynienia ( do słuchania ) ze starymi owalnymi głośnikami szerokopasmowymi Telefunkena . Jeśli tak proszę o wrażenia odsłuchowe ... jakiekolwiek .

Dziękuję za informację .

Noszę się z zamiarem nabycia takowych , od starego gramofonu Telefunkena .

Rozmiar tak około 15 / 25 cm .

Nie znalazłem zbyt wielu informacji w sieci , stąd pytanie do " miłośników zakurzonych papierzaków ".

Dziękuję za odzew .

Swoją drogą czy Telefunken , Grundig , Siemens i podobni producenci korzystali ze swoich konstrukcji głośnikowych , czy też tylko im " szyldowali " . Z oglądu nabytych telefunkenów wynika , iż są podobne do isophonów .

Ukryta Zawartość

post-18198-100003616 1223884992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i stalo sie...koleg audiofil, swiezo po zakupie kolumn Triangle Extan (cena za nowe 6000 DM, kolega dal jakies 900 za uzywki), szuka pary sab greencone i czegos sensownego na bas :))))) swoja droga to on mnie pare lat temu zarazil "odgrodami", zdjecie jego poteznych konstrukcji wkleilem pare stron temu. Ja z kolei experymentowalem z moimi, tzn odlaczylem saby, puscilem biflexy full range i od 8000Hz tweetera...to jednak nie to co z sabami :( biflex zostanie jako woofer, saba przejmie reszte. Oficjalnie moim zdaniem saba to najlepszy full range jaki slyszalem. over and out

p.s na zdjeciu wspomniane Triangle Extan - na basie 3 x 17 cm, 17cm papierowy fullrange i wysokotonowka...bardzo ciekawa konstruckja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kup radio na niemieckim ebau badz poprosc znajomych z niemiec o odwiedzenie szrociarni tam to chodzi czasem i po kilka zlotych tu po kilka stowek

Ooo, dzieks za rade, to ide cisnac kumpla zeby szukal mejla do ciotki :) Ale gdyby w tym czasie wpadl tu ktos majacy ochote sprzedac jakies fajne fullrange to wciaz jestem zainteresowany i prosze o wiadomosc! Pozdro!

Na znanym wszech-portalu , Saby są traktowane z wyjątkowym namaszczeniem ( cenowym ).

Proponuję małe poszukiwania również innych " papierków " .

Najczęściej kończą się ceną 9,99 - 14,99 za parkę , a potrafią dźwiękiem zaskoczyć , wide głośniki Grungiga , Telefunkena , Isophona .

Co do tego ostatniego , to nawet trochę zaczepnie i polemicznie stwierdzę , że gra równo a może nawet równiej niż Saby . Chodzi o średnicę .

Ostatnio dokonywałem ostatecznego wyboru między sabami , a isophonami , i zostały te ostatnie , ale może to kwestia słuchowego przyzwyczajenia .

W każdym razie poszukiwania i próby z innymi " antycznymi producentami ,nie są kosztowne , a mogą przynieść dużo pozytywnych wrażeń .

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj moje odgrody zmieniły swój kształt w sposób wyjątkowy. Natchnięty weną poszukiwania dobrego dźwięku popełniłem obudowę zwaną Karlsonem, (jeszcze nie wyklejona matą bitumiczną a już żłobi rowki w dębowej podłodze), nie moge podnieśc bez strzykania w kręgosłupie.

Głosniki to sprawdzone Siemensy i Carwin Vega. I najważniejsze to z czego słynie taka obudowa to bas - szybki, energetyczny bez jakichkolwiek nalotów. To co się poprawiło porównując z odgrodą to bas, który dostał lepszeo tempa i konturów oraz wypełnienie średnicy - co mnie najbardziej cieszy. Scena nadal świetna muzycy wiadomo gdzie siedzą lub stoją, jedynie przestrzeń uległa zmianie, tak jakby brakowało powietrza. Tyle po pierwszych godzinach słuchania, wrzucam kilka fotek.

Ukryta Zawartość

post-9957-100002351 1225644727_thumb.jpg

post-9957-100002352 1225644727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi