Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, nasuwa mi sie pomysł na ciekawy temat:

Jak połączyć zalety OB i dobrej obudowy.

Ostatnimi czasy zastanawia mnie to zagadnienie bo odgrody posiadają świetną szybkość, ale brak im wypełnienia, ciężaru jakim moga sie pochwalić obudowy. Jak to połączyć?

Bo jeśli nawet ten ciężar pochodzi poprzez pogrubienie, zniekształcenia pochodzące od obudowy to czy takie pogrubienie nie sprawia, że dźwięk staje bardziej naturalny? Bo co to za przyjemność słuchać np gitary klasycznej bez zaznaczonego pudła rezonansowego?

Czy zwróciliście też na to uwagę?

Zdzislav, 2 Lis 2008, 23:23

>Jak połączyć zalety OB i dobrej obudowy.

Tak właśnie mam zamiar zrobić.

Wysokie i ścednica z OB a bas z Karlsona. Skrzynia Karlsona ma 838mm wysokości. Wystarczająco nisko, żeby nad nią dać wysokotonówkę na wysokości około 1m, a nad nim średniaka.

W projekcie Tymka nie podoba mi się tylko to że głośniki są za nisko.

coś takiego jak na zdjęciu poniżej.

fotka ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4291-100002301 1225713758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry pomysł.

Jednak zamiast odgrody średnio-wysoko I frame, wolałbym zastosować H frame, a to dlatego ze H dodaje mięska na średnicy. Tyle ze z przodu "skrzydełka" wystawały by nie za daleko, z kolei z tyłu już znacznie dalej( powiedzmy te 15cm - czyli nie za dużo.) Z doświadczenia wiem ze na stereofonii nie traci sie wiele, ale pojawia sie więcej szczegółów na średnicy i na wysokich, z dodatkiem miecha of course.

Taka konstrukcja ma duże szanse na połączenie zalet obudowy z dechą. Choć przyznam ze nie słyszałem nigdy basu z carlsona, trzeba będzie coś popełnić w wolnym czasie:)

Bardzo fajne rozwiązanie z umieszczeniem głośników nad pudłem basowym, zagrają do tyłu i pewnie poprwi się przestrzeń. Ja zrobiłem tak ponieważ miałem dosyc osobnych dech z basem, osobnych szerokopasmowych i zawsze brakowało mi wypełnienia dolnej średnicy. Z dechy fajny dźwięk połączony z basem i wypełnieniem pojawiał się przy głośniejszym słuchaniu, a ja niestety zazwyczaj słucham cicho.

W rozwiązaniu z Karlsonem wypełnienie średnicy i niski pulsujący bas jest odczuwalne przy niskich poziomach głośności, dzwięk jest czysty, szybki i swobodny, moja 300B bez problemu sobie z tym radzi. Umieszczenie głośników szerokopasmowych i wysokotonowych na tej wysokości jest prawie idealne, słuchając w fotelu mam je praktycznie na wysokości uszu. Jest to pewien kompromis pomiędzy przyjemnością słuchania a zwiewnością OB, na chwilę obecną jestem bardzo zadowolony z uzyskanych rezultatów musze się osłuchac z tym co zrobiłem i pewnie za jakiś czs sklecę nowe paczki.

Zdzislav, 3 Lis 2008, 17:07

>Bardzo dobry pomysł.

>

>Jednak zamiast odgrody średnio-wysoko I frame, wolałbym zastosować H frame, a to dlatego ze H dodaje

>mięska na średnicy. Tyle ze z przodu "skrzydełka" wystawały by nie za daleko, z kolei z tyłu już

>znacznie dalej( powiedzmy te 15cm - czyli nie za dużo.) Z doświadczenia wiem ze na stereofonii nie

>traci sie wiele, ale pojawia sie więcej szczegółów na średnicy i na wysokich, z dodatkiem miecha of

>course.

>

>Taka konstrukcja ma duże szanse na połączenie zalet obudowy z dechą. Choć przyznam ze nie słyszałem

>nigdy basu z carlsona, trzeba będzie coś popełnić w wolnym czasie:)

zgadzam sie w 100%. Z tym ze ja na dol sprobowal bym onkena jak u Hiragi i na to jak kolega wyzej wspomnial.

Zdzislav, 4 Lis 2008, 13:44

>onkena na pewno łatwiej wykonać, tak mi sie zdaje :)

>

>Ale jak jest dźwiękowo??

Ja nie pytam co łatwiej wykonać.

Ja się pytam: co lepiej zgra z odgrodą?

jop...najlepiej 360 Litrow jak Hiraga przykazal i w to Altec 416 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cos w tym stylu, przedni panel wydluzyc na 130cm w gore i w to greencones.

Ukryta Zawartość

tymek, 3 Lis 2008, 17:46

"

Umieszczenie głośników szerokopasmowych i wysokotonowych na tej wysokości jest prawie idealne, słuchając w fotelu mam je praktycznie na wysokości uszu ."

Bardzo fajne poszukiwania !

Mam jedno pytanie , w oryginalnej konstrukcji Karlsona , ta górna częśc to rodzaj pudła rezonansowego dla basu . Czy umieszczenie tam głośników o " dipoidalnej " charakterystyce pracy , nie powoduje upośledzenia ich pracy ? Pytając wprost , czy bas nie wypycha ich membram do przodu , ograniczjąc zakres wychyleń ? Proszę o wrażenia odłuchowe .

Pytam bo konstrukcja tego typu ma oprócz pewnych właściwości fonicznych , również akceptowalne walory estetyczne , na które w przypadku odgród trzeba trochę przymykać oczy .

moze mi ktos polecic jakis mikrofon pomiarowy do laptopa? chcialbym sie pobawic w pomiar, tak ze do warunkow domowych, zaden high end...

>Mocny Klient

Po kilku dniach słuchania, nie zauważyłem opisywanego przez ciebie efektu wychylania membran lub zniekształcania dźwięku przez takie umiejscowienie głośników. Z pewnością ma to wpływ na pracę głośnika, ale raczej minimalną przy normalnych poziomach głośności. Tego typu membrany grają z minimalnymi wychyleniami które można wyczuc, a nie zauważyc.

Z pewnością robiąc pomiary pracy całej kolumny mogłaby wyjśc zgroza, ale przyjemnośc słuchania i nietuzinkowy wygląd rekompensuje wszelkie minusy, których jeszcze nawet nie szukam tylko przerzucam płyty w odtwarzaczu.

Właśnie przeleciał przez pokój Allan Taylor, teraz odwiedziło mnie Morphine, a w zasadzie jeszcze się goszczą. Nawet nie zauważyłem kiedy kapcie mi spadły...

Oto moje pierwsze i narazie prowizoryczne dechy, jeszcze cieple :)

Na razie nie maszalu, ale widze potencjal i zamierzam kontynuowac zabawe! Dechy jak widac bez basowcow narazie na owalach Isophona i gorze Saby...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A i jeszcze jedno pytanie .

Czy słychać - czuć wyraźny postęp w porównaniu do odgród , czy też może to zupełnie inna przestrzeń akustyczna , której nie sensu porównywać do OB ?

W stosunku do odgrody to nie jest postęp, a raczej krok w bok. Dzwięk nabrał masy a stracił taką odgrodową lekkośc - ale i tak jest dużo lepiej niż z normalnych przetworników. Mam wrażenie, że najlepszym rozwiązaniem jest faktycznie umieszczenie średnio i wysokotonowego głośnika nad obudową basu. Wymiary są identyczne jak w orginale dla 15 calowego głośnika na 20 strnie tego wątku jest link do strony.

Wymiana skrzydełek to najmniejszy problem, wszystko jest zrobione tak aby odkręcic kilk śrubek i zamontowac nowe głośniki. Teraz jestem na etapie dobierania elementów zwrotnicy także dzwięk się zmienia, ale charakter brzmienia jak najbardziej mi odpowiada. Niestety aby posłuchac tego typu konstrukcji i przekonac się na własne uszy o jego jakości i wadach trzeba zbudowac ją samemu, to samo dotyczy onkena, hornów itp. Zabawa jest świetna, uzyskane efekty zdecydownie przekraczają włożoną pracę. Ostatnio słuchałem kolumn Audio Note za około 9 kilo złotych i Karlson wypada na ich tle bardzo dobrze, dla mnie lepiej, wszystko to kwestia indywidualnych potrzeb i oczekiwań wobec dzwięku.

Jakis czas temu widzialem w jednym ze sklepow audio wlasnie takakonstrukcje "hand-made" i sie zastanawialem co toto jest, przeciez odgroda wyglada inaczej, a tu prosze....

weekend, z ciekawości zbudowałem 2 skrzynie(oz) o poj ok 400 l i niestety nie było za fajnie. Bas sie zmulił, stracił na szybkości. Odgroda jest znacznie lepsza w przetwarzaniu basu niestety... Mam nadzieje ze onken czy crlson dają lepiej rade.

Jak zawsze trzeba dojśc do pewnego kompromisu, albo odgroda ze wszystkimi zaletami i wadami albo coś pośredniego. Wszystko jest kwestią indywidualnego podejścia i oczekiwań. Raczej taka konstrukcja jest do dużych pomieszczeń od 30 metrów. Ja mam 35 metrów otwarte na przedpokój i klatkę schodową także wszystkie normalne konstrukcje miały problem z niskim basem. treaz przekaz jest taki jakiego szukałem czyli pojawił się niski pulsujący bas, dużo powietrza i pełna średnica - szrokopasmowiec dostał oparcia i teraz dopiero gra. Przejął niższą średnicę i przy swojej szybkości i barwie powoduje to cos co sie lubi.

• Pokaż nowe odpowiedzi