Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Wyjaśnijcie mi proszę jaka była była funkcja tych śmiesznych "horników" montowanych w miejscu nasadek przeciwpyłowych w klasycznych głośnikach papierowych z magnesem alnico z przełomu lat 50i60.

Czy jak zasugerował artPaw nie za bardzo nadają się na woofery?

Jeśli się nie nadają, to co ciekawego Waszym zdaniem można uzyskać z 12" RCA na średnicy?

Ciekaw jestem jak to może zagrać w miejscu 20-to centymetrowych czarnych sab DEW.

Tak na marginesie 15" stare MagnaVoxy z ebaju to razem z shippingiem ok. 900pln, a to już jak na moje podkarpackie warunki nie jest tanio.

Pozdrawiam z Podkarpacia

pallak

z 12" dzwiek jest większy. Tak w dużym skrócie...

Jezeli usłyszysz nieprzyjazne dla ucha megafonowanie , wytnij te tutki .

które sztucznie uwypuklają górę pasma czyniąc z tego głośnika quasiszerokopasmowca.

Oczywiście że wypróbuj je na basie, może sprawią niespodziankę.

pallak68

Może taka próba , ten 12" zainstaluj jako pełnopasmowy , i dodaj odcięty kondensatorem tweeter .

Myślę , że trzeba trochę uzbroić się w cierpliwość , i nie kupować na chybcika , czasami warto poczekać .

Dobrych i dużych głośników basowych szukają wszyscy , a wraz z rozwojem tego wątku , ilość poszukujących rośnie geometrycznie .

A okazje cenowe też trafiają się , nawet na podkarpaciu , były do odbioru w Rzeszowie .

To dobre chwalone w sieci głośniki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kto ma stówkę na zbyciu??

Ukryta Zawartość

Wyglądają smakowicie, ciekawe co za magnesy tam siedzą?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Widzę, że przy odrobinie szczęścia i cierpliwości możliwe jest zdobycie 15" basowców do naszych projektów. Na razie czekam na przesyłkę, jak już się u mnie w domu pojawia owe 12" RCA to zdam relacje jak one graja w konfrontacji z sabami DEW. Oczywiście wypróbuje je również w roli do której miałem zamiar je pierwotnie użyć .

Ten większy dźwięk, hmmm.. brzmi obiecująco, szczególnie, że z małego lampowca chciało by się czasami mieć większy dźwięk. Powiem więcej "Wielki Dźwięk"

Dzięki za wszelkie informacje.

p.s.

Szkoda mi trochę tej okazji z alegro a dokładnie tych magnavoxsów z Dynowa, to tak na marginesie pół godzinki drogi z Rzeszowa, a Dynów to niezwykle urocze galicyjskie miasteczko nad Sanem.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie

pallak

To jeszcze ja

Jeśli ktoś szuka na bas czegoś,to pierwsze z brzegu;

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam raz jeszcze z ziemi rzeszowskiej

pallak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może dwa monobloczki do jakiś prądożernych desek?

Ukryta Zawartość

Miałem ostatnio okazje usłyszeć mozliwości głośników w OB, musze powiedzieć że jestem pod wrażeniem.

Spora dawka realizmu, dzwięk całkowicie swobodny i bez podbarwień typowych dla skrzyń.

Już wiem ze to moja nowa droga :)

Przejrzałem z grubsza wątek, teraz zabieram sie do szczegółowej lektury.

Bardzo podoba mi się pasja z jaką budujecie swoje konstrukcje, niektóre z nich wyglądaja bardzo ciekawie.

Panowie, macie spore doświadczenie i wiedze, gdybym zapytał o głosnik, absolutnie "top end" do OB, ale nie typowy fullrange, tylko koaxial 12" ( 30 cm ) oczywiscie na magnesach alnico.

Wiadomo że nie ma tego jedynego najlepszego, ale powiedzmy pierwsza piatka.

W tej chwili słucham na Goodmansach 301 w skrzynkach, z tego co sie orientuje te głośniki niezbyt nadają sie do OB.

Z góry dziękuje za sugestie.

Zdzislav, 8 Sty 2009, 13:47

>Co do basu to rób jak największą dechę na bas jaką możesz wsadzić. Najlepsze są mniej więcej

>kwadratowe - grają najczyściej, bas wydaje się być bardziej liniowy od basu z prostokątnej dechy.

>Głośnik najlepiej przykręcić na wysokości 10-15 cm od podłogi.

Zdzislav, czegos nie rozumiem. Jesli masz wielka kwadratowa deche i wsadzisz glosnik na jej dole to mija sie to chyba z celem. Wielkie dechy maja przede wszystkim zatrzymac pewne czestotliwosci, wiec jesli dlugosc fali jest taka sama w kazdym kierunku to miara calosci bedzie liczona jedynie dla najkrotszej odleglosci od glosnika. U Ciebie bedzie to odleglosc na bok od glosnika. Jesli juz, to cos takigo jak na zdjeciu Tymka ma sens, bo tam dlugosc deski na bok jak i do gory jest zblizona.

rochu,

skrzynia jest przypadkowa, obudowa zamknieta 50 l.

Kupiłem głośniki okazyjnie i wsadziłem w to co miałem, nie myslałem o innej skrzyni bo gra to całkiem sympatycznie, a basrefleksu nie trawie.

bamarek, 11 Sty 2009, 20:21

>Zdzislav, 8 Sty 2009, 13:47

>>Co do basu to rób jak największą dechę na bas jaką możesz wsadzić. Najlepsze są mniej więcej

>>kwadratowe - grają najczyściej, bas wydaje się być bardziej liniowy od basu z prostokątnej dechy.

>>Głośnik najlepiej przykręcić na wysokości 10-15 cm od podłogi.

>

>Zdzislav, czegos nie rozumiem. Jesli masz wielka kwadratowa deche i wsadzisz glosnik na jej dole to

>mija sie to chyba z celem. Wielkie dechy maja przede wszystkim zatrzymac pewne czestotliwosci, wiec

>jesli dlugosc fali jest taka sama w kazdym kierunku to miara calosci bedzie liczona jedynie dla

>najkrotszej odleglosci od glosnika. U Ciebie bedzie to odleglosc na bok od glosnika. Jesli juz, to

>cos takigo jak na zdjeciu Tymka ma sens, bo tam dlugosc deski na bok jak i do gory jest zblizona.

Masz rację. Do niedawna też tak uważałem. Zbudowałem nawet takie dechy na bas ja mówisz. Miały 2m szer i 1,1m wysok. I w moim pokoju bas zaczął sie wzmacniać gdzieś na środku. Na desce 2x2m tego nie było, bas był równy i schodził niżej. Więc jeśli nie chcemy kompromisów warto zainwestować w kwadratową dechę na bas.

Hmmm...ciekawe. Moze to kwestia innej sztywnosci deski? U mnie tez bas wzmacnia sie jakby w srodku. Jak znajde deche i troche czasu to moze tez sprobuje cos takiego. Tylko jak przekonac druga polowke, ze decha 2x2m to jest ladny mebel?

>OnlyTubeAmps

gdzie wyczytales ze sie nie nadaja??????????????nadaja sie idealnie, rzeklbym ze to jedne z najlepszych szerokopasmowcow do tego celu.Przeczytaj na jednej z pierwszych stron, mialem je jakis czas i do dzis zaluje sprzedazy.Nie szukaj dalej, masz wszystko czego trzeba, dokup tylko jakis tweeter, moze taki16 omowiec do kompletu z jednej stajni :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736,

z tego co wiem do OB nadają się lepiej 201, czytałem o tym też na tym forum. Postaram się odszukać ten wpis.

Rzecz jednak też w czym innym, zależy mi na puntowym zródle dzwięku, a takie zapewnia tylko koaksial.

301 to świetny głośnik, ale jak sam zauważyłeś wymaga tweetera, probowałem cos do niego dopasować, z lepszym lub gorszym skutkiem, ale zawsze miałem wrazenie ze dzwięk traci spójność.

Słyszałem juz troche koaksjali, Altec czy Tannoy - tam bylo własnie to czego szukam - każdy dzwiek dobiegał dokładnie z tego miejsca z którego powinien, nic sie nie rozmywało.

Gdyby połaczyć zalety koaksa i OB to myśle że to by były okolice nirwany :)

Marzy mi się jakis Altec, pytanie tylko który jest wart uwagi?

OnlyTubeAmps

Czy probowałeś sam zrobić coaxiala np. tweeter saby + 12"lub 15"-- / biflex byłby dobry / w taki sposób jak na obrazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tylko jak przekonac druga polowke, ze decha 2x2m to jest ladny mebel?"

malujemy na dechach badz w przypadku braku talentu robimy maskownice z materialu na ktorym sporzadzamy wydruki czegos ladnego jak ktos chce moze nawet ramki dorobic ;)

artPaw,

bardzo fajny pomysł, ale tweeter saby nie nadaje sie chyba, ma otwarty kosz.

Musze to sprwadzić z jakimś innym głośnikiem bo patent wygląda ciekawie.

Kosz w sabci można osłonić kubeczkiem.

To są fabryczne patenty stosowane rzadko , ale jednak.

Pewnie jakoś to gra jeżeli tak czynią.

Ja to bym chętnie posłuchał jak gra Tannoy Red monitor na desce. Tylko ta kasa misiu, kasa....

artPaw,

pomysł z kubkiem bardzo dobry, trzeba by tylko wytłumić środek żeby uniknąć rezonansów wewnątrz.

Ciekawe czy inne stare stożkowce są w środku wytłumione...

Tannoy Red - to brzmi ciekawie... a czy on jest "nadający się"? :)

Red nadaje się na pewno, ale cena jakaś dziwna

Pojedynczo i bez mebli można go upolować trochę taniej.

Ukryta Zawartość

Biflexa 15" słuchałem u ŁF. Gra na średnicy. Jest dobrze. Bardzo dobrze. Plus tweeter saby lub dobry mały horn w środek i można potraktować go jako pełnopasmowego koaksjala. Takie rozwiązania są w niektórych 15" university. Tylko małe ale. Gdy 15" będzie wysoko na poziomie uszu, nie zagra wtedy niskim basem.

Ukryta Zawartość

artPaw, 12 Sty 2009, 11:45

>biflex

>świetny na bas

>

>

Ukryta Zawartość

Na średnicę i wysoki bas. Niskiego basu z niego nie będzie. A jak się nawet pojawi to średnica będzie mocno wywalona.

BTW - czy to nie jest przypadkiem aukcja nookiego?

Ukryta Zawartość

kubedes, 12 Sty 2009, 23:15

>BTW - czy to nie jest przypadkiem aukcja nookiego?

Raczej nie, o ile mi wiadomo nookie to rejony Hannoveru a nie Essen.

ArtPaw - piszesz, że deska min. 1,2m x 1,2m - skąd to 1,2 metra się wzięło?

Zaczynam się zastanawiać i powoli urabiać Lepszą Połówką nad dechą z przezroczystego akrylu. To też jest ścieżka z podwyższeniem WAF'u - wówczas odgroda "znika". Jeszcze jak zadba się o efektowny tylny pałąk (np. nierdzewka), to... :-) Decha z akrylu byłaby kwadratowa, gdzie mój koaksjal University 315-c wisiałby w środku. Decha lekko pochylona w górę. Max, który pod moimi skosami i w moich warunkach lokalowych mogę uzyskać, to 1m x 1m i coś czuję, że to będzie mało. Gram teraz na open boksie 105cm x 45cm x 23cm i basu jest malutko... Miałeś basowego 15" uniwerka (na basie mam praktycznie t samo) w dłoniach.

No właśnie, to co z tymi kwadratowymi dechami z basowcem na środku kontra decha z basowcem przy podłodze. Jeśli ktoś testował jedno i drugi, to niech się wypowie o zaletach i wadach obydwu rozwiązań.

madly

To minimum urodziło się samo. Powstało z przecięcia na pół zwymiarowanej do sprzedaży 1.25 x 2.5 m sklejki 3/4".

Nie robię eksperymentów z innymi dużymi dechami. Koszty są niemałe. Ten rozmiar kosztował 350 , gra wyśmienicie i nie szukam nic więcej. Środek głośnika mam 40cm nad podłogą. Przyznam szczerze że 40cm zerżnąłem od ŁF uznając, że sam nie wykombinuję lepiej. Przypuszczenia się sprawdziły.

Należy koniecznie próbować z pochyleniem, odległością od tylnej ściany i kątem skręcenia. Odradzam podkładki kołeczki, szpilki a tym bardziej granit pod dechy. Bas wtedy zanika. Cienka warstwa filcu lub gumy aby nie rysowało podłogi jest ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi