Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

skrzynki robiłem wg własnej koncepcji, około 90na50na30, jak je skończe (jak przyjdzie paczka z tłumieniem) zrobię pomiary charakterystyki ;)

Witam.

Kombinuję jaką obudowę zastosować do popularnego arz 6608. Dałem filtr szeregowy. Dźwięk ogólnie mówiąc nie najgorszy :)

Problem mam z obudową. W odgrodzie basu jest bardzo mało. Myślę by zastosować open box z otwartym dołem i postawić to wysokich kolcach. Była by to zarazem prymitywna linia transmisyjna :) Co o tym myślicie ? Nie popełniam ja tutaj jakiegoś błędu myślowego... ? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

bamarek, 17 Sty 2009, 12:34

Kolce tylko po to, żeby umożliwić odprowadzanie powietrza z obudowy. Równie dobrze mogą to być drewniane listewki :) Chodzi mi o to, czy taka obudowa w ogóle ma sens ?

Ja probowalem cos takiego zrobic choc moja obudowa miala zupelnie inne wymiary, to byla raczej taka mala pralka bez dolu, ktorej rogi staly na podstawkach. Efekt oplakany, bo burczalo to niemilosiernie, a basu bylo wciaz za malo. Twoja obudowa jest zgrabniejsza ale burczenia chyba nie zniwelujesz. Jesli masz juz deski to sprobowac z drugiej strony nie zaszkodzi.

Powoli zgłębiam temat OB.

Bardzo często przewija się temat wartości qts, z tego co wyczytałem optymalna wielkość to okolice 1,0.

Wyszperałem parametry Axiom 301, może przydadzą się jeszcze komuś:

Fs 34Hz

Qts 0.217

Qes 0.23

Qms 3.4

VAS 311 Litres

Xmax 6mm

Piston area 0.0491 sq metres

SPL 96dB (1W/1M)

Flux density 1.6T

Z kolei dla Axiom 201 qts to 0,6.

Wynika z tego że 201 lepiej nadaje się na deske, 301 raczej słabo :(

Czy zna ktoś wysokość qts dla Triaxiom 1220? W sieci niczego na ten temat nie znalazłem.

jozefkania, 17 Sty 2009, 11:57

>Witam.

>Kombinuję jaką obudowę zastosować do popularnego arz 6608. Dałem filtr szeregowy. Dźwięk ogólnie

>mówiąc nie najgorszy :)

>

>Problem mam z obudową. W odgrodzie basu jest bardzo mało. Myślę by zastosować open box z otwartym

>dołem i postawić to wysokich kolcach. Była by to zarazem prymitywna linia transmisyjna :) Co o tym

>myślicie ? Nie popełniam ja tutaj jakiegoś błędu myślowego... ? :)

hej.

ja juz gdzies wczesniej wspominalem o tym glosniku. najlepsza konstrukcja to "voight pipe".

projekt znajdziesz na elektrodzie. ja zrobilem na poczatku wersje "pelna", tzn. 2 metry wysokosci. gra ciekawie. nie nadaje sie do duzych pomieszczen. ale do malego pokoju w sam raz. tyle ze zajmie ci spora jego czesc :)

Hallo, mam pytanie (pisze po raz drugi, bo forum sie obrazilo i nie przyjelo mojego wpisu przed chwila ;/)

czy tonsilowski GDN 25/60 zagra jakos w OB?

potrzebuje czegos na dol, bo sama tesla ARZ 6604 nie daje rady.

no i zeby ten bas JAKIS byl, nie samo buczenie - da rade cos takiego wyciagnac?

da radę , ale nie takim tonsilem , skuteczny 15" ma być, są jakieś nowe , ciekawe basowe tonsile 15" po199zł . Nie wiem nie znam, zarobiony jestem.

miku, 19 Sty 2009, 08:41

No kusi mnie, żeby zrobić "voight pipe", jednak na razie spróbuję krótkiej linii transmisyjnej, dobrze wytłumionej :) Mam nadzieję, że moich 10 metrach kw. osiągnę satysfakcjonujący mnie bas. Nie mówię tutaj o trzęsieniu Ziemi, bo to nie realne :) Chcę żeby po prostu bas był przyjemny dla ucha.

guitarmen a może pokombinuj właśnie z TL ? :) Wtedy sama Tesla może Cię zadowoli.

P.S.

Jak mi to nie zagra w tej TL to spróbuję mocno wytłumioną, 50litrową OB. Jak to nie da basu, to zwątpię, że w ogóle da się z tego przetwornika wydobyć bas. Mam nadzieję, że będę miło zaskoczony :)

z TL za duzo roboty, poza tym tesla mi najlepiej gra "gola".

dalem na nia rezystor, bo byla za glosna w stosunku do wysokotonowca, wiec sprawa efektywnosci nie jest wazna.

Wiec ponawiam pytanie, wiecie wiecej to mozecie wiecej powiedziec :]

poki co mam uklad mono (nie pytajcie co i jak ;p), a teraz chce zrobic sobie niewielki odgrody.

decha jakos ponad 1m, ale waska (nie moge miec szerokich), ok 30-40cm.

no i na dol chcialbym te tonsile, wsadze je tam i tak i tak, ale pytam Was z ciekawosci, bo sie lepiej pewnie znacie ;)

jozefkania, 19 Sty 2009, 14:17

>P.S.

>Jak mi to nie zagra w tej TL to spróbuję mocno wytłumioną, 50litrową OB.

OB to Open Baffle - odgroda.

Mocno wytłumiona 50-litrowa ogdroda?

no i na dol chcialbym te tonsile, wsadze je tam i tak i tak, ale pytam Was z ciekawosci, bo sie lepiej pewnie znacie ;)

------------------------------------------------

zagrają może do 300-400 hz .

kubedes, 19 Sty 2009, 14:57

Errata: Jak mi to nie zagra w tej TL to spróbuję mocno wytłumioną, 50litrową OZ.

OZ, OZ - obudowę zamkniętą :) 50litrową OZ.

Pomyliłem się oczywiście :)

kubedes masz piwo ode mnie :) Jeśli lubisz, naturalnie.

Zwiekszysz efektywnosc badz zejscie w hz tonsili majac ich wiele ssztuk i podlaczajac je razem szeregowo badz rownolegle trzeba bedzie tylko tlumic najwieksze podbicia - na poczatek mozna posprawdzac nawet bawiac sie korektorem pasywnym, jesli masz pomieszczenie do 14m2 wystarczy pod warunkiem ze postawisz to blisko scian inaczej to bez sensu i zostaje tylko 15"18" w odgrodzie nie mniejszej niz 1x1 bo przy mniejszych szcegolnie na szerokosci zaczyna sie gwaltowny spadek i nic sie nie wymysli choc podobno magicy jacys tam od tonsili sa ktorym sie udalo ale na uszy tego nie slyszalem wiec nie wierze.

dobra, powiem to tak:

nie zalezy mi na zejsciu 16 hz :)

slucham muzyki brdzo szybkiej, wiec taki bas chce miec, perkusja ma miec uderzenie a nie buczenie.

mam tylko jedna pare tych tonsili :) i korektorem moge sie pobawic ;)

podobno one sie nie nadaja do obudowy zamknietej, a w altonach, ktore to posiadam bardzo bucza, zero konkretu - dlatego pytam jak moga zagrac w OB.

duzo basu tez mi nie potrzeba, zeby byl jakikolwiek po prostu, bo 20cm tesla nie daje basu prawie wcale :(

sorry za niescislosci :P

ja wstawiałem gdn 30/60 na deche. Efekt beznadziejny - basu zero, a jak go podbiłem max we wzmaku to gneralnie bas miał charakter kopanej poduchy.

i jeszcze pare słów o teslach - to głośniczki bardzo średnie, ale w sam raz na początek zabawy. Ja osobiście polecam tonsilowskiego gds 20/10 - przy teslach napieprza aż miło.

Zdzislav, 19 Sty 2009, 18:51

A dawałeś do Tesli szeregowy filtr RLC ? Bo bez filtra do głośnik "drze mordę" aż miło :) Z filtrem gra bardzo dobrze. W tym tygodniu wystrugam jakąś prostą obudowę TL. Wtedy dopiero powiem czy ten głośnik spełnia moje oczekiwania.

nie, nie robiłem żadnego filtra. Co dziwne nie odczuwałem darcia sie tesli, tylko poszarpanie charakterystyki i mocno kierunkowe wysokie tony. Tesla grała spokojnie, delikatnie, przestrzennie. Tonsil jest bardziej dobitny i według mnie bardziej prawdziwy. Tesla - klimaty katie melua, tonsil marcus miller, moim zdaniem warto go wypróbować. Pewnie leży gdzieś parka w piwnicy w kolumienkach od stereo amatora ;)

guitarman

Te podobno grają niezle, płytkim ale ładnym basem. Na dwóch 25cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jestem zielony w temacie open baffle więc proszę wybaczyć...

Ciekaw tylko jestem jak się sprawdzają 15calowce jakiegoś Stx'a czy Alpharda na basie ?

ja sie niedlugo dowiem, kupilem okazyjnie alphardy lw 1000 (ale one maja 25cm, wiec to jest 10 cali chyba)

jak poslucham to powiem (ale mam beznadziejna akustyke, wiec moja opinia moze byc troche subiektywna)

a co to za "cudo"? pomijam oczywiście debilny opis)

zna może ktoś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak dla mnie "odrobine" za drogo, lepiej gitarowy kupic :] najlepiej Celestion Vintage 30 i dac mi, to sobie kolumne gitarowa zrobie :p

wlasnie, nie chce ktos kupic gitarki? ;d mam trzy i musze sie pozbyc w koncu, bo za duzo tego...

kolego guitarmen, ten alphard lw1000 nie ma basu w obudowie, a co dopiero w odgrodzie. Testowalem ten glosnik jakis czas temu. Skutecznosc ma bardzo niska, kompletny brak basu. Jesli juz ma byc cos z alpharda to hw 1800, z dobra deska brzmi calkiem niezle.

• Pokaż nowe odpowiedzi