Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę off-topic

Spójrzcie co skośnooki ma u siebie w chacie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Artykuł jest zatytułowany "The World's Number One Audiophile?"

Ja króciutko odpowiadam na to pytanie. Gość nie jest audiofilem numer 1.

Nie muszę wam (odwiedzającym ten wątek) chyba mówić dlaczego. chyba mu jeszcze czegoś brakuje... :-)))

Ukryta Zawartość

Zdzislav wielkie dzieki !

Cos musze pomyslec nad tymi klangfilmami, narazie w malych deskach graja bez szalenstw, co ciekawe troche brakuje wysokich tonow mimo, ze to coaxial ale 100db swoje robi ;)

> meloV8

no właśnie niewiem, mam zakryte magnesy obudowane, inne niz te pokazane na fotografii z niebieskimi fenderami 10, chyba będe myślał jeszcze o bi-ampingu... te stx'y wygladaja ciekawie, napewno swietny wyglad, ciekawe jak brzmienie, choc nie zawysoki Qts maja... moze ktos wiecej cos o nich srobnie.

> artPaw

4 rezytory na kanał hmmm no wlasnie o tym slyszalem, ale slyszalem ze i degraduja brzmienie... cos za cos niby

te sansui juz widzialem, ale szybko opuscilem ta aukcje, bo jakos nie chcialem sie bawic w naprawy, jakie zaklady polecasz i jak widzisz koszt takich naprawa? Pi * Oko ;)

PS. dzieki wszystkim za rady ;)

Mity i legendy.

Rezystory nic złego nie robią w dzwięku. Nawet najtańsze ceramiczne .

Zaglądałeś kiedyś w jakąś zwrotnicę drogich kolumn?

:)

Zdzislav

Od strony kabla idzie szeregowo rezystor 5 omh, za nim kondensator mkl 2,2. Same wysokotonowki to wlasnie Isophony HM10. Trzeba bedzie zaserwowac inne filtrowanie, bo wykres z dokumentacji klangfilma mowi chyba wszystko...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.f.pawlikowski

Ja także używam rezystorów, a na basie mam Alphardy PS 15. Grają całkiem przyzwoicie. Jak się zdecydujesz na taką konfigurację, to mogę podać gotowy przepisik.

A tu masz takie głośniki, dość okazyjnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> artPaw

podobnie na początku pomyślałem, ale wypowiedź jednego z naszych forumowiczów (niedawno, nie pamietam kto) dośc jednoznacznie określała straty po zastosowaniu rezystorów... ale juz nie zaprzatam sobie tym głowy ;)

> OBywatel

chyba zakupię cos z serii HW (15' lub 18'), ale większych różnic chyba nie będzie, więc zapodaj ten "przepisik" ;)

A może warto poszukać czegoś innego zamiast tych Alphardów? To nie są głośniki najwyższych lotów. Wydaje mi się, że taki Tonsil:

Ukryta Zawartość

mógłby być znacznie lepszy. Ma aluminiowy kosz z małymi żebrami i solidny układ magnetyczny. Nie miałem z nim styczności i pewnie parametry trzeba by zmierzyć ale jak bym miał wybierać pomiędzy nim i Alphardem to z pewnością wybrał bym Tonsila. Parametry podawane na stronie Alpharda i tak zazwyczaj mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Miałem dwa Alphardy co prawda nie te, o których mowa ale oba po zmierzeniu miały inne (gorsze) parametry niż te podawane na stronie.

Ukryta Zawartość

dotykałem tego tonsila na wolumenie / 199 zł sztuka / jest dwa razy bardziej podatniejszy od alpharda.

membrana łatwo się ugina pod palcami

faktycznie może być ciekawy

pawlikowski

Z reguły jednak trzeba ściszyć poszczególne głośniki.

Lepiej to zrobić jednym rezystorem przed głośnikiem niż pasywnie , np. dwudziestoma lub więcej w torze sygnału

Byc może to sugestia, ale ja naprawdę nie słyszę negatywnego wpływu R przed głośnikiem.

Kondy w zwrotnicy tjak najbardziej, ale nie rezystor.

Ukryta Zawartość

a taki dziadek do napedzania odgrody by sie chyba nadawał.mała moc ale ponoc niezle gra.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Porządne stare lampowe radio stereo ( na EL 84 , za grosze sprzedało się na 4 ECL 86 ) można kupić za połowę tej kwoty . Jak szczęście dopisze to będzie miało jeszcze fajne głośniki na pokładzie .

Oczywiście zakup i grzebanie dozwolone , pod warunkiem doprowadzenia po użyciu do stanu pierwotnego :))

wpisuję tutaj bo CV 40 w dobrym stanie jest bardzo poszukiwany

Ukryta Zawartość

oraz philipsy

ECL 86

Ukryta Zawartość

el84

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa " Bambino " po wymianie transformatorów głośnikowych , zamieniają się na dwa monobloki lampowe .

Ręczę że napędzą podatną odgrodę , a wszystkim znajomym szczęki trzeba zbierać z podłogi :))

Hmmm czy to tylko ja napedzam swoje papierzaki tranzystorami? Panowie, nie zebym mial cos przeciwko, ale podlaczalem szerokopasmowce do tych starych radyjek i dzwiek w zaden sposob mnie nie chwycil za serce. Radia Saba, Loewe Opta, Philips... Zeby dolac oliwy do ognia powiem, ze prosta kosc samochodowa TDA zasilana bateryjnie wiecej wciagala w odsluch, niz te radia. Chyba, ze te lampy byly juz naprawde wymeczone. Obecnie testuje Klangfilmy podlaczone do - uwaga uwaga - koncowki mocy na tranzystorach Technics'a i brzmi to fantastycznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gosciu sprzedaja tutaj za niewyobrazalna kwote kawalek deski z samochodowa kostka mostkowa TDA. Ludzie to kupuja i wyrzucaja swoje lampowe SET'y "na smietnik", wielu wyznawcow lamp nie wie jakim prawem to tak dobrze gra, no i w sumie ja tez nie wiem. Chyba ze to jakas autosugestia, albo dobra reklama ;) W kazdym razie temat mysle ciekawy, moze warto sie zaglebic i poprobowac.

Ukryta Zawartość

Apropos rezystorow.

Ostatnio bawilem sie rezystorami w torze wysokotonowki Saby i sredniawki Iso. Pierwsze wrazenie - KAZDY rezystor wlutowany w tor degraduje dzwiek. Drugie spostrzezenie potwierdzone parokrotnie u mnie nie tylko przeze mnie - np. Mills duzo mniej degraduje dzwiek niz ceramik. Ceramik gra ostro i gubi detal. Mills gra gladko i ma wiecej detalu. Wniosek jeden - o ile sie da, nie stosowac rezystorow, jesli trzeba, dawac najlepsze jak sie da (choc to tez pojecie wzgledne).

To moje spostrzezenia u mnie, u nikogo innego tego nie sprawdzalem, wiec nie wiem.

Na szczescie ja nie musze dawac rezystora - Sabcia idealnie zgrywa sie z Iso nie slyszac w ogole granicy miedzy nimi (na Iso nie mam tez R). Ale do tego doszedlem dopiero na ostatnich dechach.

ArtPaw wielkie dzieki za pomoc i rady!

Poza tym drugie spostrzezenie: Dzwiek OB mozna ukladac jak modeline typem i rozmiarem dech oraz ulozeniem glosnikow w nich (juz sie nauczylem z w WIELKIM stopniu to graja wlasnie dechy) i mozna niektore sprawy skorygowac tym bez ladowania dodatkowych drutow tor :) tyle tylko ze wymaga to wiecej poswiecenia i pracy :)

Kupiłem dla tweetera psim swędem rzadko wystepujące w przyrodzie siemensy MKV 4,7uF. Gość ma jeszcze pary 3,3 uF 1,5uF 0.2 uF

można go jeszcze śmiało bombardować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 1 Lut 2009, 23:38

>:( smutna wiadomość o tych rezystorach

>to znaczy żem głuchy i słyszę już tylko barwę

Dlaczego smutna, powiedzialbym ze raczej radosna, bo "skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac" :)

Porownywales ceramik 1:1 z np. Millsem o identycznej wartosci?

artPaw, 1 Lut 2009, 23:48

>nie, bo nie miałem milsa 22 Ohm

>:)

Hmmm, szkoda, nie mam az tak duzej wartosci, bo bym Ci wyslal na posluchanie....

artPaw, mógłbys zapodać jakiś uniwersalny schemacik "ściszacza rezystorowego" do sabek? rozumie, że dwa rezystory , w szereg i równolegle aby nie zmieniać impedancji głośnika?

prosze;) cala tabelka tlumikow, wystarczy dobrac tylko poziom dB o ile zrobic ciszej chcesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi