Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

No w porządku , ale jak mamy już wszystko pomierzone i zgodne , i dźwięk jest kicha , to co ?

Jeżeli ktoś obawia się dziury w paśmie , a jej nie słyszy , to żaden pomiar mu nie pomoże .

Trafność doboru to trafność najbliższa naszym upodobaniom , przyzwyczajeniom oraz oczekiwaniom , a nie rzetelnośc w pomiarach .

--------

Wymiana naszych doświadczeń to swoiste targowisko z informacjami , każdy szpera i wyszukuje swoje ulubione , inne nas ciekawią , a jeszcze inne odrzucamy choćby ze względów fiansowych , estetycznych itd..

Upodobania odsłuchowe są tak szerokie ( na szczęście ) , że trudno narzucić i zadowolić wszystkich jedną koncepcją .

Myślę , że odgrodowcy to muzyczni i sprzętowi kontestatorzy , i w tym cały urok ....

Zestrojenie ze sobą głośników musi jednak trwać, nie ma silnych.

Tak jak piszesz, często tak się zdarza że na papierze wszystko jest ok, siadasz wygodnie w fotelu i... kicha :|

Ale dzięki pomiarom nie działa się po omacku. Tak więc lutownica, pomiar, odsłuch, lutownica, pomiar, odsłuch, lutownica, pomiar, odsłuch, lutownica, pomiar, odsłuch, lutownica, pomiar, odsłuch... aż zagra :)

Można też kombinować z różną stromością filtrów itp itd. Podobnie ładnie może wyglądać charakterystyka I i III rzędu ale już odsłuch zdecyduje co będzie grało.

Tak to przynajmniej u mnie wygląda.

pozdrawiam

Panowie od Jamo, nie lepiej sprobowac tego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nobox kompletnie mi sie nie podoba, jak i z wygladu jak i z koncepcji. Wyglad wielkiej trumny czy tam mebloscianki z prl'u. Sonicznie jeden glosnik szerokopasmowy i bas to nie dla mnie. Jeszcze w miare dobrze slysze wysokie czestotliwosci ;) Jak kiedys bede sluchal tylko plumkania, to sie pomysli nad nobox. Teraz w planach wiecej szalenstwa, nowoczesnosci, uniwersalnosci przypominajacych wlasnie Jamo r909. Chyba trzeba bedzie zalozyc nowy watek typu "odgrody na glosnikach wspolczesnych" ;)

meloV8

Co ty za bzdury piszesz? Glosniki Visatona sa jak najbardziej wspolczesne. B200 gra na pewno wyzej niz twoje zlote ucho moze uslyszec. Wyglad mozesz sobie dobrac, bo oklein pod dostatkiem. Ksztalt Jamo faktycznie ciezko bedzie domowym sposobem podrobic, ale placic za to 8x wiecej? Poza tym dzwiekiem ponoc nie powalaja.

Po 1 to nie zamierzam sie spierac o to co slysze i ile slysze. Wiem to tylko ja i moje uszy, wiec jesli ktos ma zamiar na ten temat polemizowac, to ja mowie pass. Po 2 nie napisalem nigdzie, ze glosniki w nobox nie sa wspolczesne. Po 3 wlasciwie nie istnieje glosnik 20 cm szerokopasmowy, ktory "liniowo" bez spadku dociagnie chociaz do 17khz. Po 4 nie odpowiada mi ( w pewnych przypadkach ) rowniez bardzo duza kierunkowosc glosnikow szerokopasmowych, szczegolnie w wysokich czestotliwosciach. Po 5... dobra, mozna tak wyliczac bez konca. Cale szczescie, ze kazdy ma inny gust i inne wymagania co do dzwieku. Kogos oczaruje konstrukcja nobox, to fajnie. Co do Jamo, to sa na jego temat rozbiezne opinie, choc przewazaja te mocno entuzjastyczne ( znowu te rozne gusta ). Nie mam tez zamiaru calkowicie kopiowac wygladu Jamo. Jedynie sam zamysl, koncepcje.

Nie zrozum mnie zle bamarek, mialem juz sporo szerokopasmowcow, zostaly u mnie same te wybitne ( saby i klangfilmy ) bardzo chetnie ich slucham ale jestem swiadom ich wad i zalet. Nie nadaja sie do kazdej muzyki, kazdych zastosowan. Nie sa to glosniki uniwersalne, dlatego postanowilem zrobic drugi zestaw oparty o glosniki nowoczesne ( nieszerokopasmowe ), ktore to wlasnie beda w lepszy sposob grac muzyke wspolczesna.

Zgadzam sie, ze szerokopasmowce nie sa bardzo uniwersalne i pewnie dlatego pod sciana wciaz stoja u mnie Yary. Jamo jako obiekt mi sie podobaja, ale koncepcja OB na takich driverach juz nie bardzo. Dlatego podalem inna propozycje, ktora mozna przynajmniej modyfikowac (jestesmy w DIY) i chocby zmienic B200 na jakiegos coaxiala.

Ja slucham roznych typow muzyki jedno po drugim, a wymiana kolumn miedzy utworami mija sie troche z celem. Chce rocka, a moje OB nie chca. Wrzucam cos bardziej kameralnego i nie chce juz sie ruszac z kanapy. Po jakms czasie chce wiecej czadu i znowu jest nie tak. Moze te stare szerokopasmowce sa po prostu za szybkie badz za dokladne? Cisza miedzy nutami jest cisza a nie mrukiem i niektore gatunki muzyczne po prostu tego nie lubia. Na pewno mozna lepiej dostosowac OB do grania np. gitar elektrycznych, ale nikt mi nie powie, ze to jest do tego optymalna konstrukacja. Tak jak nikt mi nie powie, ze Slowacki wielkim poeta byl, a Fleet Foxes to odkrycie roku :)

W muzyce akustycznej, wokalnej, czy jakies male skladziki z plumakaniem szerokopasmowce sa rewelacyjne. Ich sila lezy w prostocie. Bardzo lekkie membrany, wysoka skutecznosc, podatnosc na najmniejszy sygnal skutkuje ta typowa dla nich barwa i szybkoscia dzwieku. Co do rocka i OB to moim zdaniem sa dwa problemy. 1 kiepskie realizacje takich plyt, 2 brak solidnego niskiego fundamentu basowego. Bez dobrego-niskiego basu po prostu ja nie potrafie sluchac rocka. Traci moc, dynamike, zostaje tylko jeden wielki halas. Przegladajac watek OB wiekszosc problemow z jakimi borykaja sie uzytkownicy, to wlasnie bas, brak jego niskich rejestrow, ktore dla muzyki rockowej sa kluczowe. To oczywiscie moja opinia tylko, mozna sie z nia nie zgodzic :)

Tak czy owak na tyle polubilem dzwiek papierzakow w desce, ze teraz zamierzam zrobic przemeblowanie w pokoju i wcisnac cztery klangfilmy w spore deski wg dokumentacji producenta. Troche mnie to przeraza, bo producent deklaruje dla nich odgrode wielkosci... 2mx2m. Ale czego sie nie robi dla ideii :) Chyba powoli ide sladem japonczykow, ktorzy do swoich malych klitek wciskaja olbrzymie konstrukcje...

Mi sie wydaje, ze to nie chodzi o to jak nisko ten bas schodzi. Moje AP Step nadaja sie lepiej do rocka niz OB, a nie schodza zbyt nisko (choc jak na ich wielkosc maja super bas). Postaw wielki subwoofer obok OB na papierzakach i tez rocka tam nie bedzie. To raczej szybkosc gra wieksza role. Uzywajac muzycznych sformulowan dla mnie wiekszosc z tych starych szerokopasmowcow gra po prostu staccato, a rock potrzebuje wiecej legato. Dlatego jesli wezmiesz takie Red Hot Chilli Peppers, ktorzy co prawda graja na basie, ale zawsze tam jest plumkanie pomiedzy nutami, to nie zauwazysz wielkiej roznicy. Sprobuj to samo z Led Zeppelin i bedziesz mial dwa rozne swiaty.

A, jeszcze jedno. Klasa OB nie podlega dyskusji, a szybkosc, dynamika, dokladnosc sa jak najbardziej na plus. Tak wiec moze my po prostu przywyklismy do tego, ze ten rock "powinien" brzmiec nieco nizej i byc nieco zamulony. Slabo nagrane plyty tezs nie pomagaja.

dla was zaden głosnik nie jest tajemnica.wiec prosze o jakies dane .moze ktos ma w przepastnym swoim katalogu.z góry dzieki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

tak. to oczywiscie głosniki z kolumienek goodmans mezzo II .ciekawia mnie parametry lub zastosowanie tych głosników w innych kolumnach.

szczególnie wysokotonowiec chyba wart uwagi.

cholera ,ja chce wiecej goodmansa w domu !!!czemu juz nie robia takich kolumn ???

przeszedłem z nimi meke panską ale uległem goodmansom ;-)

Grundig High Fidelity

A może ktoś zechce pobawić się z polszczyzną?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dzis wladowalem wreszcie moje Tesle ARO 9408 w sklejke. Dostalem w prezencie dwa kwadraty 85x90 mm o grubosci 12 mm. Myslalem ze sa za cienkie na bas, ale skoro za darmo, sprobowalem....

Od tej chwili nie zaluje ani jednej minuty ani grosza poswieconego na Tesle.

Sa GENIALNE!!!!

Moja obserwacja jest taka, ze nie chcac zawalac pokoju 1,5 metrowymi odgrodami, mozna dac ciensza sklejke, ktora nadrobi mniejszy rozmiar. Moze w przyszlosci sprobuje jeszcze sklejke 19 mm, ale na obecna chwile nie chce mi sie juz grzebac w basowcach i mysle ze ten rozdzial mam zamkniety :))))

>ja bym coś takiego widział u siebie :) Wymieniłbym tylko wysokotonówkę, i wsadził na większe dechy.

Deczy może nie ale od 2kHz trzeba coś sensownie podziałać -:)

Uwaga: GOODMANSy po tuningu :)

Ukryta Zawartość

A tu chyba jeszcze lepsze wynalazki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma gościu fantazję...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie fantazja - to totalny przewał - 301-ki z polskimi membramami "pozor"(czyli uwaga) na taschunko!

Eksperymentowałem ostatnio z 2 basowcami na stronę :)

Oto moje spostrzeżenia:

- w przypadku 2 szt. 15" deska może być mała - wystarczy taka, która pomieści głośniki, np. 50x100 cm - nie potrzeba skrzydełek, tuneli itp. Basu jest znacznie więcej niż z jednej 15" przykręconej do deski 150cm x 150cm.

- bas lepiej ciąc niżej niż w przypadku 1 głośnika (gdzieś poniżej 250 Hz)

- całkowicie zbędne stały się rezystory przy pozostałych głośnikach

- bas jest ogromny i bardzo zróżnicowany, precyzyjny - jest tylko wtedy, kiedy być powinien

- i co najciekawsze - pomimo niższego cięcia - pojawiło się wypełnienie dolnej średnicy, wszystko zgrywa się idealnie...

To najprawdopodobniej koniec moich poszukiwań - pozostało tylko popracować nad wyglądem zestawu.

Panowie - piszcie co się u Was dzieje? Cisza jakaś...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest wyjaśnione u starego Witorda: dwa obok siebie grają dołem jak 4, 3 jak 9 itd. i w górę pasma zależnie od fi membrany. I rezonans się obniża :)

Dzięki mamel, bo już myślałem, że to jakieś czary... :)

Jeszcze tylko drobne ostrzeżenie:

Zastanówcie się 2 razy zanim zaczniecie przykręcać do swoich desek drugą parę patelni.

Późniejszy powrót do wersji jednogłośnikowej NIE JEST MOŻLIWY ;)

Żeby nie było, że nie ostrzegałem. Pomyślcie o tym... :)

dawniej ktos w tym watku experymentowal z dwoma i byla porazka...nie pamietam kto ale jakis czas temu...u mnie tez nie wyszlo z teslami ale mialem mega odgrode, moze tak jak wyzej byloby lepiej. Ja

sie powaznie zastanawiam nad zakupem Magneplanarow, wkoncu to tez odgrody :D

>nookie

Czy Ty aby napewno dobrze zawalczyles z ta ogromna rezystancja ARO 942 ???

Ja jade na dwoch Teslach w odgrodach 80x90 cm i bas jest tak potezny ze az w piers wali :)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi