Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO ESOTAR T-330D - gdzie kupić ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś miałem takie samo pytanie, ale odpowiedź znalazłem we własnym zakresie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mahler napisz jaką odpowiedź znalazłeś :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mistrabon

Wiem - sledze te audcje, ale taki jakis dziwny opis, ze glosniki nie uzywane, bo mialy byc przeznaczone do dyskoteki, ale sie do tego celu nie nadaja itp. Dziwne..., ktos kupuje takie glosniczki do naglosnienia dyskoteki ?

Jutro wysle troche roznych i to szczegolowych pytan do sprzedawcy. O ile mi wiadomo, te dlosniki produkowane sa od ponad 15 lat i mimo ze sprzedajacy mowi prawde, ze nie uzyte, to przeciez moga miec kupe lat. Od lezakowania materialy tez sie starzeja. Podobno na poczatku w pierwszej wersjii komora tlumiaca (z tylu magnesu) byla pokryta skora. O to tez go zapytam - jesli w takiej wersjii, to ma kupe lat. No zobaczymy co mi odpisze.

>mahler

Sadze, ze jestes zadowolony z zakupu. Porownywales moze do D260 Esoteca cieszacego sie dobra opinia ?

Czy to tylko kosmetyla w jakosci dzwieku czy wyraznie lepiej i w jakich aspektach ?

Jestem z niego zadowolpny..., no ale jesli mozna lepiej... :-)

Lutku, no nie wiem czy na podstawie takich słów

"Kupiłem T330D, i to była moja ostatnia tekstylna wysokotonówka"

można dojść wniosku, że Mahler był zadowolony z zakupu:) Aluminium, diament, wstęga, ceramika to jest to....ale nie tekstyl:P:P:P:P:):):):)

Pozdrawiam.

>cloudior

Wczesniej przejrzalem przerozne wpisy dotyczace tego tweetera. Aby zadnego wpisu nie przeoczyc (bo ludzie roznie symbole i okreslenia pisza w tekstach), w wyszukiwarce wpisywalem takie hasla jak: Esotar, t330D, D330

- bo i tak pisali... i wiekszosc uwaza jednak te kopulke tekstylna za najlepsza, jaka udalo sie do tej pory stworzyc. O ile mi wiadomo, to sa wkladane do najdrozszych konstrukcji. Czy z innych materialow sa lepsze..., tego nie wiem.

To rzeczywiście wspaniały głośnik. Również myślę o jego zakupie (chcę mieć na wymianę gdyby coś złego stało się z esotarami w moich kolumnach) i na bieżąco obserwuję aukcje na ebay. Niestety ceny są cholernie wysokie, dochodzą nawet do 730 Eur. Jeśli się na niego zdecydowałeś przygotuj się zatem na całkiem spory wydatek.

W aukcji przez mistabrona podanej sprzedający ma bardzo umiarkowaną ilość feedback'ów. Cena może nie będzie więc zbyt wygórowana.

>kyuss3

" W aukcji przez mistabrona podanej sprzedający ma bardzo umiarkowaną ilość feedback'ów. "

No wlasnie... Na dodatek ten sprzedawca niczego jeszcze nie sprzedawal i z tego tytulu nie ma zadnego komentarza. Wszystkie opinie zostaly wystawione przez sprzedajacych, a wiec sprzedawca (tych glosnikow) tylko 9 razy kupowal od innych.

Ja uważam że "większa połowa" sukcesu to aplikacja i gust. Esotara akurat słabo znam, słyszałem go w dobrej aplikacji raz (pasztetów to słyszałem jeszcze kilka) - w SF Extrema. I prawdę powiedziawszy miał kilka cech które mi się nie podobały i niczym szczególnym na tle dobrych aplikacji np. SS 9900 się nie wyróźniał, rozdzielczość podobna, ale większe odejście od neutralności, głosniczek jakby troszke bardziej grał swoim charakterem, bardziej miłym może dla ucha, ale według mnie troszkę mniej realnym. Nie było to jednak wygładzenie dźwieku takie jak różni np. 9500 od 9700, mikro i makrodynamika była równie imponująca, całosć rozbijala się o dosłodzenie dźwięku, dla mnie nie do końca akceptowalne w przypadku wyższych składowych werbli, tom-tomów i mniejszych bębnów - było w tym troszkę jakby mniej suchości, przenikliwosci w tym przypadku akurat moim skromnym zdaniem pożądanej. Oczywiście nie twierdzę ze to jest zły głosnik, a wręcz przeciwnie, ale w świetle ograniczonej dostępności oraz kosmicznej ceny nie wiem czy pakowanie się w taką inwestycję ma jakiś sens. Jest cała masa innych, też dobrych wysokotonówek, przy takiej cenie możzna przebierac we wstęgówkach, ring radiatorach i w czym jeszcze tylko dusza zapragnie (oczywiście mowa tutaj również o głośnikach z drugiej ręki), i mając w perpektywie wydatek przynajmniej 1500 PLN 50 razy bym się zastanowił czy warto się tak upierać przy Esotarze. Warto na pewno gdzieś go posłuchać w róznych aplikacjach zamiast pytać się na forum, bo wcale nie jest powiedziane, że musi rzucić na kolana. Wszystko zależy jak się go zaaplikuje i czego się oczekuje, w każdym razie odradzam kupowanie w ciemno, kasę bardzo łatwo jest wydać...

śledzę dynaudio na aukcjach od dłuższego czasu z moich obserwacji widzę że niektóre modele kolumn dynaudio z d260 oraz t 330d szczególnie monitory na zachodzie często uzyskują ceny wyższe niż w polsce bywa nawet że z drugiej ręki zbliżają się do poziomu ceny zakupu nowych używane esotary oscylują wokół 400 - 500 euro za parę nowe (nieużywane) najczęściej znikają przed końcem aukcji rzecz powszechnie praktykowana na allegro na ebayu zdarza się zdecydowanie rzadziej jednak już kilka razy aukcje t 330d zostały zamknięte zaraz po wystawieniu jeśli jest dana dobra cena kup teraz to nawet po kilku minutach ich nie ma podobnie wygląda sprawa z m 560d odnoszę nawet wrażenie że z dynaudio są największym rarytasem do wstęgi w sam raz

Ceny na dynaudio T330D dzisiaj mogą wynikać tylko z małej podaży, natomiast przetworniki takie jak (z tych tekstylnych oczywiście) Morel Supreme 130 to nowa generacja przemyślanych konstrukcyjnie przetworników, podobnie Scan Speak 2904-7100, które warto brać pod uwagę gdy cena T-330D sięga absurdu

Oczywiście, każda nadwyzka popytu nad podażą to powód do podniesienia ceny. Nie należy jednak dać się zwariować, Esotec to nie jest głośnik skonstruowany przez kosmitów z materiałow niedostępnych w naszej galaktyce. Bardzo dobry głośnik, ale nie jedyny bardzo dobry. Pewnie, że specyficzny, inny od pozostałych hi-endowych kopułek, pytanie tylko czy warto za tą inność tyle przepłacać. Trzeba posłuchać i samemu to ocenić, no, chyba że ktoś traktuje sprawę prestiżowo i jest skłonny dużo dopłacić żeby miec jak najbardziej kultowy wynalazek.

Lutek, 30 Maj 2007, 20:43

>>AGROS

>

>" Esotec to nie jest głośnik ..."

>

>Miales na mysli Esotar

Tak. Zresztą o Esotecu to samo można powiedzieć, to jest głośnik robiony przez ludzi i przy użyciu technologii dostępych również innym ludziom i nie jest tak, że w bezwzględnytm porównaniu miażdzy inne głosniki z tej samej pólki, wszystko kwestia gustu i aplikacji. Ja mogę tylko doradzić żeby nie ulegać magii produktu, tylko w miarę możliwości posluchać jak najwięcej aplikacji. Tym bardziej że za podobną kasę można mieć R2904/7000, Raven R1, topowego Seasa co już nawet zapomniałem jak się nazywa, tudzież Accutona C24-6, choć żeby ten ostatni zagrał przyzwoicie to trzeba mieć spore doświadczenie a nie tylko zapał więc tego ostatniego to też nie koniecznie zalecam.

Dziekuje za dotychczasowe wpisy

Moze pare slow wyjasnienia dlaczego interesuje mnie tweeter z jeszcze wyzszej polki.

Ktos kiedys pisal (nie pamietam dokladnie - moze jar1 ) ze dla niego kazdy system muli. Musze sie poniekad zgodzic z taka opinia. Z tym, ze jak mowimy o dobrej jakosci dzwieku, o jego otwartosci, to to "mulenie" jest mniejsze i odwrotnie - zawsze jednak jakies tam jest. Wiadomo, ze to nie jest jakosc dzwieku na zywo. Chodzi tylko o to, czy to nam przeszkadza czy tez nie i w jakim stopniu. Ja moze nie bede uzywal terminu "mulenie", a chodzi mi raczej o zaslone, zamkniecie dzwieku, nosowatosc itp. A rzecz dotyczy przede wszystkim wokali. Osobiscie jestem bardzo zadowolony ze swoich kolumn - rowniez na forum mozna znalezc wiele bardzo pozytywnych opinii i nawet negatywnych brak - jak to zazwyczaj bywa, gdy czytamy takowe o roznych elementach systemow. Jesli tak jest, to moglby ktos zapytac: po co wiec szukasz sobie g.... na smietanie ? A no dlatego, ze przeszkadza mi ta zaslona - szczegolnie na wokalach. I nie chodzi o to, ze akurat u mnie - gdzie bym nie sluchal, to ta zaslonka jest. Nawet majac do czynienia z bardzo dobrze nagrana plyta, wokal nie charakteryauje sie taka otwartoscia jak bym sobie zyczyl, jest wlasnie taki przysloniety, za mgielka, jakby zamkniety w pudelku, za malo obecny bezposrednio w pomieszczeniu, troche za daleki itp. Te cechy slysze zawsze, tyle, ze w zaleznosci od jakosci nagrania ta zaslona jest grubsza lub ciensza, scianka pudelka grubsza lub ciensza, cechy nosowatosci wokalu rowniez wieksze badz mniejsze. I tu wlasnie zasadnicze pytanie do kolegow:

1 czy jeszcze lepszy tweeter poprawi jakosc wokali w sensie o jakm mowie ?

2 Czy mozna liczyc, ze beda bardziej otwarte ?

3 Czy dzieki temu zaslonka zrobi sie cienka jak papier ? :-)

Inne aspekty dzwieku moglyby nawet pozostac takie jakie sa..., no ale jesli przy okazji i te bylyby jeszcze lepsze, to sie nie pogniewam :-) Chcialbym zwrocic uwage, ze tweeter mialby wspolpracowac z pozostalymi glosnikami, ktore sa..., a wiec z SS. Jak pisalem, jestem zadowolony z innych aspektow dzwieku - np. basu - nigdzie gdzie sluchalem do tej pory - lepszego nie uslyszalem. Nie mowimy wiec o jakiejs wymianie na inne, bo mowilibysmy wowczas o innych kolumnach. Trzeba tez wziac pod uwage fakt, ze fronty obecnych moich D260 Esotec maja 110 mm. Jesli inne tweetery beda mialy fronty o innej srednicy, lub beda nawet innej grubosci, to jest problem. Rozwiazania widze jedynie takie:

1 Przefrezowac gniazda na wieksze, co pewnie laczyloby sie z transportem kolumn do Grzegorza na Slask. Ale

uwaga...! W przypadku Esotara T-330D, to problem jest jeszcze wiekszy, bo jego front, to 140 mm. Tu byc moze jedyne wyjscie, to wykonanie nowych frontow na 130 mm, ale i tak wowczas odleglosc gornej krawedzi kolumny od frontu to zaledwie 10 mm.

2 Wytoczyc pierscienie wypelniajace w przypadku mniejszych frontow - jak np. dla SS Ring Radiatora R2904/7000 (front 104 mm - pierscienie o szerokosci 3 mm )

3 Sprzedac kolumni i zlecic wykonanie nowych z innymi tweeterami :-(((

A moze jest ktos, kto paral sie porownywaniem tweeterow z wyzszej polki np. takich jak:

- Dynaudio T-330D Esotar,

- SS Ring Radiator R2904/7000

- Morel Supreme 110 ( 130 ),

- Focal TC120TDX,

- inne

Co byscie ewentualnie polecili ?

A tak to u mnie wyglada:

Ukryta Zawartość

post-1101-100000908 1180616685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lutek, obecnie najsłabszym elementem Twojego zestawu bynajmniej nie jest tweeter, tylko odtwarzacz CD. To dobry odtwarzacz w swojej klasie, ale to nie ta półka co pozostałe elementy Twojego zestawu. Uważam, że jeżelibyś nawet wymienił tweeter na Esotara, to odtwarzacz nadal będzie stanowił ograniczenie, i dlatego IMHO jakiekolwiek inwestycje należy najpierw lokować w tym właśnie punkcie. Być może dobrze dobrany odtwarzacz będzie w stanie dać Ci to czego właśnie poszukujesz? Sugeruję zafundować sobie kilka odsłuchów dobrych źródełek.

>>1 czy jeszcze lepszy tweeter poprawi jakosc wokali w sensie o jakm mowie ?

2 Czy mozna liczyc, ze beda bardziej otwarte ?

3 Czy dzieki temu zaslonka zrobi sie cienka jak papier ? :-)

1. Nie poprawi. Masz bardzo dobry wysokotonowy i reszte głośników też.

2. Nie będą.

3. Zmiana samego głosnika na lepszy, może przynieśc jeszcze gorsze efekty.

Musisz zadzwonić do Grzegorza, żeby zmienił troche faze i będzie po problemie. To znaczy będzie wtedy jeżeli uznasz, że wokale są wystarczająco poprawne.

CD nie zmieniaj, bo to ci nie otworzy wokali. Szkoda pieniędzy. Najpierw sobie pożycz jakiś kompakt wyższej klasy i posłuchaj, ale raczej nie liczyłbym na zmiany w tym kierunku.

Podejrzewam, że wokale brzmią u ciebie trochę tak jak by była nie do końca wyregulowana głowica w magnetofonie. Zapewne pamiętasz takie zjawisko.

Srodek jest lekko niewyraźny, ale wyższa góra ma już szczegółowość i soczystość.

Nie przejmuj sie, to sie da zrobić i będzie git.

Z wpisow kolegow wnioskuje, iz uwazacie, ze sa problemy z wokalem bo byc moze z kolumnami jest cos nie tak.

Nie o to chodzi. W poprzednim moim wpisie wyjasnilem, ze chodzi o pewna zaslone (mniejsza badz wieksza) jaka slysze nie tylko u siebie, ale rowniez na innych systemach, jakie mialem przyjemnosc odsluchiwac.

Ta rzecz mi osobiscie przeszkadza i do pelni zadowolenia brakuje wiekszej otwartosci wokali.

A wiec chodzi raczej o powszechna przypadlosc wystepujaca w systemach, stad moj watek z pytaniem czy po zastosowaniu lepszych tweeterow nastapi poprawa w tym zakresie.

Na podstawie dotychczasowych wpisow widze, ze niekoniecznie taka poprawa moze nastapic.

Lutek, jest dokładnie tak jak pisze AA.

Rozmawialiśmy zreszta o tym ostatnio.

Jezeli mialbym brać jakas inną kopulkę to brałbym ScanSpeaka(ładne trio), ale tez tak jak rozmawialiśmy - to oznacza walkę od początku ze zwrotką.

Masz dobre głośniki, ładnie zgrana sekcję niskośredniotonową, pozostaje dograć średniowysokotonowy zakres i będzie OK. Całość bardziej dobitna i szybsza, a te Twoje ulubione(moje zreszta też:)) wokale bardziej obecne.

AA, te wokale są faktycznie trochę "rozjechane" i mam nadzieje, ze to nie przypadłosć samych głośników, bo wtedy klops. Namacalność średnicy powinna byc teoretycznie bardzo mocnym punktem tych zestawów.

Jedyny minus jaki bym widzial (subiektywnie-bo komuś moze to odpowiadać) to dosłodzona góra D260.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.