Skocz do zawartości
IGNORED

ISIS marko3T

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

misiomor, 2 Cze 2010, 12:25

>>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 11:18

>

>Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz - strzałki rezonansu półfalowego znajdują się przy ściankach, a

>węzeł w połowie wysokości. Przecież chwilowa wartość ciśnienia akustycznego (nadciśnienie /

>podciśnienie) dla odbicia jest taka sama jak dla fali przylatującej, nie ma odwrócenia znaku po

>odbiciu. Dlatego przy ściankach mamy strzałki wszystkich rezonansów o kierunkach zgodnych ze

>ściankami budy.

>

>Jeżeli wytłumienie w środku działa, to rezonans musi być inny niż wzdłużny półfalowy. Może

>całofalowy, albo w ogóle oparty na odbiciach ukośnych.

Węzły zmian ciśnienia znajdują się w środku kolumny a strzałki przy ściankach i w tym wpadku z powodu małej masy materiałów tłumiących takich jak gąbka i wata nie ma sensu stosowanie ich przy ściankach.

Odwrotnie jest przy amplitudzie drgań cząsteczek. Węzły znajdują się przy ściankach a strzałki w środku kolumny. W tym wypadku lekkie materiały tłumiące potrafią w znacznym stopniu zmniejszyć prędkość ruchu drgających cząsteczek i zmniejszyć przez to amplitudę drgań. Innymi słowy wytłumić fale stojącą.

Zresztą nie ja to wymyśliłem. Jest to zalecenie Vistatonu co do tłumienia kolumn.

misiomor, 2 Cze 2010, 12:31

>>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 10:17

>

>"Podejrzewam że efekt tego nie będzie nawet mierzalny nie mówiąc o tym że można to usłyszeć."

>

>To po co Stereophile robi pomiary drgań ścianek akcelerometrem? Ja parę razy już "bzykałem" kolumny

>przestrajanym gałką analogowym generatorem RC - jak się dostraja do modu ścianek budy, całość

>zaczyna słyszalnie brzęczeć i skrzypieć. To się może zdarzyć również dla tonu generowanego przez

>instrument w nagraniu.

Ty chyba nie widziałeś tego co zbudował kolega marko3T. Przednia ścianka ma chyba ze 20 cm grubości.

Ja się nie obrażam, taką mam filozofie budowanie swoich kolumny, której chyba nie rozumiesz. Zaczynam od solidnej obudowy, bo dla mnie to jest podstawowa sprawa. Mam zainwestować w głośniki, a później żałować że zaoszczedziłem na mdfie i sklejce.

Front ma jakies 15,5cm , ale są w nim komory które dodają litrów, więc nie jest to jakis zlepek materiału tylko dla połechtania mojego ego. Oryginalne Isis'y tez maja gruba przednią ścianke, dużo wzmocnień spotkasz w Tidalach, kratownice w B&W, po coś to się robi nie tylko dla marketingu.

>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 12:49

Gdyby włókna materiałów tłumiących poruszały się wraz z ruchem powietrza, możliwa byłaby istotna zmiana (zmniejszenie) prędkości dźwięku w linii transmisyjnej, a więc radykalne skrócenie linii ćwierćfalowych i w efekcie dominacja takich obudów na rynku. Kiedyś ludzie się na to bardzo napalili - nawet u Dickasona (5 edycja LDC) można znaleźć takie hurra-optymistyczne wzorki obiecujące nawet 3-krotną redukcję prędkości dźwięku.

Czego niestety nie obserwujemy, dane pomiarowe (M.J. King) pokazują bardzo niewielkie zmiany prędkości dźwięku po zastosowaniu wytłumienia.

>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 12:55

Kratownica ma za zadanie eliminację brzęczenia pozostałych ścianek - zapewniam Cię że słyszalnego przy odpowiednim pobudzeniu. Jak się właściwie dostroi generator, można ręką wyczuć która ścianka drga i skrzypi.

misiomor, 2 Cze 2010, 13:07

>>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 12:49

>

>Gdyby włókna materiałów tłumiących poruszały się wraz z ruchem powietrza, możliwa byłaby istotna

>zmiana (zmniejszenie) prędkości dźwięku w linii transmisyjnej, a więc radykalne skrócenie linii

>ćwierćfalowych i w efekcie dominacja takich obudów na rynku. Kiedyś ludzie się na to bardzo napalili

>- nawet u Dickasona (5 edycja LDC) można znaleźć takie hurra-optymistyczne wzorki obiecujące nawet

>3-krotną redukcję prędkości dźwięku.

>

>Czego niestety nie obserwujemy, dane pomiarowe (M.J. King) pokazują bardzo niewielkie zmiany

>prędkości dźwięku po zastosowaniu wytłumienia.

Wierz mi. Dalsza dyskusja jest zbyteczna. To nie ja wymyśliłem tą teorię.

Ja po prostu zacytowałem teorię przeczytaną w książce która zresztą jest na tyle logiczna że nie widzę powodu dlaczego miałbym w nią wątpić. Mylisz dwa pojęcia. Prędkość rozchodzenia się fali i prędkość drgającej cząsteczki powietrza. Tu nie chodzi o prędkość rozchodzenia się fali w ośrodku ale prędkość cząsteczki powietrza wychylającej się ze stanu równowagi. Gąbka nie zmienia prędkości rozchodzenia się fali w ośrodku(chociaż z tym pewnie też można by dyskutować) ale zmniejsza amplitudę drgań cząsteczek powietrza poprzez wyhamowanie ich ruchu.

To by trzeba odpowiednio przeliczyć - SPL na końcach budy na amplitudę prędkości słupa powietrza w jej środku. Za dużo grzebania w literaturze dot. podstaw akustyki.

Tym niemniej jeżeli wytłumienie miałoby działać poprzez hamowanie powietrza w miejscu gdzie jego prędkość jest największa - powiedzmy że robimy wieniec i szczelnie zatykamy go gąbką - obawiam się o silne efekty nieliniowe.

Rozumiem jak najbardziej taką filozofię robienia kolumn tylko nie do końca podzielam. Nie ma nic w tym złego a nawet jest wiele dobrego w tym co robisz.

Na pewno to nie zaszkodzi a jedynie pomoże. Jeżeli już przesadzać to w tym kierunku jak ty to zrobiłeś czyli zrobić obudowę za dobrą niż za słabą?

Jest tylko jedno ale, a oto ono: 2007-05-31 23:14:18.

>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 13:22

Przeliczyłem sobie tak na kolanie ową prędkość. Zakładając 120dB ciśnienie akustyczne na końcu falowodu - co odpowiada ok. 20Pa oraz wziąwszy pod uwagę że sprężanie i rozprężanie powietrza na końcach jest adiabatyczne, a także fakt że energia sprężania i rozprężania 1cm3 przy końcu powinna być taka jak en. kinetyczna 1cm3 powietrza w środku falowodu (węźle ciśnienia akustycznego) dostaję coś w okolicach 5m/s jeżeli się gdzieś nie walnąłem.

Może i da się wprowadzić tłumienie fali w ten sposób, ale na pewno będzie ono silnie nieliniowe - niewykluczone że właśnie dlatego ostatnio przewagę zdobyły wytłumienia łagodniejsze, działające na zasadzie ciśnieniowej, zamiast takich "przepływowych".

misiomor, 2 Cze 2010, 16:10

>>> KrzysiekA, 2 Cze 2010, 13:22

>

>Przeliczyłem sobie tak na kolanie ową prędkość. Zakładając 120dB ciśnienie akustyczne na końcu

>falowodu - co odpowiada ok. 20Pa oraz wziąwszy pod uwagę że sprężanie i rozprężanie powietrza na

>końcach jest adiabatyczne, a także fakt że energia sprężania i rozprężania 1cm3 przy końcu powinna

>być taka jak en. kinetyczna 1cm3 powietrza w środku falowodu (węźle ciśnienia akustycznego) dostaję

>coś w okolicach 5m/s jeżeli się gdzieś nie walnąłem.

>

>Może i da się wprowadzić tłumienie fali w ten sposób, ale na pewno będzie ono silnie nieliniowe -

>niewykluczone że właśnie dlatego ostatnio przewagę zdobyły wytłumienia łagodniejsze, działające na

>zasadzie ciśnieniowej, zamiast takich "przepływowych".

Myślę że przeintelektualizowałeś całe zagadnienie. Obudowy zamknięte są wypełnione całkowicie wytłumieniem i nie ma to negatywnego wpływu na liniowość kolumn. Wręcz przeciwnie.

Cały wniosek z tego całego wywodu wypływa jest następujący?

Przetłumaczę może zdanie z książki:

"Dostarczony w postaci płatów materiał tłumiący powinien być niezbyt ciasno złożony lub zwinięty i upchany w obudowę głośnikową przy czym powinno się dobrze wypełnić środek kolumny (dosłowne tłumaczenie środkowy rdzeń kolumny niem. "innere Kern der Box"). W żadnym wypadku do wytłumienia fal stojących w obudowie nie wystarczy wytłumienie wewnętrznych ścianek kolumny. Obszar w okolicach otworu BR nie powinien być w ogóle wypełniony. Obudowa BR nie przyniosła by w tym wypadku oczekiwanego efektu."

Tłumaczenie z książki "Handbuch der Lautsprechertechnki" wydanej prze Visatona.

• 3 tygodnie później...

Z przodu, tyłu i pólka na komorą BR. W sumie nic szczególnego, jak zamknę w końcu te obudowy , to mam nadzieje nabrać tempa i może temat trochę się ożywi.

Rury BR oczywiście będą inne, to znaczy na pewno dłuższe, a może nie będzie ich wcale....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100000026 1276978022_thumb.jpg

post-10226-100000027 1276978022_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....i kratownica bezpośrednio nad rurami będzie przycięta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny na których słucham muzyki(od dłuższego czasu)są ogólnie znane wkljałem swego czasu zdjęcia na forum. To 3 drogi na Vifie M22, Seas alu 15 i Seas 27tbc. Mam też 2 way na Scanach, węglowym i małym revelatorze, stoją też drugie 2way OZ na Seasach i dwie pary monitorów na Vifach TC14(do kina)mam i szerokopasmowce na Fostexie. Więc raczej kolumny na których mogę słuchać muzyki mi nie brakuje.

Słuszna uwaga, też odniosłem wrażenie że w tematch "kolumnowych" jest zastój. Dawniej więcej sie działo, pisało, planowało i chociaż nie zawsze dochodziło do finału, to dyskusje były ciekawe.

Isisa niestety nie pospiesze, fizycznie jest to obecnie niemożliwe. Liczę, że jak sie odrobie to pójdzie szybciej.

Marku posłusznie czekamy :)

to i tak najlepszy projekt na forum :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.