Skocz do zawartości
IGNORED

Kompan dla PL18WO09-08

switchu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szykuje sie do budowy nowych kolumn, wersja podstawkowa,

wybrałem już niskotnowe - Vifa PL18WO09-08.

Aktualnie zastanawiam się nad górą. Myślę nad:

- Vifa DX25

- Seas 27TDFC 

- Seas 27TBFC/G 

- Usher T-9950

Żywa i naturalna góra jest dla mnie najwazniejsza, więc chciałbym wybrć dobre połączenie.

Proszę o jakieś wskazówki.

Dzieki i Pozdrawiam,

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/33903-kompan-dla-pl18wo09-08/

Ja zrobiłem sobie kolumny na Usherach 9950 i Vifie XT18WO. Usher jest OK, ale ma jedną wadę ;) duża kopułka wystaje wyraźnie na zewnątrz, jak masz małe dzieci albo nadgorliwych domowników to mogą ją wgnieść. W tej sytuacji wybrał bym chyba Seasa, takiego co jest chroniony metalową kratką :D

Kompan dla tego głosnika to średniotonowy i wysokotonowy. Inaczej na średnicy wyjdzie klucha. Ten głośnik jest dobry (nawet bardzo) ale do 600-800Hz.

O 9300 jako wysokotonowym zapomnij. Beznadziejny kluchowaty dzwięk. Wart góra 30-40zł. Reszta to koszt opłacania wysokiego socjalu w Danii.

Pozdrawiam

PiotrSz, 2 Cze 2007, 14:05

>Kompan dla tego głosnika to średniotonowy i wysokotonowy. Inaczej na średnicy wyjdzie klucha. Ten

>głośnik jest dobry (nawet bardzo) ale do 600-800Hz.

Zgadzam się z tym w całej pełni. Zresztą nie bez powodu w katalogu D-S-T głośnik ten jest umieszczony w podgrupie "woofers", a nie "midwoofers".

>O 9300 jako wysokotonowym zapomnij. Beznadziejny kluchowaty dzwięk. Wart góra 30-40zł. Reszta to

>koszt opłacania wysokiego socjalu w Danii.

9300 faktycznie ma wycofany górny skraj pasma, przez co brzmi mało detalicznie i jakoś tak zbyt miękko. Za to jednak ma bardzo ładny zakres wyższej średnicy, i dobrze znosi niskie podziały. Ze względu na taki zestaw cech jako jeden z niewielu tweeterów nadaje się do połączenia z PL18WO, ale detalicznego, żywego brzmienia z tego nie będzie.

Dzieki za wypowiedzi.

SS zdecydowanie odpada ze wzgledu na cenę.

Pozostają

Usher 9930 , Usher 9950 lub Peerless HDS

Który z nich wydaje się być lepszy do PL18WO?

A moze jeszcze jakies o ktorym nie wiem :)

W Twoim budżecie zmieści się MDT29. MDT30 jest już sporo droższy, ale nie ma się czym przejmować, w praktyce różnice brzmieniowe pomiędzy tymi modelami są marginalne. Wyraźnie lepszy jest dopiero MDT33 oraz Supreme, ale to już jest sporo większa kasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem, takiego zestawienia jeszcze nie robiłem. Jak dotąd PL18 pakowałem zawsze tylko na bas. Trzeba sobie pooglądać charakterystyki i coś wymyslić jako punkt wyjścia do kombinowania.

Morela MDT29 znam doskonale i wiem co potrafi.

Ushera słuchałem tylko w "obcej" aplikacji.

Peerlessa HDS jak dotąd oglądałem tylko na obrazku.

Wobec powyższego nie podejmuję się odpowiedzieć na Twoje pytanie.

McGyver, 2 Cze 2007, 15:35

>Morela MDT29 znam doskonale i wiem co potrafi.

>

>Ushera słuchałem tylko w "obcej" aplikacji.

>

Z tego co widze usher ma nizszy rezonans od morela wiec nie wiem czy nie nadawal by się lepiej.

Ushera 9950 Akkus i UsherAudio tnie przy 2k, wiec na pewno do niskiego podzielu sie nadaje.

Z kolei seas tdfc lub tbfc+ waveguide:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i do 2k lub nawet ponizej zejdziesz prze zwrotce pierwszego rzedu.

Nowego peerlessa hds nikt jeszcze nie zna, to nowosc, w testach wychodzi pieknie. Zastosowano go w drogich dali:

Ukryta Zawartość

Masz o czym myslec:)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seas aluminiowy.

Polaczenie aluminiowego seasa z Vifą PL bylo wykonane w AP Tempo.

Woofer nie byl chyba wogóle filtrowany w pierwszej wersji tych kolumn ? Wysokotonówka kond pewnie2,2-3,3uF i jakiś(1-2ohm) rezystor w szereg.

W drugiej odslonie na basie byla juz chyba cewka, wiec może warto ja dać.

Wyjdzie Ci coś "ala" Tempo. Nawet obudowe możesz wystrugać dla hecy podobną-pochyloną.

Jeżeli zalezy Ci na żywej górze, to 9300 i morel odpadaja z marszu, ushera słuchalem za krótko(tylko w firmowych kolumnach-ogolne wrażenie niezle) o reszcie nic nie napisze, bo nie znam.

A tu masz wygląd Tempo III, bo akurat nie mogłem znaleźć jedynek

Ukryta Zawartość

Do tych kolumn nie dawałbym nawet 27mm kopulki alu...

Taki np 22TAF/G mniam, mniam. Filtry nawet 1 rzędu jezeli ciecie będzie np 3,5-4K

Ukryta Zawartość

Bardzo elastyczne w połaczeniu(dosć szeroki zakres możliwego podziału dla Vify PL jak na 18cm midbas)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jestem za Usherem 9950 !!! Za 220 zł/szt. to rewelacja. Przecież to kopułka 28mm tekstylna... praktycznie klon SS9700, za te pieniądze jedyne nad czym można się zastanawiać to czy nie zrezygnować z PL18WO, i nie dać jakiegoś średnioniskotonowego Ushera, a jak Vife to np. M18WH.

Ja sam zrobiłem sobie kolumny na Usherach 9950 i Vifach XT18WO ale tylko dlatego, że urzekła mnie 'drewniane' membrany XT :)

Gdyby wygląd nie był dla mnie taki ważny, to bym kupił Vife M18WH (w akkusie 250 zł/szt. - a kiedyś kosztowała ponad trzy stówki) i połączył ją z Usherem 9950.

>Żywa i naturalna góra jest dla mnie najwazniejsza

Jeśli tak to może faktycznie jakiś metalowy Seas.

Gdzieś tu na forum arturp pisał, że różnica między Usherem 9950 a SS9700 polega na tym, że Ushera można dzielić przy 2k a SS9700 najniżej to 2,5k natomiast SS9700 jest podobno bardziej detaliczny powyżej 10kHz. No ale cena przemawia za Usherem.

No mysle ze w gre wchodzi teraz Usher 99xx lub Seas 27TBFC.

Co do Vify to juz po ptakach bo juz ja kupiłem ;)

Żywa, naturalna, nieszeleszcząca, szczegółowa góra :)

Słycham głównie jazzu wokali żeńskich od czasu do czasu lubie jakis lzejszy kawałek rockowy.

Wokale głównie takie jak Lara Fabian, Anita Baker, Natasha St-Pier, Natalie Cole ...

Pod taki rodziaj muzyki chciałbym podpasować te wysokotonowe.

Bardzo lubię również tak zwane surowe brzmienie: fortepian, saksofon , kontrabas.

Wiec oczekuje dzwięku otwartego szczegółowego i wciągającego tak zeby Lara nie dostała

chrypki jak zawyje :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.