Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaczem TEAC VRDS-25X

kiwaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy!

Siedzę w temacie stereo od 20 lat, miałem 7, czy 8 odtwarzaczy CD, ale z problemem który mam od wczoraj z moim Teac'em nie spotkałem się nigdy u nikogo i w żadnym odtwarzaczu. Tak poprostu zaczął zniekształcać dźwięk w jednym kanale. Zniekształcenie pojawia się tylko kiedy jest jakikolwiek sygnał i najbardziej słyszalne jest z głośnika wysokotonowego.

Podejrzewam, że problem tkwi wyłącznie w obwodzie przetwornika D/A, ponieważ występuje w każdej sytuacji; na wyj.chinch, na xlr, i z płyty i z zewnętrznego sygnału cyfrowego.

Proszę bardzo o jakieś sugestie i porady, co to może być i jak temu próbować zaradzić. Mam opanowane podstawy montażu elektroniki, a nie chchciałbym od razu płacić serwisowi, który może mi nawymyślać skomplikowanych usterek za które każe sobie słono zapłacić.

Za wszelkie "dobre słowa" z góry wielkie dzięki. Krzysztof

https://www.audiostereo.pl/topic/33925-problem-z-odtwarzaczem-teac-vrds-25x/

Na początek upewnij się, że to na pewno problem odtwarzacza. Zamień kanały przepinając interkonekty. Jeśli problem przejdzie na drugi kanał, to znaczy, że to CD. Jeśli pozostanie w tym samym kanale, to problem jest ze wzmacniaczem lub kolumnami.

A może w CAV A10 padła jedna lampa w przedwzmacniaczu? - opisane objawy może spowodować zła praca lampy. Dla upewnienia się proponuję zamienić lampy miejscami - jak usterka pozostanie po staremu, to znaczy, że lampy są ok.

Na marginesie: jakie lampy (producent) masz we wzmacniaczu?

Zeby sprawdzić czy padła jedna z lamp nie trzeba ich zamieniać miejscami. Wystarczy zamienić kable wyjściowe żródła, aby wykluczyć wzmacniacz i głośniki..........

Lampy mam narazie oryginalne - chinskie, ale myślę o zmianie na Philipsy USA, które trochę znam dżwiękowo.

ps

Jak długo używasz CAV i jak Ci służy, bo ja od 2 lat jestem b.zadowolony jak na Chinczyka i wzmak za 6tys., bo za tyle go kupiłem.

Kup lu załatw servisówke i zobacz z kąd wychodzi sygnał cyfrowy . raczej wychodzi przed przetwornikami . One nie są mu potrzene żeby podawać sygnał na daca zewnętrzenego , Jezeli zniekształcenie wystepuje na tym poziomie sygnału cyfrowego to trzeba szukać w filtrze cyfrowym lub dekoderze No chyba ze scalak to integra , ale chyba w tym modelu dace były odzielne niepamietam tego może sie mylę . Dlatego najlepiej mieć servisówke żeby sie rozejrzeć w torze cyfrowym dekoder fitr , oscyloskop tez przydałby się bo inaczej nic nie zobaczysz .

W tym Teacu jest oddzielny filtr cyfrowy SM5843 przetaktowany AD1893 który jest tuż przed min .

Na wyjsciu dwa daki AD1862N. Wyjscie cyfrowe jest prawdopodobnie podłączone do AD1893 wszystko

do tej kosci ,włącznie z nią trzeba prawdzić

>@ Kiwaka

A czy twój Teac był modyfikowany?

Ja kupując swojego Teac sprawdziłem jak działa serwis u byłego dystrybutora czyli w Audio Klanie i okazało się że jest jeszcze jedna osoba która robi naprawy.

Spróbuj zadzwonić

"Piokowi PP" dzięki za shematy już takowe posiadam.

Telefony do Audioklanu zostawiam na póżniej, ale dobrze wiedzieć, że jest jeszcze indywidualista, który mógłby się tym zająć. Dzięki!

Modyfikowany nie był, wczoraj był pierwszy raz rozkręcany!

ps

Dziś stwierdziełem, że używając regulacji głośności w TEAC'u, zniekształcenia cichną nieproporcjonalnie bardziej niż sygnał właściwy i przy tłumieniu 15dB są już praktycznie nie słyszalne.

Prawdę mówiąc nie rozumię pytania "Zorro"

Teac VRDS-25X ma regulację poziomu wyjściowego na wyjściach analogowych (i chinch i xlr), ale tylko z płyty. Na cyfrowy

sygnał zewnętrzny nie można wpłynąć.

Wyjaśnienia dla "Zorro"

Wydaje mi się, że wyraziłem się jasno - ma regulację poziomu na wyjściach analogowych. Pisząc o płycie mam na myśli CD (płytę kompaktową)jako zródło "wewnętrznego sygnału cyfrowego". Dla ścisłości ten model ma również wejścia dla cyfrowego sygnału zewnętrznego (inny napęd, DVD, DAT itd, itp). Ma też wyjścia cyfrowe, ale to bez znaczenia.........

Czy pytanie o wyjscie regulowane to jakiś niezrozumiały slang ? ;)

Posiadałem Teaca VRDS10 , z tym samym mechanizmem ,tuningowałem go... itd...

Pełny schemat 25X przed chwilą znalazłem ,więc już wszystko wiem.

Życzę powodzenia.

oj oj chłopy AD1862 czyli 20 bitowe daki analoga ich konkurencja dla PCM63 burego brałna maja w swym obwodzie dwa małe kondziki bodajze 2,2uf i 10uf i którenś z nich poprostu wysechł..i dac sieje knutami na zewnątrz..wymień je.

Witam po paru dniach przerwy.

Wymieniłem większość kondensatorów na płytce DA i problem nadal istnieje. Nie wymieniłem tylko nic w obwodach filtra i jego zegara, nie sądzę aby problem jednego kanału tkwił na tym etapie. Podejrzewam, że kluczem do usterki jest regulacja tłumienia (o której pisałem wcześniej), ale nie wiem gdzie i jak się ona odbywa. W wolnych chwilach pogrzebię jeszcze trochę, aby zawęzić "obszar" poszukiwań, a narazie proszę o dalsze sugestie.

ps

Sygnał z servo jest prawidłowy. Na wszelki wypadek sprawdziłem połączenie z zewnętrznym przetwornikiem i było OK.

Chciałbym opisać pewne spostrzeżenie. Zauważyłem, że zniekształcenia dźwięku,o których pisałem wcześniej, są słyszalne najbardziej w głośniku wysokotonowym, ale mają ścisły związek z niskimi tonami. To jakby ślad przesterowania basu objawiający się w wyższych rejestrach.

No i mam diagnozę!

Prymitywnymi metodami (brak zaplecza), doszedłem do tego, że uszkodzony jest jeden z przetworników AD1862.

Pozostaje problem gdzie można go kupić. Poszukałem trochę w Internecie, ale nie ma szans. Może ktoś wie gdzie można załatwić te "archaiczne" już scalaki.

Określnie okrutnie jest dziwnie przesadzone. Zależy co kto lubi, jakie ma pojęcie o muzyce na żywo i jakie ma pomieszczenie. Z jednej strony odpowiada mi jego delikatny charakter brzmienia, ale czasami brakuje nieco analityczności i powietrza. Teraz muszę go najpierw odpalić. Kondensatory wymieniłem na Cerafine, Silmic i Black Gate więc "miniupgrade" już mam, ale zaczynam myśleć o zegarze i operacyjnych. Nie wiem tylko jak zmieni się charakter brzmienia i z jakimi kosztami się to wiąże. Poza tym od kilku lat nie praktykuję w elektronice i jestem nieco nie na czasie, szczególnie w cyfrówce.

dzięki za odpowiedź.

swoja drogą mamy ciekawe doświadczenia z tym samym modelem CD. akurat ja nie mogę narzekać na brak powietrza i szczegółów... za to właśnie najbardziej dokucza mi brak wyrafinowania (można to interpretować też jako: delikatności). widocznie CD ten zachowuje się zupełnie inaczej w różnych systemach...

kupując go byłem jednak bardzo zawiedziony (stąd określenie: okrutnie), wg mnie lepiej zagrał onkyo dx7911 (a jest znacząco tańszy) oraz NOS DAC.

CD kupiłem jednak z góry zakładając upgrade, bo przecież napęd jest bdb. podobno z opa BB 625 gra doskonale, niestety więcej szczegółów nie znam:(

myślę, że warto pozostać w kontakcie, w razie problemów z CD będziemy mogli je szybciej rozwiązać.

Pozdrawiam

No i wymieniłem układ, no i problem zniekształceń zniknął, ale jest nowy. Zamieniłem uszkodzony układ AD1862N-J na AD 1862N-D, wydawałoby się, że to te same układy, ale z "D" dtwarzacz wyraźnie ciszej gra (w danym kanale oczywiście).

W firmach ten układ jest praktycznie nie do zdobycia, szczególnie "J" pozostaje mi "druga ręka", ale gdzie jej szukać?

>>> Piotrek608

Sprzedałeś mi za 80zł układ, który nie nadaje się do tej aplikacji. Nie chcesz go przyjąć zpowrotem za 50zł!!! Najpierw pisałeś,że pochodzą z Denona klienta ,który zlecił Ci wymiane na inne DAC'i, potem, że z Denona którego kupiłeś specjalnie dla dla tych układów. Teraz proponujesz wymieniać rezystory ,których nie ma. Wszystko wskazuje na to, że masz wątpliwą wiedzę na temat w którym doradzasz. Daj więc sobie spokój z moim problemem i ewentualnie eksperymentuj kosztem innego naiwnego forumowicza.........

Zorro jesteś niesamowity. Na Allegro poddałem się już dawno z poszukiwaniami. Problem w tym, że nie są mi potrzebne 2szt i juz załatwiam nówkę za 180zł z dość pewnego źródła, która też pójdzie przez Allegro.

Wielkie dzięki za zainteresowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.