Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre książki o winie - co polecacie

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że sporo ludzi tu się na winach zna,

więc poprosiłbym o tutuły książek które polecacie o winie.

Nie zależy mi na tysiącach obrazkow i bajkach, natomiast o zbiorze cennych informacji.

Wiadomości technicznych, o szczepach, pochodzeniu, itp itd

w sklepach jest tego pełno, ale niektóre pozycje to przeglądam i odkładam na półkę bo nie ma nic ciekawego, albo piszą rzeczy które w ogóle mnie nie interesują.

Nie wiem czy jest jakieś kompendium o tym, jak nie to mogą być 2-3 pozycje zbierające wszystko w całość, nie mam nic przeciw.

Za praktyką musi iść teoria :)

Kolega winopijca ma taką pozycję - znacie to? jest dość ciekawe i obszerne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj.

Nie wiem czy Cię interesują jakieś specjalistyczny książki, ale jeżeli chodzi o hobbistyczne zajęcie się robienię wina to polecam książę "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" ( poniżej, przepraszam za jakoś, ale telefonem robiłem) prosta, zrozumiała, tania dałem za nią 6 zł. Na początku w wstępie do win jest opisana cała procedura postępowania co i jak. Ma bardzo ciekawe przepisy nie tylko win ale również nalewek i miodów choć co do miodów to jeszcze nie próbowałem. Przepisy są na jakieś 20 litrowe dymiony ale oczywiście można proporcjonalnie zwiększyć składniki.

Dopiero planujesz robić jakieś winko, czy masz jakieś swoje przepisy sprawdzone tylko, że chcesz spróbować czegoś nowego?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze że tutaj już wszystkim pada na mózg...

czy każdy musi tu odpowiadać w stylu vlada i inncy jemu podobncyh?

k**wa ludzie, czy wy kazdy temat musicie zdupczyc:|

Myślę, że pod tym adresem ktoś poleci Ci wartościową pozycję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Zadzwoń do Winarium Marka Kondrata - oststnio widziałem u Niego kilka książek, ale bardziej interesowały mnie same wina ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>kapelli

Koniecznie zainteresuj się pozycją "Przewodnik po winach świata" Roberta Parkera, przez wielu uważany za jednego z najwybitniejszych znawcow win, jest także wydawcą pisma The Wine Advovate. Jego ksiązki to poradniki opisujące aktualne roczniki, ceny i własny ranking ponad 8 tyś. gatunmków win ze wszystkich regionów świata. Posiadam jeden z tomów obejmujących Francję i Niemcy. W przewodnikach jest bardfzo dużo informacji o szczepach, uprawach, a także różnych praktykach odstępowania od tradycyjnego sposobu uprawiania winogron, ich zbiorów, propdukcji oraz przechowywania win. Wiele bardzo cennych i praktycznych wiadomości, łącznie z przemianami rynku winiarskiego na świecie. Gdy ileś lat temu podczas kiludniowego pobytu w Brukseli kupiłem kilka butelek mojego ulubionego wina Sauternes, a nie znałem jeszcze wtedy Parkera, wydawało mi się, że im starsze wino tym lepsze. Po ich spożyciu w Polsce niektórymi winami byłem nieco rozczarowany. Potem znajomy polecił mi książkę Parkera, poczytałem o rocznikach które mnie zawiodły i przeczytałem dokładnie to jakie miałem odczucia. Parker stał się wyrocznią dla sporego rynku win, należałoby więc do takich znawców podchodzić z rezerwą, ale jak możesz sięgnij po niego i sprawdź, poza bardzo dużą wiedzą oraz praktyką świetnie pisze.

Pozdr.

kapelli, 4 Cze 2007, 10:05

>k**wa ludzie, czy wy kazdy temat musicie zdupczyc:|

no i temat zdechł, a taki był wesoły.

szkoda...

>>kapelli

dowiedz się najpierw co to takiego "bon ton"

powinieneś TO poznać ZANIM się dowiesz gdzie rośnie dobre "shiraz"

ps. o winach nie da się czytać. jakby się dało to sommelierzy zakładaliby biblioteki a nie piwnice.

>>Może "Wina i kara" ?

>

>Dostojewieckiego? To o kartach.

Chodziło mi oczywiście o książkę Zbrodnia i kara :-))))

Na szczęście jest też jakaś pozycja pt wina i kara.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@kapelli

pierwsze primo: napij się melisy

drugie primo: jakie pytanie takie odpowiedzi

trzecie primo: nie pisz mi tylko, że robię masło maślane z tych "prim" (sorry, ale już się taki jełop kiedyś mi trafił, który to wypominał)

->PiotrS

dzięki, poszukam

->kubedes

jak zachować bon ton wobec tej degrengolady na forum, która jużjak widać doszła do tego wniosku że każdy topic na bocznicy trzeba sprowadzić do poziomu głupawki i cyrku, a nie że ktoś się może o cośpoważnie pytac

->camle

primo ultimo: melisy nie potrzebuje, odp patrz wyżes

secundo primo ultimo: pytanie wg mnie konkretne

co do primo to moje zdanie już znasz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.