Skocz do zawartości
IGNORED

Denon gra dopiero po rozgrzaniu

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no ludzie, nie żartujcie. Przecież to niemożliwe, żeby to była taka plaga. Wychodzi na to, że większość ostatnio wyprodukowanych Denonów jest popsutych. Producenci podają dane, pisma mierzą charakterystyki i wszystko płaskie jak stół w granicach 1 dB a może mniej, a Wam kanały grają z mniejszą lub większą ilością basu czy średnich? Takie rzeczy na pomiarach wyszłyby jak złoto!

Co innego nierówna gra na początku skali. Jeśli jest to klasyczny potencjometr ze ślizgaczem, to oba kanały mogę nie startować równo, ale to ma prawo zdarzyć się tylko tuż obok całkowitej ciszy. Już po lekkim pogłośnieniu powinno się wyrównać.

A czy zamienialiście głośniki i interkonekty (prawy z lewym NARAZ!), aby upewnić się, że zły objaw przewędruje na drugi kanał?

zmienialem kable, potem zmienialem kolumny...jakbym nie zmienial zawsze lewy kanal wzmaka gra glosniej...niestety..juz myslalem ze popadam w paranoje a tu prosze inni Koledzy w niedoli

Jeśli masz nawet najprostrzy multimetr i płytę testową z sygnałem 1 kHz (np. z Hi-Fi i muzyka) to możesz sam to zmierzyć i całkowicie upewnić się, że jest różnica. Jeśli wyraźnie słychać różnicę głośności, to w takim pomiarze wyjdzie ona jak złoto i nawet łatwo określisz ją w decybelach. W takiej sytuacji przy oddaniu wzmacniacza do serwisu masz bardzo mocny argument np. "różnica 3 dB" w odróżnieniu od dość słabego "wydaje mi się, że jest ciszej".

A czy jesteście pewni, że ta "awaria" to nie jest wina akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn (skoro na słuchawkach gra dobrze)? A "po rozgrzaniu" może po prostu słuch się adoptuje...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

...dlatego proponowałem, aby zamienić NARAZ kanały interkonektów i kabli głośnikowych, czyli pozostawić wszystko jak było, a jedyną zmianą będzie wtedy odwrotne przepuszczenie sygnału przez kanały wzmacniacza mocy. Jeśli objaw przejdzie na drugi kanał - to wina wzmacniacza. Objaw pozostanie - to wina czegokolwiek innego.

Zakładam z 90% przekonaniem,że nie ma oddzielnego wzmacniacza słuchawkowego takiego jak w CD. Oznaczałoby to,że usterka występuje albo na przełącznikach kolumn (o ile są mechaniczne) albo na przekaźnikach (to by już było dziwne biorąc pod uwagę,że uszkodzeniu podlega tylko jeden kanał).

Co do miernika tylko się trzeba upewnić do jakiej f mierzy poprawnie. Nawet lepiej zrobić kilka pomiarów np. 50, 150, 400, 1kHz i powiedzmy 4, 10, 15 kHz o ile miernik na to pozwala. Uprawdopodobni to wynik, a i zmieści się w paśmie większości CD (mam tu na myśli jeszcze 14bit jakby komuś przyszło do głowy na takim sprawdzać) czy nawet zintegrowanych kart muzycznych (o typowych generatorach nie wspomnę ;) )

Swoją drogą nie jest to każdy jeden sprzęt ale widać,że coś z konkretną serią? jest nie tak.Nie wiemy czy części są jakoś selekcjonowane (dana seria na jeden kanał, dana na drugi) czy z jednego wora na całość i po prostu jest to zbieg okoliczności.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ja mam identyczny problem z Denonem PMA 700AE, który nabyłem 3 m-ce temu. Kanał lewy gra wyraźnie głosniej od prawego. Przeprowadziłem szereg prób i nie mam wątpliwości, iż wina leży po stronie wzmaka. Rozgrzanie nie ma zadnego wpływu na jego działanie. Zamierzam skorzystać z uprawnień konsumenckich a nie z gwarancji. Przypuszczam, iż sprawa jest znana w HORN. Kupiłem Denona, polegając na jego dobrej opinii popartych własnym doświadczeniem. Kupiony 10 lat temu zestaw Denona działa do dzisiaj niezawodnie. Moje obecne doświadczenia nie tylko ze wzmakiem pozwalają stwierdzić, iż firma Denon nie jest godna polecenia.

Ja się tak zastanawiam, czy owo "rozgrzanie: to nie jest po prostu przyzwyczajenie ucha do nierównowagi, skoro kolega tu pisze, że nie ma zmian. Może po prostu wsadzają dziadowskie potencjometry o kiepskim zrównoważeniu kanałów?

jostereo, 14 Cze 2007, 21:41

>Zapomniałem dodać, iż objaw, o którym piszę wyżej, występuje przy małej głośności.

u mnie tez nie zauważyłem by po rozgrzaniu wzmak zrównoważył kanały a samo zjawisko występuje gdzieś tak do godziny 11 na potencometrze

jostereo, 14 Cze 2007, 21:41

>Zapomniałem dodać, iż objaw, o którym piszę wyżej, występuje przy małej głośności.

Badziewne potecjometry i tyle. To zjawisko to niemal plaga w komercyjnych konstrukcjach, zwłaszcza od kiedy króluje marketing, a księgowość wspomaga projekty inżynierskie. Jak pożyczyłem kiedyś do domu wzmak słuchawkowy Pro-Ject Head-Box II, to na mniejszych głośnościach był po prostu niesłuchalny. Zamiast się bawić w serwisy i tracić zdrowie, lepiej sprowadzić porządny potencjometr Alpsa czy jakiś inny, i zrobić "moda".

W moim przypadku przy znacznym sciszeniu, powodującym niemal całkowite wyciszenie prawej kolumny, jak się ustawię przy niej, to słyszę wyraźnie grającą lewą kolumne, mimo, iż odległość między kolumnami wynosi ok. 3 m. Nie może być mowy tutaj o jakimś złudzeniu. Przestawienie kabli głośnikowych we wzmaku odwraca efekt - głośniej gra prawa kolumna, ciszej lewa. Pomiary w takim przypadku powinny tylko potwierdzic wadę działania wzmaka. Dzieje się tak niezależnie od źródła. Sprawdzałem to również na nagraniu mono.

jostereo,

Przy klasycznych potencjometrach taki efekt występuję często i nie ma co z nim walczyć. W sytuacji, którą opisujesz ślizgacz jednego potencjometru już jest na ścieżce oporowej i przepuszcza nieco sygnał, podczas gdy drugi jeszcze jest zwarty do końcówki podłączonej do masy. Po prostu jeszcze nie "wjechał" na ścieżkę oporową. Nie stanowi to dużego problemu bo tak cicho to się raczej nie słucha.

Moje doswiadczenie ze sprzetem (iloscia odsluchanego) nie jest moze tak duza jak niektorych kolegow, niemniej zaobserwowalem tego typu zjawisko we wszystkich chyba wzmacniaczach ktorych sluchalem (tak jak opisuje to Edward). Tzn przy minimalnym skreceniu glosnosci, tj takim przy ktorym trzeba bylo przytknac zblizyc ucho do glosnika zeby bylo cos slychac, jeden kanal "gasl" odrobine wczesniej niz drugi. Delikatne podkrecenie glosnosci powodowalo wyrownanie kanalow. Oczywiscie inna rzecza jest sytuacja, ktora ktos wyzej opisywal, tj znieksztalcony dzwiek w jednym z kanalow i z tym trzeba walczyc przez serwis.

Przypomnialo mi sie jeszcze jedno zdarzenie z poczatku lat 90tych, kiedy to znajomy zawiozl do seriwsu Technicsa wzmak, bo "dosluchal" sie tego zjawiska ;-) No i serwisant po testach zwracajac wzmak powiedzial mu dokladnie to co wyzej napisal Edward.

Edward, 14 Cze 2007, 23:17

>michelangelo,

>

>zwróć uwagę o jakich modelach ludzie tu piszą. To są prawie wszystko nówki na gwarancji.

>Panowie weźcie się za pomiary.

Edwardzie,

To jest mechaniczna wada potencjometru, oba ślizgacze mają pewien kąt przesunięcia względem siebie wynikający z ich mechanicznego złożenia. Poza tym ścieżki rezystnacyjne nie są idealnie identyczne. Ta cecha występuje od nowości do późnej starości potencjometru, więc nie rozumiem Twojej uwagi. Z pomiarów może wyjść, że rozjechanie kanałów mieści się w specyfikacji produktu (3dB zazwyczaj - o zgrozo), i serwisant w tej sytuacji nie zrobi nic, a te 2dB z hakiem będzie konkretnie słychać w dobrze zaplanowanym pomieszczeniu odsłuchowym.

>więc nie rozumiem Twojej uwagi.

Chciałem zwrócić Ci uwagę, że ludzie nie będą grzebać w urządzeniach na gwarancji i wstawiać tam Alpsa, tak, jak to proponujesz. Co do ostatniej Twojej wypowiedzi zgadzam się z tym, zresztą o tym właśnie pisałem.

A co z pomiarów może wyjść to najlepiej jest zobaczyć gdy już się je zrobi.

Panowie, nie wydaje mi się, że winowajcą jest potencjometr. Zważcie, że mój egzemplarz po ok. 1 h grania, gdy był już porządnie rozgrzany, grał jak złoto. Czyżby temperatura aż w takim stopniu wpływała na pracę potencjometru?

@ Edward

Mój wzmak jest w Hornie. Ustaliłem, że naprawia go niejaki Arkadiusz Domański. Zobaczymy, czy facet jest fachowcem. Jest to podobno technik zajmujący się Denonem w Hornie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.