Skocz do zawartości
IGNORED

16 hz flagowe Credo

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

jaro4444, 10 Cze 2007, 12:04

>Foxbat ja też mam chopla, a w zasadzie kilka. Na wszystkie niestety brakuje czasu i kasy ;( Właśnie

>idę pojeździć na swoim śmigadle ;)

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Jaką trasą jedziesz z Mrzeżyna i dokąd to Ci powiem co warto zobaczyć.

No z Mrzezyna wlasnie w nocy wrocilem :) Ale bede tam prawdopodobnie od 20 sierpnia, wiec sie zglosze co mam zwiedzac :)

zoltar7, mamy do czynienia z reinkarnacja discoamoniac71???

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>zoltar7

>>A ty AA jak konstruujesz kolumny... robisz pomiary (domyślam się że tak), a jak pomiary są ok. a dźwięk cię nie satysfakcjonuje... to co dalej z takim projektem ?

No własnie zoltar. Może ty nam wszystkim powiesz czy ty byś kupił takie kolumny. Mają zajebiste charakterystyki a za cholere nie chcą grać.

Nie rozumiem dlaczego w tym temacie pojawiła się taka nagonka. Czy forum jest opiniotwórcze..? Dlaczego mamy pisać i zamieszczać tylko pozytywne recenzje. Dlaczego jeżeli coś gra źle to o tym nie pisać. Przecież to tylko i wyłącznie nam szkodzi. Czy nie wystarczy nam że zazwyczaj magazyny audio piszą tylko dobre opinie.

Uważam że nie powinniśmy milczeć jeżeli coś gra źle.

Jeżeli już jakiś system jest recenzowany to chciałbym usłyszeć opinię o jego pozytywnych cechach i negatywnych. Wiadomo można powiedzieć trzeba posłuchać samemu a nie czytać recenzję. Jeżeli tak to może w ogóle przestańmy tutaj pisać opinie, a zamieszczać tylko informację.

Czy gdyby ta recenzja dotyczyła kolumn np. B&W to też pojawiły by się głosy że tak nie można, że nie wypada. Że nie powinniśmy tak źle pisać o tej firmie, że krzywdzimy projektanta.

Skąd się to bierze, dlaczego tak się stało…?

Moja recenzja będzie krótka. „

Kolumny są jak czereśnie”

Wczoraj korzystając z ładnej pogody wybrałem się na przejażdżkę rowerem. Przy ścieżce zatrzymałem się żeby zjeść kilka czereśni prosto z drzewa. Nie były do końca dojrzałe, trochę gorzkawe ale cały czas wydawały mi się bardzo dobre. Chwilę później miałem okazję spróbować dojrzałych soczystych czereśni. Słodkie, soczyste, pyszne. I wtedy zrozumiałem że tamte czereśnie z drzewa nie są takie wspaniałe, nie są takie dobre. I do tamtych czereśni nie było już odwrotu.

Kolumny po pierwsze mają grać. Najgorzej jak nie grają :)

Wczoraj myslalem trochę o wpisie cloudiora, ktorym sporo osób się zbulwersowało.

Suma sumarum, to opinia rownorzędna z kazdą inną.

Są głosy zachwytu nad Credo - OK, rozumiem. Ale w czym problem, ze pojawiaja sie również słowa krytyki ?

Ktoś otwarł watek o "syfiastosci" creeka4330 i bylo kilka wpisów za i przeciw - wszystko.

Nikt nie pisał o żadnej napaści na firmę, ataku konkurencji, drugim dnie, niszczeniu marki czy czymś takim

Kolumny "grają swoje", a że komuś taki typ prezentacji odpowiada ? Nie sa zbyt przeźroczyste dla sprzętu uważam. Mielismy możliwosć porównania na nich CD Rotela(cena sklepowa ok 4Kzł) i przetwornika CEC DX71II.

Powiem szczerze, ze mi osobiście w tym zestawieniu bardziej podobał sie Rotel - był ostrzejszy(czego brakuje kolumnom). Mam nadzieję, ze nikt mnie nie posądzi o niszczenie CECa:)

Wrażenie rozmycia średnicy pozostało - komuś moze sie to podobać, komuś nie i tu zgoda.

W kategoriach absolutnych bardzo mi brakowało skali(rozpiętości) dynamiki.

W zasadzie dynamiczny byl tylko bas, reszta jak z innej(miękkiej) bajki.

No i czy mój wpis jest jakąś napaścia na kogokolwiek, albo przesadą ?

McGyver sam sobie wysoko ustawil poprzeczkę pisząc o niedoróbkach ProAc i o tym, ze bez problemu robi kolumny lepsze, nawet na tych samych przetwornikach(Studio100).

Ja rozumiem, ze taka "reklama" jest prawem producenta, ale przychodzi czas na odsłuch...ktory tego optymizmu nie potwierdza niestety(a szkoda uwazam).

Pozdrawiam

rochu, 11 Cze 2007, 12:44

>Cały czas nęka mnie jedno pytanie.

>Dlaczego zamiast napisać recenzję w dziale OPINIE, założono nowy wątek?

>Dla dokonania oceny sprzętu chyba to byłaby normalna droga.

>Może się mylę...

Bo to jest prowokacja! Na 100% cloudior to klon jakiegos producenta kolumn co teraz szczeka na zacnego McG!!! Ale my juz wszystko wiemy i wszystko umimy...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

lancaster, 11 Cze 2007, 12:09

>McGyver sam sobie wysoko ustawil poprzeczkę pisząc o niedoróbkach ProAc i o tym, ze bez problemu

>robi kolumny lepsze, nawet na tych samych przetwornikach(Studio100).

Czy to faktycznie Mcgyver robił te tuningi czy Grze... ? Ja kiedyś myślałem że moje byłe kolumny pochodza od Mcgyvera, a potem sie dowiedziałem że to jest produkcja Grze... . Właściwie to dziś się zastanawiam czy Mcgyver cokolwiek stworzył z rzeczy które prezentował na forum. Np powiedział mi że stworzył Minas Anor zanim wogóle poznał Grze... . No ale w wątku sponsorowanym Grze... napisał że wszystkie kolumny 16Hz są jego dziełem.

JFSebastian, szczerze mowiąc to nie mam pojęcia kto co tuninguje. Kiedys Grzegorz mi mowil, ze projekty zwrotnic robi osobiście.

Tyle wiem w tym temacie, a resztę zapytaj najlepiej bezposrednio.

Nie moja sprawa kto sie czym zajmuje.

Pozdrawiam

lancaster 11 Cze 2007, 13:03

" rochu, no nie wiem...może dlatego, zę żadnej recenzji Credo w dziale opinie nie ma, a na samym forum jak widac całkiem sporo. "

Calkiem sporo, ale te co zamiescilem, to nie wszystkie. Mysle, ze tamte, plus te ponizej..., powinien byc komplet :-)))

Z watku:

Ukryta Zawartość

" Pal55" 24 Sty 2005, 10:42

" Najwiekszy wrazenie zrobily Credo - mimo, ze pomieszczenie im nie sprzyjalo pokazaly duza klase "

Z watku:

Ukryta Zawartość

"parantulla" 9 Lut 2006, 18:09

" Słyszałem je nie tylko ja, ale przynajmniej setka forumowiczów i można w wyszukiwarce bez problemu odnależć ich wpisy z relacji po odsłuchach tychże kolumn. Wszyscy pieją z zachwytu a ewentualne słowa krytyki padają TYLKO I WYŁĄCZNIE od osób, które tych kolumn na oczy nie widziały. "

Z watku:

Ukryta Zawartość

"parantulla" 11 Lut 2006, 09:25

" Mówiąc krótko: gdyby forumowicz Jedo się zlitował i zechciał mi odsprzedać Credo to tak jak teraz stoję (siedzę) poszedłbym po nie nawet na piechotę do Warszawy..."

Z watku:

Ukryta Zawartość

"rogus" 21 Maj 2006, 14:12

" Tutaj zagrało tak, że szczęka mi opadła. Dźwięk wypełnił każdy cm2 pomieszczenia. Drakula wspaniale sobie poradziła z Credo, a nie łatwo napędzić te potwory. Jeden z lepszych odsłuchów w jakich miałem przyjemność uczestniczyć. Takiego basu nie słyszałem chyba nigdy (no może na ostatnim AudioShow, pokój WLM, ale tam chodził Sub). Dynamika - dynamit. Zagrało dużo lepiej niż u mnie. Z jeszcze większą werwą, dźwięk o wiele bardziej płynny i wciągający. Słuchałem z przyjemnością płyt, których normalnie nie trawię. Jeżeli chodzi o dynamikę i bas to jak na razie jest to dla mnie punkt odniesienia. Niesamowity impuls, wykop, szybkość i potęga. Na spokojnych kawałkach było równie dobrze, może trochę bym poprawił jeszcze emocjonalność dziwięku i wysokie tony. Reszta bez zarzutu. Ogromny, dynamiczny, wciągający dźwięk z basem który raz przestawia ściany, a raz dopełnia całości obrazu muzycznego, zależy to tylko od nagrania. "

Z watku:

Ukryta Zawartość

"kubedes" 26 Wrz 2006, 16:01

" McGyver wystrugał kiedyś 3way na Skanspikach - Credo czy jakoś tak. Z 21cam węglowym basowcem. Chłopaki którzy to słyszeli twierdzili że "zamiata" "

Z watku:

Ukryta Zawartość

"rogus" 18 Paź 2006, 01:03

" A ze swojej strony polecam Credo + wydajny prądowo wzmak=Nirvana :-) "

"jedo" 18 Paź 2006, 09:22

" Sam jestem użytkownikiem Credo z tym, że pierwszej wersji i jestem baaaardzo zadowolony "

"dey" 20 Paź 2006, 18:07

" Majac okazje słuchac kolumn Minas Anar Premium i Credo ,dzieki uprzejmośći kolegi Lutka stwierdzam ...JAKOŚĆ ,DZWIEK,WYKONANIE. CENA ,obliguje do jedno znacznych wnioskow. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś mi sie zdaje, że jeśli dojdzie do odsłuchu, red. Pacuła nie ma wyboru ;) Zatem recenzja CREDO po prostu musi być... :)

Nooo, chciałem powiedzieć, że prawdę o nich napisze :)

Poza tym ja swoje o nich wiem. Kat.: "THE BEST" i tyle.

Amen :)

>Z watku:

Ukryta Zawartość

>"kubedes" 26 Wrz 2006, 16:01

>" McGyver wystrugał kiedyś 3way na Skanspikach - Credo czy jakoś tak. Z 21cam węglowym basowcem. Chłopaki którzy to słyszeli twierdzili że "zamiata" "

ta "recenzja" tez "zamiata" :D

Pozdrawiam wszystkich kolegow kolegow, ktorzy slyszeli! :)

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę, przeważają zatem pozytywne opinie o Credo :) Po co zatem kruszyć kopie? Niestety, kolumny takie jak Credo czy inne klocki produkowane bardziej "garażowo" zawsze będą bardziej dostawały po dupie niż marki takie jakie B&W itp., które łatwo obronią się właśnie marką i pozytywnymi opiniami w prasie, nad którymi dyszy cięzko reklamodawca. Jak ktoś skrytykuje kolumny McGuyvera, to oznacza, że pewnie grają kiepsko, natomiast jak ktoś skrytykuję markowy produkt, to mozliwe, że po prostu jest głuchy. To chyba niezupelnie tak jest. Proponują zadowolonym właścicielom Credo, żeby nie przejmowali się krytyką, bo za krytyką idzie pochwała. W jakim innym wątku Lutek miałby okazji zaprezentować te wszystkie cytaty w jednym wpisie? :) Na początku byłem negatywnie nastawiony do opini Cloudiora - takiej trochę zbyt agresywnej moim zdaniem, potem się zdystansowałem, a potem pomyslałem, że rację ma Krystian Majer, piszmy co myslimy, nie twórzmy sket wyznawców konkretnych modeli, firm, kontruktorów.

A zwłaszcza sekt wyznawców konstruktorów, z którymi zaprzyjaźniamy się, kiedy robią dla nas kolumny czy wzmacniacz. Przeciez nikt nikogo nie atakuje więc nie trzeba chyba aż tak bardzo ich bronić. to po prostu opinie ludzi, którzy słuchali.

A wracając do tematu, słuchałem Credo, osobiście uważam, że to nie są kolumny dla mnie, ale potrafia grac bardzo efektownie, z dużą przestrzenią. Mi osobiście brakuję subtelności na średnicy. Ale że zaraz nagorsze? Na Audio Show bawi mnie zawsze jak ktoś się zachwyca "Ale super, rewelacja", a potem przychodzi nastepna osoba i mówi: "Ale kicha, wychodzimy". Czas na wnioski. :)

Jestem użytkownikiem CREDO pierwszej wersji czyli z bass reflexem z tyłu i SS na wysokich. Zapłaciłem w zasadzie po kosztach ( skrzynie i zwrotkę robił McGyver a składał to do kupy parantulla ). Na odsłuchu przy kupnie nie byłem zachwycony ( goły pokój 12-15 m ), ale zaryzykowałem, słysząc drzemiący w nich potencjał. Powiem tylko tyle, że w 20 metrach ( a pokój mam akustycznie średni ) z odpowiednią elektroniką zwala z kopyt i tyle. Rogus, który często wpada do mnie jak coś nowego zmajstruje :) potrafi się bardziej kwieciście o nich wypowiedzieć. Ja takich zdolności nie mam, więc powiem krótko - dla mnie rewelacja

pozdrawiam

Jak na razie Gainclone dual mono ale to nie to. Symasym w fazie budowy... Jak do tej pory najlepiej zagrały z Drakulą ( produkcji Magazyniera ) i Passem 1.7 ( też Magazynier ) Generalnie potrzebują one prądu żeby membrany rozbujać ale jak już to uczynisz, to potrafią się pięknie odwdzięczyć :)

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.