Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

No nie mogę studio Jacka przypomina mi miłe chwile spędzone przy takich zabawkach , Jacku gratulacje z daleka ale szczere coś wspaniałego i ta satysfakcja zrobienia czegoś od podstaw to jest to pozdrawiam i dziekuję w mojej sprawie serdecznie , ja też nie długo bede miał mozliwość poszperać trochę na tutejszych targowiskach zobaczymy co będzie wartościowe , w miarę możliwości jak ktoś będzie chciał jakieś serwisówki lub katalogi danego modelu z firmy Tandberg służę o ile takowy bede miał nie ma problemu mam tego troche a jest co czytać .

Pozdrawiam Wszystkich tu obecnych serdecznie

audiomagia.blogspot.com

Jacku jest super ale okna już niezabudowywuj ;) bo z studia zrobi się nora

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jacek jest bardzo zaradny pewnie sobie zrobił automatyczny system zraszania na wzór Gardeny :D

Marek41

Mam to wyobraż sobie że jak mi wrzucisz @ la to masz 48stron czystej poezji o TD 20A Lepiej serwis manuala nie widziałem zrobionego prosty i logiczny bajer , ciesze się że moge pomóc wydrukujesz i bedzie jak oryginał:)

audiomagia.blogspot.com

Witajcie!Jak dobrze poczytać miłe słowa.Dziękuję Wam Przyjaciele za aprobatę.Któż nie lubi być chwalony za pracę.Ale uwierzcie stojaki świetnie załatwiają sprawy drgań, kabli.Każde urządzenie ma oddzielną amortyzację z mat bitumicznych.Elektrycznie są odizolowane od stojaków. Marku kółka są zaplanowane,ale na razie nie założone, bo muszę latem wymienić podłogę - jest krzywa ( produkcja lata gierkowskie - więc musi być krzywa) i stojaki zamieniłyby się w bujawki.Do kwiatka jest spokojny dostęp. Radmorek - jak najbardziej sprawny. Mam sentyment do PRL owskiego sprzętu - lata dorastania....no i trzeba było wystać w kolejce na zapisy to radyjko czy magnetofon. Wspomnienia przeważnie miłe.

Teraz myślę o odizolowaniu kolumn - najlepiej gdyby wisiały w powietrzu, ale nie dam rady - wymyślę stojaki na kolumny. Ciasnota, ciasnota,ciasnota.....

Zagłosowałem. U nas ludzi jakby więcej niż zwykle.

Jutro raniutko wysyłam paczki do Korwina i MAGa priorytetem. Mam nadzieję, że we wtorek bedą u Was.

Pogoda piękna - psy szczęśliwe. Jeszcze raz Was pozdrawiam i dziekuję - Jacek

Uprzejmie proszę o odp...nie się od Jacka Jego wiaderko Jego łopatka Jego grabki i Jego cała piaskownica i możecie qurwa jedynie ją podziwiać bo wymagała sakramenckiego nakładu pracy i nie w niej ani jednego nie wykorzystanego miejsca jak w łodzi podwojnej gdzie każdy centymetr sześcienny się liczy

Pozdrawiam

Zbyszek

Czuję się nędznie łupie mnie z lewej strony ale poczołgałem się do urny i już jestem po.

Pomimo tego że jeszcze nie jestem posiadaczem takowej maszyny wiem że to kwestia kilku tygodni , przemianowałem moje zainteresowania na tą firmę więcej w omnie jak kogo to interesuje po prost mnie powala co wyczytuje , mam jeszcze dla Ciebie test jaki przeszedł ten TD20 A z kilkoma nie byle jakimi szpulowcami podeśle ale już nie dzisiaj bo u mnie w domu słabo ładuje do poczty i się wiesza żeby wysłać manuala musiałem jechać do kolegi , no ale jest Ci wskazany bardzo się ciesze że mogłem pomóc pozdrawiam osoby mi bliskie z tego działu

audiomagia.blogspot.com

Mag.Widze,że narobiłem ci nieco kłopotu.A u nas narzekają na internet.Wydrukuje to sobie,chociaż są miejsca słabo czytelne.Mam podejrzenie,ze można go jeszcze zdrowo podkręcić,ale zostawie to mojemu fachowcowi.Najpierw pomierzymy,czy ustawienia są zgodne z instrukcją,a wtedy się zobaczy.Przepracował on u mnie już pare ładnych godzin i małe kłopoty ,które występowały na początku zanikły.Działa teraz bezbłednie.Odtwarza idealnie,ale wydaje mi się,że mógłby lepiej nagrywać.Mam porównanie z philipsem n-7125,a on robi to lepiej.Ciesze się,ze też się nastawiasz na tę firme.Nie będe sam.Masz tam o wiele większe możliwości ,niz ja .Możesz sobie wybrać taki model,jaki ci jest potrzebny,ja zdobyłem ,taki jaki się akurat trafił.

Jak zaczynałem swoją przygodę z taśmą,to własnie ten model był najlepszym ówcześnie na świecie.Mam na mysli domowe czteroślady,o profesionalnym dwuśladzie ,to nawet ja ,a mam dużą wyobraznie nie marzyłem.

Rafael,jeśli chodzi o parametry to masz link.http://www.tonbandhobby.de/td20a-1.htm

i jeszcze jeden ze zdjęciami w dużej rozdzielczości ,również wnętrza.Jest to model SE.Dwuślad z 19 i 38 cm/sek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli mi wypali to nad czym siedzę to będę chciał wylądować na dwuśladzie znanej nam firmy, nie chwaląc się sam proces produkcyjny dobrze mi idzie dzisiaj może poślę 8 gotowych MW i silna grupa Łowicz Warszawa - poproszę jeszcze raz w PW o adres internetowy w Norwegii

Przepraszam ale muszę spadać

pozdrawiam

Zbyszek

=>Marek-41, 21 Paź 2007, 18:33

Mechanika jest super jak widać po nierównomierności przesuwu no i basiki też fajnie nagrywa o górze nie wspomnę :D

Rafael,własnie do góry mam małe zastrzeżenia.Ale mógł sie nieco rozjechać przez lata.Dograłem kilka utworów z analoga do nagrań dokonanych na teac x-2000 i gorzej nie jest.Ale mam już dzięki szanownemu koledze z dalekiej północy sewisówkę,więc wszystko można sprawdzić.

Witajcie Koledzy!

Przepraszam za nieobecność, byłem pochłonięty poszukiwaniem transportu do Polski takiego, który by zabrał sporą ilośc bagażu oraz przygotowywaniem tego wszystkiego. Częściowo mi się to udało. Za parę dni zawitam do kraju, może już trochę lepszego... Na pocieszenie zdjęcia studyjnego Stellavoxa.

Pozdrawiam

Sylwek

Ukryta Zawartość

post-5308-100001757 1193047078_thumb.jpg

post-5308-100001758 1193047078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Kilup, 22 Paź 2007, 11:57

Całkiem możliwe że znów zawitasz w tej Rzeczypospolitej co jest w preambule konstytucji .III Rzeczpospolita się na szczęście odsuneła chociaż napewno nie na zawsze grożba zawsze istnieje.Trochę to dziwne że w narodzie ciemienżonym przez hitlerowców i "komunistów" aż 30 procent społeczeństwa ma poglady faszystowskie i kocha totalitarny terror (wynik poparcia w wyborach).Trochę przypomina mi to naród żydowski tępiony przez Niemców a teraz taką samą metodę stosującą w stosunku do Arabów .No cóż my ludzie ma my dobrą pamięć ale krótką

Stellavox śliczniutki

Pozdrawiam

Rafaell

Sorry

Ukryta Zawartość

Zbyszel

Ukryta Zawartość

Dzięki instrukcji serwisowej wiedziałem na jakiej taśmie Tandberg był fabrycznie kalibrowany.Była to taśma maxell

UD.Wystarczyło minimalnie podregulować skos głowicy nagrywającej i podregulować ustawienia prądu podkładu i magnetofon tak dobrze nagrywa,że na 19 cm/sek przełączanie sygnał/tasma nie powoduje zmian.Na 9,5 jest minimalnie gorzej,ale tylko minimalnie.Mam jeszcze jeden mały kłopot i tu prosze o pomoc.przełącznik ścieżek nieco przerywa.Jest łatwo dostępny i dlatego musiał się przykurzyć.Doradzcie,jaki środek ,najlepiej w sprayu najskuteczniej czyści styki.Nie chodzi mi o głowice ,tylko o styki .Prosze o własne doświadczenia z czyszczeniem swoich sprzętów.Dziękuje.

Ja stosuję KONTAKT PR uważając jedynie aby nie tryskać nim po rolkach dociskowyc pakach i innej gumie trysnąć jak najmniej dokładnie tam gdzie trzeba popstrykać wielokrotnie przełącznikiem przy wyciągniętej wtyczce z sieci

dać sobie siana na okres jednego spaceru z psem i po powrocie odpalić maszynerię.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie!......Marku - ja też polecam kontkt pr w tym wypadku. Będzie wszystko OK. Najważniejsze - pryskać tam gdzie trzeba. U mnie na prędkości 19 - revox i fostex nagrywają prawie identycznie jak oryginał, ale na 38 jest lepiej niż oryginał. W przypadku czterościeżkowego Akai - na 19 - jest prawie identycznie,a na 9,5 słychać różnicę w wysokich tonach. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Jacek.U mnie na 19 jest chyba lepiej niż oryginał i tylko minimalnie gorzej na 9,5.Udała mi się ta maszynka.Dokładnie obejrzałem przez dużą lupe głowice ,rolki i cały tor taśmy.Jedynie minimalne slady używania są na głowicy kasujacej.Nic nie jest starte,tylko widać ślad po taśmie.Jak znajde nieco czasu to dokładnie go odkurze wewnątrz i nasmaruje gdzie trzeba,oczywiscie jak będzie taka potrzeba.Spokojnej nocy i dzięki za polecenie odpowiedniego srodka.

Ty który czynisz to co niemożliwe

Jak inni piłką tak bawisz się w cuda

Daj dłoniom dwojgu jak strzale cięciwe

Tylko ruch jeden może mi się uda

Nimi grzebałem zamarznięte ptaki

Muchę i osę zabijałem w locie

W skórze jest ziema z mej dawnej Itaki

Z pieszczonych dziewcząt ostatnie sto pociech

Nic nie przynoszę z podniesionym czołem

A z przepowiedni nic nie znam i nie wiem

Staję pomiędzy barankiem i wołem

I tak poprostu daję Tobie siebie

Akumulatory z [NiCd -R20 z Katowic od Mariana M taśma EMI od Marka] dobranoc

Zbyszek

PS jest już dziesięć

Ciekawy utwór! Mam nadzieję, że i ja któregoś dnia napiszę wreszcie coś bardziej "górnolotnego" - moje wierszydła są na razie głównie bawią (na szczęście w sensie dosłownym ;).

Wspaniały musi być ów Stellavox. Przyznam, że posiada ciekawą rolkę dociskową - jakby podwójną. W jakim celu? Może po zużyciu jednej części, rolkę się obraca? Czy można wymienić w nim mostek głowicowy np. do taśmy 1/2"?

Pozwoliłem sobie zamieścić obrazek ciekawego Stellavox'a SP-9 ze strony www.savantaudio.com. Ciekawe, jak się spisywał w porównianiu z analogiczną Nagrą (proszę o więcej informacji, niż znalazłem w wyszukiwarce)?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie napisane w sensie dosłownym tylko podyktowane ciurkiem od kopa na magnetofon. Niech żyje amalog ale, rozsądek nakazuje zakupić kartę muzyczną z prawdziwego zdarzenia i uruchomić do końca DAT-a tak aby miał własne akumulatorowe zasilanie oraz zapisywał i odczytywał DDS 1(90), 2,3,4. Aby nie męczyć UHER-a 4200 MONITOR muszę zdobyć jakiegoś dwuślada lub przynajmniej głowice do niego , poszukuję również głowic jednośladowych do swojej kretyńskiej konstrukcji magnetofonu mono na taśmę 1/2" zapis na stronie A i B 2 x mono 1/4" maksymalna średnica szpuli 101mm [na bazie UHER-a 4000 IC AUTOMATIC]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Jak już pisałem,miałem pewne zastrzeżenia,co do jakości zapisu w moim tandbergu,a dokładnie brakowało nieco wysokich tonów.Sprawdziłem ustawienie głowic i podregulowałem prąd podkładu zewnętrznymi regulatorami.Poprawiło się,ale jeszcze mnie to nie zadowalało.Po zdjeciu tylnej ścianki,uwagę moją zwrócił piekny błyszczący regulowany kondensator.Aż się prosił o pokrecenie jego regulatorem.Nie miałem pewności,czy nikt ,tym nie krecił.Po konsultacji z serwisantem ,postanowiłem dokładnie zaznaczyć jego ustawienie i zaryzykowac regulacje.Z instukcji serwisowej wiedziałem,ze służy on do regulacji częstotliwości generatora prądu podkładu.Podczas zapisu poruszyłem ten regulator i efekt był natychmiastowy.Zapis wysokich tonów skokowo się poprawił i dalsza regulacja nie miała juz słyszalnego znaczenia.Widocznie styk ,był zasniedziały i poruszenie przywróciło dobry kontakt.Powróciłem,więc do pierwotnego ustawienia.W efekcie zapis z winyla na 9,5 cm/sek jest nie odróżnialny od sygnału wejściowego,a na 19 jest podbicie wysokich o jakieś 2 decybele.Jest to jednak tak delikatne,że nie zmienia równowagi tonalnej nagrania.Bez przesady moge powiedzieć,że teraz nagrywa jak brzytwa.Jestem nawet bardzej,niz zadowolony.Jest to magnetofon marzeń.Po psiknieciu kontakt pr,przełącznik ścieżek pracuje już idealnie ,beż zadnych trasków.Teraz moge ,tylko nagrywać i nagrywać.Pomyślności wszystkim ,jak ja zakręconym na szpule i oczywiscie wszystkim zycze tak udanego sprzętu w kolekcji i równie udanych napraw.

Marek-41, 27 Paź 2007, 12:34

witam Marku to co w mechanice ,elektronice,e.t.c. jest najważniejsze to okresowa regulacja która wymaga fachowości a zatem jest kosztowna bo byle głąb to nie zrobi.Gratuluję i zarazem zazdroszczę Ci że poza samochodami, elektronika takze Ci zaczyna wychodzić.

Jeszcze raz gratuluję Tandberga wczoraj "oplotkowalismy" Cię u Korwina lepiej nie mogłeś kupić

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.