Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Jacku MD to taki sam kanał jak Flasch, tylko że we flaschu praktycznie nie ma się co psuć MD na oglądałem się dość i CD playerów u śp. Pana Jurka Orłowskiego nie mogę tym, którzy ten sprzęt sprzedają robić reklamy negatywnej ani wychwalać wszystkie DAT-y portable bo 80% z nich po padnięciu jest nieremontowalna z powodu wyjątkowego stopnia integracji podzespołów a sprzęt jest tak stary, że nawet w serwisach firmowych części zamiennych do nich nie ma a jeśli chcę coś takiego mieć to tylko ze względu na przykurcze w prawej dłoni kiedy piszę na klawiaturze.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Zbyszku!

Przez pewien czas chciałem miec DAT-a, ale jak udało mi się pożyczyc , to stwierdziłem, że za delikatne urządzenie. Chyba najlepsze rejestratory przenośne, to te z pamięciami typu FLASH.

Pozdrawiam

Sylwek

Kilup Ty myśl o zabawkach dla silnej grupy pod wezwaniem, a myślenie o głupotach pozostaw mnie pozdrawiam Cię duński królewiczu To Beer or Not to Beer? That is the Question.

Zbyszek

Witajcie!

Zbyszku - myślę, myślę, ale kieszeń pusta... A te sprzęta zobaczyłem w muzeum techniki niedaleko Kopenhagi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100002864 1192036230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I cd.

Ukryta Zawartość

post-5308-100002862 1192036370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj widać jak technologia wytwarzania ograniczała człowieka dzisiaj zaczyna być odwrotnie człowiek ogranicza technologię i jej możliwości.Nie gniewaj się ale poza tą Nagrą pozostałe uradzenia to zewnętrznie jednak takie koszmarki z lat 60-paskudna była ta stylistyka młodym to się podoba bo nie znali tego, u mojej mamy stoi taki taborecik tapicerowany na 3 nóżkach i wywrotka z niego jest gwarantowana na 90% ja tak wspominam tamte czasy chociaż n.p powojenne auto IFA chyba 8 po zrobieniu przez właściciela sasiada (10 lakierowań szlifowań polerowań ) w kolorze czerwonym chyba kasowała wszystkie auta na naszych drogach tym ślicznym świetnie położonym jak w RR lakieremm (autko ogólnie takie sobie ale ten pasjonat zrobił z niego na zewnątrz cudeńko)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kilup.Jesteś w Danii,a mi się udało na naszym allegro kupić coś pięknego z Norwegii.Jest to Tandbrg TD20A.

Mam go mieć już w sobote.Nawet nie marzyłem,że coś takiego będe miał w domu.A jednak.Zmieszcze fotki oczywiscie z zabiegów konserwacyjnych.Nareszcie będe miał sprzęt na duze szpule z bezposrednim napędem i nagrywającym metodą pól skrzyżowanych.Efekt jest na papierze fenomenalny.Zobaczymy jak jest w rzeczywistości.A te wynalazki z muzeum są świetne.Kiedyś z kolegą próbowałem uruchomić coś takiego produkcji ZSRR.Mam na mysli .połączenie gramofonu z magnetofonem.Nie wyszło nam ,bo brakowało kilku elementów i nie było jak ich zastąpić.Spokojnej nocy.

Marek - Jeszcze raz gratuluję tandberga i w tym wątku, ale piszę - bo mnie zaciekawiłeś tymi polami skrzyżowanymi - możesz coś bliżej napisać. Kto to wymyślił i jak sie to je. Nie znam tego tematu.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gratulacje. Tandberg = to klasa - Jacek.

Nie wiem kto to wymyślił.Metoda pól skrzyżowanych polega na zastosowaniu oddzielnej ,w tym przypadku czwartej głowicy,która jest wykorzystywana tylko do prądu podkładu.Ta dodatkowa głowica jest umieszczona naprzeciwko głowic głównych.Oś sygnału prądu podkładu jest przesunieta w stosunku do sygnału fonii o 90 stopni.Bardzo poprawia pasmo przenoszenia i dynamikę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak by ktoś nie widział nigdy takiego magnetofonu ,to zamieszczam zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41, 10 Paź 2007, 23:20

Nie wiem czy o tym samym mówimy AKAI coś takiego miało jedna dodatkowa głowica była naprzeciwko głowicy nagrywającej i pole magnetyczne było wtedy bardzo silne (wskroś) głowice szklane zapewniały długotrwałą stabilność parametrów jedyny feler to superidealne ustawienie głowic szczelinami na przeciwko siebie no i wada bo ta dodatkowa głowica była ruchoma-odsuwana na czas n.p.przewijania i mechanizm z czasem się zużywał

Rafael.Zgadza się tutaj jest też ten problem.Ale sprytni norwedzy rozwiązali problem w ten sposób,ze do tego celu zbudowali oddzielny mechanizm uruchamiany nie razem z rolkami jak w akai ,a specjalnym czwartym silnikiem.Z tego co wiem,rozwiązanie jest niezawodne.

Jacek.Prosze bardzo

bei 9,5 cm/sec: 15-20 000 Hz

bei 19 cm/sec : 15-30 000 Hz

bei 38 cm/sec: 15-34 000 Hz

bei 9,5 cm/sec: 63 dB

bei 19 cm/sec : 66 dB

bei 38 cm/sec: 69 dB

Widać ją .Jest otwarta i odsunieta bo magnetofon jest w pozycji stop.To te ciemne płytki rozchlone ,a umieszczone przed głowicą zapisującą.Ponieważ słuzy tylko do prądu podkładu,a on ma bardzo dużą częstotliwośc może byc taka płaska.

Marek te parametry są powalające.

Wiesz co? Ja ostatnio już głupieję. Kupiłem jak wiesz mixer Fostexa - do podłączenia wielu magnetofonów, które mam i w mikserze jest wejście na gramofon - czyli jest w środku preamp gramofonowy. I wyobraź sobie ,że ten preamp w mixerze gra tak jak marzyłem, a moje preampy( nowe, akumulatorowe , tzw audiofilskie - to du.a zbita). Sądzę, że czasami w życiu układaja się sprawy bardzo nieoczekiwanie, oczywiście raz dobrze , raz źle, ale chyba dawniej po prostu wszystko robiono lepiej i tyle. W każdym razie gramofon podłączony do mixera tak pięknie gra, jak dawno , dawno nie slyszałem.

A tandberg - no cóż na kolana. Nie spodziewałem się, że aż tak wyśrubowali mu te parametry. A przecieś Ty masz jeszcze sansuie - to dopiero będzie. teraz tylko taśmy. Pozdr - jacek

Jacek.Pamiętam ,jak zobaczyłem co to moze w katalogu ,a miałem wtedy M-2405S to nie mogłem uwierzyc,że takie cos jest mozliwe.Mam nieco taśm nagranych w na dobrym sprzecie,a mianowicie na teacu X2000M.

Bedzie mozna porównać.

Załączam lepsze zdjęcie głowic i mechanizmu ,który je porusza.A na koniec zobacz w jakie solidne silniki jest wyposażony.Napęd oczywiscie bezposredni.

Ukryta Zawartość

post-15150-100002820 1192053675_thumb.jpg

post-15150-100002821 1192053675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacekk011, 10 Paź 2007, 23:48

Jacku ja też mam Sansuie ta dynamika w nich(98dB) naprawdę jest grzechu warta U mnie napędza toto Sony TA-F770ES (180W4ohmy)który przy niewielkiej mocy15-30 wat pracuje w klasie A może damping factor mógłby być większy niż 100 to wtedy naprawdę byłby superodlot ale naprawdę już jest nieżle na 36m2 naprawdę bas z 42,5 cm głośnika naprawdę supernisko schodzi (25Hz) i go słychać że taki jest jak z natury a nie robione umcyk umcyk 100Hz na tych wąskoczołowych "pierdolnikach" z mała mębraną

Jacku.Miałem M-2405S,ale wychowałem się na tonetce .Miałem jeszcze taśmy na podłozu ace-coś tam.Rwały się jak papier ,pomimo,ze regulowałem sprzegła w magnetofonie conajmniej raz w tygodniu.

Rafaell>Tak tak wierzę w ciemno. Marek też mi opowiadał o swoich sansuiach.Ale kupić je to loteria.Ja meczę swoje Grundigi w różnych wersjach.Nie jest źle, ale sansuie to moje marzenie. Rafaell, a masz takie jak Marek?

Marek-41, 11 Paź 2007, 00:01

Marku ale porzadne te silniki jeszcze z chyba z tych rozbieralnych i naprawialnych (n.p do wymiany łożysk chociaż ja bym ich nie ruszał przy tych obrotach co w magnetofonie to są za trwałe :D poza przesmarowaniem-demątaż może im zaszkodzić nic bym z nimi nie robił)

Jacekk011, 11 Paź 2007, 00:10

Mam trochę słabsze 120wat 8ohm ale jak załatwiłem zawieszenie mębran w niskotonowcach (sktruszałe ze starości-sama mębrana i magnesy naprawdę super) to kupiłem 250Wat okazało się że "helmut "zrobił mnie na szaro i poza niskotonowcami i ultrawysokotonowcami reszta była wymieniana na doatek żle wpięta do zwrotnicy i ze średniotonowców poleciał przy 10% mocy ze wzmacniacza dym i po prostu dużo nowsze niskotonowce przełożyłem do swoich SP5500x i jest super zastanawiam się cy magnesów z tych starych nie dokleić z tyłu tych nowych wymienionych wtedy ten DF nie byłby potrzebny wiekszy bo cewka była by superkontrolowana w tak silnym polu magnetycznym

Jacku mogę tylko dodać że n.p. przy słuchaniu muzyki z basem ok 30Hz gałka we wzmacniaczu tylko na godz 10;30 42,5 cm głośnik niskotonowy ma amplitudę drgań prawie 3 cm i faktycznie robi te 30Hz bo przesuwa sprawnie bardzo dużą masę powietrza

Kończę dobranoc Wszystkim

Rafaell

Ale jeszcze coś na dobranoc - tasiemka Agfa PER 528 po latach - dzisiaj - coś pięknego, żadnych pyłków i jakość dźwięku wyjątkowo dobra.Niestety mam tylko dwie.Dobranoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękny sprzęt i ten Twój nowy stół mikserski.wydaje mi się że wyjście gramofonowe masz dla tego takie dobre bo charakterystyka RIAA jest poprostu studyjnie dobrze odwzorowana

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.