Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

> Mare-41

Niestety zmartwię Cię - te dwie czarne płytki to fotokomórka... w poprzednich modelach było to stosowane, ale się nie sprawdzało na dłuższą metę.

Pozdrawiam

Sylwek

A to zdjęcie z bliska

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilup.Dzięki.Obejże swojego jak to wyglada.A jak z żywotnością tych głowic tandberga.Moze wiesz coś więcej.

Produkowano cztery wersje i nie wiem,która to wersja ,która kupiłem.Miłego dnia.

Do Kilupa

Nie strasz nie bo się .... mam dwa komletne z przed lat [ z lat 80] zezłomowane ustrojstwa do analizy krwi są w nich rewelacyjne fotokomórki więc Marek może w tym przypadku spać sobie spokojnie i myśleć o sprawach istotniejszych niż pierdoły reel to reel a tak naprawdę ten Jego ostatni nabytek tak samo jak Jackowy jest obłędny i nie będę płakał rozwalając maszynerię wykonaną dokładniej niż szwajcarski zegarek

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Do tego niedobrego, które mi odradzałeś pasują po małej operacji kasety DDS-1, DDS-2, DDS-3 i DDS-4 oraz HP DDS Cleaning.

Witam.Mam pytanie.Do czego słuzy przełącznik sync.Dołączam zdjecie,prawy od góry z z tych czterech po lewej stronie.Czytałem troche opinii w anglojezycznych forach i ludziska zgodnie twierdzą,że jakosc nagraniań jest lepsza niż uzyskana na revoxie i technicsie 1500S.Jesli jest to prawda to było by naprawde fajnie.

Jacek .Twój PR-99 i jego otoczenie wyglada na profesionalne studio nagrań,a nie na zabawki pasjonata.Gratuluje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku i Jacku a tak naprawdę to on ładniej wygląda niż Studer takie jest moje osobiste wrażenie, w każdym milimetrze widać logikę konstrukcji i precyzję wykonania.

Pozdrawiam i wracam do prac porządkowo destrukcyjnych

Zbyszek

Marek dla mnie jest w szpulakach niesłychanie ważna precyzyjna mechanika oraz prowadzenie toru taśmy Tandberg to ma, o elektronice nie wspomnę pochwal się nierównomiernością przesuwu niech co niektórym szczena opadnie. A z elektrycznych podaj coś o harmonicznych mało kto do tego przywiązuje wagę

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witajcie wszyscy!

Marku.Mój Revox - to B-77 w wersji master( dwa ślady i 38 cm/s). I tylko taki mnie interesował z revoxów, ale co do jego budowy?Powiem szczerze - tendberg jest lepiej zrobiony- dużo solidniej. Revox się nie psuje, tandberg tym bardziej, ale mnie koniecznie rajcowały dwa ślady i tak już zostało.Ale Akai - ten który mam (635SD) - jest zbudowany lepiej od tandberga - naprawdę majstersztyk wykonania i na czterech śladach gra podobnie co revox na dwóch.Wielu krytykuje Akai za skomplikowaność budowy, ale naprawdę jak ostatnio zobaczyłem, że taki akai poszedł za 1,3kzł, a koncert za 1,8kzł - to straciłem jakąkolwiek rachubę w tym co na allegro się dzieje, ale wiem,że Akai - to dzieło mechaniki. Elektrycznie mu też nic nie brakuje. Ale i tak......najlepiej nagrywa najtańszy Fostex A-2 i to jest dopiero problem, bo nie wiemy do końca jak to było z tymi magnetofonami dopóki sami wszystkiego nie sprawdzimy. Ja dzielę się spostrzeżaniami nt. tych trzech, które używam na codzień chwalę lub ganię, za to czy tamto. Ale ten tandberg Marka zaczął mnie bardzo rajcować mimo,że jego wygląd nie bardzo mi odpowiada, a jeszcze Rafaell dolewa do zupy jakimiś harmonicznymi. Myślę,że wszyscy tu piszący mają zajoba podobnego. Nie jest nas dużo - i dobrze, ale rozumiemy się bez słów.

Dodam tylko,że BR ERA JVC mimo,że nie jest szpulowcem, po zdjęciu górnej pokrywy prawie go dobrze udaje, a jak ustawi się go pod kątem, to jest jeszcze lepiej, a jak mi się przypomni ile kosztował- to jeszcze wygodniej usiądę i wypiję herbatkę z cytryną. Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Marek! Zapomniałem o tym sync. miałem taki przycisk w grundigu TS1000, którego kiedyś miałem. W jego przypadku było to nagrywanie synchroniczne, ale diabeł wie do czego, bo nigdy tego nie używałem. Trzeba poszukać instrukcji do tandberga lub może odezwie sie ktoś, kto używa takiego, ale gdyby tak było- to już by się odezwał. Chyba Ty Marku zostaniesz mianowany naczelnym Tandbergowcem tego wątku.Pozdrawiam - Jacek

PS Chyba,że MAG z Norwegii przywiezie baterię tandbergów.

Jak go dostane,to zaczne eksperymenty.Myslałem,że ktoś mi podpowie.Wyobraz sobie ,że mam już dla niego miejsce.Jest o pięć kilo lzejszy od philipsa n-4450,więc amplituner to wytrzyma.Oczywiscie bedzie stał na specjalnej podstawce.Miłego dnia ,dla Jacka ,Korwina ,Rafaela ,Kilupa i innych na tym wątku.

Marku! I jeszcze dziękuję za miłe słowa. Jestem nałogowym słuchaczem muzyki. Bez niej bym zwariował, musi mi coś grać domu, najlepiej cichutko i z pełnym pasmem. Nagrywam, przegrywam, grzebę w sprzęcie terapeutycznie, a jak byłem dzieckiem - to chciałem mieć rozgłośnię radiową i teraz robię symulację marzeń z dzieciństwa. A może założymy wspólnie takie radio z zasięgiem wawa - łódź - kraków?

Do Jacka^

To dobrze jak wyjdę z długów u Ciebie to wejdę w długi u Niego o ile będzie miał na pozbyciu dwuślada z przesuwem przynajmniej 19.05cm/sek to wtedy zacznę obecne swoje zabytki na wózku od zaprzyjaźnionego złomiarza wywozić do komisu albo na pchli targ przywołując tam najpierw wszystkie sępy i hieny mieszkające w mojej okolicy.

Pozdrawiam Samych Swoich

Zbyszek

Jacek,przeżywam teraz ciężkie chwile i słuchanie muzyki bardzo mi pomaga.Dobrze jest się czasem czymś zająć,aby nie myśleć o kłopotach.Takie jest zycie,raz na wozie,raz pod.Miłego dnia i nie dawajmy sie.

Marku jesteśmy z Tobą

Ukryta Zawartość

To piękne z lewej strony ma wszystko co jest do szczęścia potrzebne nagrywa cyfrowo i analogowo na kasetach do steamera nawet cztery godziny na tej za 20 złp + transport

Zakładam nowy Temat do którego wszystkich zapraszam

Pozdrawiam

Zbyszek

Czy mata DAT-a

Ukryta Zawartość

Pooglądałem sobie na Allegro,eBay i w reszcie internetu taczkowotirowe i ten Markowy jest jak kresowa dziewczyna ma na czym siedzieć i ma czym oddychać. Oglądnąłem sobie wczoraj odpicowanego Revoxa A77 i dziwnie mnie nie brało, głos jaki wydawał też mnie nie rzucił na klęczki, wolę z UHER-a 4200 na tych taśmach, które dostałem, które kupiłem lub które sam osobiście ciąłem z 1/2" na 2 x 1/4". Ten magnetofon jest naprawdę piękny i jest to klasyczna uroda Nauzykai idącej z dzbanem po wodę do źródła a nie panienki z agencji towarzyskiej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Marku idąc za Jackiem w toku rozumowania to tylko podejrzewam że po prostu przycisk sync może służyć:

prawdopodobnie ! do synchronizacji dżwięku z rzutnikiem do slajdów i ta właśnie "dodatkowa głowica" lub jak Kilup zauważył czujnik może odczytywać z taśmy sygnał inicjujący do zmiany slajdu na nowy nie wiem jak jest zapisywany czy n.p. poprzez wciśnięcie guzika z napisem sync po skończeniu opisu slajdu w trakcie nagrywania. Zobacz czy jest jakieś wychodzące nietypowe gniazdo sterujące poza n.p. remote to drugie to pewnie jest i służy do sterowania magnetofonem z oddali n.p. ze stołu mikserskiego pewniej z dodatkowej przenośnej klawiatury.

Również mógł służyć do synchronizowania filmów na zwykłej celoluidowej taśmie z dżwiękiem do niego nagrywanym ale nie jest to chyba raczej taki sygnał synchronizujący jak n.p. w Nagrze, raczej wtedy sygnał szedł z fotokomórki z rzutnika filmowego.

Pozdrawiam fanów, prywatne radio to piękne marzenie tak jak to zauważył Jacek ale bez dobrego menedżera to ani rusz zakładając tylko że każdy by coś swojego ze sprzętu,płyt,środków łączności,lokalu e.c.t.włożył na skromny początek.Sądzę że najlepiej jakby to była organizacja Non Profit (jakieś pensje musiały by być dla prowadzących bo z czegoś trzeba żyć) czyli chyba najlepiej fundacja nikt z zewnątrz przy umiejętnym statusie poza US,Sanepidem, PIR, KRRiK i podobnymi organizacjami pilnującymi porządku :D nie wpie..... by się do profilu nadawanego repertuaru, jak widać wścibskich i pouczających jest aż za nadto mimo to pokusa jest wielka jak ktoś lubi się budzić o 4 rano ;D i towarzyszyć ludziom w codziennych troskach i miłych chwilach puszczając im kojąca dla duszy muzykę i rozmawiając z nimi o przyziemnych sprawach ;czasem o mądrych czasem z dozą wściekłego śmiechu-głupawki to czemu nie spróbować ? Osobiścię zabawę (tak wtedy to była dla mnie fajna zabawa i mnie to rajcowało)w puszczanie ludziom informacji i muzyki zakończyłem w 82 roku.Nie wiem czy bym się odważył na palenie za sobą doświadczeń z branż z których żyłem i żyję. Ale jak widzę życie niesie wiele niespodzianek zajmowałem takie stanowiska i w tak nietypowych branżach zarówno pracowników fizycznych,średniego dozoru technicznego jak i kadry kierowniczej w branżach dla mnie pozornie obcych że jakby mi ktoś wtedy wcześniej powiedział

że to będę robił to bym go wyśmiał,życie pokazało co innego.

Jak to mówią lepiej z mądrym stracić niż z głupim zyskać ale pozostają mi w głowie obraz i słowa Anthony Quina z filmu Grek Zorba "Jaka piękna katastrofa"

Pozdrawiam idę tyrać

Rafaell

Panowie z szacunku dla faktów to:

Fotoelektronika czy to w postaci szczątkowej jako czujnik obecności taśmy czy jako rozbudowane systemy sterujące była stosowana w szpulowcach przez cały czas i była sprawdzonym rozwiązaniem,choć drogim i przez to ograniczonym.

Przykładem ekstremalnym jest mój sprzęt gdzie cały control logic został wykonany w technice światłowodowej -capstan ,pozostałe motory czy cała masa czujników.

Inną sprawą jest to ,że fotoelektronika była kilka krotnie droższa od tradycyjnej.

VSOP

jako ciekawostka podam,że w moim ferrographie capstan zbiera informacje siedmioma światłowodami a żródłem światła w magnetofonie jest lampa mające trwałość 3500 tys.godzin świecenia,stan której sygnalizowany jest specjalna diodą na panelu czołowym,

naciagi,równomierność-wszystkie te sprzęgła też szczytują info swiatłowodami

niestety minusem konstrukcji takiej jak ferro studio 8- opartej na połączeniu techniki światłowodowej z rozbudowaną mechaniką i kilkoma dedykowanymi scalakami jest ograniczenie obecnie mozliwości serwisowych praktycznie do zera.

kupując ten model szpulowca wiedziałem,że będzie wyjatkowy z wzgledu na gabaryty i parametry dżwiekowe,ale nie miałem pojęcia ,że tak to cholerstwo może być skonstruowane

od pewnego czasu szukam też info o podobnych rozwiązaniach w konstrukcjach innych firm ale bezskutecznie

VSOP

ravaglia, 12 Paź 2007, 11:59

Co się martwisz,mniej precyzyjnej mechaniki sterującej powinno zapewnić większą niezawodność magnetofonu; chociaż nawet jakbyś miał pozostałe elementy na przekażnikach to 7 milionów przełączeń to standart , póżniej należy tylko przeczyścić srebrne styki drobnym papierkiem ściernym najlepiej takim w kolorze biało beżowym lub białym (nie wbija się i nie zostaje w srebrze) i czystą benzyną ekstrakcyjną odtłuścić i następne 7 milionów przełączeń masz przed sobą. no i kiedy możemy liczyć na nagranie nowego Imagine Johna Lenona ;)

podobno przesyłanie danych światłowodem jest najbardziej precyzyjne,stąd w tym magnetofonie Wayne -Kerr to zastosował,są tu np. światłowody(3) łączące rolkę z tzw.control servo capstan.

temat przekażników- micro switchów-których jest tu kilka płytek juz przerabiałem dawno -oczyszczone i działają bez zarzutu.

temat mi się trochę rozjaśnił jak poczytałem o optoelektronice no i dotarł service manual

VSOP

Witam.maszyne dostane najwcześniej w poniedziałek.Przypuszczam,ze jest to po prostu autostop z czujnikiem przystosowanym do przezroczystego kawałka taśmy.Wyłącznik na metalizowany odcinek ,tez mam nadzieje posiada.oglądałem zdjęcia wnetrza i jest tam kilka ciekawych patentów.podaje link do strony,gdzie mozna sobie zobaczyc dokładnie Tandberga ,Akai,Grungiga i jeszcze kilka innych sprzętów.Zdjecia są w duzej rozdzielczości i wyraznie widac mnóstwo szczegółów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!

Marku - okaże się jak go prześwietlisz dokładnie co to za czarne ustrojstwo, ale mozliwe,że to właśnie fotokomórka w celu autostopu. W Revoxe B-77 jest coś podobnego i w tym samym miejscu, tylko u mnie nie ma tej zaróweczki i nie wiem jak to działa.

Rafaell> wiesz jak to jest - człowiek po prostu marzy.Radio - to marzenie z dzieciństwa. Teraz w domu mam spakowane swoje graty w jednym pokoju i wygląda to jak pokój radiowca i służy to wszystko do odstresowania. Wiem dobrze, że prawdziwe radio - to wiele obowiązków, a ja ostanio robię się leniwy i nie wiem jak naprawdę by to było, ale kto to wie jak będzie. Życie prowadzi nas czasami tam, gdzie sie nie spodziewaliśmy. Szczęście - to byś zdrowym wraz z bliskimi i cieszyć się małymi i wielkimi radościami tego życia i o tym marzę naprawdę, a reszta..........................no ,żeby nie psuły się szpulowce, wzmacniacze i inne takie, bo wczoraj revox mnie wkurzał - muszę wymienić hamulce, coś tam piszczy podczas przewijania -no i znowu szukanie części. W takich przypadkach doceniam urządzenia grające, w których wogóle nie ma części , które się poruszają, ale niestety ich nie lubię.

Jest to problem dla tych, którzy używają swoich sprzętów codziennie( tak jak ja). Fizyki się nie oszuka, tarcia, scierania, opory i takie tam dają się we znaki. A do sklepu się nie pójdzie i nie kupi np fotokomórki do Revoxa B-77, albo inną cholerę. Nasz wspólny bzik jest dość kosztowny , a poza tym kształtuje charaktery.

Popatrz na Korwina - coś niesamowitego - chyba dlatego warto to wszystko robić i pielęgnować. Tych kilka piszących tu osób uświadamia mi , fakt, że magnetofony doprowadziły mnie nie tylko do wariactwa, ale także do wspaniałych ludzi.

Serdecznie Was pozdrawiam każdego z osobna - Jacek

Witajcie!

Moim marzeniem też była praca w PR III na Myśliwieckiej z tymi pięknymi STUDER-ami..., a teraz patrzę się na nawijające się taśmy, a konkretnie negatywy filmowe...

> Jacekk011

Fotokomórka w Revoxie B77 to nie problem. Rozumiem, że po skończeniu taśmy musisz ręcznie zatrzymywac magnetofon?

Pozdrawiam wszystkich

Sylwek

Cokolwiek nie napiszecie to i tak najładniejszy będzie ten ostatni nabytek Marka, nie mówię o głosie ale o wyglądzie to jest poprostu doskonały archetyp magnetofonu .To samo dotyczy stanowiska pracy Jacka takie piaskownice to można albo oglądać w sennych marzeniach albo w katalogach sprzętu profesionalnego z przed lat.Przeciąłem zaplanowaną na dzień dzisiejszy porcję i usiluję się doszkolić w obsłudze tego czego nie mam patrząc na przysłanę mi zdjęcia i pudełko z opisanymi "niby klawiszami".

Pozdrawiam Wszystkich Zbyszek a szczególnie Samych Swoich czyli Silną Grupę Pod Wezwaniem

Zbyszek

Kilup>Tak, zatrzymuję Revoxa ręcznie.Jest już całkowicie ręczny, żadnej automatyki, zmusza człowieka do obcowania powiedziałbym płciowego.To zaleta, bo ostatnio przytyłem i revox zmusza mnie do ruszenia d...

Nie wiem jak zdobyć taką fotokomórkę, nie znam się na ebayach - jakbyś mógł mi pomóc - to potrzebuję tą fotokomórkę i taśmy do hamulców talerzy.Jakby była taka możliwość napisz na pw. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Fotokomórkę ja będę usiłował załatwić muszę tylko w przybliżeniu wiedzieć jaki typ i jaka wielkość jutro zacznę zaraz srana, a teraz dobranoc

Mam już dość

Zbyszek

Korwin>takie piaskownice lubią ludzie głównie z tego wątku, a dla większości jest ta "choroba" wogóle nie zrozumiała. Na szczęście nie nalezymy do większości. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

PS. Tandberg Marka jest piękny, ale najbardziej zbija mnie parametrami. Ciekawe jak zagra. Juz nie mogę się doczekać Marka wrażeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.