Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz zupełnie poważnie bez inwektywów i głupich uwag. W sprzęcie mającym już swoje lata, a który był eksploatowany lub przechowywany w niekorzystnych warunkach zabrudzenia elektroniki układu elektromechanicznego mogą być pochodzenia organicznego lub nieorganicznego do tych pierwszych zaliczamy tłuste osady pochodzące z brudnego powietrza kondensaty dymu tytoniowego oparów kuchennych cząsteczek odparowanej w czasie upałów asfaltowej jezdni itp zmywamy przy pomocy rozpuszczlników typu benzyna estrakcyjna i detergenty, kto ma tak zwaną myjkę parową może z niej w umiejętny sposób skorzystać. Zabrudzenia nieorganiczne dzielimy na tlenki i na sole zwiększają one opór elektryczny aż do tego stopnia że przepływ prądu staje się niemożliwy tlenek srebra na stykach srebrnych jest tego przykładem wystarczy jednak 5% dodatek Palladu do srebra i próba tlenkowa czy siarczkowa staje się ujemna i srebro wystawiane przez lata na wpływy atmosferyczne nie ciemnieje dość częstym zjawiskiem jest powstawanie tak zwanej śniedzi na elementach miedzianych i mosiężnych [węglan miedzi] Istnieje bardzo wiele preparatów chemicznych usuwających tlenki siarczki i węglany specjalizuje się w ich produkcji niemiecka firma KONTAKT CHEMIE której wyroby polecam.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Dzisiaj szukałem kontaktu gdzie mogłem.Ale niestety nie mieli,wszędzie mi WD-40 wciskali ech,no ale musze to znaleźć w końcu gdzieś,bo mi konserwacja stanęła.

Pozdrawiam

P.S. oprócz tych czarnych pr'ek wszystko ok,pochwalić się mogę fabrycznymi ustawieniami toru przesuwu taśmy wszędzie oryginalny nieruszany lakier,głowice i inne elementy nawet nie ruszone,jedynie ta elektronika do regulacji.

Pozdrawiam

Na najcięższe objawy q...wicy polecam Czesława Wydrzyckiego czyli Niemena miałem już dość beznadziejnie nagranych kaset DAT daję sobie odrobinę luksusu i przegrywając na DDS-1 (90) cieszę się jak głupi odsłuchując. Tak jak stwierdziłem metodą prób i błędów dziurkę [druga na górze od lewej] należało zaślepić i nagrywa wręcz rewelacyjnie. Póżniej pojadę po kasetach DAT z którymi magnetofon do mnie przyszedł bo to jest ładne kilka godzin chłamu a CR-240 idzie do Pana Doktora Mirka O, Najpiękniejsze w DAT-ach jest to, że przy idealnej jakości zapisu taśmy nie ubywa.

Pozdrawiam

Zbyszek

V-savage.Wykryłes już co z odsłuchem pojedyńczej scieżki?Magnetofonik fajny i jak nie zmęczony to powinien naprawde dobrze nagrywać.Ja mam zagwostkę z autostopem w philipsie n-7125.Niby wszystko jest ok jak powoli krece szpule ręką,ale jak normalnie gra i kończy się taśma ,to nie zawsze autostop działa.Jak zwieram styki ,wszystko jest ok.Czyżby istniała metalowa folia,która słabo przewodzi,czy co?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wczoraj późną nocą poskładałem ustroja,jedna pr'ka sie poprostu rozleciała i musiałem wymienić.Jeszcze coś chyba w zasilaniu kiepsko łączy bo mi lampki mrugają nie równo się palą jak się kablami ruszy to wtedy jest ok.A z tymi ścieżkami MArku to nie mam pojęcia??Na przykładzie takiej Damy Pik wybieram np. 1 ścieżkę i gra ona w obydwu kanałach,czy tez odwrotnie a tu nie mogę tak zrobić!Zawsze jest dźwięk stereo czyli każda ścieżka ma swój kanał.I gdzie mam tego szukać chyba nie ma i tyle?Bo ta 2 kwadratowe między wskaźnikami są tylko do nagrywania po ich wciśnięciu odrazu pali się RECORD.Więc nie wiem już sam.

Pozdrawiam

Wygląda na to,że bez instrukcji nie rozgryziesz tematu.Był by to jedyny taki magnetofon jaki znam z takim rozwiązaniem.Lecz raczej jet to jakies zwarcie w przełaczniku.Jak nagrywasz tylko stereo to nie przeszkadza,ale zawsze może istnieć potrzeba odtworzenia nagrania mono.Powodzenia.

Witajcie!

Ja zwariuję tutaj.... od ilości sprzętu. Właściwie chyba już zwariowałem. Kupiłem przedwczoraj następne 4 Studery: 1 szt. A807 i 3 szt A80. W sumie wydaję prawie całą pensję na szpulowce..., ale nic na to nie poradzę, że mam kompletnego bzika na punkcie szpulek. Z drugiej strony patrząc to dobrze, że na punkcie szpulek, a nie na przykład wbijania sobie gwoździ w palce... Musiałem jakoś się usprawiedliwić :D .

Pozdrawiam

Sylwek

Aaa... dzisiaj 1.XI. w Polsce święto i (prawie) wszyscy chodzą po cmentarzach odwiedzając groby najbliższych... a tu dzień jak co dzień. A za 3 godziny jadę odebrać swoje Studery... mam nadzieję, że mój szef się nie wkurzy, jak zobaczy trzy Studery A80 w firmie. Na 5 piętro nie jestem w stanie nawet wnieść jednego.

Kilup.Kazdy z tym walczy.Jak widze jakąs taśme w dobrym stanie i jest to cos naprawde dobrego ,to też mnie kusi.Ile musze sobie wmawiać,że przecież mam juz taką i niewiadomo,czy zdąże wszyskie kiedyś ponagrywać.Na razie pomaga i nic nie kupuje.Jak wiesz kupiłem ostatnio tandberga i to skłoniło mnie do bliższego zainteresowania sie tą firmą.Efekt jest taki,że pomimo iż nie bawią mnie kaseciaki,to coś mnie zaczeło ciagnąć do zakupu tandberga 3014.Jest to jeden z najlepszych kasetowców w historii i mam nadzieje,że ponieważ nie tak znany jak dragon,to uda się zdobyc tanio.Ale to są bezpieczne marzenia,bo dostępu do takiej zabawki pewno nigdy nie będe miał.A ciebie pokusy kuszą,kuszą.Nie dawaj się i powodzenia.

Tak ,aby wszyscy wiedzieli ,co kusi Kilupa.A80

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kilup.Mam nadzieje,że masz to wszystko,ale znalazłem w necie za frico.Instrukcje serwisowe do studerów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak... szpulki mnie nakręcają. Problem w tym, że w Polsce ten sprzęt jest trudno dostępny, a tu jak na dłoni. Oczywiście nie jestem w stanie miec wszystkiego, zresztą nie byłoby w tym przyjemności jeśli można by mieć wszystko. Swoją drogą chciałbym w przyszłości otworzyć coś a'la muzeum lub wystawę z magnetofonami szpulowymi i ewentualnie przy współpracy innych osób rozszerzyć to o radia,gramofony etc. Nawet mam na to miejsce i to prawie w centrum Polski. A co do zdjęcia - ja będę miał identyczne, ale bez wskaźników.

Magnetofony są piękne,szczególnie te z górnej półki,a o studyjnych już nie wspominając.Na tej stronie,którą podałem jest mnóstwo informacji i do sciągnięcia mase instrukcji nie tylko do studera,ale do revoxa,teaca i innych.Szkoda,że ja nie mam możliwości takich ,aby zachować troche takich pieknych konstukcji.Za pare lat to wszystko zniknie i nie bedzie szans na tak łatwe znalezienie czegoś naprawde fajnego.Pomysł muzeum jest swietny,jeszcze jak by to było zywe muzeum z pokazami to na pewno było by chetnie odwiedzane.Ja byłbym tam często.Powodzenia.

Kocham i nienawidzę dla Was to przyjemność pasja hobby dla mnie niestety konieczność, nie jestem sprzętowcem a na proste pytania dostaję wyjątkowo rozbudowane odpowiedzi.Wiem jedno, że gdybym zobaczył w kupie więcej niż 5 sprawnych, to skonałbym jak ten marynarz w burdelu z przepieszczenia. Mam tekst nawet niezły i nie kolęda i ani jednego sprawnego kasetowego. Może do wieczora skompletuję do kupy wszystkie wypowiedzi na temat DAT-a i jutro przywlokę akumulator i będę mógł pracować 210 już chodził tylko padł na dobre jak sąsiad włożył myląc + z - pakiet baterii i zamknął klapkę.CR-240 wymaga kapitalnego remontu a 4200 Monitor jest święty i nawet Norwida gdyby przez przypadek zmartwychwstał nie nagrywałbym na nim

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Reaktywacja AKaja udana wszystko udało się w miarę możłiwości ustawić,jeszcze tylko niektóre styki kontaktem trza potraktować.Dźwięk jest naprawdę niczego sobie,no i magnetofon jest strasznie cichy,pozatym generuje bardzo niskie szumy praktycznie wcale jak dla mojego ucha.NIe wiem tylko co z przełącznikiem TAPE selector:zmieniając z low noise na WIde Range i odwrotnie czy to przy zapisie czy odczycie nie słyszę żadnych zmian,czy tylko mi się wydaje,że nie słyszę a może coś jest nie tak??

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Witajcie wcześnie rano. Dopiero wróciłem z pracy. Na dzień dobry zdjęcia moich 3 maleństw ;). Zastanawiam się tylko, jak je zabrac do Polski.... Ale Polak potrafi :D

Ukryta Zawartość

post-5308-100000908 1193976896_thumb.jpg

post-5308-100000909 1193976896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbysiu jak to co Kilup uruchamia w kraju stację radiową "RADIO VINTAGE"

Będzie nagrywał i puszczał te kapele co w radiu nie puszczają

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Obawiam się o założenia programowe, lewicy nie ma od 1945 i nie będzie, a wełny na nowe berety mocherowe może zabraknąć, ludzie już mają dość rewelacyjnych oświadczeń i propozycji jesteśmy tak jak ktoś nam obiecywał Nową Japonią z tym, że tuż po Hiroschimie i ciepłym jeszcze Nagasaki [ 6 i 9 sierpnia 1945]. Teraz kiedy mi magnetofon reporterski jest potrzebny CR-y mam padnięte cyfrowa Aiwa nie ma zasilania bateryjnego, ponieważ za cholerę nie mogę oprócz innych cennych rad uzyskać informacji od użytkowników podobnego sprzętu jak do niej mam podpiąć 12 V 4.76 Ah żelowy bezpośrednio czy przez cosik

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Kilup>>>Studery fascynujące. Ciekawi mnie ile taki studer kosztuje i czy mógłbym sobie na niego pozwolić - może kiedyś będziesz chciał się pozbyć któregoś?......a Łódż niedaleko. Serdecznie pozdrawiam i gratuluję - Jacek

PS. a 810 sprzedałeś?

Dobrze ale czy ktoś pomyślał o eksploatacji a nie tylko posiadaniu wyłącznie dla samego mienia. Aby wykorzystać taką maszynerię nawet w niewielkim stopniu trzeba mieć dostęp do doskonałych taśm 1/4" lub 1/2" i cudzej lub własnej bobiniarki aby je sobie przycinać a jak bobiniarka to cięcie nie tylko 1/2" ale także 1" i 2" maszyneria się komplikuje i cena jej powala z nóg. Wiem doskonale ile pracy kosztuje cięcie kiedy w trakcie tej całej zabawy udoskonala się swoje ustrojstwo dla trzech czterech osób Sami Swoi mogę to robić bezpłatnie. Tnę taśmę dla UHER-a REPORT 4200 MONITOR i widzę z jaką potworną prędkością znika taśma z 13 a to jest tylko 19.01cm/sek

czyli połowa możliwości Studera

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.Zapomniałes chyba o realiach.Tam gdzie jak sam Kilup mówi ,"towaru jest od groma" taśm pewnie też nie brakuje.Może są i taśmy z archiwum z nagraniami,do których u nas w biednej ojczyznie nie było i już nie bedzie dostępu.Zobacz na zdjęcia tych studerów.U nas by były do sprzedaży oskubane,a tam są szpule i brakuje tylko jednego naba.Są czyściutkie,nie popaprane sokiem i kurzem.Myśle,że panele ze wskaznikami ,też da się zdobyć.Jedyny powazny problem ,to waga całości i te małe obrotowe kółeczka w stołach dużo w tym nie pomogą.Niestety,granice się otworzyły,ale straty jakie nam Jałta zafundowała są już nie do odrobienia.Na strychach i po piwnicach nie walają się tandbergi ,revoxy,sony,tylko zk120 i co najwyzej M-2405S.Niestety juz tego nikt z nas nie zmieni,choć próbujemy i to z niezłym jak widać skutkiem.Powodzenia .

Oj Zbyszku.... chyba zapomniałeś co jest napisane w "O mnie". Dla przypomnienia powtórzę: zbieram magnetofony szpulowe. I w życiu ich wszystkich nie wykorzystam, co najwyżej będzie używanych parę sztuk. A810 czeka na odbiór w Polsce, ale mnie jeszcze tam nie ma. Czy te moje A80 były drogie? Hmm.... pojęcie względne, dopiero będę mógł coś więcej na ten temat powiedziec po zawiezieniu ich do Polski, bo na razie nie doszły jeszcze koszty transportu do kraju.

Widząc te trzy studery i myśląc o kosztach - przypomniał mi się wyjazd do Warszawy. Marek -41 - dał cynk - jak to pojawiła się możliwość taniego zakupu BR Era JVC. Wtedy cały tył mojego samochodziku był wyładowany sześcioma sztukami duplikatora. Cóż to była za radość. I resory siadły z tyłu i minę miałem tak zadowoloną jakbym Pana Boga zobaczył. Wszystkie sześć pracuje ( z czego trzy u mnie) - bezawaryjnie. Ze studerami tak się pewnie nie uda - chociaż koto wie?...prawda Marku?. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Zbliżają się pomału święta.....choinka ....a może by tak coś takiego od Mikołaja???????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.