Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś o takiej właśnie wieży marzyłem a wy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Coś w tym jest to był wtedy totalny odlot ze strony Technicsa i duże firmy wtedy robiły highend nie odwrotnie

To se nevrati pane havranek

Witam.

A oto mój skromny zestaw, zgodny z duchem tematu. Serdecznie dziękuje Panu Zbyszkowi za słuchawki.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie ,szczególnie go Korwina.Zobacz te zdjecia.Jest to magnetofon reporterski zupenie mi nieznanej firmy

Maihawk.Na szczególną uwage zasługuje dobrze widoczna na pierwszym zdjęciu korba .Do czego to mogło służyć,chyba nie miał sprężynowego napędu.

Ukryta Zawartość

post-15150-100009415 1195308586_thumb.jpg

post-15150-100009416 1195308586_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Były magnetofony reporterskie z napędem sprężynowym baterie służyły jedynie do zasilania elektroniki, były także takie które były zaopatrzone w korbę wykorzystywaną wyłącznie w czasie przewijania, popatrz na wielkość szpul [stosunek wewnętrzna/do zewnętrznej mnie one wyglądają na 15-tki]

pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie!

Mam magnetofon szpulowy na korbkę, ale amatorski. Zresztą nawet Nagra SN ma korbkę, która służy do przewijania, Nagra I też miała korbkę do napędu mechaniki. A ja robię gigantyczne porządki w domu, paru panów nie stroniących od tanich win miało imprezę na mój koszt ;). Swoją drogą żal mi takich osób mimo, że wiem, iż same wybrały taką drogę .

Pozdrawiam z pochmurnej Łodzi

Sylwek

Reporterski magnetofon przenośny lampowy, nieważne czy na drut czy na taśmę, musiał posiadać w swoim zasilaniu akumulatory 6-12- 24 V instalacja żarzenia i silnik oraz baterię anodową, żastosowanie tranzystorów sprawę uprościło [o anodówkę]. Najbardziej energożerne było tak jak jest do tej pory przewijanie.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witajcie!

Właściwie to nie wiedziałem, czy umieścic dwa poniższe zdjęcia w wątku "magnetofon" , czy na swoim; ale stwierdziłem, że więcej jest w tym wynalazku magnetofonu szpulowego niż kasetowego.

Ukryta Zawartość

post-5308-100009313 1195406598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to większa rzadkośc niż sama Nagra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdradzę swoją słodką tajemnicę przy przesuwie 2.38 cm/sek przy wciśniętej pausie krecąc rozczapierzoną dłonią w lewo cofam taśmę mniej to niszczy magnetofon niż wieczne przełączanie rec/stop/ rewind /play jest to namiastka cofania przy pomocy korby ale też przydatna.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mnie to wisi u pisi, Opatrzność za bezbożność o której jeszcze nic nie wiedziała ale raczyła ją w ciemno przewidzieć oprócz dysleksji i dysgrafii dała mi tą odrobinę autyzmu, która umożliwia zapamietanie bardzo długich zdań pod warunkiem, że nie będą one zapisywane. Dla większości z Pąństwa magnetofo zwłaszcza z olbrzymimi szpulami to taki sam mebel ozdobny świadczący o wspaniałości rodziny jak portret pradziadka zakupiony w DESIE dla mnie to integralna część mojego organizmu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Osobiście wolę być genialnym idiotą [ Rain Man-em] niż tępym geniuszem [business Man-em], ponieważ mniej mi szkodzi nędza zwykła niż mizeria umysłowa. Nie przeczytane ale usłyszane teksty przyklejały się do mojej pamięci jak gówno do butów i wiele wysiłków często nadaremnych mnie kosztowało zapominanie Testamentu J. Słowackiego. tasiemcowatych fragmentów Pana Tadeusza i pretensionalnego bełkotu Nieboskiej Komedji, cieszy mnie natomiast fakt, że pamiętam cały PSAŁTERZ POLSKI Jana Kochanowskiego około 140 tekstów i znam do każdego z nich muzykę napisaną przez Mikołaja Gomółkę. Prosiłbym w przyszłości o zatrzymanie wyłącznie dla siebie wspaniałych rad i dowcipnych uwag dotyczących magnetofonów cytując innych: źle się dzieci bawicie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam .Ja już Korwin drugi dzień siedze sobie nad rozebranym philipsem N-7125 i dopieszczam tor prowadzenia tasmy.Aż trudno uwierzyć ,że bardzo dobrze nagrywający sprzęt ,moze nagrywać jeszcze ciut lepiej.Zależy mi na ustawieniu pełnej wymienialnosci nagrań.Narazie mam do dyspozycji dwa :tandberga i philipsa,a czekam jeszcze na drugiego philipsa N-4450.Tamten jest szesciogłowicowy ,to dopiero bedzie zabawa.Idealne zajęcie na długie ponure wieczory.Nawet mi nie w głowie oglądanie telewizji.Przynajmniej mysli człowiek samodzielnie ,a nie jest zdalnie sterowany.Życze wszystkim fajnej i udanej zabawy ze swoimi szpulakami i nie tylko.

Cheba nasz znajomy i przyjaciel udławił się kablem od następnej pary fanaberyjnych słuchawek bo jak w Weselu Stanisława w Wersji młodzieżowej poprawionej Chochoł dicit: jedna goła druga goła; dokoła dookola nie ma dupy dla chochola, za jedne z tak zwanym przypierdem można kupić trzy lub cztery szpulowe reporterskie mono a od 3- 5 kasetowych stereo dziennikarskich lub 2 klasy reporterskiej radiowej od jednego do dwóch.

Jeżeli założymy, że słuchawki służą nam do odsłuchu 60- 70- 80 a nawet więcej a jedynie sporadycznie do posłuchu z takich źródeł jak radio adapter CD MD MP3 czy jeszcze jeden magnetofon a nigdy nie korzysta się z mikrofonu bezsensem jest kupowanie fanaberii za ciężkie pieniądze za, które można kupić albo ten sprzęt, który wymieniłem albo przeznaczyć go na Azyl dla zwierząt lub przytułek noclegownię dla bezdomnych. Przepraszam ale ja jak ta stara q... która przeliczała wszystko na tak zwane razy kapelusz raz, futro 4 razy itp ja przeliczam na magnetofony podstawową jednostką monetarną jest jeden UHER.

Kup w kiosku albo w sklepie papierniczym taśmę obustronnie przylepną przyklej papier ścierny do stołu podkładkę plastikową do deszczułki np klepki parkietowej i sukcesywnie zacznij ją ścierać aby zmniejszyć grubość

a magnetofonów u mnie coraz mniej po jednego Grundiga i Sanyo przychodzi do mnie chętny o 20

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Zbysiu jak to mówią organ nie używany zanika Właśnie będę się pozbywał porządnego equalizera zgodnie z dewizą ilość klocków w systemie musi być stała, kupuję w zamian za to porządną wkładkę gramofonową żeby móc zarchiwizować moje płyty (winyle) Equalizer kupiłem z resztą z ciekawości tyle czasu byłem bez (jest to mój pierwszy i raczej ostatni equalizer) i dalej mogę na szczęście żyć bez, pomieszczenie mam ok a na słuchawkach nie potrzebuję bo piknie grają.Mikrofon od Ciebie sobie raczej zostawię jak dla mnie piknie ściąga głos a i oprawę mu godną zrobiłem ,super kabel mikrofonowy, porządny złocony grubaśny wtyk Neutrika i mikrofon przypomniał sobie lata świetności. Jeszcze jakbym miał takiego bakcyla jak Ty i bym go używał częściej :) Może kiedyś jak skreślę te właściwe numery.Siebie nie nagrywam bo śpiewy okropne moje gardło wydaje i żaden sprzęt by tego nie przeniósł ale chodzi mi po głowie zrobienie rzetelnego nagrania prawdziwie grających instrumentów-trochę to trudne bo on jest raczej bliskiego zasięgu Tak w ogóle to się brzydko zachowałem bo się nie wylogowałem i dwie godzinki uskuteczniałem drzemkę ale poza wielce szanownym gronem wielbicielów magnetofonów studyjnych nic więcej nie straciłem

Pozdrawiam fanów magnetofonów

Rafaell

On jest sakramencko czuły tylko wejście masz w zmaniaczu niedostosowane, podpięty do ITT Schaub-Lorenz 760 AV zachowuje się jak wykastrowany podpięty do UHERA 4200 MONITOR lub UHERA CR-240 zachowuje się jak ogier ośmiojajeczny jak miał na sobie gąbkę zawodowy akustyk z Krakowskiej Rozgłośni PR na podstawie co słyszał w słuchawkach myślał że to elektret z potężnym phantomowym zasilaniem, zdjąłen gumkę z czubka odkręciłem nakrętkę na dupce i facet widząc tylko trzy bolce mi ocipiał ale moja nie cierpi bladych twarzy i podpięła mu z marszu na Studzianki, te Tesle AMD410N mające pod sobą Shure-a Beta 58 które kiedyś przy Tobie w domu próbowałem, z założoną połową tą od strony szyjki butelki pięciolitrowej po wodzie mineralnej [lustro paraboliczne] ten Tonsil w pozycji Muzyka wyłapuje ciche pierdnięcie komara na rynnie po drugiej stronie ulicy [tak na bidę z te czterdzieści metrów]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj Zbysiu właśnie płaciłem krwawicę enionowi i gazowni gaz ostatnio tak mocno napowietrzony,może im się ktoś do d dobierze i sprawdzi deklarowaną wartość opałową z dostarczoną .Wieczorem w piecyku PG-6 ustawionym na maxa nie mogłem sobie gorącej wody do wanny napuścić (40 stopni-żadne mecyje) (ja wiem że woda jest teraz z wodociągów zimna no ale bez jaj ,nie aż tak !!! Gaz w ogóle jest strasznie zasyfiony i miesiąc temu czyściłem nagrzewnice i palniki a teraz znów pełno sadzy.Należy tylko współczuć tym co przeszli na ogrzewanie gazowe, ja na szczęście grzeję prądem i syfu w Krakowie w powietrze nie puszczam, tyle dobrze że z prądem tak nie mogą cyganić.Z herbatą i kawą też przeszedłem na czajnik elektryczny raz że szybciej zagotuję (2400W) jak i prościej sobie wokoło naparowe oblucje zrobić.

Tesle AMD410N masz pierwsza klasa na Sony MDR7509HD i UHERKU było słychać jak w realu Może kiedyś razem ruszymy dupę i obok mnie w prywatnej szkole muzycznej nagramy audiofilom jak brzmią prawdziwe instrumenty. Ten mikrofon MDU39 jest bardzo dobry właśnie ktoś go na allegro wrzucił za 40 zł-cena wywoławcza według mnie niema się co zastanawiać i brać.Mnie na Kaseciaku bardzo fajnie nagrywa tylko czemu jakiś kretyn dał w nim wejścia dla dwóch mikrofonów i nie można nagrać mono na dwóch ścieżkach nie rozumiem.Na razie mam inne wydatki i drugiego na razie nie kupuję tym bardziej że wcześniej pisałem o winylach

Pozdrawiam

Rafaell

Oglądałem na zdjęciach [kiepskie] wystawionego semiprofessional Technicsa reporterskiego nie znam danych dotyczących jego żródeł zasilania ilości pokręteł i przełączników wiem tylko że ma bardzo ładne wskaźniki wysterowania Gniazda wejścia/wyjścia na tylnej ścianie zamiast z boku sądząc po stylistyce koniec lat 70-tych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zaraz srana zacząłęm załatwiać przy pomocy PW swoje i cudze sprawy i muszę przyznać, że jestem wyjątkowo zadowolony, gdybym skorzystał nawet z najmniejszej archanielskiej o godzinie 8- 9 od 10 na Allegro byłby pełny Armagedon. Pamiętajcie jeszcze o jednym są pośród nas zawodowi bezwzględni handlarze oferujący absolutny złom za gigantyczne pieniądze. Wypociny z tego forum płynące mają wyraźny wpływ na ceny na Allegro i eBay z małym poślizgiem w czasie

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie ma czasu

Ukryta Zawartość

Jakbym kupił to ryzykuję rozwód ;)

Ukryta Zawartość

Co innego widocznie wkleil popołedniu na forum niż to co podrzucił mi zaraz srana na PW budząc uprzednio przy pomocy koimórki drugi namiar dotyczył UHER-a REPORT 4200 MONITOR i tylko dlatego soczyście mięsem nie rzuciłem pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.