Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofony NAGRA

Kilup

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Ja niestety narazie jestem bez komputera... Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Bożego Narodzenia, dużo pięknych sprzętów pod choinką oraz zdrowia, pomyślności i radości w Nowym 2008 Roku!

Sylwek

Radości na Święta Bożego Narodzenia życzę całej redakcji tego wątku

Leszek

PS. A może by tak jeszcze coś przeciął na pół ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Krążki o średnicy 89mm tnę bardzo szybko i wyjątkowo precyzyjnie maszynerię do cięcia taśmy w szpulach na 1000 mb taśmy robię skutecznie ale niestety wyjątkowo powoli jest dokładna ale wymaga na obecnym etapie ręcznego kręcenia korbką, mam do przecięcia mam znacznie ciekawsze taśmy niż ten Maxell

WESOŁYCH ZDROWYCH I SZCZĘŚLIWYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM NAWIEDZONYN I NIELICZNYM NORMALNYM

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie mogłem się powstrzymać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wigilię czas zacząć, a więc spokojnych świąt przy pięknej muzyce i sprawnych sprzętach.Oby następny rok przyniósł Wam wiele analogowych (i nie tylko) radości.Serdecznie wszystkich pozdrawiam - Jacek

Ja już od tygodnia jestem poza moim "placem zabaw i uciech wszelakich". Najlepszy sprzęt, jakiego obecnie używam, to laptop. Do Nowego Roku trwa więc swego rodzaju kuracja odwykowa. Jak znam życie, po powrocie i tak zajob zastartuje z podwojoną siłą ;).

Takich ciepłych (przed)Świąt to jeszcze nie miałem - w prawdzie pochmurno, szaro, ale 16 stopni za oknem. Od jutra ma być wreszcie Słońce i mam nadzieję, że trochę świata popodziwiam.

Pozdrawiam.

To o czym marzy niejeden z nas

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12292-100005997 1198585603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak zdjęcia jak i opis nie są mojego autorstwa - są zapożyczone, ale wydaje mi się, że nie ma tu wielkiego błędu. Natomiast "półśladowe" ? Chyba jeszcze gorzej.

Osobiście używam określenia dwa szerokie ślady (stereo).

Pół roku temu napisałem tak :

>>Co do zapisu stereo na taśmie 1/4" to uważam, że najlepszy jest studyjny, szeroki ślad 2,775 mm czyli maksymalne wykorzystanie taśmy ( 2 x 2,775 + 0,75 = 6,3 mm) i dwie prędkości 38 lub 19 cm/s.

Do lech59:

Wszystko zależy od przyjętego układu odniesienia. Ja używam nast. określeń: jednościeżkowe - pełnośladowe (tylko monofoniczne - dot. to głównie Nagry III, 4.2, Twojego Telefunken'a i innych nielicznych), dwuścieżkowe (stereofoniczne lub nieliczne monofoniczne, np. seria Uher Report 4000). Inne kombinacje z wiadomych względów pomijam - dotyczą głównie sprzetów amatorskich, bardzo starychm, bądź "arcyprofesjonalnych" (na taśmę >1/4"). Nie ma sensu się nad tym rozpisywać, gdyż wielokrotnie pisano już o tym w naszym temacie i pokrewnych. Załóżmy, że głowice dwuśladowe pełnośladowymi nie są ;).

Pozdrawiam.

Jednośladowy jednościeżkowy mono tylko w jednym kierunku taśmy [pełne 1/4"]

Dwuśladowy dwuścieżkowy w jednym tylko kierunku przesuwu sygnał stereo

W jednym tylko kierunku dwa sygnały mono lub w dwóch kierunkach przesuwu dwa sygnały mono

Czterośladowy w jednym kierunku przesuwu dwa różne sygnały stereo

Cztery różne sygnały mono

jeden podwójnej długości sygnał stereo strona A i B tej samej szpuli [dwa kierunki przesuwu]

sygnał mono poczwórnej długości [dwa kierunki przesuwu trzykrotne przerzucenie szpul A/B. B/A. A/B]

[FULL-TRACK, HALF-TRACK, QUARTER-TRACK =JEDNA ŚCIEŻKA NA 1/4', DWIE ŚCIEŻKI NA 1/4", 4 SCIEŻKI NA 1/4']

Pozdrawiam

Zbyszek

"half - track", czyli półśladowy (2 ślady na 1/4"), więc nie pomyliłem się, choć faktycznie brzmi to dziwnie ;).

Zamieszczę wkrótce zdjęcia głowic (dla taśmy 1/4") nadesłane przez lecha59.

Oto zdjęcia głowic dla taśmy 1/4", o których zamieszczenie poprosił mnie lech59. Na pierwszym zdjęciu głowica pełnośladowa (jednościeżkowa), monofoniczna oczywiście. Na drugim - dwuścieżkowa stereofoniczna (do zapisu jednostronnego, czyli tzw. "stereo na całej szerokości taśmy" - bez odwracania szpul).

Czy istniały magnetofony monofoniczne z takimi głowicami, jak na drugim zdjęciu, dzięki którym nie było konieczne odwrotne zakładanie szpul? Czterościeżkowe monofoniczne z przełącznikiem ścieżek istniały, jednakże były to oczywiście tylko modele amatorskie.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-16927-100005606 1198935439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo górna i dolna ścieżki, dwa razy mono górna lub dolna ścieżka przesuw w jednym tylko kierunku. Po odwróceniu szpuli, przy próbie nagrywania na stronie B automatyczne kasowanie nagrania [ ze strony A] odsłuch od tyłu i możliwość nagrania na ścieżce mono nie wykorzystanej w czasie nagrywania na stronie A. takie są możliwości UHER-a REPORT 4200 MONITOR po spięciu na wtyczce i ustawieniu potencjometrów od R i L dokładnie w takiej samej pozycji można zapisać sygnał możliwy do odczytania przez magnetofon pełnośladowy

czyli NAGR-ę III B odczytywałem nagrania z NAGR-y III B na swoim UHER-ze.

Pozdrawiam

Zbyszek

=>JanPeter

Dzięki za zamieszczenie zdjęć.

Na węgierskiej (Mechlabor) głowicy doskonale widać jak szeroki jest ślad. Czasami na Allegro bywają magnetofony studyjne (?) dwuścieżkowe ale powiem szczerze, że nigdy nie było dobrych zdjęć ich głowic. Wyjątek stanowił sprzęt levinsona.

=>JanPeter, gdybyś mógł jeszcze zamieścić tą odczytującą stereo Telefunkena

Witam

moje studyjne dwuścieżkowe głowice szerokie,ale słabo widać przez te metalowe kokony

mam też zestaw zamienników mono na pełnej szerokości ale muszę znależć bo gdzieś schowałem

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

Do nieba zawsze wędrujemy boso

Polem bitewnyn lub białą pościelą

Albo nas zetną cienką śpiewną kosą

Albo obuchem po lbie tępym ździelą

A odrodzeni błądzimy od nowa

Bo nawet prawdy bywają niepewne

Każdy z nas ropuch stada wycałował

I przemienił żadnej na królewnę

UHER REPORT 4200 MONITOR podsłuch pozycja S zwrotka I M 1 zwrotka II M 2 podsłuch pozycja S odsłuch pozycja R+ L [mono 1 + mono 2 = pseudo stereo]

Traktując zwrotkę I jako pierwszą z trzech lub czterech tworzących fabułę piosenki a zwrotkę II jako refren możemy prawie w tym samym czasie doszlifowywać albo pierwsze albo drugie albo obydwa elementy razem

Pozdrawiam

Zbyszek.

Nie idę nigdzie z magnetofonem, zbyt marne to wszystko aby narażać takie cudo na ziąb i wilgoć

Zdrowia Szczęścia Pomyślności dla Waszych Rodzin Waszych Zwierząt i Was Samych w 2008 roku i zawsze.

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.