Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepe testy kabli - ciekawostka

krzys_mak

Rekomendowane odpowiedzi

kaszanka7

sobota wieczorem lub niedziela

też chciałbym zobaczyć czy to działa pod warunkiem że bedzie jeszcze cos do porównania .

moge przytargac kabel bardzo słaby o klase lepszy i niezły .Ale musze wiedzieć jutro do godziny 14 .

andios

Dyskusja o wzmacniaczu nie obciążonym kolumnami to kolejny pomysł Senicza, którego

za niekompetencję wywalili z forum trioda, no ale tam moderatorzy dbają o poziom dyskusji,

a tu mamy ochronkę dla wykszałconych inaczej :-(

Senicz proszę wróć do zakładki DIY , masz tam swój blog i nie wychoć poza niego.

TUX

TUX, 18 Cze 2007, 13:11

>andios

>

>Dyskusja o wzmacniaczu nie obciążonym kolumnami to kolejny pomysł Senicza,

Nie zrozumiałeś propozycji senicza. Czytaj uważnie. Chodzi o wpięcie pod zaciski wzmacniacza drugiej pary kabli, na końcu której nie będzie żadnych głośników, ale oprócz tego masz jeszcze pierwszą parę kabli z głośnikami. Dla mnie ten eksperyment jest tyle samo wart, co dopięcie kondensatorów do wejść wzmacniacza takich, jaką mają pojemność te dołożone kable. Innych efektów się nie wybada, gdyż nie płynie przez nie prąd.

lplover,

Weź poczytaj lepiej idioto swoje posty i zastanów się kto się tutaj wypowiada autorytarnie i kto tutaj jest zadufany. Jak jesteś tak super doświadczony, osłuchany i zjadłeś wszystkie rozumy, to się podziel swoim doświadczeniem a nie pier**l każdemu, że musi wywalić 6cio cyfrową kwotę na sprzęt, bo wszystko co tańsze to gówno, bo właśnie w tym momencie wprowadzasz ludzi w błąd.

Komunikacja z tobą uwłacza mojej godności, zatem po raz kolejny, tym razem ostatni ignoruję Twoje wpisy.

Kal

P.S.

Przepraszam wszystkich uczestników forum, za sprowokowanie tej dyskusji.

Kal, znowu poszła ci piana z gówniarskiego pyska :) niezły ubaw.Kal gdzie ja napisałem, że ktoś ma wywalić kupę pieniędzy na sprzęt. Wywal tyle, na ile cię stać. Jeżeli ciebie nie stać na wysokiej klasy sprzęt i dźwięk, to nie zabieraj o tym głosu i to wszystko, o co mi chodziło. Nic więcej. Po prostu, zwróciłem tobie i tobie podobnym uwagę, by nie mówili o czymś, o czym nie macie pojęcia, z tytułu tego , że nie obcujecie nawet ze średniej klasy sprzętem na co dzień, więc nie możecie mieć doświadczenia z tym, o czym klepiecie i to non stop, i bez sensu.

Polichlorkowinylowy kochanek

zoltar7 I dopiero burze rozpętaliście ............

Odwieczna wojna antykablarzy z resztą świata .

A wystarczy trochę rozsądku ,,,,,,

Jak słyszę ze jakość materiału (przewodnika )nie ma znaczenia to dlaczego chodzicie w bawełnie a nie w jutowych workach ???? ha ha ..... i tym podobne analogie .Opony tez tylko uniwersalne są najlepsze pewnie według niektórych Wszytko to pewnie zmowa tych złych ,co chcą naciągnąć biednych i nieświadomych .

W 75% to prawda ,ale żelazna regułą jest ze kabel musi spełnić jakieś minimalne parametry jakościowe pod względem materiałowym oraz wykonania .Niestety na rynku jest pełno wyrobów nie spełniających podstawowych kryteriów a epatujących niska ceną .Dlatego apeluję trochę rozsądku !!!!

Meloman, 18 Cze 2007, 15:58

>>>lplover

>Nie wiążałbym wszystkiego wyłącznie z pieniędzmi...

Oczywiście, że nie, ale jeżeli chcesz mieć coś w miarę dobrego, niestety trzeba sypnąć trzosem, niczego nie ma za darmo w tym życiu, a tym bardziej w audio. Sama synergia dwóch budżetowych klocków niczego nie załatwia, dopiero synergia prawidłowo zaprojektowanych klocków o wysokim know how daje to coś, co przykuwa słuch, a tego nikt nie odda za półdarmo, jakby chcieli tu co poniektórzy.

Jako nowy użytkownik tego szacownego forum mam pytanie (przeczytałem np. ten wątek):

Kto to jest lplover i czy napisał jakiś jeden jedyny post bezmięsny ?

(widzę, że prawie wszyscy gościa ignorują, więc po części rozumiem Jego frustrację)

pozdro

Iplover -> Elektrostaty, 2 metry wysokie na 1,3 szer,

Że dwa metry wysokości mają to rozymiem, ale 130 cm szerokości ?! Jaki to jest model i producent, jakiej wielkości masz pokój odsłuchowy ?

kerikawon -> Jak słyszę ze jakość materiału (przewodnika )nie ma znaczenia to dlaczego chodzicie w bawełnie a nie w jutowych workach ???? ha ha ..... i tym podobne analogie

A ty mi wytłumacz dlaczego nie chodzisz w nylonach i innych syntetykach, tylko w bawełnie. Przecież to nowoczesniejsze i bardziej zaawansowane technologicznie materiały (bardzo modne swego czasu)?

Może tak samo w przypadku kabli, wróćmy do korzeni, czyli do dobrej jakości miedzi o wystarczająco dużym przekroju, po co kombinować. Bawełna bawełnie też jest nierówna.

andios

Jak byś czytał moje posty to byś wiedział ze jestem zwolennikiem prostych rozwiązań ,czyli czystych kabli minimum 4N(najlepiej 6N i wyżej ) oraz odpowiedniego przekroju dla mocy i właściwej jakości izolacji (teflon ) reszta to banialuki lub rzeczy o minimalnym wpływie (pewnie i słyszalnym ale dla większości na tym forum nie akceptowalne ) na dźwięk .

andios, 19 Cze 2007, 08:42

>Może tak samo w przypadku kabli, wróćmy do korzeni, czyli do dobrej jakości miedzi o wystarczająco

>dużym przekroju, po co kombinować. Bawełna bawełnie też jest nierówna.

Ja takie miedziane korzenie mam w domu, rzetelny zwykły interkonekt na złoconych wtyczkach i miedzi OFC, ale na srebrzonych kablach ciętych z metra (bo ja ostatnio staram się mieć co tylko mogę własnej roboty - jest znaaaaacznie taniej przy podobnym efekcie) gra to jednak inaczej.

>Kto to jest lplover i czy napisał jakiś jeden jedyny post bezmięsny ?

Wejdź do wyszukiwarki.

Tam wpisz interesujący Cię nick.

Wyświetlą Ci się wszystkie jego posty i dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie.

kerikawon -> Jak byś czytał moje posty to byś wiedział ze jestem zwolennikiem prostych rozwiązań ,czyli czystych kabli minimum 4N(najlepiej 6N i wyżej ) oraz odpowiedniego przekroju dla mocy i właściwej jakości izolacji (teflon )

Niestety nie sposób przeczytać wszystkich postów kazdego, trudno nawet zapamiętać te z poczatku dyskusji. Zgadzam się z tym co napisałeś co do przewodnika, ale np. dlaczego izolacja ma być od razu z teflonu. O jaka jakość chodzi: bardziej mechaniczną czy elektryczną ?

andios

Jakość w rozumieniu wykonania izolacji oraz jakości materiałowej (jako materiałoznawca jestem cholernie czuły) co ma większe znaczenia na jakość pracy niż te wszystkie dodatkowe cuda .

andios, 19 Cze 2007, 08:34

>Iplover -> Elektrostaty, 2 metry wysokie na 1,3 szer,

>

>Że dwa metry wysokości mają to rozymiem, ale 130 cm szerokości ?! Jaki to jest model i producent,

>jakiej wielkości masz pokój odsłuchowy ?

Pokój odsłuchowy ma 45 metrów2, wysoki na 3,5. Te parawany kupiłem będąc w Norwegii od melomana. Konstrukcja oparta o technologię Quada i Sound Laba. Twórca zastosował 12 paneli w trzech rzędach w pionie, bez zastosowania uwypuklenia w pionie i uzupełnił subwooferem. Po odłączeniu subów gra to niemal jak ESL 989 i tak jest nawet lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.