Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma 42-43 Pioneer - którą wybrać

marcins737

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie , chcę kupic plazmę (lcd wykluczone) firmy Pioneer w rozmiarze 42 lub 43 cale

proszę o podpowiedzi który model wybrać

i pytanie czy zewnętrzny tuner to lepsze rozwiązanie niż tuner zintegrowany ??

witam

jesli ma wisieć to zdecydowanie 436 - łatwiejsze jest maskowanie przewodów. Modele też były z uwagi na technologie od lat nagradzane na swiecie. 436 były też produkowane z oryginalnych matryc Pioneera.

i wszystko jasne , dziękuję za poradę :)

a co w sprawie tunera jeszcze gdyby ktoś podpowiedział ?? czy zewnętrzny jest lepszy ?? tak sobie kombinuję że gdyby popsuło się coś w tunerze to zawsze można sygnał tv podać z tunera nagrywarki dvd i spokojnie oglądać oczekując na naprawiony tuner a przy zintegrowanym cała plazma powędrowała by do serwisu

czy dobrze kombinuję ??

Witam,

Moim zdaniem tuner zewnętrzny jest lepszym rozwiązaniem. Pominąwszy kwestię jego możliwej awarii, o której wspomniałeś oraz mniejszej ilości kabli (tylko 2) wychodzących z ekranu, to w nowych modelach "all in one" często mamy do czynienia z zakłóceniami obrazu spowodowanymi przez upchniętą w ekranie elektronikę.

Pozdr.

Co do tunera - zgadzam się z Benito i jego argumentacją. Niestety nie miałem okazji porównać wersji "all-in-one" z rozdzieloną. Po moim ostatnim wpisie przyjrzałem się jeszcze raz obu Pioneer'om. 436 definitywnie wygrywa, oprócz zalet które wymieniłem wcześniej dochodzi jeszcze bardziej ostry obraz. W 4270 był lekko rozmyty, widoczne to było szczególnie na krawędziach o dużym kontraście - taka delikatna nieostrość. Obraz aż za bardzo "analogowy". 436 stanowczo lepsza, choć droższa o ładnych parę złotych (oprócz różnicy w cenie dochodzi jeszcze w moim przypadku koszt podstawy i koszt dokupienia głośników do 436).

zakup dokonany

własnie przywiozłem do domu pioneer 436 xde

miałem do wyboru - nierozpakowywaną za 7500 lub z ekspozycji z salonu audio za 6800

po sprawdzeniu w menu serwisowym przebiegu godzinowego tej z ekspozycji (77 godzin pracy) i przy braku jakichkolwiek uchybień zewnętrznych wybrałem tę tańszą

gwarancja polska DSV od dnia zakupu

o wrazeniach napiszę za jakiś czas - póki co muszę zlecić wykonanie stojaka ze stali nierdzewnej - potrwa to zapewne z tydzień (oryginalny niezbyt mnie powalił i nie chciałem go)

ekran zamontowany , błyskawicznie wykonany stojak (dwa standy w kształcie litery L ze stali nierdzewnej szlifowanej)

pierwsze uwagi - kiepskie menu , bardzo wolne programowanie ręczne , brak języka polskiego choć sprzedawca twierdził że takowy jest , kiepsko napisana instrukcja obsługi , przy braku dopinanych głosników (nie kupowałem ich gdyż wolę używać przodów od 5.1) przy regulacji poziomu dźwięku z pilota ...nie ma regulacji poziomu na wyjściu out czyli trzeba uzywać 2 pilotów ...masakra...

design wyśmienity , czarny wysoki połysk obudowy bez załamań jak u konkurencji , minimalistyczny design

...osobny tuner rzeczywiście bardzo ułatwił podłączenie i estetyczn eułozenie przewodów podłączeniowych

co do menu i instrukcji obsługi - pioneer powinien się uczyć od sony...

więcej uwag soon

Uwaga na "duszki". Należy właściwie wygrzewać ekran. Szczegóły co do tej kwesti i ustawień na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzieki za podpowiedz

wiem wiem... dzięki hdtv.com.pl zdecydowałem się na ten model zamiast na 7 generację

...a duszka już dzisiaj zrobiłem (troche sobie pofolgowałem z ustawieniami) ale już zniknął

AV nr 1/'06 o - m.in. - PDP Pioneer'a 436 XDE

Ukryta Zawartość

i aż dwie opinie /;)/ zadowolonych użytkowników PDP Pioneer'a 436 XDE:

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę co pisze jeden z nich o kolorach twarzy... /Wspominam, bo też mnie to drażni - gdzie ta nowa jakość ?/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

locoloco

Jaka czestotliwosc odswiezana maja plazmy Pioneera i Pansonica?

Jakos nie moge tego znalezc na ich stronach.

Pytam nie bez przyczyny. I nie odbieraj tego jak atak.

Poprostu glos konsumenta.

A wiec:

Dlugo zastanawialem sie nad tv do ogladania filmow,telewizji nie ogladam bo oglupia.

Dalem sie zwiesc reklamie i kupile Toshibe 37cos tam full hd.

Fajny sprzet ale poziom czerni po zmroku nie bardzo.Niebieska czern.

Sprzedalem.

Chodzilem dalej po sklepach,sondowalem,i w koncu trafilem do MM kiedy odpalili nowa plasme Samsunga 42Q91H.

Olsnienie!

Jako jedyna plazma w zastanym dosc jasnym swietle miala doskonala czern.

Jak LCD-eki.Brawo!

Prawdopodobnie jest to zasluga filtra Ultra filter Bright ktroy chroni panel przed swiatlem zewnetrznym w dziennym swietle. Dla mnie akurat byla to wielka zaleta,bo tak naprawde nie oglada sie filmow przy totalnie zgaszonym swietle ze znajomymi,przeciez nie trafili by po ciemku do drinka:)

Jednym slowem moja plasma Samsunga pozostawiala w dalekim tyle nawet drogie Pioneery i na nic zdawala sie kalibracja obrazu. Wszytkie plamy wygladaly blado jesli chodzi o poziom czeni w tym swietle.

Zakupilem Samsunga.

W domu podobne wrazenia,czern zajebista zarowno w dzien jak i w nocy.

Pomijam kwestie kolorow,kazdy ustawi sobie balans jaki mu odpowiada,wiadomo ze fabryczne ustawienia sa zawsze zbyt nazwijmy to "optymstyczne"

Przechodzac do clou programu:

PO JAKIEJS GODZINIE WPATRYWANIA SIE W EKRAN PLAZMY MIALEM DOSC!

Wiaze sie to na pewno z trybem odswierzania obrazu 75hz.

Poszukiwalem na stronach Panasonica i Pionera danych na temat odswierzania ale nie znalazlem.

Ale nie sadze zeby to bylo przyzwoite 100 hz.

Bedac wczoraj w MM przetestowalem nawet najnowsze plazmy i nic nie wskazuje zeby mialy przyjazne dla oczu 100hz. Zreszta sie tym nie chwala.

A test jest prosty:

Stan przed plazma,zadbaj o to zeby wyswietlala akurat jasne obrazy lub powierzchnie. A najlepiej obraz z PC.

Nastepnie obroc glowe w bok i popatrz na cos innnego,na przyklad na szpilki blondyny ktora akurat wybiera obok mlynek do kawy z przystojnym inaczej blondynem ktorego czaszka wyglada jak swierzo po chemioterapii.

Albo porostu popatrz w bok i zamysl sie.

Katem oka dostrzezesz MIGOTANIE OBRAZU.

I to jest wlasne bolaczka plazm.

Zrob taki sam test przed LCD i wszystko jasne.

Jestem fotografem od 15 lat i przerabialem juz duzo profesionalnych monitorow i nie radze siedziec przed czyms co ma ponizej 100hz. Bol glowy gwarantowany.

Wniosek:

Wole mniej doskonaly jesli chodzi o glebie i kolory ale stabilny i nie meczacy oczu coraz lepszy obraz LCD.

Nastawiam sie na nowe Sony z seri d3000 ze 100 hz przetwarzaniem obrazu i doskonala czernia znana juz z serii V2500.

Pozdr.

ten test jest znany mi od kilkunastu lat. Dotyczył również telewizorów CRT.

Plazma Pioneera ma 100 Hz i musisz korzystać z menu. Dodatkowo musisz wyłączyć kilka innych funkcji i migotanie znika.

Czas reakcji plazm jest ten sam.

O czerni nie ma nawet co dyskutować bo za czerń to Pioneer otrzymuje nagrody Eisa i nie tylko.

-

Ukryta Zawartość

- grandvisual w Japonii

- targi w LA

ale gdyby jeszcze brakło Ci czerni to sprawdź nowe plazmy Pioneera - będą w sprzedaży w lipcu.

Ukryta Zawartość

oraz Hitachi

Ukryta Zawartość

Przy Twich potrzebach tylko

Ukryta Zawartość

taki model - nie migocze , full hd , jakośc rewelacja.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moje ustawienia w 436 xde :

contrast 30

bright -3

colour -17

tint 0

sharpness +5

pure cinema standart

colour temp mid-low

cti on

dnn high

mpeg nr high

dynamic contrast high

black level on

acl on

gamma 3

3dyc high

i-p mode 3

auto size off

side mask fixed

DRIVE MODE 100Hz :)

jeśli są jakieś uwagi co do ustawień to proszę o wskazówki (plazma ma w tej chwili 120h pracy za sobą więc ustawienia delikatne , sygnał z kabla taki sobie , dvd - podaję sygnał rgb przez euro)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.