Skocz do zawartości
IGNORED

Kult tandety

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taki oto tekst - wart, moim zadniem, aby go tu przytoczyć.

Ma wymiar nie tylko polityczny - raczej ogólny.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Gdybym miał jednym słowem określić co mnie najbardziej odrzuca od obecnej władzy i jej popleczników użyłbym słowa `tandeta'. Każdemu przedsięwzięciu, każdemu celowi wyznaczonemu przez tę grupę kultywującą bylejakość, towarzyszy tandeta i tak jak słowo tandeta jest naturalnie przypisane do tych ludzi, tak słowo towarzysz idealnie je uzupełnia. Powstało coś na wzór i podobieństwo komuny skupiającej wokół siebie towarzyszy hołdujących tandecie. Tandetny jest antykomunizm, tandetny patriotyzm, tandetne prawo i sprawiedliwość, tandetna moralność, tandetna wiara. Gdzie się nie obrócisz widzisz tandetę. Dlaczego zatem ciągle utrzymują się na topie, to proste łatwiej znaleźć masowe poparcie nazywając tandetę polskością, patriotyzmem i wiarą, bo siła tandeciarzy czeka na takie komplementy. Tandeta zawsze przegrywa z jakością, ale tę ma zaletę, że łatwiej ja wypromować i trzymać na wodzy To w demokracji daje olbrzymią przewagą, bo w demokracji liczebność wygrywa, dlatego liczny głos tandetny tyle samo znaczy, co głosy jakości. Kiedyś aby zasłużyć na miano wielkiego prawdziwego Polaka, trzeba było napisać `Pana Tadeusza', skomponować Poloneza A - dur, spisać rzeczy do poprawy Rzeczypospolitej wzorem Modrzewskiego, odbić się z progu i skoczyć wbrew prawom fizyki 145 metrów. Aby zasłużyć na miano prawdziwego katolika, uczciwego i miłującego bliźniego, trzeba było mówić do ludzi i umieć słuchać, trzeba było wryć się w pamięć słowami: `śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą' lub `niech zstąpi duch Twój i odmieni oblicze ziemi'. Żeby zostać prawdziwy patriotą, trzeba było uczyć dzieci w podziemnej szkole, gdy Niemiec je germanił, wybudować port w Gdyni, wygrać na Wembley, zostawić Polskę murowaną. Kiedyś aby zasłużyć na miano człowieka odważnego, trzeba była pod faszystowskim nosem przechować Żyda, trzeba było prostować kark pod zomowską pałką i za poglądy płacić więzieniem. Ale to było kiedyś. Dziś wszystko jest łatwiejsze, a `łatwość' to siostra bliźniacza tandety, tandeta z kolei ma licznych towarzyszy i tak powstało państwo zwane IVRP, które jest niczym innym jak republiką tandetnych towarzyszy. Aby w IVRP zasłużyć na miano prawdziwego Polaka, nie trzeba pisać tysięcy strof `Pana Tadeusza', wystarczy napisać jeden sms; `Kto się śmieje z dziadka w Wehrmachcie- wpisywać miasta', nie trzeba komponować Poloneza A dur, wystarczy pokaleczyć hymn polski, albo zaśpiewać na nutę disco polo `my chcemy prawa i sprawiedliwości, IVRP juz nadszedł czas'. Nie trzeba lecieć na mamuciej skoczni, wystarczy wylądować na stacyjce we Włoszczowej , lokomotywą przeciąć wstęgę i medal zostanie przyznany za 3 mln publicznych pieniędzy, stacja na zawsze sławić będzie imie Edgara, Orła przestworzy absurdu.

Dziś aby zasłużyć na miano prawdziwego katolika, wystarczy wypełnić przekaz pocztowy i wysłać do `katolickiego' radia, potem pojechać do stoczni i wysłuchać nie znanych słów, które odmieniły oblicze ziemi, ale uroczystej przysięgi, którą kilka dni potem złamano w okolicznościach rynsztokowych. Ma też prawdziwy katolik parę obowiązków, ma mówić, że Balcerowicz okradł Stocznię, a radio zbierało cegiełki i nie wolno mu wspominać, że zebrany kapitał został przegrany na giełdzie, bo śledztwo jest umorzone. Żeby zostać prawdziwym patriotą nie ma potrzeby uczyć dzieci polskiej mowy, w ogóle nie ma potrzeby się uczyć, wystarczy powtarzać slogany za politykami `precz z komuną', `precz z układem', `tu jest Polska', `Polska dla Polaków', nie trzeba budować portu w Gdyni, wystarczy obiecać 3 mln mieszkań, nie trzeba wygrywać na Wembley, wystarczy po uspokojeniu laksacji dokopać niemieckiej gazecie brukowej. Nie trzeba zostawiać Polski murowanej, wystarczy zniszczyć wszystko co mimo wszystko udało się zbudować. Dziś aby zasłużyć na miano człowieka odważnego, nie przechowuje się Żyda, Żyda się szczuje w prawdziwie katolickim radiu, które w szyldzie umieściło żydowską dziewicę i Królową Polski, dziś by zostać bohaterem wystarczy nazwać zdrajcą i komunistą Jacka Kuronia, który 9 lat siedział w komunistycznym więzieniu, kiedy za takie słowa płaciło się cenę najwyższą. Dziś nikt ni prostuje karku pod zomowska pałką, dziś wystarczy powiedzieć ty zomowcu i już jest się bohaterem mas.

Jestem antykomunistą, bo tylko człowiek zniewolony wspiera niewolę, jestem za wsadzaniem łotrów, bo tylko człowiek pozbawiony przyzwoitości, będzie chronił łotra, jestem za tym by moje dzieci uczyły sie prawdziwej historii, co mi nie było dane i dlatego mówię nie tandecie IVRP, która od komunizmu, tym się tylko różni, że innych łajdaków sadza na stolcach, a uwielbienie tandety jest chyba jeszcze bardziej intensywne od uwielbienia komunistycznego. Każdego dnia słyszę, że jestem przegranym frustratem, zagubionym grafomanem, komunistą, esbekiem i wystraszonym członkiem układu, bo mam czelność nie wspierać tandety. Przejąłbym się, gdyby te słowa były do mnie kierowane przez prawdziwych Polaków, patriotów, katolików, bohaterów w dawnym rozumieniu tych słów i wartości, ale nie przejmuję się, bo te słowa wypowiadają towarzysze tandeciarze, którzy nie mają żadnej zdolności obrażenia mnie, tym bardziej przestraszenia. Nigdy mnie tandeta nie przerażała, a każdą inwektywę tandeciarza tratowałem jak komplement. Nie daj Bóg aby tandeciarz zaczął mnie chwalić, bo to by znaczyło, że choć w drobinie jestem do niego podobny. Uchowaj Boże, żeby tandeciarz przestał mnie nachodzić swoimi pogróżkami zza krzaka, bo to by znaczyło, że nie jestem dla niego groźny. Zatem dopóki krzyczysz tandeciarzu, żem komuch i tchórz, wiem że idę właściwą drogą i że się mnie boisz. Nie przeczę tandeciarzu, wygrywasz bo zawsze tak jest, że więcej jest na świecie tandety niż jakości i to mnie właśnie tandeciarzu od ciebie wyróżnia, tyś jest powszechną tandetą, ja poszukiwaną jakością do której dążę, nie zachłystując się drobnymi sukcesami. Pewnie zachodzisz w głowę skąd we mnie tyle pychy i próżności, by ciebie nazywać po imieniu tandetą, a siebie jakością. Otóż drogi tandeciarzu, tyś to sprawił, na twoim tandetnym tle miana jakości nabiera się błyskawicznie, tak nisko ustawiłeś poziom, że każdy leniwy ruch od niechcenia jednej szarej komórki bije twoją tandetę na głowę. Już się pewnie cieszysz tandeciarzu w porywie świadomości, która nie wiedzieć skąd ci się wzięła i szykujesz kolejne prostackie sms-y, bo ci się zdaje, że porównując się z tobą wpadłem we własne sidła. Nic z tego tandeciarzu, przedwczesna radość, ja się nie porównuję z tobą, gdyby mi starczyło tego, że na twoim tle wypadam kwitnąco, nie różniłbym się od ciebie wiele, zwycięstwo na tobą dzieje się z definicji, a cele mam wyznaczone tam gdzie one zostały wyznaczone pierwotnie i długa droga przede mną.

Nie pokazuję ci zatem swojej jakości, która jest bardzo ułomna i ciągle poszukująca, ale pokazuje ci dystans, żebyś zobaczył, gdzie jesteś ze swoja tandetą. A ty ze swoją tandeta nawet nie siedzisz w jaskini, ty jeszcze wcinasz liście na drzewie. I choćbyś tu się miotał w patriotycznych, `katolickich', polskich, bohaterskich uniesieniach, z drzewa nie zejdziesz i tandeciarzem zostaniesz, drzewo to kres twoich możliwości. Wiesz skąd moja pewność co do twego losu. Pewność wynika stąd, żeś się zachłysnął swoją tandetą, kiedy twoi towarzysze zostali wyniesieni na ołtarze władzy, tyś automatycznie został święty, uświęcono twoją tandetę takiego daru nigdy od nikogo nie otrzymałeś i nie otrzymasz, bo to dar pochwalenie głupoty, dar poświęcenia tandety. Będziesz wielbił swoich bożków, będziesz ich bronił wściekle, ponieważ tylko oni dają ci poczucie, że coś znaczysz, że komuś jesteś potrzebny i ktoś dostrzega w tobie `jakość'. Gardzisz inteligencją, gardzisz wiedzą, ośmieszasz autorytet, profanujesz świętości, tchórzem nazywasz bohatera, bo bronisz swojej tandety tak jak potrafisz, czyli tandetnie. Nie masz zatem nic innego do roboty jak bezmyślnie powtarzać hasła, nadające ci status tandety, z którą liczy się władza, przez co masz złudzenie jakości. I będziesz powtarzał co ci każą powtarzać, będziesz przy tym mówił, żeś ważny bo cię więcej i żeś szczęśliwy, bo wygrałeś. Tyle, że nawet ty w swojej tandecie masz tę odrobinę świadomości, nie dającej ci spokoju i ciągle kołacze się po czaszką, w której jest sporo miejsca kilka spostrzeżeń, na przemyślenia cię nie stać. Patrzysz sobie i widzisz, że jednak ci przegrani frustraci, siedzą w jaskiniach i jedzą pieczone, wygrzewają kości, ci co mają domy jedzą gotowane i lepiej nie wspominać o tych co wylegują się w pałacach, bo można spaść z drzewa i obić sobie gnaty. Kiedy sobie to pooglądasz, dla odwrócenia uwagi szybko pocieszasz się sloganami o tym, że jesteś prostym człowiekiem, któremu władza oddaje szacunek. Pocieszasz się przymiotami, które teraz stały się epitetami o prawdziwym Polaku, katoliku, bohaterze, a przecież wiesz, jak nie wiesz to ci powiem, żeś nie Adaś i wyżej lędźwi nie podskoczysz, niczego i nikogo nie nauczysz bo sam nic nie potrafisz, krzyczeć zza krzaka precz z Kuroniem potrafi każdy błazen i sam byś własną matkę sprzedał, by dnia w komunistycznej celi nie zaliczyć. Co do twojej wiary, to i ty i ja wiemy, że śpisz przez pół mszy w bocznej nawie i myślisz co się będzie działo za 2 godziny na stadionie, a potem w gospodzie, to twoje żywioły, stadionowe przyśpiewki i pijackie ratowanie Ojczyzny powtarzaniem bełkotu, któregoś się nasłuchał od towarzyszy tandeciarzy. Teraz czujesz sie wygranym bo łatwo ci przyszło zwycięstwo, bez walki, dostałeś za darmo laur zwycięzcy tandeciarza, ale zmienisz zdanie kiedy na drzewie skończą się liście i władza dbająca o ciebie, prostego człowieka, do jaskini cię nie zaprosi, a tu zima idzie, w domach już zaczęli grzać"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/

jar>>>patrz jakie proste te chłopaki.mają takie proste skojarzenia ,że trudno się dziwić żę doszli aż tak wysoko w tej interpretacji rzeczywistości. A taki napoleon na przykład już im nie siedzi .No bo jak? no bo co?.Ot kurduple!!

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791333

Wiesz muls, cały czas zastanawiam się, skąd sie bierze ta tandeta - jak toto sie kreuje ;-). Bo to nie ma zbyt wiele wspólnego z wykształceniem, pozycja społeczną itd. Powiem, ze osobiście więcej jej spotkałem w kręgach 'umysłowych' a nie 'fizycznych' .

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791497

Przykładam do tego wątku rękę- tandeta ta jednak nie wynika z nędzy obecnej władzy. To siła koniunkturalizmu, tego populizmu oswojonego, na niwie muzycznej- od Golców po Rubika, od Wiśniewskiego po JakOniŚpiewają...

To vox tego populi, któremu pozwolono pić i palić, zanim dorosnął, choć ma już 18 lat. Ta tandeta to skutek pochlebstwa głupocie. I głupota zawładnęła naszym małym światem. A tandeciarz czuje sie w niej świetnie- zewsząd mu mówią, że elegancki z niego gość.,,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791554

Duo egzotyczne jarmaryja i muls takie zgodne; przypominają mi nieistniejącą koalicją PO i SO, czyli mariaż kultury i ogłady z brutalną siłą. To 2 w 1 wiedzie wprost do...

Aaaa, co mnie to obchodzi i tak nie przekroczą progu wyborczego komitetu blokowego, nie mówiąc o Sejmie czy Senacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791563

jar1 to ty jesteś tandeta,

produkujesz tandetę od kilku lat na tym forum,

głosisz tandetne poglądy, cała twoja postać to tandeta - jesteś jednym ze szkodników tego forum - nie z tych największych, nie, jesteś taki mały ...wiesz kto, prawda jar1...

zresztą, jako peerelowski trep cóż możesz sobą reprezentować?

PIS dobierze się i do twojej emerytury, bolszewiku

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791567

jar1, 12 Cze 2007, 21:02

Coz, zamilowanie do tandety chyba tlumy mialy od zawsze, to nie jest nowe zjawisko. Bardzo daleko mi do PiS'u. Spojrzmy jednak na druga strone. Taki Olus Kwasniewski to jest moim zdaniem dopiero szczyt tandety. Osobnik obslizgly i bezideowy do bolu, na dodatek cala jego oglada, styl bycia itd. to tez wielka tandeta, tylko tak barokowo blyszczaca...a my jako narod przez 10 lat te tandete wybieralismy. W kwestii wyboru tandety moj drogi Jar'ze niewiele sie w Polsce zmienilo. Dodam jeszcze, ze pod tym wzgledem nie jestesmy bardzo odlegli od innych krajow europejskich. Po prostu - zamilowanie do tandety jest czescia ludzkiej natury :-)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791570

aaalferd, wydaje mi się, że posunąłeś się trochę za daleko.

Kolega ten wykazał sie jak dotąd nietuzinkową znajomością konstrukcji wzmaków (ach, łza się w oku kręci), kompletną znajomością tematów wszelkich, ze szczególnym uwzględnieniem III RP, wszelkich przypadłości faktycznych jak i urojonych bliźniaków i ich szeroko rozumianej koalicji. Wykazał sporą aktywność w czasie afery z taśmami Begerówy, jak i próby nałożenia kagańca tutejszemu forum. Ma również swe słabe strony, ale któż ich nie ma.

Chciałem jeszcze na koniec postawić małą diagnozę. Jestem już na tym forum trzy lata i pamiętam różnego rodzaju potyczki, czasami dość chamskie. Najbardziej zażarte były o sprzątnięcie komuś sprzed nosa ugadanego sprzętu audio, odstąpienia od transakcji pomimo zaliczkowania, niedotrzymania terminu realizacji zamówienia na wykonanie sprzętu audio lub jego tuningu, względnie na wysokim poziomie abstrakcji, gdy ktoś komuś imputował brak fachowości w jakimś temacie, ba nawet poszło o firanki w oknie balkonowym. Wszystko szło swoim szlakiem, aż do ostatnich wyborów. Na etapie kampanii przedwyborczej zaczęły rysować sie pewne różnice w poglądach i tak zwolennicy PO widzieli już swoich u władzy, a PiSu mieli tylko nadzieję. Po ogłoszeniu wyników wyborów do Sejmu i Senatu oraz na prezydenta zaczęło się wyrabiać. Zwolennikom PO zawiedzione nadzieje kazały we wszystkim szukać dziury, a zwolennikom PiSu powyborcza euforia odebrała nieco rozsądku. Ci pierwsi obawiali się, że stracą to co zyskali ostatnimi laty, a ci drudzy, że w końcu się odkują. Okazało się, że RP 3,5 (lub IV) tym co mieli sporo, czyli beneficjentom III RP, wcale nie zagroziła, więc wypięli się na forumową młóckę i robią to co każdy chciałby robić, czyli pieniądze.

Nie będę wymieniał nicków, ale ci którzy jakiś czas tu siedzą mogą sobie je dośpiewać.

Pozostali tu tylko frustraci, w tym piszący, którzy młócą się i obrażają wzajem w rożnych konfiguracjach, a także nieomal chcą ginąć za PiS lub PO. A politycy nie tylko naszą społeczność mają w poważaniu.

Nie mam jeszcze wyrobionego sądu o tzw. dopierdalaczach lub wklejaczach, których wysyp nastąpił ostatnio. Kiedyś takich delikwentów banowano czasowo lub dożywotnio, więc widać, że kiedyś czemuś zagrażali i dlatego były stosowane takie właśnie działania ze strony admina. Ostatnio takich akcji nie widać, więc znaczyłoby to tylko tyle, że zmieniły sie priorytety i jeśli przyjąć, że jedynym wyznacznikiem zadowolenia właściciela/i forum jest natężenie ruchu tutaj, to wszystko co zwiększa liczbę odsłon jest dopuszczalne.

Czy tandetą, już tylko z naszej strony, nie jest młócka, kiedy politycy potrafią sobie wiele wybaczyć w imię utrzymania się przy żłobie, bez oglądania sie na elektorat o którym przypomną sobie przy następnych wyborach

i po dwakroć, że emocjonując się niezdrowo polityką napędzamy jakiemuś ktosiowi kasę

oraz po trzykroć, że nie potrafimy odróżnić i zlekceważyć naganiaczy ktosia.

Motto na dziś - uprawiajmy nadal tę tandetę 3 w 1, a będzie full WYDIWYG (What You Do Is What You Get).

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791646

>Przykładam do tego wątku rękę- tandeta ta jednak nie wynika z nędzy obecnej władzy. To siła

>koniunkturalizmu, tego populizmu oswojonego, na niwie muzycznej- od Golców po Rubika, od

>Wiśniewskiego po JakOniŚpiewają...

To jest tak po części.

Ale generalnie tandeta powstaje wtedy, gdy ktoś bierze się za cos na czym sie tak naprawdę wystarcząjaco nie zna. Wynikiem tego jest BUBEL. Generalnie tandetę tworzą nieudacznicy, ludzie bez talentu i zdolności. Ale to nie jest wystarczający powód. Jest i musi być jeszcze coś, co tak bezkrytycznie pozwala im eksponować własną nieudolność. I to musi byc silniejsze od wstydu ośmieszenia.

Mnie sie wydaje, że motorem jest zwykła zawiść.

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791676

Po prostu -

>zamilowanie do tandety jest czescia ludzkiej natury :-)

>

Są jednak rożne wymiary tandety - tandeta jest nierozłącznym towarzyszem człowieka. Ale poza tym są również pewne wzorce, do jakiś sie dąży.

Chodzi o to, aby wzorce były wzorcami a nie popierac ideologie sprowadzania wzorców do własnego poziomu.

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791693

jar1, 12 Cze 2007, 23:27

>aaalfred, 12 Cze 2007, 21:58

>

>łałfred, Twoje wysiłki są naprawde heroiczne - ino brakuje tego, tego cóś. Oprócz mendy nic w nich

>nie ma.

dawno temu z tobą dyskutowałem, bo uważałem cię za człowieka,

ale to było dawno, teraz wiem, że jesteś gówno, więc cóż?

cóż można z gównem?

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791740

aaalfred, 13 Cze 2007, 01:37

Ja z Tobą nie dyskutowałem - z mendami się nie dyskutuje. Byłeś mendą, jesteś mendą i nią będziesz. I to nie dlatego, że ja Cię tak nazwałem, ale dlatego, że samy wybrałeś bycie mendą. I będziesz nią dotąd, aż sam nie dokonasz innego wyboru.

https://www.audiostereo.pl/topic/34120-kult-tandety/#findComment-791857
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.