Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do 2,5 kzł

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Znam trochę skrótów, ale co to jest DPA to nie wiem??? Mogę prosić o rozszyfrowanie tej nazwy i wyjaśnienie z czym mam do czynienia.

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że lampa raczej odpada. Chyba jeszcze do niej nie "dorosłem".

Chciałbym więc skoncentrować swoją uwagę na tranzystorach i ponowić pytanie o tego Rotela 985 BX. To, że napędzi dobrze moje głośniki to już wiem, ale czy spełni wszystkie moje oczekiwania wobez dźwięku i będzie odpowednim partnerem dla JBL to nie wiem. Słuchał ktoś tego wzmaka???

A co powiecie o amplifikatorze? sam się zastanawiam nad jakimś wzkamiem w tej cenie. Wymyśliłem sobie deltę studio - ale okazuje się, że trzeba mieć preamp (chcę mieć pilota - mam dość biegania do sprzętu), zaczałem więc zastanawiać się nad amplifikatorem.

Pawlinda,

a czy zamierzasz w ogóle posłuchać tego, co chcesz ewentualnie zakupić? bo "w ciemno", to można kupować sprzęt, ale jak się coś wie o tym hobby, a ja widzę żeś początkujący i lekko nieosłuchany, to możesz zaliczyć tzw. "wtopę"... no czasami udaje się kupić coś dobrego "w ciemno", to też prawda... są dwie szkoły po prostu... ;-)

x.

Pawlinda - napisałem Ci już przecież, ten wzmak tak zagra (super przestrzeń, szczegóły, średnica, bas idealnie kontrolowany) ale żeby było przyjemnie i muzykalnie to potrzebuje delitakniejszych kolumn a te JBL mają "twarde" i troche ostre brzmienie... jednak to tylko moje przypuszczenia, żeby mieć pewność należałoby sprawdzić jak to wygląda w praktyce

xanax => niestety musze kupowac " w ciemno". Gdyby było inaczej i miał okazję na odsłuchy to nie zadawałbym tutaj tych wszystkich pytań. Licze się z tym, że zaliczę "wtopę", ale najwyżej wzmacniacz zaraz sprzedam niewiele na tym tracąc.

don111 => mam JBL E30 od ponad roku i wg. mnie nie grają one wcale tak jak piszesz, ale dosyc przestrzennie i muzykalnie. Góra pasma jest natomiast trochę wyeksponowana, ale to już wina wzmacniacza.

Pawlinda,

ja nie mówię, że to źle, tylko uważam, że takie zabawy to mogą robić bardziej oblatani "słuchacze", bo to niweluje ryzyko "wpadki"... ale nadal jej nie wyklucza ;-) to taka moja drobna rada, zanim wydasz kasę...

gdzieś w wątku pisałeś o Rzeszowie - tam jest chyba jakiś salon second-hand - "Linia dźwięku" się nazywa,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - byłeś tam, patrzyłeś co mają, rozmawiałeś z nimi?

x.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xanax

rozumiem, że to nie koniec świata i zgadzam się z Tobą, ale co ma począć meloman mieszkający na "zadupiu". Co do tego sklepu to pamiętam cały czas o nim i przy najblliższej okazji gdy będę w Rzeszowie nie omieszkam tam wstąpić. Może trafię na coś ciekawego.

gość ma chyba muzeum sprzętu wystarczy się umówić i coś wybierzesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a prócz tego, że ma muzeum sprzętu, gość ów ma też nie najlepszą opinię i paskarskie ceny; te sprzęty wystawia na okrągło na allegro a zainteresowanie nimi jest zerowe... ;-)

x.

artPaw,

była jakaś debata kiedyś na forum o tym kolesiu, jakiś czas temu chyba miał inny nick na Allegro; a te jego sprzęty, to od co najmniej roku widuję raz w tygodniu wystawiane "hurtem", ino kupujących brak ;-) czyli albo ceny za wysokie, albo towar kiepski, ale chyba to pierwsze... :-)

x.

Pawlinda,

my tu gadu-gadu, a w forumowych ogłoszeniach pojawił się Cayin A265i; może Cię zainteresuje chińska integra 40W w klasie A itp. bajery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

!zastrzegam - nie mam żadnych związków ze sprzedającym!

x.

post-15374-100009872 1182184284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ten luxman jest niezły , myślicie że nie wart swojej ceny?

artPaw bierze mnie na lampkę coś między 2-4 tysiaki , znasz coś fajnego z dobrą dynamiką i przyzwoitą mocą , tylko nie Amplifon please !

dragon

ja ci polecam pewnego skoromnego chińczyka na triodach 845

a to dlatego że nie ma nic wspólnego z tzw. "lampowym graniem" szybki ogromny bas, magia w średnicy i b. dobrej jakości sopran z taką ilością szczegółów że połapać się w tym nie można.

xanax=> wierze ci, ponieważ wczoraj właściciel tego wzmaka napisał do mnie na priva, że coś takiego ma do zaoferowania. Spytam więc dla formalności co myslicie o chińskich wzmacniaczach (ja znam tylko chińskie zupki oraz podkoszulki :), poniewaz w ogłoszeniu stoi, że sprzedający nie wysyła pocztą tylko odbiór osobisty, a ja mieszkam niestety daleko od Zielonej Góry.

Przyznam się, że trochę się wystraszyłem kupowania "w ciemno" i może na razie zaczekam aż trafi się okazja do jakiegoś odsłuchu interesującego modelu, ale nie przesądzam jeszcze tej sprawy.

Hej jestem tu nowy.Widzę że jest tu dużo znających sie osób na rzeczy.Chciał bym kupic jakiś sprzęt do grania

-wzmacniacz(używany)

-głośniki(2x180w RMS niskotonowe) mam sąsiada stolarz i on mi zrobi kolumny,czy do tego jeszcze musiał bym kupić jakiś głosnik wysoko tonowy???

-czy była by ty potrzebna jeszcze tuba basowa

Ale co bym musiał kupić i jaką firmę żeby to dobrze wszystko grało cena do około 2000zł

Z niecierpliwością czekam an odpowiedz

Jak ktoś ma ochotę niech napisze na moje gg:9074160

Marcino305,

skoro sąsiad stolarz jest tak zdolny, że zrobi Ci kolumny z cyt. "głośników (2x180w RMS niskotonowych)" plus "jakiś głośnik wysoko tonowy" i ew. "jeszcze tuba basowa", to może z jednym zamachem zrobi też... wzmacniacz?! bo i co to za problem? to w końcu też tylko kilka tranzystorów, kondensatorów, rezystorów, transformator, trochę kabli, potencjometry, parę innych gratów i obudowa ;-D

i wyjdzie na pewno poniżej 2 tys. plnów...

x.

Widzę, że temat trochę odżył choć w nie tym kierunku co bym oczekiwał.

Marcino=> stolarz to co najwyżej może ci zrobić skrzynki na kolumny. Wiecej ci nie zrobi, chyba że się też zna na elektronice.

A wracając do mojego problemu z doborem wzmacniacza co sądzicie o Creeku??? i takich modelach jak 5350, Evo oraz Classic. Ten ostatni uzywany przekracza mój budżet, ale pytam, ponieważ może trafić się okazja nabycia tego modelu.

oj Pawlinda,

zaczynam odnosić wrażenie, że wybierając ten wzmacniacz do 2,5 tys. mocno przekombinujesz ;-)

słuchałem kiedyś Creeka 5350 SE - podobało mi się, fajny wzmacniacz, świeże, jasne, przestrzenne brzmienie, to było takie "ładne granie", ale na pewno nie był to szczyt neutralności ;-) cokolwiek drogi był też wówczas ten 5350 SE - kosztował coś ok. 5 tys. pln; poza tym na second handzie rzadko się pokazuje, czasami zdarzają się "zwykłe" 5350; a Creeka Classic ani Evo nie słuchałem; widziałem tylko na zdjęciach - są zdecydowanie brzydsze od 5350 i 4330 ;-D

x.

oj xanax

dlaczego mam przekombinować? Ja tylko uważam, że wzmacnaicze Creeka są niezłe, lepsze niż Nady i Rotele. 5350 może i faktycznie wzorem neutralności nie jest, ale który wzmacniacz w tym zakresie cenowym jest??? Wyższe modele Creeka mają podobno (nie słuchałem osobiście) bardzo dobre zrównoważenie tonalne, lekko ocieplone brzmienie co może byłoby dobre dla moich głośników oraz ładnie kontrolowany bas, schodzący dość nisko jak na tego typu konstrukcje. Więc dlaczego nie Creek???

Pawlinda,

czy nie zauważyłeś emotikonu na końcu zadania o przekombinowaniu? to powtórzę go jeszcze raz -> ;-)

niestety nie da się przebrać i przesłuchać wszystkich wzmacniaczy w cenie ok. 2,5 tys. pln i stąd moja uwaga o "przekombinowaniu" - przypuszczam, że podczas zbyt długo trwających poszukiwań może się zdarzyć, że znudzony i zmęczony kolejnymi poszukiwaniami w końcu kupisz to co akurat wpadło Ci w ręce i stoi napółce podczas testowego odsłuchu... i tyle.

zauważ też, że jako jedyny (przyznaję bez bicia, że oględnie, ale jednak ;-) wypowiedziałem się na temat Creeka 5330SE, gdy o niego pytałeś... nie napisałem nigdzie, że to jest zły wzmacniacz ani, że odstępstwo od neutralności w stronę "ładnego grania" jest czymś złym w sprzęcie budżetowym. jeśli będziesz miał okazję posłuchaj go i nawet kup - na pewno będziesz zadowolony. jest jednak pewien problem - Creek 5350SE to dość rzadki łup na second handzie ;-)

a myslałeś o Exposure 2010? to też ciekawa integra, warta uwagi w Twoim przypadku, kilka ostatnio przemknęło przez rynek wtórny; Exposure ma możliwość podpięcia dedykowanej końcówki mocy, więc jest w jakiś sposób "przyszłościowa" - można pobawić się w bi-amping ;-)

i to by było na tyle.

x.

o, proszę! wywołałem wilka z lasu, a raczej - o wilku mowa, a wilk tu! ;-D

nawet nie wiedziałem, że jest Exposure 2010 w ogłoszeniach;

Ukryta Zawartość

!ponownie zastrzegam, nie mam nic wspólnego ze sprzedającym!

x.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.