Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do 2,5 kzł

Pawlinda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Jak to często bywa przyszedł w końcu czas na zmianę wzmacniacza na coś z wyższej "półki". Obecnie posiadam technicsa SU A700MK3 i coraz wyraźniej przekonuję się o jego niedoskonałościach. Jako źródła używam tej samej firmy modelu SL PS7, a głośniki to JBL E30. Nowy wzmacniacz miałby być raczej używany do 2500 zł. Poszukuję wzmacniacza, ktory grałbym przestrzennie i muzykalnie, neutralnie oraz z precyzyjnym i dobrze kontrolowanym basem. Jednocześnie oczekiwałbym aby był uniwersalny i dobrze sprawdzał się w różnych gatunkach muzycznych. Słucham głównie muzyki filmowej (instrumentalna), a także rocka progresywnego, muzyki elektronicznej. Czasem lubię też "przyłoić" czymś mocniejszym (hard rock), albo dla odmiany "zapuścić" muzykę klasyczną. Pokój ma ok. 16 m2, dosyć dobrze umeblowany no i w bloku.

Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale cenowym w grę wchodzą m. in. NADy (350 i 352), różne Rotele, CA (540 i 640), MF (A2), Primare seria 20, Creeki, Marantze oraz Denony. Ponieważ nie mam mozliwości odsłuchu tych modeli chciałem prosić o radę bardziej doświadczonych forumowiczów, który z tych wzmiacniaczy byłby odpowiedni dla moich potrzeb i pozostałych częsci toru audio. A może jeszcze coś innego? Wezmę po uwagę wszystkie sugestie oraz opinie.

Wzmacniacz MADRAL A2 SE

[Rozmiar: 6705 bajtów]

Opis techniczny

Wnętrze wzmacniacza zostało podzielone na dwie części. Zasilacz oraz oddzieloną poprzez radiatory część właściwego wzmacniacza oraz elementów sekcji wejściowej. Elektronika jest umieszczona na trzech płytkach drukowanych. Do wykonania płytek użyto laminatu szklano-epoksydowego o podwójnej grubości folii miedzianej. Na pierwszej płytce umieszczono wysokiej jakości obrotowy przełącznik firmy Lorlin. Dla wejść użyto trzech podwójnych złoconych gniazd RCA. Gałka z przełącznikiem została połączona ponad trzydziestocentymetrową osią mającą na celu skrócenie ścieżki sygnału. Druga płyta znajduje się w centralnej części obudowy tuż przy radiatorze. Zawiera właściwe elementy wzmacniające, korekcyjne, zabezpieczające oraz wysokiej jakości część filtru zasilacza o pojemności 40 000 uF w klasie temperaturowej 105 C°.

Sygnał z przełącznika wejść dociera do wzmacniacza przewodami wprost do regulatora głośności, którego rolę spełnia potencjometr "Alps" z silniczkiem połączony z gałką podobnie jak w przełączniku długą osią. Bipolarne stopnie końcowe przykręcono śrubami do radiatorów oddzielnych dla każdego kanału. Wyjście sygnałów lewego i prawego kanału połączono krótkimi odcinkami przewodów poprzez przekaźnik do pojedynczych złoconych terminali wyjściowych produkcji "Intertechnik".W lewej przedniej części obudowy zamontowano płytkę zawierającą układy odbiorcze i sterujące zdalnej regulacji głośności. Zasilanie do transformatora zostało doprowadzone z gniazda sieciowego poprzez obrotowy wyłącznik "Lorlin". Toroidalny transformator użyty we wzmacniaczu został wykonany na specjalne zamówienie. Umieszczono na nim uzwojenia do zasilania układów sterowania oraz końcówki mocy. Obudowę wykonano z blachy stalowej grubości 1 mm. W górnej i dolnej części wycięto otwory wentylacyjne. Na płytę czołową użyto blachy aluminiowej 10 mm w której umieszczono wskaźnik zasilania z filtr czujnika podczerwieni. Trzy gałki pełniące rolę wyłącznika, regulatora głośności i przełącznika wejść zostały wykonane z mosiądzu złoconego galwanicznie.

Parametry wzmacniacza:

1. Moc znamionowa ( 1% THD+N, 1kHz, 8 Ohm )...........85W

2. Pasmo przenoszenia ............................................2 Hz ~ 100 kHz

3. Czułość ( dla mocy znamionowej )...........................0,45 V

4. Zniekształcenia THD + N ( 1W, 8Ohm,1 kHz).............0,04 %

5. Stosunek sygnał szum .........................................90 dB

6. Wymiary: szerokość / wysokość / głębokość ............440/90/380 mm

Pawlinda:

>Poszukuję wzmacniacza, ktory grałbym przestrzennie

>i muzykalnie, neutralnie oraz z precyzyjnym i dobrze kontrolowanym basem. Jednocześnie oczekiwałbym

>aby był uniwersalny i dobrze sprawdzał się w różnych gatunkach muzycznych. Słucham głównie muzyki

>filmowej (instrumentalna), a także rocka progresywnego, muzyki elektronicznej. Czasem lubię też

>"przyłoić" czymś mocniejszym (hard rock), albo dla odmiany "zapuścić" muzykę klasyczną. Pokój ma

>ok. 16 m2, dosyć dobrze umeblowany no i w bloku.

Prawdopodobnie niedługo będzie do sprzedania CR Developments CR325 Orpheus. Tranzystorowa konstrukcja brytyjskiego specjalisty od lamp, sprzed dziewięciu bodajże lat. Brzmienie lekko ocieplone, ze świetną dynamiką i piorunującym (przy odpowiedniej reszcie zestawu) basem. Średnica bardzo plastyczna, nieco wyeksponowana, z piękną barwą żeńskich głosów, skrzypiec czy gitar. Sporo "mięska" w brzmieniu. Góra fajna, ale... fajna jak na tranzystor - i jak to w tranzystorze, góry z dobrej triody raczej nie przeskoczy. Cóż, może się czepam, ale sam słucham lampy ;) Wzmacniacz uniwersalny, do wszystkich rodzajów muzyki, chociaż nie przypadnie zapewne do gustu miłośnikom brzmienia bardzo zimnego, przesadnie klinicznego. Tym polecam np. niektóre modele Rotela ;-p

Popularne wzmacniacze Orpheus zjada na śniadanie - w tym NADy (C320, 340, 352), CA A500 (nowszych CA nie znam), Denony (635 nie miał szans w bezpośrednim porównaniu), o Creeku 4330 nie wspominając. Wady:

- dysponuje toto potężną mocą, to i z gałką głośności obchodzić należy się _ostrożnie_. Pociecha: wysteruje wszystkie w zasadzie kolumny.

- marka mało popularna wśród mas, stąd nie budzi "rispektu" kolegów spoza audiofilskiego światka. Cóż, niektórym to przeszkadza ;)))

Dla jasności: NIE JA sprzedaję. O cenę musiałbym się dowiedzieć, ale nie powinna przekraczać założonego budżetu. O ile dobrze pamiętam, nowy kosztował kilka lat temu ok. 4500 zł - używałem swego czasu tego wzmacniacza, i wciąż miło go wspominam.

Polecam to, co sam sprawdziłem, a widzę, że mamy podobne preferencje brzmieniowe - Roksan Caspian - kultura, muzykalność, przestrzeń, lekkie brzmienie analogowe ale bez utraty detali, do tego niski, ale kontrolowany bass - cena sklepowa integry to niemal 7 tyś - na rynku wtórnym rzadkość, ale za swoje pieniądze kupisz.

Skoro decydujesz się na stary, używany wzmacniacz - bez gwarancji - to polecam zakup nowego właściwie bez gwarancji ale bezpośrednio w HK, np. Xindak XA 6800 MkII, Xindak 6850; z 2500zł jeszcze zostanie 3 do 5 stówek. Można też za około 2800 zł Xindak Xa 6950. W takich cenach nie mają w Europie konkurencji. Sprzęt po dokonaniu wpłaty przyjeżdża w 3 do 14 dni. Są już sprawdzone e-strony ze sprzętem - polecam wyszukiwarkę i poczytać.

Dziękuję za dotychczasowe propozycje i sugestie i proszę o więcej. Przyznam szczerze, że z podanymi w ostatnich postach propozycjami dotychczas się w ogóle nie spotkałem (na bierząco od dawna śledzę allegro). Są to pewnie rzadko spotykane na rynku wtórnym urządzenia i kupno czegoś takiego na allegro (ewentualnie polskim ebay) będzie bardzo trudne.

Aktualnie na allegro jest NAIM NAP90+NAC90.

Myślę ,ze spełni Twoje wymagania. Wcześniej egzemplarz ten był w posiadaniu forumowicza arekgrabowski i jesli nic sie nie zmieniło to o stan techniczny i wizualny nie masz się co martwić. Zresztą podpytaj Arka pewnie powie o nim coś więcej (to nie on sprzedaje, zeby nie było ze coś wciskam).

ps.sprzet na żywo prezentuje się o wiele lepiej, a jak zagra to polubisz go "takiego jaki jest" (delikatnie mówiąc "niefotogeniczny":-)))

ładne i nazwy ci bliższe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw => Twoje propozycje sa znacznie poniżej moich możliwości finansowych, natomiast densen z kolei powyżej (niedawno własnie taki densen był na allegro za 3 kzł).

Spytam może tak. Obecnie na allegro jest Primare A20 Mk2 za 2300 zł. Wiem, że to bardzo dobry wzmacniacz w tym przedziale cenowym, ale no właśnie. Czy ten model spełnia moje oczekiwania muzyczne oraz czy będzie pasował brzmieniowo do głośników oraz źródła, które mam??? Po za tym czy warto dać za niego aż tyle skoro obecnie widziałem w necie w promocji nowy kosztuje 2999 zł???

Pawlinda,

w żadnym wypadku nie płać za Primara A20mkII takich pieniędzy; za ten wzmak można obecnie dać ok. 1600 pln i nie więcej - to raz. a dwa - ten dzielony Marantz SC80/SM80 to naprawdę ciekawa propozycja; rozjedzie przykładowego Primara A20mkII od razu; nie mówiąc już o tym, że świetnie zachowany, w rzadkim złotym kolorze i z "boczkami" ;-)

x.

xanax, 15 Cze 2007, 19:38

>Pawlinda,

>w żadnym wypadku nie płać za Primara A20mkII takich pieniędzy; za ten wzmak można obecnie dać ok.

>1600 pln i nie więcej - to raz. a dwa - ten dzielony Marantz SC80/SM80 to naprawdę ciekawa

>propozycja; rozjedzie przykładowego Primara A20mkII od razu; nie mówiąc już o tym, że świetnie

>zachowany, w rzadkim złotym kolorze i z "boczkami" ;-)

Popieram. Miałem Primare A20 w domu przez tydzień. Grał nudnym, niewciągającym dźwiękiem.

Zgadzam się również z opinią, że Marantz SC80/SM80 zagra lepiej od Primara.

Uważam jednak, że skoro masz do wydania 2500zł, to może powinieneś rozejrzeć się za jakąś przyzwoitą lampką na EL34?

zgadam się z przedmówcą - mając 2,5 tys. pln do wydania można się śmiało rozejrzeć za jakąś niedrogą i fajną lampką ;-) ja miałem Primara A20mkII, którego zmieniłem na Marantza PM-75; następnie, po Marantzu, kupiłem mojego obecnego Amplifona WL25, (m.in. na EL34 lub 6P3S :-)

x.

Densen jest propozycją na tyle dobrą, że jeśli nawet trzeba dać 3k (choć uda się pewnie ciut taniej), to różnica jest taka, że po miesiącu-dwóch o tych pięciu stówkach się zapomni, a wzmak będzie stał. I grał.

Pawlinda

Do do Primare A 20 mk II

- zgadzam się z przedmówcami: 2300 złotych to za dużo. Myślę, że maksymalnie można dać za ten wzmacniacz 1800. To będzie uczciwa cena

- nie zgadzam się z przedmówcami: Primare A 20 to bardzo dobry wzmacniacz w swojej klasie. Nie gra w sposób spektakularny i efekciarski, za to ma fajną nasyconę średnicę, niezłą dynamikę i bardzo dobrą przestrzenność. Używałem go jakiś czas i byłem bardzo zadowolony. Wymaga tylko dobrego, przejrzystego interkonektu.

Pozdrawiam Stempur

PS. Dostałeń ode mnie wiadomość na PW?

artPaw, 15 Cze 2007, 20:50

>szkoda że jestem bezpowrotnie zakręcony na lampę.

Ja też tak mam, i jakoś nie żałuję. Co jakiś czas kupuję sobie jakiegoś lampiaczka. Obecnie płyną do mnie z Chin dwa różne.

Panowie ja zatrzymałem się na razie na etapie tranzystorów, lampka to raczej wyższy poziom jazdy dla bardziej doświadczonych słuchaczy więc raczej nie dla mnie.

stempur => tak dostałem twoją wiadomość i odpowiedziałem na nią.

A co myślicie o nowych Creekach (EVo) nowe własnie za około 2,5 kzł lub używanym 5350???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.