Skocz do zawartości
IGNORED

magnetyczne ekranowanie głośników

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie mozna kupic te kubełki na głosniiki do ich magnetycznego ekranowania. Kiedyś widzialem w Polsce w jakims sklepie wysyłkowym (Akkus ????), ale teraz nie moge za zadne skarny znalezc.

Jeśli dobrze pamiętam to same kubełki nic nie daja. Focale mają szeroki pierścień wokół napędu i założony kubełek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Oczywiscie........najpierw nalezy dokleic odwrotnie spolaryzowany pierscien magnesu ,a potem przykryc(przykleic) calosc stalowa (najlepiej) puszka.Zapewni to calkowite ekranowanie magnetyczne.Niektóre firmy stosuja czesciowe ekranowanie doklejajac tylko pierscien magnesu.

A-L-F-A

Pytasz bo nie wiesz? Czy masz inna teorię.

Chodzi o zniwelowanie negatywnego oddziaływania magnetycznego na inne urządzenia elektroniczne - w tym wypadku chodzi prawdopodobnie o TV, który jest najbardziej narażony. Odległość nieekranowanych głośników od TV - myślę, że można przyjąć średnio 0,5 m. Stawiając głosnik centralny z niekranowanymi głosnikami na TV powodujesz np. odbarwienia na ekranie. Pisząc o TV mam na myśli TV CRT.

Jeśli chodzi o TV to nie wiem jak sprawa wygląda z LCD i plasmą.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

na lcd pole magnetyczne niema wplywu, na plazme napewno tez nie, w crt elektrony sa przyciagane przez pole magnetyczne z tad te odbarwienia . Wydaje mi sie ze mozna w ten sposob uszkodzic kineskop.

A z ta odlegloscia to jest roznie i zalezy od mocy magnesu

Ciekawi mnie czy takie ekranowanie nie ma wplywu na energie z jaka cewka wylatuje ze szczeliny magnetycznej

Satan - w ten sposób nie uszkodzisz telewizora, tylko namagnesujesz kineskop. Serwis posiadajacy specjalna petle demagnetyzujaca przywraca kineskop do stanu sprzed namagnesowania.

Co go kolejnego magnesu, wiem, ze zmienia on oarametry glosnika -zmienia sie pole magnetyczne w cewce przeciez w takim momencie. Dlatego bardzioej chodziło mi o te takie kubełki jakie można spotkac nałozone na tyły głosników,

• 1 miesiąc później...

Czy ten opisywany pomysl z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z nałożeniem metalowego elementu na magnes głosnika naprawde działa ?

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

witam! dziala, bo sam to robilem :) tylko, ze kretynsko wyglada! ten telewizor mam nadal i tez stoi w poblizu kolumny glosnikowej , ale teraz zastosowalem inne rozwiazanie (tak zupelnie przypadkowo) pod telewizorem i na telewizorze stoja dwa magnesy (przypadkowo dobrane ) pole magnetyczne z kolumny znosi sie przez pole tych magnesow. jednak niestety po "wyciagnieciu" telewizora z tego "pola magnetycznego" pozostaja trwale odbarwienia!

a ja tu sie rozpisalem, a mam przeciez wlasne pytanie, mianowicie:

chcialbym wstawic sobie nowy telewizor i nie chce juz go niszczyc tymi magnesami!

Czy ktos moglby mi pomoc i powiedziec jak dobrac komplety ekran magnetyczny (puszki i magnesy) do glosnikow w kolumnach paradigm monitor 5v.3 ??

nie chcialbym bezsensownie eksperymentowac , niepotrzebnie wydawac pieniedzy, ani za bardzo znieksztalcic dzwieku

z gory dziekuje za pomoc!

>Każde porządne kolumny powinny być ekranowane - przynajmniej jak pojawi się bioenergoterapeuta z

>różdżką, to przyrząd nie fiknie mu tam, gdzie nie trzeba.

dzieki za wyczerpującą odpowiedz Suluben, jutro ide kupic porzadne kolumny, a nastepnie wezwe bioenergoterapeute

wlasnie pozadne kolumny (stereo) nie sa ekranowane !!!

a ja nie chce pozadnych, wogle nie chce nowych kolumn, chce tylko zeby mi moje nie znieksztalcaly obrazu w telewizorze (nie moge zmienic ich lokalizacji)

-->barni, potrzebuję puszek na nieduże toroidy (33VA i 60VA), myślę że zmuszę się (choć drogo jak na mój gust i po co ten magnes ;) ) do zakupu takich puszek ekranujących do głosników:

Ukryta Zawartość

Sklep mają jakieś 5 minut z buta ode mnie, to mogę się zapytac czy by większych nie mieli.

post-3536-100005398 1189039809_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wlasnie pozadne kolumny (stereo) nie sa ekranowane !!!

Mnie się podobają najbardziej Kefy. A one wszystkie (z najnowszych linii) są ekranowane. To wg Ciebie nie są poRządne kolumny i czy gdyby nie miały ekranowania, grałyby lepiej?

nie wiem

ale na pewno trudniej jest zrobic kolumny z ekranami niz bez (zeby uzyskac ta sama jakosc dzwieku), bo trzeba uwzglednic wiecej parametrow :)

na pewno graja ladnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.