Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego kable sieciowe grają?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładanie nowego wątku o kablach, a szczególnie kablach sieciowych na tym forum to ryzyko linczu, wiem o tym, ale tym razem mam powód. Aby oddzielić kilometrowe dyskusje niewiele lub nic nie wnoszące do tematu proponuję wszystkim zapoznać się z tekstem, który przypadkiem znalazłem w sieci. Pochodzi on ze strony firmy Audiomatus, pewnie niektórzy z Was pamiętają wpisy pana Andrzeja Matusiaka, który dzielił się z nami wiedzą, ale przestał jak sądzę dlatego, że niektóre wpisy go zniesmaczyły.

Oto całkiem świeży (z datą 19 czerwca) naprawdę dobrze opracowany tekst pomagający zrozumieć "Dlaczego kable sieciowe grają?"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/34300-dlaczego-kable-sieciowe-graj%C4%85/

Artykuł całkiem sensowny.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

niechcący zrobilem tak wlasnie, chcialem odsunąc kable zasilajace od glosnikowych i spialem je razem , uzyskalem b pozytywna zmiane ale myslelm ze chodzi o wpływ na glosnikowy RD a to chodziło o petle masy :-))

Ale nie dotyczy zupełnie moich wzmacniaczy, bo masa sygnałowa nie jest połączona z obudową.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

"dlaczego kable sieciowe też grają przy połączeniach zbalansowanych?"

...mam caly tor od poczatku do konca, nie tak na niby z zamontowanymi gniazdami xlr lub konwertowany przy pomocy opampa, w pelni zbalansowany i sieciowki wyraznie graja, to ze poprawna polaryzajca rowniez robi duzo spustoszenia to juz jest jasne dla wszystkich.

Zaczynamy od poczatku, zapraszam :-)))

ps

a moze moje urzadzenia sa zle skonstruowane? a ludzie ktorzy je projektowali to durnie (Bladelius, D’Agostino, Chris Johnson) moze zrobili tak specjalnie? Edward proponuje wyslac do nich info Matusiaka.

ABs a o co chodzi przecież, papier Matusiaka, może nie wprost, ale pokazuje o wyższości rozwiązania XLR gdzie problem odpływu prądu sygnałowego przez kabel uziemiający nie istnieje.

A że kable zasileniowe Ci grają dla XLR to już inne zjawiska

hm moje sieciówki nie sa przypadkowe wybralem je po dlugich odsluchach moze z wyjatkiem bartka ktory kupilem okazyjnie i w ciemno, ale moze byc i tak ze dobrze skonstruowana sieciowka jest mniej wrazliwa na tą pętle , ale wierzcie mi ze ich zsuniecie dało b dużo

PE mam podłączone tylko do ekranu traf i nigdzie więcej. I różnicę są. Cóż Kaczyński ma układ, Edward ma pętle masy i tyle;-). To takie założenie "Nie słyszę różnicy w sieciówkach dlatego nie grają a teraz jeszcze to udowodnie teoretycznie"

*chętnie przyjmę profity od lobby sieciówkarskiego.

"A że kable zasileniowe Ci grają dla XLR to już inne zjawiska"

OK to piszcie o wszystkim co chcecie, pogadac zawsze mozna... ja sie dobrze na tym nie znam, a i nie chce mi sie zglebiac teorii, naczytam sie, narobie slepych testow i co? przestanie mi grac i pozniej bede smutny :-(

> "Nie słyszę różnicy w sieciówkach dlatego nie

> grają a teraz jeszcze to udowodnie teoretycznie"

Co wy ludzie czytać nie umiecie!?

przecież to artykuł (o ironio wstawiony przez Edwarda) jaki sensownie wyjaśnia, że sieciówki mają wpływ (bądź mogą) na dźwiek.

I to kurde nic nie ma wspólnego z pętlą masy!

>Edward

Pisałem już kiedyś , zapomniałeś . DAC i preamp lampowy mam bez obudowy , więc żadna masa nie jest

do niej podłączona . W końcówce mocy nie podłączałem masy ,gniazdko w scianie nie ma też też podłączonego bolca .

W tej sutuacji nie mogę mieć pętli masy , a sieciówki jednak słyszę ?

Więc gówno ta teoria warta , jest zbyt mało uniwersalna ;)

Jedna z wielu teorii.

Kondo twierdził, ze IC musi mieć ponad 1m...

U mnie w systemie masy obudów rownież nie sa polaczone z PE.

W klasie ochronności II(B) to nie jest wymagane(a nawet zbronione), a tak właśnie są budowane chyba wszystkie urzadzena audio ?

Pozdrawiam

"i wpływ sieciówek wyłapuję"

i to sie nadaje do prasy!, bo wlasnie chodzi o to WYLAPYWANIE, osluchanie i swiadomosc, sieciowki to nie jest bum, ze czarne jest biale a biale jest czarne...

Choś trochę zakręcony ten artykuł.

Bo jednak to jest ta pętla, masa monobloków jest połączona dwoma drogami to punktu uziemiającego D.

Autor walczy z tym proponując cieńsze kable uziemiające by zmienić proporcje sygnału powrotnego (więcej na interkonekt a mniej na PE) a przecież wystarczy rozpiąć tą pętlę, i sygnał wróci cały przez interkonekt

Przepraszam, ze pod nieobecnosc Matusiaka, ale zostal on tutaj wywolany przez Edwarda, nie chce podwazac jego doswiadczenia z audio, ale niestety z bolem stwierdzam, ze to troche malo zainstalowac gotowy fabryczny modul wzmacniacza impulsowego w obudowie, facet moze byc wspanialym inzynierem, podobnie jak ja :-), ale niestety dziala na innym polu, moze nawet robic w zasilaniu profesjonalnych urzadzen, jednak to nie jest audio, tutaj potrzeba tysiaca godzin spedzonych na praktyce i odsluchach...

ABs, 22 Cze 2007, 15:15

>"i wpływ sieciówek wyłapuję"

>

>i to sie nadaje do prasy!, bo wlasnie chodzi o to WYLAPYWANIE, osluchanie i swiadomosc, sieciowki to

>nie jest bum, ze czarne jest biale a biale jest czarne...

eeee, tak to się da wyłapać wszystko, każde voo-doo, nawet obrazek jakiegoś świętego od muzyki (jak taki istnieje) przyklejony do źródła.

"eeee, tak to się da wyłapać wszystko, każde voo-doo, nawet obrazek jakiegoś świętego od muzyki (jak taki istnieje) przyklejony do źródła."

...pewnie, ze tak, jak ktos tego chce, przeciez o to chodzi :-), to ma byc zabawa, a nie meczarnia, ze cos slychac albo nie, jak ktos nie slyszy to jeszcze raz powtorze, slucha sobie muzyki i zbiera znaczki, a nie mędzi nad uchem, ze nie slychac, ze to niedobrze, opanuj sie, brzuch boli, kolka, kolanko itd...

ABs,

Napisałeś "(...) ja sie dobrze na tym nie znam, a i nie chce mi sie zglebiac teorii". Nikt nie każe Ci myśleć jeśli nie masz na to ochoty, ale daj spokojnie pogadać tym, którzy chcą się czegoś dowiedzieć i coś zrozumieć. Zaprzestań dywersji, proszę :-)

martens,

Aby rozpiąć pętlę (jak proponujesz) można zrobić dwie rzeczy:

1. odpiąć przewody PE w sieciówkach, ale tego NIE WOLNO robić, gdyż grozi to porażeniem. Jeśli urządzenie jest przeznaczone do pracy z uziemieniem, to nie wolno tego zmieniać we własnym zakresie.

2. odpiąć w interkonektach masę, czyli zrobić interkonekt JEDNOPRZEWODOWY. Za drugi przewód zamykający obieg sygnału będą służyć tylko przewody uziemiające w sieciówkach. Takie działanie byłoby kwintesencją "grania sieciówkami" w sensie dosłownym! :-)

Ja wysnułem z tego artykułu następujący wniosek: uziemiony powinien być tylko jeden element toru - końcówka mocy, czyli wzmacniacz lub monobloki. Cała reszta nie powinna być uziemiana kablem PE. Nie raz czytałem o tym, jak sobie ktoś zamontował złącze IEC w CDku i potem narzekał, że po staremu było lepiej. A skąd taki mój wniosek? A no stąd, że jak tylko wzmacniacz będzie uziemiony, to cały sygnał audio musi płynąć przez interkonekt, a nie bokiem przez przewód PE instalacji elektrycznej i z powrotem do wzmacniacza. Widocznie cały ten kit z montowaniem gniazd IEC (nie dotyczy wzmacniaczy, które sam uziemiam od dawna, co by mi w słuchawkach nie brumiło) ma na celu "umuzykalnienie" sieciówek do tychże urządzeń.

Edward

1. odpiąć przewody PE w sieciówkach, ale tego NIE WOLNO robić, gdyż grozi to porażeniem. Jeśli urządzenie jest przeznaczone do pracy z uziemieniem, to nie wolno tego zmieniać we własnym zakresie.

czyli wg Ciebie nie wolno takich urządzeń podłaczac do instalacji bez uziemienia?

lemo:

>czyli wg Ciebie nie wolno takich urządzeń podłaczac do instalacji bez uziemienia?

Lemo, nie według mnie tylko według przepisów!!!

michelangelo,

jest dokładnie tak jak piszesz!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.