Skocz do zawartości
IGNORED

preamp - proszę o poradę

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jak zobaczycie w "o mnie" moim najsłabszym elementem w systemie analogowym jest phono-stage vivanco. Docelowy amplifikator jest póki co poza zasięgiem, jednak chciałbym mniejszym kosztem polepszyć brzmienie mojego gramofonu. W związku z tym mam pytanie:

Czy pre-amp do 400-500 zł wniesie jakąkolwiek słyszalną różnicę (na plus oczywiście) czy nie warto się w to bawić tylko spokojnie poczekać na możliwość zakupu czegoś lepszego?

Jeżeli pierwsza odpowiedź jest twierdząca, to na co powinienem zwrócić uwagę - konstrukcje S&Audio oraz CS znikły z allegro... Czy może jakiegoś NADa, albo Cambodże, tudzież Pro-Ject?

Kal

https://www.audiostereo.pl/topic/34301-preamp-prosz%C4%99-o-porad%C4%99/

"Czy pre-amp do 400-500 zł wniesie jakąkolwiek słyszalną różnicę (na plus oczywiście)"

Tak.

"konstrukcje S&Audio oraz CS znikły z allegro"

S&Audio możesz zamowić u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry i bardzo tani preamp mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może ci ktoś taki wykonać bez problemu. Było kilka wspólnych zamówień na forum na te płytki.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ten gra. Koszerny na tranzystorach

Ukryta Zawartość

Unikaj jak ognia konstrukcji na wszelakich opa, tranzystory niech grają.

Jakby co powiem ci jak wywalić zasilanie na zewnątrz bo tylko to w nim należy poprawić. Oczywiście wejścia-wyjściaRCA też ale to już naprawdę drobiazg.

pozdrawiam arturo

Ukryta Zawartość

>artPaw

"Unikaj jak ognia konstrukcji na wszelakich opa, tranzystory niech grają."

Jak myślisz z czego zbudowane są wzm operacyjne (op-y) z lamp??? :-)

np OPA627 to 18 tranzystorów (na wejściu 2 FET-y i 16 bipolarnych tworzących pary koplementarne NPN/PNP)

Witam

W wypadku stosowania pre na OPA szczególnie zalecam zasilanie akumulatorowe. U mnie jest symetryczne, dwoma aku +12/0/-12. Znacząco poprawia dżwięk ! Dobrze jest też zastosować podstawki pod OPA co daje możliwość eksperymentowania. Mnie zrobil taki pre Kornel Mikołajec z Katowic i jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam.

Miałem kiedyś tego preampa Duala. Kupiłem go razem z gramofonem za 50zł. Niestety on nie gra. Odpuść go sobie i szukaj czegoś innego.

Preamp ten był wbudowany w gramofony Duala serii 1225. Testowałem go na wkładce Ortofon 510mkII.

Dokładnie tak jak pisze Krystian - lepiej od tego Duala zagra kit Jabel'a. Bardzo dobrze zagra VSPS, a jeszcze lepiej jak ma dobre zasilanie. Testowałem go ostatnio w wersji dual mono z wszelkimi możliwymi regulacjami (gain; dopasowanie wkładki R/C) .... :-)....

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>kal800 kup luxmana 210 wydasz polowe a procz dobrego gramofonowego pre bedzie jeszcze wzmacniacz, (jak nie potrzebujesz zawsze sie mozna podlaczyc bezposrednio pod pre badz najprosciej przez petle magnetofonowa np.) jak dorzucisz 100zl do 230 to bedziesz mial na dodatek pre z opcja na mc. Legenda tych wzmacniaczy powstala glownie dzieki temu jak ciekawie graly z gramofonem, a to ze dzisiejsze mlotki podlaczaja to pod cd i marudza pominmy wielkim lukiem.

Taki sympatyczny OP27 z AD .... :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

DIY to sobie raczej odpuszczę, mam dwie lewe ręce do tego, a nie znam nikogo, kto mógłby mi pomóc w tym temacie. Napisałem do Stefana ze S&Audio, ale raczej nie jestem zachwycony - na pierwszą odpowiedź czekałem jakiś tydzień, na kolejną czekam już też tyle czasu, więc raczej chyba sobie odpuszczę. Niestety wciąż nie mogę znaleźć jakiś opinii na temat pre-ampów NADa, CA czy Pro-Ject'a w cenie do 400-500 zł - czy nikt na forum tego nie ćwiczył? Chyba od razu się szarpnę na Amplifikatora i problem z głowy.....

Kal

Mam w Nowym Sączu dobrego kolegę, który robi świetne pre gramofonowe na lampkach. Jeśli jesteś zainteresowany, odezwij się na PW. Proszę tego nie traktować jako marketingu, bo wszystko ma charakter hobbystyczny, a nie merkantylny. Sam używam przedwzmacniacza (ogólnego) tego koleżki i jest pięknie.

zwolennik łagodności

Piotr_>ciekawe rzeczy piszesz.Sam ostatnio z ciekawości próbowałem wzm.Sansui ,jakiś niewysoki model.Pre phono było dla wkładki MM i MC.Grało to naprawdę bardzo dobrze.Użyłem MC>Denon DL-103.

Miało to szansę poprawnie zagrać .... jednak dedykowane zasilanie do pre phono niezależnie od tego czy MM czy MC przenosi KAŻDY preamp w inny wymiar. Zdecydowanie więcej z tego pożytku niż z bezsensownej wymiany opampów, kondów czy innych elementów w samym pre. Na tej samej zasadzie jak koledzy robią osobne zasilanie Dac'ów w sedesach czy stopni wyjściowych - inna bajka.

Pozdrawiam

no wlasnie osobne stabilne zasilanie ale takze sprawdzony projekt w kocnu te 20, 30 lat temu gramofon byl podstawowym zrodlem i przescigano sie w tym by gral jak najlepiej z pre obojetnie jakie by nie bylo. Dzisiejsza banda ignorantow kupuje jakies wspolczesne gowniane amatorsie pre gramofonowe za 50-100zl i cieszy sie ze to takie super bo osobno i taka moda i wogole, a tymczasem prawdziwe pre marnuja sie w sprzecie za smieszne pieniadze. No nic mi to akurat na reke tak samo jak ogolny masowy debilizm z obawami przed gramofonami DD. Owszem wkladki winny byc ekranowane, w razie awarii jest praktycznie nienaprawialny ale solidne DD zjada precyzja na sniadanie wikszosc tych dziecinnych zabawek na paski.

Do cholery w wartosciowaniu sprzetu na wysokim poziomoe jak najbardziej kieruje sie tym ze paskowe napedy (albo jeszcze lepiej rolkowe buhehe) i osobne pre ale to co wam wciskaja to zwyczajnie mowiac gowno ktorym sie wszyscy ciesza bo taka moda takie to osobne i takie paskowe i takie cacy sracy. Uwielbiam te kolejki na allegro do vivaco i naszych danieli dzieki temu nie paleta sie to cale towarzystow po innych normalnych aukcjach :)))) Jesli kogos urazilem najmocniej przepraszam ale taka prawda.

Piotr_ - vivanco powstało po to, żeby ludzie mogli słuchać płyt na wzmakach bez phono stage - ale na zasadzie - to ma działać i tyle. Dyskurs na temat wyższości DD i napędu paskowego chyba przypomina dyskusję nad wyższością Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Pomysł z wykorzystaniem integry vintage jest ciekawy, jednak jakoś "optycznie" nie pasowałyby mi dwa wzmaki zintegrowane - nie lubię nadmiarowości funkcjonalnej :).

Kal

No jakos nie moge przebolec ze na naszym allegro od bardzo dobrych i wysokich modeli DD drozsze bywaja daniele i inne badziewia, co jeszcze mniej zrozumiale badziewia zagraniczne, porpstu jest to dla mnie nienormalne. Tak samo jak ignorowanie bardzo dobrych zintegrowanych pre. Z ciekawostek zerknalem do watku obok i widze chwalona wkladke resona - zagladam na strone jezuu 6.5mV no to nic dziwnego ze moze zaskakiwac szczegolnie jak ktos sie wychowal na 3mV ale cena tez szalona ponad 1000zl za MM, a wkladki z tak wysokim wzmocnieniem mozna miec juz za grosze by sobie sprawdzic jak to jest, bo byly to zwykle bardzo podstawowe modele. Osobiscie uwzam ze najlepsze pre to to ktore mozna idealnie dostosowac do posiadanej wkladki a takze takie ktore ma precyzujnie ustawiana korekcje riaa (wrecz kazda tlocznia i lata maja swoje roznice) - oczywiscie takich pre staraja sie dzis za wiele nie produkowac (a jak juz to licza sobie krocie) bo nie bylo by czego wymieniac i rynek by stal.

Dla osłody :-) - to PSU waży około 4kg ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do testowania są ok....ale nie wiadomo czy nie będą buczeć - u mnie 1 buczy, tak że zostaje do zabawy. Teraz zamiast tych zielonych koszmarków mam porządne toroidy i jest ok.

Napiszę, oczywiście, ale na Waszym miejscu nie przejmowałbym się moją opinią. Jeżeli chodzi o analog jestem w przedszkolu. Mogę napisać jak wypada CS Silver w porównaniu z Vivanco, którego używam, natomiast nie miałem okazji odsłuchiwać systemu analogowego z prawdziwego zdarzenia.

Kal

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.