Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy projekt 2dr, WTW na 8 calach papier

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Żona powiedziała, że może powinienem sobie lepsze głośniki zrobić, więc wymyśliłem, żeby się przymierzyć do czegoś podobnego do vify-tower. Niestety (albo stety ;) ) głośniki z tego projektu są już na rynku niedostępne, więc chciałbym zakombinować coś nowego. Pomieszczenie to jakieś 22-28 m2.

Aktualnie mam projekt km-u2 na usherach 9950 i 8945p. Są fajne, ale troszkę zaczyna mi brakować przestrzeni (no miałem kiedyś koaksjale...) i troszkę charakter basu mnie w nich znudził. Są naprawdę ok, ale czas iść dalej. Chciałbym aby nowy projekt ogólną jakością brzmienia nie odbiegł mi od km-u2, więc przetworniki powinny mieć niskie zniekształcenia.

Budżet -- wiem że jeden dobry woofer tego typu to wydatek nawet 600-700 pln i zdaję sobie z tego sprawę.

Tweeter: kiedyś były na forum rozmowy n.t. gwizdka który można ciąć na 1.9-1.8 wysokim rzędem. Misiomor podsuwał pomysł z Seasem H1212 27TBFC/G (aluminium) o ile się nie mylę. Też H1189 27TDFC wygląda ciekawie (szmata). Ktoś zaraz pewnie zaproponuje morela. Uscher 9950 też mógłby być -- znam jak brzmi i zaskoczeń nie będzie, a podoba mi się.

Woofer: No właśnie i tutaj proszę o propozycje. Fajnie jakby był papierowy, miał lekką membranę, dał z siebie wygenerować zajebas i był w stanie porządnie zagrać kilkaset Hz powyżej cięcia. Średnica minimum 8 cali :) Może być do zamkniętej obudowy jak i do BR.

Pojawiała się kiedyś koncepcja połączenia H1288 CA22RNX seasa z jednym z gwizdków powyżej wymienionych.

Ciekawie wygląda Peerless HDS 205 EXCLUSIVE (P830884). O ile się nie mylę, chyba Harpia robiła z niego i seasa wysokotonowego jakieś kolumy... ciekawe czemu nie ma teraz ich na stronie...

ktoś pewnie zaproponuje 3dr -- a tu jest problem, bo wiem, że będę miał problemy z pomierzeniem podziału bas/środek. Przerabiałem to i chyba jeszcze nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Chciałbym zrobić coś mniej skomplikowanego, co będę w stanie sam ogarnąć.

Proszę podajcie swoje typy. Jeśli koncepcja jest bez sensu, np. ze względu na średnicę, nie wahajcie się również tego zaznaczyć :)

Kto słuchał/zrobił tego typu projekty również proszę o komentarze.

Pozdrawiam

qubix, 23 Cze 2007, 11:24

A może 3d wg któregoś z projektów Albeckiego np. na Accutonach

Ale tak powążnie to podobno SS18W8531G jest OK.

ps. Jak twoja Szanowna Małżonka dowie się ile kosztuje realizacja takiego projektu np. CQ-95-44-12 to... ;-)))))

mahler, 23 Cze 2007, 12:19

>ScanSpeak 22W4851T00 + D2904/7100.

>Taki układ jest w Wilson Audio Duete.

>Ciekawe połączenie i pomimo pewnych wad ma sens.

możesz temat rozwinąć?

Co prawda z tych przetworników kwota wychodzi astronomiczna - cztery woofery po 900 pln i dwa gwizdki też po tyle, wygląda interesująco. Do MTM należałoby pewnie wziąć 22w8851t00.... w audiocomponents wychodzi ok 4000 pln, w polsce 5400pln

22W4851T00 ma mase ruchoma 31gram, wiec jezeli ten glosnik ma byc do 2way to troche dziwny pomysl, moim zdaniem;)

Seas w22NY, czyli nextel'owy 8cali, lekka membrana bylby dobry do czegos w stylu "vifa tower". W polinku 760zl sztuka:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eMiL, 24 Cze 2007, 20:25

>22W4851T00 ma mase ruchoma 31gram, wiec jezeli ten glosnik ma byc do 2way to troche dziwny pomysl,

>moim zdaniem;)

no fakt, doczytałem ;) Jak się czyta recenzje wymienionej konstrukcji (Duette), to się tym ludzie zachwycają. W sumie WLMami też się zachwycali...

>Seas w22NY, czyli nextel'owy 8cali, lekka membrana bylby dobry do czegos w stylu "vifa tower". W

>polinku 760zl sztuka:(

też o nim myślałem, fajnie wygląda, ciekawe czy bym sobie z breakupem poradził, który tam jest dość mocno zaznaczony.

A skąd ty tą cenę w polinku znalazłeś? Nie mam tego przetwornika w cenniku z ich strony... Jakby dołożyć do 4rech w22ny 2 szt 27TBFC/G to by wyszło 3320. No i wygląda niesamowicie fajnie ;)

Oj przydałby się misiomor, coby doradzić...

Pytalem w polinku o ten glosnik, myslalem ze bedzie troche tanszy;)

A do w22ny seasa wysokotonowego z waveguide jak to zrobil zaph:

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tylko pojedynczy kondensator w galezi zwrotnicy 27TDFC!

Zestaw marzenie:)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubix:

Ostatniemi czasy na forum w ogóle się nie udzielam z przyczyn ode mnie niezależnych (skutkujących totalnym brakiem czasu), ale po starej znajomości w Twoim wątku się wpiszę.

- 8 cali 2-way MTM z normalnym gwizdkiem to raczej średni pomysł - duże midwoofery mają znaczne możliwości w dziedzinie SPL, do tego wymagają niskiego podziału (zwłaszcza w MTM duże woofery dają duże rozsunięcie ich centrów akustycznych) co może skutkować przeciążeniem termicznym gwizdka podczas dgy midwoofery będą się dopiero rozgrzewać. MTM to 4-krotne zwiększenie obciążęnia gwizdka w porównaniu do TM (zakładając że w obu przypadkach kręcimy woofery w pobliże maxa).

- Jeżeli nie chcesz wojować z break-up, to nawet CA22RNX bym sobie odpuścił - pomiary producenta są wygładzane, Troelsowi Gravesenowi wyszła cała szczota break-up, do tego napęd 39mm z serii Prestige mocno śmieci nieparzystymi harmonicznymi na wyższym środku. Razem jest dość nieciekawie.

- Jeżeli jego karta katalogowa nie jest b. mocno naciągana, to W22NX wygląda b.zacnie do zwykłego TM z gwizdkiem w rodzaju 27TBFC/G lub Peerless HDS

- jeżeli chcesz coś na dwóch 8-calowcach, proponowałbym jednak 3-way, inaczej nie dojdziesz do ładu z mocą na gwizdku.

Oj misiomor, nie czytasz forum, a wywołałem cię jak wilka z lasu poniżej 10 minut :) Dzięki za głos :)

Z mocą - no racja nie przemyślałem tego.

A nie da się znaleźć np. wooferów 8 cali o odpowiednio niskich zniekształceniach, na miękkich materiałach (papier/polipropylen), które miałyby niższą moc, tak, żeby do zwykłego gwizdka pasowały? Zniekształcenia niższe niż w 8945p oczywiście (nie wiem czy herezji nie walnąłem, ale jeśli tak się nie da, to muszę inną koncepcję wymyśleć).

Można pewnie władować gwizdek w kawałek tubki, ale tego nie porwę się robić.

Może jednak rzeczywiście 2* 6.5 cala albo mniejsze i do tego bym zrobił sobie aktywny sub w zamkniętej paczce.

Misiomor, a nie da się umówić z Tobą na flaszkę/telefon coby ugadać koncepcję i mieć wytyczony plan poszukiwań? Na razie wiem tyle, że mam te km-u2 na usherach i chcę "więcej".

Waveguide do woofera 8cali warto zastosowac, podniosl bys pasmo tweetera 1-2kHz o 6dB a tego wlasnie trzeba przy laczeniu wysokotonowki z tak duzym glosnikiem nisko-sredniotonowym.

Poza tym waveguide jak u Troelsa kosztuje w monacorze ponizej 30zl wiec moze warto by sprobowac:)

E, chyba w tubkę nie pójdę. Kupię przetworniki zmontuję, albo nie będę umiał tak fajnie tubki przyciąć i cały projekt weźmie w łeb.

Coby temat skończyć -- MTM na 8 calach nie robię. Koncepcję przemyślę i wrócę z pytaniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.