Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer Reference czy Sony ES??

kor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Siedzę i wertuję allegro, staram się licytować, ale do końca nie wiem co będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem.. wiem, że jedna lub druga konfiguracja..

jest trochę napisane na tym forum o jednych i drugich.. ale potrzebuję rady dokładnie, chodzi o zestawienia

starych klocków, które jest lepsze:

Pioneer A676 + PD-901 (ewent 801) czy..

SONY np 550,570 ES + jakiś cd ES np 333..

mam kolumny B&W DM602.. myślałem o przesiadce na mission M32 lub M62 (pokój 12m2)

ewentualnie jaki interkonekt i kable głośnikowe?

muzyka: ciężki rock (często Death metal), ambient, elektronika..

proszę o radę fachowców.. wiem, że wiecie dużo na ten temat.. a mną targają rozterki :-)

pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/34347-pioneer-reference-czy-sony-es/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zdecydowanie PDS 901 (w dobrym stanie 700-800zl czasem ciut drozej ale warto). Do tego jakis ES np 550 570 lub 670. Od 901-ki Pioneera lepiej moze (ale nie musi) zagrac 707 ES lub 779 ES. Porownywalem z 505 i 555. Wzmaki sobie daruj - potrzebuja bardzo jasnych kolumn. Pozdrawiam.

Ze swej strony dodam że przesiadka na Missiony M32 byłaby krokiem wstecz w stosunku do B&W. Jeżeli chcesz złagodzić ich brzmienie, to kup spokojnie grającą elektronikę. To co proponuje Discomaniac71 będzie w sam raz.

Dzieki za komentarze, discomaniac powiem szczerze, że miałem pisać do Ciebie bo obserwowałem esd 650 na allegro.. wczesniej licytowałem taki sam ale mnie "przebito". Ogólnie rzecz biorąc lubię estetykę.. że tak się wyrażę i wolałbym nie robić "bigosu" tzn nie mieszać klocków, ale jeśli tak trzeba to może.. a co powiecie na to AKAI AM-75?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w sumie zewnętrzny DAC przy dobrym cd jest mało ważny.. ale niezłą ma prezencję wzmak..

Ukryta Zawartość

Przyznam Ci się Discomaniac, że czytałem wiele wątków z Twoim udziałem i jestem w szoku.. Ty słyszałeś chyba wszystko :-) dzięki za radę, już zakładkę (w przeglądarce) zamknąłem z AKAI.. :-) A powiedz, czy znasz kolumienki stare Pioneera prologue s 400 lub 200?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie interesowalem sie nigdy kolumienkami Pioneera. Ufam McGyverowi i dobrze na tym wychodze:)

Nasz forumowy kolega sprzedawal PDS 901:

http://www.allegro.pl/item206746915_pioneer_pds_901.html

Nie slyszalem wszystkiego na pewno natomiast jest kilka tematow w ktorych czuje sie mocny:

1. cdeki i wzmaki Pioneera

2. Yamaha i Denon

Tu akurat slyszalem prawie wszystko:) Poza tym duzo slucham wspolczesnych konstrukcji glownie drozszych. Pozdrawiam:)

Wiem wiem, oglądałem tę aukcję ale nie miałem gotówki.. nawet 500 zł tam zalicytowałem zdaje się.. a mnie szlag trafia, znajomy kupił nowy sprzęt i dał synowi do pokoju.. gówniarzowi.. na dojechanie..wieżyczkę Pioneera właśnie na prologach s400 (27,5 kg sztuka :-)) + PDS 9700 i nie pamiętam jaka reszta.. masakra, może z nim zagadam czy nie odsprzeda, 9700 to to samo co 901.

PS myślałem o innych kolumienkach do zestawu stereo, bo mam kino Yamahy na rxv-496rds i tam chciałem zostawić te B&W dm602.. ale zobaczę..

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

9700 jest ciut slabszy od 901 - slychac to wylacznie na przejrzystych kolumnach. Bede sie trzymal twierdzenia ze cdek Pioneera swietnie zagra z dobrym ESem Sony:) Znacznie lepiej niz z firmowym wzmakiem.

Wzornictwo...

Ja to dopiero mam śmietnik wzorniczy w systemie:

-Wzmacniacz lampowy DIY w drewnie. Wzorniczo nie pasuje do niczego, nawet do mebli.

-Przedwzmacniacz tranzystorowy w srebrnym aluminium. Szerokość 43cm.

-CD Meridian 506 w czarnym szkle i tworzywie. Wyswietlacz trawiastozielony. Szerokość 32cm

-Tuner Marantza w czarnym, matowym alu. Wyświetlacz szmaragdowy, szerokość 42cm

Mam gdzieś jak to wygląda. Ma grać.

a ja wzmacniaczy Pioneera nie polecam, miałem wysoki model (chyba nawet najwyższy) A-856 i poza sporą mocą to grał tak sobie (przeciętna scena, mało zróżnicowane wysokie tony), przyznam że słyszałem wiele lepszych i tańszych wzmacniaczy (albo przynajmniej w moim systemie o wiele lepiej zagrały)

Jeśli ktoś ma to chętnie odkupię stare katalogi Pioneera (mam 91/92 i 93/94) i SOny.. ES.. kiedyś gdzieś schowałem (a miałem trochę tego) i teraz przetrząsam piwnice i komórkę i nigdzie nie mogę znaleźć!! Na allegro to rzadkość..

discomaniac71

>don111 nie ma czegos takiego jak A 856 - pozdrawiam:)

masz rację, momyliłem troche oznaczenia... oczywiście chodziło mi o A-858

Ukryta Zawartość

post-10757-100009560 1182777447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Discomaniac jak możesz looknij na to i powiedz do jakiej sumy go licytować..?

Ukryta Zawartość

wygląda bardzo ładnie :-)

Ukryta Zawartość

kiedys sie tez do takiego soniaka przymierzałem. kolega ma. zadowolony oprócz tego ze nie ma pilota i troche to jest niedogodnienie bo tak trzeba wstac zeby zmienic glosnosc a i lubi trzeszczesc potencjometr. ale gra bardzo ładnie. jakies pare miesiecy temu chodziły miedzy 500 a 600 zł.

dodam ze ten koles co ma tego soniaka kiedys wypozyczył pioniera z serii reference, chyba 800 setke. był pod wrazaniem tego pionka. w stosunku do soniaka hmmm chyba wypadł lepiej, w szczegolnosci bas był duzo lepszy od sony es 570.

Pioneer A676 polecam,przy jasnych kolumnach (w moim zestawie Tango 150 w tej roli) gra pieknie.W zasadzie nie ma sie do czego przyczepić.No ale ja jestem analogowy ;) więc cyfrowe gusta mogą byc inne.

Super, znajomy może mi odsprzedać Pioneera pds 9700.. za 400zł. Raczej się opłaca.. NAPISZCIE żebym gafy nie strzelił. Wzmacniacz i kolumny sprzedał.. za te Prologue s400 dostał w komisie ponad 1k zł...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.