Skocz do zawartości
IGNORED

Którą końcówkę mocy budować?

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

od razu na początku napiszę, że zamierzam zbudować każdy z pokazanych niżej wzmacniaczy. chcę sam wybrać ten, który mi najbardziej przypadnie do gustu.

po co więc ten temat?

ponieważ nie posiadam aktualnie żadnego przyzwoitego ampa. zbudowany niedawno zbalansowany GC ze stopniem wejściowym na lampkach poszedł do ludzi. gram w tej chwili na starawym AKAI, któremu w dodatku nawala potencjometr głośności i chyba coś jeszcze. chcę więc szybko sklecić jeden i cieszyć się znowu muzyką. są płytki, są części, są chęci ale czasu ciągle brakuje. dlatego proszę o pomoc w wyborze tego co pójdzie na pierwszy ogień.

z poniższych wzmacniaczy składałem tylko GC. pozostałych nawet nie słyszałem. są na forum wątki 1 kontra 2 i 2 vs 3. wiem, ale zależy mi na opiniach osób które zbudowały więcej niż jednego z konkurentów, a najlepiej wszystkie.

Do konkursu stają (alfabetycznie):

- First Wat F4 (na PCB od Petera Daniela)

- GainClone (na PCB od veterana, albo Petera Daniela)

- HEXFET Giesbertsa (na PCB od msfalcona)

- Symasym (na PCB dj_zibiego)

- Ugoda (na PCB od Jar1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100009587 1182719687_thumb.jpg

post-4633-100009588 1182719687_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hexfet dobry,universalny,grałem 10 lat,zbudowałem dwa,od paru miechów przeszedłem na GC i jeżeli tuning mu nie pomoże,kiedyś brakowało dobrych komponentów,chociażby kondy,nie wrócę do niego bo gacek jest górą.

Jeżeli podczas budowy będziesz stawiał na brak problemów przy uruchomieniu, łatwość eksploatacji, brzmienie, możliwośc wysterowania trudnych kolumn to spróbuj ugodę.

z przedstawionej stawki nie znam tylko HEXFETa

GC czeka na kupca, gram na Symasymie, do Ugody mam już sporo części i w wolnym czasie ją poskładam, a jeden z kolegów namawia mnie na F4 (może sprawdzę niedługo w swoim systemie).

z moich doświadczeń:

GC - tylko do wysoko efektywnych kolumn - min. 95dB

HeXFET - nie znam.

symasym/ugoda - transparentne waty, niewiele wnoszą od siebie a przy tym są uniwersalne (wiele trudnych konstrukcji potrafią uciągnąć) i to ich największa zaleta.

F4 - najlepszą rekomendacją jest autor schematu. nie zagra ze wszystkim. raczej do mało wymagających kolumn i bardziej w kierunku impedancji 8R niż 4R.

mój typ Ugoda - uniwersalna - sprawdzone z różnymi obciążeniami, brak wyraźnej sygnatury dźwiękowej (co u końcówki jest zaletą), dobrze zaprojektowana płytka.

ależ piękna kolekcja PCB!

GC na 3875 właśnie sprzedałem

GC na 3886 sobie zostawie - jakoś go ciągle lubie (od czasu do czasu mnie nachodzi jego ciepłe brzmienie)

Symasym - gra jako wzmak podstawowy - bardzo wydajny, gra dobrze i cicho i głośno, troszke bez własnego wyrazu ale to akurat wg mnie jego zaleta

wszystkie robiłem jako końcówki mocy i odsłuchiwałem zawsze z tym samym pre-

Słuchając rozumu....

lancaster, 25 Cze 2007, 13:17

>Może lampę jakąś ? p2p:)

najlepiej SET na GM70, albo jak nie SET to taki układ jak w Maku 275 - 4 x KT88 na stronę.

ale to już zupełnie inne koszty i poziom komplikacji wykonania.

HExFeta i symka mam w jednej obudowie grają na zmianę na przełączniku , różnica pomiędzy nimi jest jednak na korzyść symka, Symek : bardziej wyrazista i otwarta średnica , wyraziste wokale choć Turnała "to tu to tam " nie da się słuchać lepiej wypada na cieplejszym brzmieniu - hexfet , lepiej poukładana scena , blachy perkusji brzmią zdecydowanie dokładniej i z silniejszym atakiem , w końcu słychać wyraźnie pochowane brzmienia trójkącików , dołu jest nieco więcej . Hexfet - jest nie co lepszy jeżeli chodzi o brzmienie gitary przesterowanej brzmi ona na nim bardziej mięsisto , hexfet jest spoko na sączącą się muzykę jako tło do pomieszczenia do wieczornej herbatki , jeżeli szukasz szczególików w brzmieniach to symek bardziej dobitnie i szczegółowo ci to pokarze . Słucham na obydwóch wzmacniaczach choć jest to stosunek 80/20 % na korzyść symka , to kwestia upodobań . Co do uruchomiania to do symka podłączasz zasilanie i regulacja prądu , hexfet - trzeba być przygotowanym na niespodzianki opisane w wielu postach , mój zadziałał dopiero na IRFP 9240 / 240 . Adam

dziękuję za dotychczasowe propozycje. zaczynam powoli budować sobie pogląd na sprawę. czekam na kolejne uwagi.

co do lampy to jest to ciekawy pomysł. jednak w moim przypadku króluje upodobanie do PP a nie SE. akurat lampy się nie boję i właśnie 4 x KT88 na stronę mam już na koncie. i dalekosiężnie planowana jest powtórka, ale to sprawa raczej odległej przyszłości. finanse i czas to przszkody w tej chwili nie do przejścia. a ten drugi nagli bo drugi "klon", tym razem w formie dziewczynki dobija się do przyjścia na ten świat.

>tomant, 25 Cze 2007, 18:17

> .... a ten drugi nagli bo drugi "klon", tym razem w formie dziewczynki dobija się do

>przyjścia na ten świat.

Moje małe klonki mają 2 atka chłopak i 1 miesiąc dziwczynka. Najgorzej to wczesnoranne wstawanie. Ale jest super.

tomant - 3mam kciuki. daj znać.

• 1 miesiąc później...

w temacie klonów: mam zrobione już 2. jeden gra już 5 lat. drugi rozgrzewa się od miesiąca ;). ja to się mówi dopiero parka robi z nas prawdziwego tatę.

1. nr 1 (sprawca dwukrotnego zrzucenia monitora ze standu na ziemię - to i tak cud, że przez te 5 lat tylko tyle się wydarzyło w kwestii zniszczeń)

2. nr 2 (jeszcze bezszkodowa)

3. sprawca klonowania z najnowszym dziełem.

.

Ukryta Zawartość

post-4633-100006886 1186954199_thumb.jpg

post-4633-100006887 1186954199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwszy zapodaje już na całego pełną mocą. drugi jak na razie tylko cichutko pobrzękuje. nie spieszy się z podkręcaniem głośności i jak na razie bardzo mi to pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.