Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny dwudrożne i trzydrożne

Viktor

Rekomendowane odpowiedzi

Dwudrozne kolumny nie odtworza pelnego pasma z realna glosnoscia. Jesli nie chcesz sie domyslac lub wmawiac sobie, ze slyszysz najnizsze rejestry z dwudroznych kolumn z 15 cm glosnikiem niskotonowym, to pozostaja Ci bardziej skomplikowane konstrukcje.

Parsec

chyba że masz konstrukcję nietypową

np. Manger z basową 18/20

lub Revelator z SS18K

a problemem z trój i więcej -drożnymi są zniekształcenia fazy sygnału. Ale tutaj bardziej chodzi o siedzenie nad zwrotnicą i zgranie głośników. Najlepsze rezultaty dają zwrotnice 1-rzędu ale raz że są trudne w projektowaniu, 2- że głośniki muszą spełnić wiele rygorystycznych wymogów. Można też podejść inaczej - monitory BBC z założenia były zasilane wielostopniowo - bi oraz triamping a łączenie ścieżek w zwrotnicy jest opcją jedynie ze względu na rynek "popularny"

Generalizować nie można zawsze wybór zestawów deprymuje wielkość pomieszczenia i zdolności konstruktora.

A to, że zestawy trójdrożne wymagają niezwykle obszernej wiedzy i doświadczenia przy konstruowaniu to osobna historia.

Pomijając wszelkie uwarunkowania i warunki brzegowe

- wielodrożne zestawy z wyższej półki zazwyczaj grają lepiej niż dwudrożne. Inaczej jest w stanach średnich czy niższych (tu całkowicie na odwrót). Najlepiej widać to na przykładzie konstrukcji firm amerykańskich choć nie tylko często dziełem ostatecznym konstruktora jest kolumna wielodrożna pomimo to, że reszta oferty to układy dwudrożne (dosadnie to widać u Spendor-a - klasyczna linia lub u rodzimego Acient Audio).

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z tego co wiem im więcej głośników tym konstrukcja jest bardziej wymagająca i trudno się spodziewać że kolumna 3-drożna będzie grała lepiej od kolumny dwu-drożnej (mowa o tym samym przedziale budżetowym).

Konstrukcje 3-droższe kojarzą mi się z przełomem lat 80 i 90. Wiem, że są różne szkoły i zwolennicy obu typów konstrukcji, ale zauważyłem że w tych klasach sprzętu, którymi się interesuje większość konstrukcji jest 2-drożna, za wyjątkiem wyższych modeli kolumn podłogowych np Paradigm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.