Skocz do zawartości
IGNORED

wzMOCnienie poszukiwane za ok. 15kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

SA Jazz odpada. Nie mam gdzie upchnąć w domu takiego potwora, nie mówiąc już o minie żony jak jej to cudo industrialnego designu pokazałem na fotce. Moja wife jest dość tolerancyjna ale to przekroczyło najwyraźniej tą granicę :) (że nie wspomnę tańszych produktów SA ...)

A jeszcze wracając do chińszczyzny - jaką mam pewność, że wspaniałe urządzenia noszące nobliwe loga na płycie czołowej nie mają bebechów składanych w chinach za 2 garście ryżu??? :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Darujcie sobie w tym momencie przechodzone integry Pliniusa, Electrocompanieta czy M-ca za kilkanaście kawałków.

Myślę, że mogę zacytować (choć częściowo) wypowiedź jednego z najbardziej doświadczonych uczestników tego forum nt. końcówki mocy Metaxas Iraklis (nr mniejszy od Solitaire):

"W moim odczuciu, gdybym miał w kilku słowach opisać brzmienie Iraklisa, określił bym go jako ultra szybki, ultra precyzyjny, z perfekcyjną stereofonią i ze wspaniałym basem godnym najlepszych amerykańskich końcówek mocy (tylko szybszym:-)

Pierwszą rzeczą, która uderzyła mnie podczas słuchania Iaklisa, i która co ważne robi na mnie wrażenie w dalszym ciągu za każdym razem gdy go słucham jest jego szybkość, która jest tyle legendarna co wybitna.

Doprawdy nie słyszałem w życiu szybszego wzmacniacza, który potrafił by z większą prędkością oddać transcjenty perkusyjne. Myślałem że Callisto jest szybkim wzmacniaczem, ale i on nie może się równać z Iraklisem. W poruwnaniu do Metaxasa takie wzmacniacze jak McIntosh czy Plinius 8200P brzmią wręcz żenująco ospale. To już nie jest różnica - to jest już przepaść !

To samo dotyczy precyzji o ogólnej przejrzystości dźwięku. Iraklis jest tutaj wręcz chirurgicznie dokładny - żaden dźwięk nie jest tu ani odrobinę rozmyty czy pogrubiony.

Wreszcie stereofonia. Ciężko znaleźć wzmacniacz, który lepiej odwzorowuje szerokość i głębokość sceny dźwiękowej, gradacje planów, zogniskowanie źródeł czy wreszcie akustykę sali. Słuchając Pliniusa 8200P zawsze musiałem się zastanawiać gdzie dokładnie stoją poszczególni wykonawcy, jakie są miedzy nimi odległości itd. Nie z Metaxasem - tu wszystko było podane jak na tacy, niejako od niechcenia, scena miała hektary w każdym kierunku.

Bardzo dużym zaskoczeniem był dla mnie bas. Tu znowu musze powiedzieć, że nie słyszałem bardziej precyzyjnego, konturowego i szybkiego basu niż z Iraklisa. Nie wiem czy jest to zasługa superstabilnego zasilacza, braku kondensatorów w torze czy może wszystkiego razem - pewne jest jednak że Metaxas na zawsze zmienił mój pogląd na odtwarzanie najniższych rejestrów.

Do tej pory przywiązywałem niewielka wagę do odtwarzania najniższych częstotliwości i szczerze mówiąc zawsze dziwiłem się gdy na przykład Marek Sawicki potrafił się rozpisywać na kilka stron o jakości basu konkretnego urządzenia. Moje oczekiwania w tym zakresie były zawsze dość ograniczone. Ważne aby wzmacniacz miał dobrą barwę, stereofonię, przejrzystą górę. A bas ? A kogo to obchodzi...

Cóż, Iraklis zmienił to wszystko. Dopiero z Iraklisem okazało się jak wiele informacji może być zawartych w tym zakresie, jak wiele informacji jest GUBIONYCH przez większość urządzeń. Kontrabas który na na Pliniusie czy Mc'u brzmiał jako przyjemne, jednostajne plum, plum, plum, na Metaxasie okazał się mieć zróżnicowaną prędkość, zróżnicowaną fakturę i milion szczegółów o których nie zdawałem sobie do tej pory sprawy. Dopiero teraz zrozumiałem że można czerpać prawdziwą przyjemność ze słuchania płyt Stanleya Clarka czy Marcusa Millera - rzecz do tej pory dla mnie nie do pomyślenia."

Pewno, że każdemu można zarzucić subiektywność.

Ale wierzcie - ja to słyszałem ! Fr@tz też....

P.S.

Autora tekstu przepraszam za wykorzystanie i dziękuję za wybaczenie !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Maca,Audio Analogue,Pliniusa czy wreszczcie Krella lub Accu za pieniądze ,które masz do wydania poprostu nie kupisz,bo te kupy,które są wymienione w tym watku nie są warte nawet połowy tego ile producent każe sobie płacić.Urządzenia,które opisuje autor cytowany przez zukzukzuk-a nie znam, ale brzmi bardzo zachęcająco i może warto sie tym zainteresować,ja na twoim miejscu zainteresowałbym się jeszcze ASR Emiter,najlepiej z zewnętrznym zasilaniem obu kanałów osobno-ta opcja tylko z SH,pozostałe komponenty tego producenta -www.rcm.com.pl

Jeszcze raz namawiam cię abyś zaniechał podniecania sie integrami ,które wymieniłem na poczatku postu,to jest naprawdę niebywałej urody gówno!

stempur, 28 Cze 2007, 14:15

>Popieram cynamona ? lampy Pana Maćka to duża rzecz. Tylko czy nie będzie za gęsto i za ciepło? Choć

>może z kabelkami typu Nordost, Siltech czy Argentum lub czymś w tym typie może być cacy...

Dobrze kombinujesz:)

Zaliczam sie do grona;) dwoch uzytkowników tych klocków posiadajacych srebrne okablowanie Neotecha.

Zdeklasowały w/w konkurencję, dźwięk jest gładki jak pupa niemowlaka, bas szybki i trzymany za gębę co jest dość zaskakujące jak na srebro. No limits w pozostałych aspektach. Wydaje się, że nie mają własnego charakteru, puszczają to co podepniesz ale ich cechą w porównaniu np. do Cardasa Golden Reference jest wygładzenie i płynność. Dla mnie nie ma powrotu do miedzi w przypadku lampy. Argentum nie sprawdzałem.

zukzukzuk,

Zastanawiam się czy w przypadku takiego metaxasa nie przychodzi po pewnym czasie obcowania z nim zmęczenie jego wyśrubowanymi parameterami. Nie miałem nigdy takiego klocka przed dłuższy czas, ale tutaj chyba trzeba albo szczególnie starannie dobrać mu resztę toru, albo po prostu preferować taką wyczynową jazdę. Co mówi właściciel?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>jamowie

gleboki oddech, raczki do gory, troszeczke machamy i wydech, powtarzamy do skutku ...

ABs, nie przepadam za instruktorami Wf, zazwyczaj sa głupi i gruboskórni, Absolutny Brak Szyji,w związku z tym zakładam ci ignora bo nie chce koledze niszczyć wątku.

Na koniec dobra rada,zlikwiduj swój infantylny opis w "o mnie"jeśli chcesz zabierać głos w takich wątkach

małe resume wątku, polecane marki i modele wzmacniaczy :-)

ASL

Electrocompaniet

monobloki NuForce

Moon

McIntosh MC-275

Gryphon Callisto 2200

Gryphon Diablo

Gryphon Antileon

SoundArt Jazz

Nelson Pass X-150.5

Callisto 2100 lub 2200

Tact Millennium M 2150

Naim NAP200/NAC202

BelCanto

MBL

Burmester

Audionet

BAT VK30/VK500

Krell KAV-300iL

Krell KAV-400x

Krell KSA 150

MPM

Classe

Metaxas Iraklis

Super Naim (?) 202/200, 202/150 , 122/150/FlatCap2x

McIntosh 6900

Plinius

Audio Analogue Maestro

Korsun/Dussun V6 / V8

Cayin A-100T

Accuphase

ASR Emitter

jamówie

kim ty jestes chłopczyku by tu prawic morały. ASR Emitter - nie rozśmieszaj mnie - no chyba że współpracujesz z MR. Rogerem , wtedy cie zrozumie.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

babatular, a kim ty jesteś kmiotku,że tak sie do mnie zwracasz?Callisto?Sonus Faber? nie rozsmieszaj mnie,no chyba,że współpracujesz z Jasikiem.Ktoś ci dał jekieś prawo do zwracania innym uwagi na tym forum?kupiłeś sobie udziały u właściciela?Nie? do do nory!Mam prawo do własnego zdania i do póki to forum nie jest twoją własnością to staraj się doradzić koledze a nie zajmuj się moją osobą.Jeśli moim zdaniem dobrze zagra Emiter,to takie prawo daje mi regulamin tego forum ,że by o tym napisać.Pojąłeś baranie?

Dobrze ,że wspomniano ASR Emitter 2.

To fantastyczna maszyna o niesamowitej palecie barw ,jak dodać jeszcze ten zniewalający bass,czyściutkie wokale ,to faktycznie można tę maszynę zaliczyć do zupełnie zjawiskowych urządzeń.

Jeden minus ,to upierdliwość w obsłudze tego wzmacniacza,ale strona foniczna tego urządzenia rekompensuje te "drobne" ułomności.

Jeśli ktoś szuka maszyny łączącej najlepsze cechy lampy & tranzystora to powinien poszperać po necie i dokonać takiego zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100009374 1183134069_thumb.jpg

post-803-100009375 1183134069_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Frank "wariacie":-)) co robisz???!!!zaraz otrzymasz naganę od współpracownika z Nieporętu babatulara i jego ordynasa ABs-a.

Widzisz, jeden i drugi nie słyszał tej maszyny, a wiedzą może głusi?

Twój opis w pełni zgadza się z moimi odczuciami,ze strony technicznej brak porównań,podczas odsłuchów kto inny go obsługiwał, ale pogmatwane do granic przyzwoitości hajfi ma w sobie coś z obrzędowości,mnie to nie razi.

E ,nie widzę powodu do kłótni.

W sumie to cała radocha w audio ,że posiadamy tak duży wybór,tak jak wcześniej napisałem nie ma sensu wygłaszać tylko jedynych słusznych opinii.

To tylko świadczy bowiem o dość słabym osłuchaniu piszącego.

Ten co wszystko wie,tak naprawdę Gówno wie i napewno nie pomoże kupującemu.

jamówie

barana to widzisz codziennie w lustrze i nie mam ochoty z tobą gówniarzu dyskutować więc mlaśnij warami . Kropka.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

>jamowie

ja nigdy nikogo nie bede ignorowal, natomiast ty jestes strasznie konfliktowy i musisz miec duze kompleksy, nawet wstydzisz sie przedstawic swoj system, toz to takie infantylne jak napisales, pewnie dla wtajemniczonych odpiszesz na priva... buahahahhahahahahahahh :-))))

RCM ma całkiem fajną ofertę,ale to tylko tyle.

To straszne kmioty,pamiętam prezentacje w Białymstoku,świetne wzmaki ,kolumny itd,ale co z tego ?

Nie dało się praktycznie z tymi ludzmi dyskutować,zarozumialcy posługujący się tylko "jedyną słuszną racją".

Rozmowa przypominała dyskurs ślepego z głuchym.

A wielka szkoda bo wiedzę jednak posiadają i to niezłą.

Ale nie rozumiem co to ma wspólnego z wyrobami firm przez nich sprzedawanymi.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Aż sobie odblokowałem tylko po to, aby utwierdzić się w przekonaniu,że jak tylko pan kapitan babatular napisze to jego dzielny giermek także się odważy-żałosne.Posłuchaj-moja konfliktowość wynika z faktu,że miałem "czelność"zaproponować coś o co kolega prosi.No i jak zareagowałeś?w raz ze swoim mentorem obśmiałeś ten pomysł,dlaczego?tego już nie napisałeś ,bo to jest forum i każdy głos na temat w tym wątku powinien zostać uszanowany,więc kto tu mas kompleksy?Najgorsze jest jednak to,że ty Emitera nie słuchałeś,nie widziałeś go nawet w realu,no i kto tu jest konfliktowy?A można było napisac chociażby,nie znam ale ...itd a nie wyśmiewać i w raz z babatularem sugerować mi kupieckie powiązania.

Co do wypisywania w "o mnie"systemów które się posiada,uważam za infantylizm a twój śmiech znowu za przejaw konfliktowości właśnie.Wiesz dlaczego?bo uważam ,że gentelmani nie gadają o takich sprawach,tak samo jak nie pokazują zdjęć swoich pokoi i mieszkań(mój dom moja twierdza)Czy gdybym miał w swoim opisie wpisany system za bańkę dolarów byłbym dla ciebie bardziej wiarygodny?lub ktoś inny?To jest sieć tu mozna napisać wszystko,gorzej z weryfikacją,pomyśl o tym.

>jamowie

egzemplarz Emitera (jedyny?), ktory byl w Polsce stal u czlowieka przy scianie, od niego akurat kupowalem Krella, kolega mahler sluchal i mial go u siebie, nie pisze o nim, trudno, ty napisales, ok.

"To jest sieć tu mozna napisać wszystko,gorzej z weryfikacją,pomyśl o tym."

Czas weryfikuje wszystko, mnie znaja ludzie z tego forum, wielu bylo, widzieli moj dom, nawet zalozyciel tego watku, pomysl o tym...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.