Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING Sony cdp-950

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Łomatko, trzeba odciąć ścieżki prowadzące do nóg 4 i 8 opampów. Zrobić porządny symetryczny zasilacz stabilizowany, najlepiej +/-12V i podłączyć go: masa do masy analogowej CD, wyjście + do nóg 4, wyjście - do nóg 8. Na nogach bezpośrednio zamontować jeszcze kondy tak z 4,7-10uF do masy. Oryginalny stabilizator +15V siedzący w CD można wypieprzyć w cholerę o ile nie zasila jeszcze czegoś innego, np. wyświetlacza i wzmacniacza słuchawkowego.

Czyli tam gdzie zaznaczone na czerwono należy przeciąć ścieżki i reszte podłączyć tak jak zaznaczyłem??

Sorki za głupie pytania ale chce mieć 100% pewności.

Czy można pociągnąć zasilanie z trafo od CD?? gdzieś wyczytałem że jest taka możliwość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cudak10, 5 Lip 2007, 19:43

>Czyli tam gdzie zaznaczone na czerwono należy przeciąć ścieżki i reszte podłączyć tak jak

>zaznaczyłem??

>Sorki za głupie pytania ale chce mieć 100% pewności.

Jest 100% pewności.

Że jak tak podłączysz, to spalisz wszystko w cholerę.

Juz widze co jest zle chodzi o zamienione bieguny "+" do 8 "- "do 4.

Mcgywer zasugerowałem się twoją odpowiedzią kilka postów wyżej( masa do masy analogowej CD, wyjście + do nóg 4, wyjście - do nóg 8.)

Mam nadzieje że teraz już będzie wszystko OK

cudak10>>

wymień sobie foliowce odsprzęgające DACa na porządne MKP,MKT Wima, ERO, nawet Philips. Wymień kondy przy zasilaniu TDA1541 dla +/- 5V i dołóż kilka uF jakiegoś Silmic czy Cerafine na pin 15 (zasilanie części analogowej DACa). Kondensatory lutuj bezpośrednio na nóżki

tranzystory do deemfazy są zbędne

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja miałem na Philipsie znaczek deemfazy i na żdnej płycie sie nie zaświecił, a mam 3 ogrinalne CD z 1988.

>McGyver

Miałeś okzaje sprawdzić jak wpływa na dźwięk ? (mocne tłumienie wysokich, czy co ?)

cudak10

dobry człowieku czy podesłabyś schemacik również mnie ?

z góry dziekuje

mailik w "o mnie"

a co do ulepszeń - polecam spróbować opampy AD797 - (niestety to wzm pojedynczy - konieczne zastosowanie przejściówki) u mnie zagrało to rewelacyjnie. masa szczegółów, lepsza kontrola basu, bardzo dużo powietrza. w niedalekiej przyszłości planuję AD825. jak się wydaży - opiszę wrażenia. zresztą popróbuję kombinacje AD797 + AD825, AD797 + OPA134, AD825 + OPA134. a może ktoś próbował już takie " opampmixy" ???

Zamontowałem zasilacz symetryczny do opampów i dzwięk nabrał takiej mocy. Narazie na gównianych kondensatorach TAEPO bo u nas w Zabrzu w elektronicznych na słowa NICHICON, ELNA itp robią wielki oczy, ale mam już zamówione na Allegro. Wykorzystałem zasilacz ze wzmacniacza słuchawkowego od esh0.

Jest tylko jeden problem ponieważ miałem założony LM6172 i teraz mi się wzbudza co mogę zrobić żeby ten LM normalnie pracował??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co może być przyczyną przeskakiwania laseru??

Raczej to nie jest wina laseru ponieważ płytki łapie bez zająknięcia i zdarza się to bardzo rzadko, nagle mu coś odbije i przeskakuje jak włącze drugi raz ten sam kawałek to jest wszystko OK.

Nieraz cały dzień chodzi i nic się nie dzieje.

Przeskakiwanie lasera może być powodem słabego lasera, niewłaściwego ustawienia focusa, mechaniki, problemów z zasilaniem lub jeszcze bardziej oryginalnych ale sporadycznych przyczyn. Na początek proponuję delikatnie podkręcić laser, żeby potwierdzić lub wyeliminować tą część (zaznacz czymś miejsce położenia potencjometru)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W którą strone kręcić ten laser i jak dużo go przekręcić, mechanika raczej odpada ponieważ cała nasmarowałem smarem Teflonowym i chodzi całkowicie bezszelestnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.......a ja proponuję zacząć od kąpieli lasera tzn. zdemontować płytkę z laserem,przygotować ciepłą woda +ludwig, całość zanurzyć porządnie wykąpać, wypłukać w zimnej wodzie na drugi dzień zamontować i na 70% będzie działać.Nie stosować żadnych preparatów chemicznych ponieważ można uszkodzić soczewkę.no i kasy szkoda lepiej piwo wypić

Najpierw należy zacząć od umycia pryzmatów i soczewki a dopiero póżniej szukać innej przyczyny Z podkręcaniem prądu to bym się wstrzymał najpierw mycie>>>

100% odpowiednikiem KSS-150A jest KSS-210A, jakość będzie proporcjonalna do ceny, chińskie podróbki już od 20zł.

ODRADZAM kręcenia na „chybił trafił” pr-kami przy CXA1081, ciężko je na oko ustawić.

Sposób krzysztof4444 z ludwikiem jest nieco ekstrawagancki, ale kiedyś go wypróbuję.

U mnie cedek czytał bez zająknięcia płyty palone na kompie, a na orginałach ciął się niemiłosiernie, przyczyną złego czytania był źle ustawiony „E-F balans”.

Ale przed jakimkolwiek kręceniem trzeba sprawdzić czy ma 4,3218 Mhz (TP PCK - chyba 70 noga CXD1125D) i obejrzeć przebieg na TP RF (1 noga CXA1081A).

Prądem lasera lepiej nie kręcić, a jeśli już to wcześniej zmierzyć omomierzem nastawioną wartość oporu i ją zapisać. Ponowne ustawienie w tym samym miejscu bez omomierza jest bardzo niedokładne (sprawdzałem - zapomnij o jakiejkolwiek precyzji).

Ludwikiem trochę bym się bał myć - jeśli już to woda (re)destylowana + alkohol izopropylowy - można trochę wlać od góry. Myślę że laser jest po porstu brudny (soczewka, pryzmat).

.......no oczywiście ,że cały trzeba zanurzyć ...przecież ciepła woda z płynem do mycia naczyń nie uszkodzi :::płytki drukowanej, optyki nawet jak jest z plastyku, czy kawałka ścieżki miedzianej -nie masz się co obawiać sposób wypróbowany .Tylko nie zapomnij wszystko dobrze wypłukać w bieżącej zimnej wodzie. Jeżeli masz dostęp do freonu to kąpiel jeszcze sprawniej i szybciej pójdzie w ciągu kilkunastu sek. freon odparuje i laserek jest gotów do zamontowania w CD. A po kąpieli wodnej to trzeba 24 godz. odczekać ( nie polecam suszarki)>>>>

na diyaudio.com jest też sporo zwolenników kąpieli w wodzie z mydłem, ale to raczej obojętne i Ludwik jest ok

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.