Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING Sony cdp-950

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

a po co usuwać te kondensatory do deemfazy? chłopaki, lepiej się skupcie na poprawnym zasilaniu TDA (tam jest koszmarnie skomplikowany przepływ prądów) i opampów, dołożeniu zegara, fajnych diod a może (co ambitniejsi) przerobieniu stopnia wyjściowego na dyskretny (kiedyś sporo osób na forum zakupiło rodzimej produkcji PCB D1), no i.... nie wzorujcie się na cdmods - chyba że macie jakiegoś znajomego pana w sklepie rtv, który potrafi ocenić wasze dokonania ;) . Dla kumatych to zrobienie nowej dystrybucji sygnału zegara - nie poprzez filtr a bezpośrednio taktować przetwornik po podziale przez 2 - tego cdmods nie robi, więc nie ściągniecie ;).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jaką rolę spełniają ten kondensator i rezystor ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te elementy są powiązane z gałęzią zasilania +5V. Nie wiem czy kontekście zrobienia zasilacza dla opamów +/- 15V należy te elemnty powiązać z +15V czy zostawić tak, jak są ?

Zielony jestem :/

Jest to jakiś specyficzny wynalazek podawania napięcia na wyjście prądowe i na początek można to zostawić a potem ewentualnie doświadczalnie zobaczyć czy wpływa na dźwięk. Więcej można by było powiedzieć po zrobieniu pomiarów np. kartą dźwiękową z wykorzystaniem audio mark analyzer. Podobny układ zastosował Philips w dość wysokiej klasy cd960. Zapewne poprawia on pracę przetwornika ale nigdzie nie spotkałem się z jego opisem a tym bardziej w datasheet tego układu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Można przestroić filtr LPF na wyższą częstotliwość (Bessel, II rz., 80-100kHz) przez wymianę kondensatorów C410, C411.

Zmniejsz C407 do 2-5pF lub wywal.

Jednak wolę rozwiązanie gdzie sygnał bierze się z pominięciem LPF, zaraz po stopniu konwersji.

Ewentualnie konwersja pasywna na rezystorze ok. 33-68ohm, po usunięciu R411 i dalej wzm. napięciowy 20-40x (tu popularna jast lampa).

• 3 miesiące później...

Witam, panowie mam mały problem z CDP-950, czyta wszystkie płyty ale jest bardzo delikatny bo od wstrząsów (chodzenie po panelach) przeskakuje laser, nic nie kręciłem i mam nadzieję że poprzedni właściciel też nie, mechanizm i prowadnice są posmarowane, soczewka lasera wyczyszczona, co mogę zrobić żeby pozbyć się tego przeskakiwania? jeśli możecie to opiszcie do czego służy każdy pr-ek.

no właśnie najpierw chciałem sprawdzić te potki na PCB, czy poprzedni właściciel tam nie grzebał, przydała by się serwisówka albo wartości jakie powinny być ustawione na potkach i opis do czego służy każdy z nich, będę wdzięczny pozdrawiam

udało mi się to troszkę zniwelować smarując mocniej prowadnice, sprężonym powietrzem przedmuchałem pod soczewką i podniosłem talerzyk z płyta na osi silniczka, wsłuchałem się w pracę napędu i jest słyszalny szum proporcjonalny do prędkości płyty (nic nie ociera), który potencjometr odpowiada za poprawę jakości odczytu i przeskakiwanie E-F Balanced, Focus BIAS, Tracking GAIN, Focus GAIN?

• 1 rok później...

Wczoraj udało mi się wygrać takiego mocno przerobionego Sony CDP-950 w dość dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Ogólnie widać, że poprzedni właściciel wykonał dobrą robotę.

Myślę, że ten układ jest warty kolejnych przeróbek.

Czy da się z tego odtwarzacza coś jeszcze wycisnąć, żeby zagrał jeszcze lepiej ?

Ukryta Zawartość

Myślę, że warto zmienić gniazda RCA na coś solidniejszego. Poza tym sprawdź luty na płytce w miejscu mocowania gniazd. Potrafią puścić.

P.S.

No to odtwarzacz poszedł za "mniej niż darmo", biorąc pod uwagę wkład pracy i zakup części.

jozefkania - O tych gniazdach na pewno pomyślę, dzięki.

A da się zaaplikować coś konkretniejszego jeszcze ?

Tam wbrew pozorom jest jeszcze dużo miejsca.

Jakby było warto, to być może zlecę komuś dalsze modyfikacje.

Fajne. Ktoś zrobił dokładnie to co trzeba, bo w tym modelu akurat zasilanie analogówki było żałosne.

Jak chcesz dalej modyfikować, to sensowna mogłaby być analogówka na dyskretniakach zamiast na opampach. Pewnie można by dostosować dyskretny stopień analogowy by Waldi06 zaprojektowany do DACa na PCM1704. Inna opcja to nowa analogówka na lampach. Są nawet forumowe płytki.

Tak jak w podobnym CDP-750.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odbyłem odsłuchy zakupionego przez siebie Sony CDP-950.

Gra pięknie :), poprzedni właściciel wykonał kawał solidnej roboty.

Można go słuchać długo bez zmęczenia.

Faktycznie, kupiłem go taniej niż darmo.

Jest tylko jedna rzecz, którą chciałbym poprawić. Chcę mieć ciut lepszą dynamikę.

Możecie mi podpowiedzieć oglądając zdjęcia z aukcji, która para kondensatorów to główne zamulacze układu i na co ewentualnie je wymienić ?? Poprzedni właściciel zestroił wszystko tak, żeby grało ciepło, by dobrze współgrało z resztą jego toru audio.

Jakby udało się, żeby odtwarzacz grał odrobinkę "szybciej", to będę w siódmym niebie :).

Cena kondensatorów nie gra roli, mogą być drogie.

Dziękuję

>Standardowo, najlepsze przeboje Guns & Roses

Mam nadzieję, że nie jakaś składanka, bo te bywają często zdewastowane pod względem dynamiki.

Polecam wątek "referencyjne płyty download" z zakładki Muzyka. Od siebie polecam płyty z serii Mtv Unplugged. Hey, Nirvana, Bryan Adams - świetnie nagrane płyty. To tylko kilka przykładów.

Kopułki ze Siest nie mają najlepszej opinii. Zamiast pakować pieniądze w części do CD radziłbym zmianę kopułek. Co da wyraźna poprawę, jednak wiąże się oczywiście z modyfikacją zwrotnicy i utratą gwarancji.

Mam porównanie ze zlampizowaną Lampucerą, która jest mega dynamiczna, gra z ogromnym wykopem. Ten soniaczek jest za to bardziej muzykalny i dłużej można przy nim wysiedzieć. Ilość szczegółów podobna z lekką przewagą dla lampucery. Co do wysokotonowców w Siestach, to jestem z nich zadowolony, w połaczeniu z CDP-950 są jakby troszkę przyciszone, nie wyłażą na pierwszy plan, nie ma mowy o szeleszczeniu czy zbyt głośnym cykaniu.

Dowiedziałem się od sprzedawcy, że za ocieplenie odpowiedzialne są BlackGate STD na wyjściu :).

Można zmienić te kondensatory wyjściowe na inne, wtedy zagra bardziej dynamicznie, ale kosztem przestrzeni. Hmmm ;)

Troszkę jeszcze porozmawiałem ze sprzedawcą, przeczytałem ten wątek od początku i rozwiązanie jest tylko jedno - dobre, drogie foliowce 10uF na wyjściu. Czy Jantzeny Cross-Cap za 17zł albo Z-Cap Standard za 26 zł sprawdzą się ? Kolejne modele Jantzenów kosztują już dużo więcej, bo ok 150zł za sztukę :).

P.S. Szkoda, że nie można edytować postów ;/.

Nie musi być aż 10uF, w zasadzie w większości wypadków 1uF (byle dobry) całkowicie wystarczy. Ja nawet wstawiłem (pomiędzy preampem a końcowką mocy) 47nF (czterdzieści siedem nanofaradów), a basiszcze mam takie, że wszystko drga. Tylko że ja mam wszystko lampowe, i tak małe kondy sprzęgające są u mnie dopuszczalne. Kondy to miedziane Audio Note. Nie wierzyłem, ale spróbowałem, i w tych kondach coś jest. Różnica nie jest może powalająca, ale...nie ma powrotu do polipropylenowców. Jak chcesz coś tańszego, to może Multicap PPFXS?

Zacytuję sprzedawcę: "proponuje wymienic wyjściowe black gate std na dobre foliowe (okolo 10uF) albo elektrolity ELNA Cerafine (ale nie zielone tylko czerwone). Zagra bardziej dynamicznie ale mniej przestrzennie. Robiłem z wyjsciem eksperymenty i najlepiej wypadły foliowe (dynamika i lepszy detal). Wada: cena i duze gabaryty."

Muzg - dobrze podpowiadałeś z Cerafine, ale jak widać dynamika kosztem przestrzeni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.