Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING Sony cdp-950

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

ja z tym odtwarzaczem walczyłem ponad dwa lata. co jakiś czas coś tam wymieniałem, przerabiałem - słuchałem. Rzeczywiście, za te pieniążki to konstrukcja wyśmienita (pod warunkiem wyłożenia kilku groszy i spędzenia pewnego czasu na poprawkach - wersja fabryczna gra przeciętnie)

Całkowicie zgadzam się z McGyverem - elektrolity w torze audio to porazka - Patkos, spróbuj z tymi polipropylenami - warto ! U mnie ostatecznie skończyło sie na 10uF Wima MKP10 wymiennie z 4,7uF Rifa - jakoś do końca nie mogłem zdecydować się który fajniejszy. A co do BlackGate - ja te kondensatory uważam za przereklamowane. Być może w zasilaniu da się ich słuchać to w scieżce sygnałowej to pomyłka, porażka, zamulacz i podbarwiacz. howgh !

Patkos - pomyśl nad wymianą diód prostowniczych w zasilaczu na jakies szybciutkie, soft recovery - inwestycja w zasilanie zawsze warta zachodu.

Ja u siebie wyrzuciłem całkowicie tranzystory mutujące oraz emphasis wraz z okolicznymi kondensatorami i rezystorami

Jeżeli oczekujesz dużej różnicy - zegar, zegar, zegar !!! (koniecznie z oddzielnym zasilaczem i trafem - wiem wiem - tam mało miejsca ale mieści się - transformatorek wystarczy maluni) Po wymianie doznasz nowej przestrzeni, kontroli i głębi basu, lokalizacji instrumentów - jak pierwszy raz wymieniłem zegar byłem zaskoczony. Zupełnie się tego nie spodziewałem. Polecam

powodzenia Patkos

Marcineks - dzięki, że napisałeś :).

Mój CDP-950 już jest dość mocno przerobiony przez poprzedniego właściciela. Opis i zdjęcia są w tej aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dodatkowo są przylutowane podstawki pod opampy i włożone OPA2134. Pod drukiem do zasilania TDA1541A przylutowane są także BG-N.

Dodatkowy zasilacz symetryczny +/- 15V zasila opampy i 15V TDA1541A. Resztę zmian widać także na zdjęciach.

Mógłbyś opisać, jak u Ciebie grają na wyjściu 10uF Wima MKP10 w porównaniu z elektrolitami ? Dźwięk ożywi się troszkę ?

Rozumiem, że chodzi o takie jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są malutkie, tanie, chętnie wywaliłbym z wyjścia te BlackGate STD 100uF 16V i je zamontował, ale poczekam z kupnem aż odpiszesz :).

Tak przy okazji, jakie opampy uważasz za najlepsze do CDP-950 ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver - faktycznie, nie przyjrzałem się :)

Ale jeśli faktycznie są tą takie dobre na wyjściu, to chyba warto zakupić.

Będzie łatwiej je upchać niż Jantzeny i wyjdzie ok 10x taniej przy okazji.

no tak - MKP10 4,7 uF pod wzgledem gabarytów do ułomków nie należą ! u mnie kondensatory wyjsciowe wylądowały od spodu płytki - miejsca że hohoho.

McGayver dobrze prawi - jest całkiem możliwe iz wystarczy 1-2.2 uF - ja nie próbowałem więc o tym nie piszę.

próbuj - wielkie koszty to nie są a jedynie ta drogą znajdziesz brzmienie które Ci pasuje - może bedzie to elektrolit a może polipropylen , a może coś innego (olejowce, tantale, oscony - czytając od kilku lat forum wyczytałem dziesiątki opinii - kazdy lubi co innego) proponuję abyś sobie wlutował w miejsce tych kondensatorów piny wydłubane np spod podstawki precyzyjnej DIP - wtedy wymiana kondensatora zajmuje kilka sekund - zero lutowania - mozna szybko posłuchać różnicy.

co do opampów to ostatecznie u mnie zagrały (i graja do dziś razem z tda1541 ale to juz nie cdp950) ad825 + lm49710. opa134 ja nie lubię - wydaja mi się takie suche, techniczne z gówniana barwą (sorry) jakbym miał wszystkie trzy głośniki w kolumnie (mam 3drozne) wykonane z jakiegos metalu.

• 2 lata później...

Witam.

Kończę tuning CDP-750 i mam kilka pytań.

Po usunięciu tranzystorów mutujących (trany emphasis pozostają) co robimy z rezystorami pozostającymi w ścieżce sygnału (na schemacie R310, R328 i R320)? Usuwamy, zmieniamy wartość zastępując jednym - 68-150Ohm??

I czy usunąć kondensatory między gniazdem wyjściowym a masą (C330) czy zastepujemy lepszymi???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Kończę tuning CDP-750 i mam kilka pytań.

Po usunięciu tranzystorów mutujących (trany emphasis pozostają) co robimy z rezystorami pozostającymi w ścieżce sygnału (na schemacie R310, R328 i R320)? Usuwamy, zmieniamy wartość zastępując jednym - 68-150Ohm??

I czy usunąć kondensatory między gniazdem wyjściowym a masą (C330) czy zastepujemy lepszymi???

Najlepszy dźwiek byłby po zastosowaniu jednego dobrego rezystora np 68 Ohm ale wtedy jeśli masz jakąś płytę z preemfazą ( rzadkość) to deemfaza prawie nie zadziała bo zmieni się stała RC . Dźwięk będzie wtedy ze zbyt duża iloscią wysokich tonów. Meridian też ma tranzystory mutujące - za niski model zeby stosować przekaźniki. Dziwne to ale tak często jest że trzeba kupić flagowy model hi-endowej firmy żeby tor był w miarę najlepiej zrobiony . Kondensator przy gniazdach usuń albo wymień na polipropylenowy, ja bym usunął całkowicie .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.