Skocz do zawartości
IGNORED

CD STUDYJNE - vintage, używane i nowe

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

gagacek, 3 Lip 2007, 14:34

przetwornik PCM54HP niekoniecznie w wersji selekcjonowanej takie jak w Technicsie SL-P1200 miały tylko :

Denon DCD-700,1420,1500

Technics SL-P110,SL-P120K

Yamaha CD-2000

I tylko ten sprzęt moze być w jakiś sposób ale tylko częściowo porównywany ze studyjnym Technicsem SL-P1200

Stereofonia jest naprawdę rewelacyjna,to trzeba usłyszeć i sadzę że to właśnie między innymi zaleta w/w przetwornika

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell

o mnie | ignoruj | PW

stat: 317 / 2033 / 6

3 Lip 2007, 14:02

=>rochu,graaf

Ulżyło wam i co teraz macie dłuższego a może ego wyższe ? a moze jedno i drugie ?

Żaden z was nie ma CD studyjnego a ten Technics był właśnie do tego zrobiony-choćby przyspieszanie i skracanie czasu utworu bez zauważalnej zmiany wysokości tonu-tym ostatnim często was częstują w radiu i nawet tego audiofilsko nie słyszycie a szkoda. To co wcześniej mówiłem że na innym CD (dotyczy rocha) nie słychać 20khz to prawda na tym starym moim sprzecie wszystko gra tak jak trzeba nawet z pogardzanej dziurki i napewno nie sa to podharmoniczne które jakoby było słychać w gorszym sprzęcie.

Kupcie sobie Studera 730,Tascama 601,lub w/w EMT lub coś co grało lub gra w radiofoniach, jak chcecie coś tutaj pisać;albo idzcie sobie do snobistycznego lampowego highendu i tam się niezdrowo podniecajcie.Ten sprzet służy do pracy w studiach i o takim sprzęcie proszę tutaj pisać

Rafaell jestes strasznie przemadrzaly. 12 lat pracuje w radiu i przynajmniej od 9 na profesjonalnym Denonie o ktorym pisalem powyzej. Przewinelo sie tez wiele innych zabawek jak profesjonalne DATy itp itd. Wszystkie te urzadzenia laczy jedno: nie nadaja sie do uzytku w domu. Podlaczone do dobrej klasy wzmaka wydaje z siebie dzwieki kompletnie nieaudiofilskie. Sa za to wytrzymale swietnie znosza zle warunki pracy i ciagla eksploatacje. Pamietam jak urzekl mnie kiedys DAT Tascama DA 30 mkII - prostota obslugi wytrzymalosc funkcje itp. O ile podpiety do slynnego Soundcrafta serii 200 jaki jest lub do niedawna byl na wyposazeniu wiekszosci rozglosni radiowych wydawal sie byc szczytem marzen o tyle wpiety do normalnego wzmacniacza gral znacznie gorzej niz budzetowy Sony DTC 690. Nie podniecaj sie sprzetem profi bo nie ma czym. W wiekszosci (choc nie zawsze) nie nadaje sie on do zabawy w domu (z punktu widzenia jakosci dzwieku).

rochu, 3 Lip 2007, 14:52

Widać że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem co w zawodzie prawnika nie jest atutem ja jako dyslektyk i dysgrafik odsyłam Cię do mojego pierwszego wpisu .Będąc minimalistą w ogóle byś się tutaj nie produkował chyba że czytanie też ograniczasz do minimum

Gdybyś cokolwiek wiedział w temacie o którym właśnie piszesz, zastanowiłbys się np. dlaczego w tym super-hiper odtwarzaczu nie ma pcm63.

Zmartwię Cię okrutnie: jakość tego przetwornika w żaden sposób nie przekłada się na jakość bazy stereo. Tyle z sensem na temat.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Re: gagacek, 3 Lip 2007, 14:58

>I skończ do (...) jak potłuczony

hej gagacku!

ucz się na moich błędach! :-))

można sobie z Rafiego podworować i generalnie pożartować i zobaczyć co z tego wyniknie, ale żeby się z nim wdawać w "merytoryczne" dyskusje - zdecydowanie odradzam!!

discomaniac71, 3 Lip 2007, 14:54

Odsyłam do mojego pierwszego wpisu wątek tem jest analogiczny do wątku którego nie odwiedzasz za często magnetofony NAGRA i dla tak zakręconych ludzi jest. Są to ludzie którzy lubią sprzęt studyjny i ich to kręci.Jeśli to Cię nie kręci to po co się tutaj męczysz, to że jest sezon ogórkowy to nie znaczy że trzeba wszystko czytać-naprawdę

Disco ma racje .Sprzet studyjny i profesjonalny nie gra dobrze w domowych warunkach.Przykładem jest JVC BR hifi vhs.A chce tylko skromnie zauwazyc ze Rafael naskoczył na mnie kiedys z powodu dyskryminacji prze ze mnie

tego JVC nie słuchajac go samemu jakos specjalnie wczesniej...Moje zdanie co do nieprzydatnosci systemu VHS HIFI do zastosowan audio utrwaliło sie.Chłopakom pomieszało sie z Systemem Betacam czy jakim betamaxem PCM( referencyjne zastosowanie w rozgłosniach)...ten JVC BR 7000 to kolejny mit forumowy ( na szczescie juz przeszedł i adeptów nie ma nowych chyba).

Dlatego ja juz nic nie napisze o sprzecie którego nie słuchałem w domu u siebie.

Grundig High Fidelity

>Rafaell

Ciemnoto saska, sam parę dni temu pokazywałeś mi CD Nagra jako przeciwwagę do naprawdę dobrego CD. Lecz się na nogi:(

Trochę sensu poproszę.

Re: gagacek, 3 Lip 2007, 15:08

i jezu jak Ty się męczysz :-/

mówię Ci - nie męcz się!

kiedy wreszcie do Ciebie dotrze, że dyskutować z Rafim to jak dyskutować babą - nie ma szans na rzeczowość

odpuść sobie :-)

mzawek, 3 Lip 2007, 15:06

Kochany Mzawku osobiście przytaskałem od siebie z domu Korwina dwa takie JVC BRA 7000 i jak Cię to tak interesuję to pofatyguję się do Korwina i z mojego Technicsa nagram kasetę VHS i wyślę do Marka 41 który ma analogiczny sprzęt, jeśli nagranie będzie do d to odpowiednie info otrzymasz i sadzę że już odżałujesz te 70 zł co nieszczęśliwie wydałeś na BRA i się tutaj długo i smętnie żalisz

No bo po co sprzęt radiowy ma grać dobrze? Ma być niezawodny, łatwy w obsłudze i mieć sporo przydatnych opcji. Przecież po tych wszystkich kompresorach, modulacji FM z orginału i tak niewiele co zostaje. Zresztą chyba większość stacji korzysta obecnie z pamięci dyskowych i mptrójek? To chyba najlepsze rozwiązanie :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell wiesz jaka jest miedzy nami roznica? Ty teoretyzujesz a ja na tych urzadzeniach pracuje. Nie gra to w domowych warunkach wcale - niestety.

Co do przetwornikow to niesamowicie dales ciala:) PCM 54 to byl bodaj pierwszy 16-bitowy DAC z duzymi ograniczeniami. Niezaleznie od wersji lepsza koscia od niego bedzie PCM 56 - wiesz ile jest takich odtwarzaczy? Ale PCM 56 tez ma swoje ograniczenia. Za najlepsza kosc BB uwaza sie do dzis PCM 63 o ktorym pisal gagacek. Wlasnie niedawno zostalem zaproszony na prezentacje nowego DACa na 8x PCM 63. Ciekaw jestem jak to gra. Podobny zaczal skladac s+p adamhiend.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rafaell>

"Widać że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem(...)"

I tu się z Tobą zgodzę.

Twoich wpisów nie da się czytać ze zrozumieniem.

Nie rozumiem zawartej w nich logiki. Być może jej tam nie ma. Zwłaszcza gdy ktoś chce dyskutować z Tobą merytorycznie

Natomiast doskonale odnajduję Twoje docinki osobiste. W tym jesteś dobry.

Być może tylko tyle potrafisz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Misfit

o mnie | ignoruj | PW

stat: 573 / 735 / 0

3 Lip 2007, 15:15

No bo po co sprzęt radiowy ma grać dobrze? Ma być niezawodny, łatwy w obsłudze i mieć sporo przydatnych opcji. Przecież po tych wszystkich kompresorach, modulacji FM z orginału i tak niewiele co zostaje. Zresztą chyba większość stacji korzysta obecnie z pamięci dyskowych i mptrójek? To chyba najlepsze rozwiązanie :)

A jak zagrasz program autorski?:) Bedziesz wgrywal za kazdym razem do radiowej bazy swoje nagrania?:) Musi byc CD w radiu.

Re: discomaniac71, 3 Lip 2007, 15:15

>Co do przetwornikow to niesamowicie dales ciala

i Ty i gagacek beznajdziejnie się męczycie po całkowitej próżnicy

dyskutować z Rafim to jak dyskutować babą - nie ma szans na rzeczowość

odpuść sobie :-)

on wręcz lubi dawać ciała!!

a jak już da to się obraca i daje z innej strony - literalnie i bez żadnej żenady!

gagacek, 3 Lip 2007, 15:08

Taaaak i jak wielu innych znafcuf z forum słuchałeś tego Melody i grzałeś sobie łapki od jego lamp

gagacek, 3 Lip 2007, 15:08

rusz pupę do Poznania może przy okazji jakiś targów i posłuchaj tej Nagry

Re: rochu, 3 Lip 2007, 15:16

>I tu się z Tobą zgodzę.

>Twoich wpisów nie da się czytać ze zrozumieniem.

>Nie rozumiem zawartej w nich logiki. Być może jej tam nie ma. Zwłaszcza gdy ktoś chce dyskutować z

>Tobą merytorycznie

>

>Natomiast doskonale odnajduję Twoje docinki osobiste. W tym jesteś dobry.

>Być może tylko tyle potrafisz.

przeczytaj to co napisałeś o Rafim - czy Ci to czegoś nie przypomina?

nie ma logiki, docinki itd.

to jest jak dyskutowanie z babą!

chłopaki dajcie spokój!

z babami będziecie się wdawali w dyskusje?

w Waszym wieku powinniście wiedzieć, że to nie ma żadnego sensu!

discomaniac71, 3 Lip 2007, 15:17

>A jak zagrasz program autorski?:) Bedziesz wgrywal za kazdym razem do radiowej bazy swoje

>nagrania?:) Musi byc CD w radiu.

Nie no jasne :) Chodziło mi o to że przy tym jakie zniekształcenia sygnału wnoszą kompresory, modulacje, eter jakość przetworników w takim CD nie ma żadnego znaczenia :) Co więcej nie ma znaczenia czy to jest mp3 czy cd.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Rafaell:

>Jak już tyle widzisz w moim oku

Widzę jedynie podniecanie się starym Technicsem, o którym w dodatku zbyt dużo nie wiesz (vide "podwójna klasa A").

> to popraw przy okazji sobie w o sobie z 8ohm na 4ohmy

Dziękuję, kiedyś poprawię ;)

>Co do trwałości to ten sprzet powinien przy obciążeniu 4000h rocznie

>trafić do wymiany podzespołów mechaniki dopiero po 13 latach pracy-to mówię jako mechanik.

Szkoda, że tylko "powinien" - twój egzemplarz okazał się być mniej trwały ;(

rochu, 3 Lip 2007, 15:16

>Natomiast doskonale odnajduję Twoje docinki osobiste. W tym jesteś dobry.

>Być może tylko tyle potrafisz.

Widzisz ludzie z palestry w mojej sprawie dali dupy mimo że byli na wygranej pozycji i dla tego mam dość niedouczonych prawników i rudych pazernych sędziów szczególnie z pewnego miasta w centralnej Polsce

Panowie nie wrzucałbym do jednej beczki sprzętu studyjnego służącego do odsłuchu realizowanych nagrań i sprzętu dla radiowców. Niby obie kategorie podchodzą pod określenie "profesjonalny", jednak to zupełnie inne zastosowanie i zupełnie inna bajka.

To by było na tyle.

i jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak sprzęt do zastosowania w rozgłośniach radiowych, natomiast sprzęt studyjny służący w studiach projektowych czy masteringowych zdecydowanie nadaje się do użytku domowego i z reguły jest to sprzęt lepszy niż domowe hifi za te same pieniądze.

pozdrawiam,

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rafaell>

>Widzisz ludzie z palestry w mojej sprawie dali dupy mimo że byli na wygranej pozycji i dla tego mam

>dość niedouczonych prawników i rudych pazernych sędziów szczególnie z pewnego miasta w centralnej

>Polsce

A co ja mam z tym wspólnego?

Czym jam Ci zawinił?

szwagiero

Zdadzam się. Sam też przesiadłem się po kilku audiofilskich konstrukcjach na coś z tego podwórka (oczywiście częściowo). Jest to znacząco konkurencyjne jakościowo i cenowo z markami audiofilskimi, które dodajmy są zdecydowanie markami o krótszej wiekowo tradycji.

Ostatnie moje zdanie (delikatnie mówiąc) jest niezbyt poprawnie skonstruowane.

Wracając do wątku "CD Studyjne", to raczej winno być "CD Radiowe" lub ogólniej "CD Profesjonalne".

W studiach nagraniowych raczej nie słuchają z CD.

Problem nie leży w konstrukcji zdania, tylko w jego zawartości. Merytoryka w tym wątku skończyła się dawno, jeśli w ogóle zaczęła.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.