Skocz do zawartości
IGNORED

1-wszy ustroj. Kilka pytan.

soft

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko czy Ushery s-520 + GC to dobry wybor, czy GC wyciagnie z nich wszystko. Czytalem i ludzie mi mowili ze Ushety maja lepszy bas od Totemow, taki miesisty czyli bardziej mi pasuje np do DVD wtedy nie musze suba kupywac. No ale to jest kolejny problem do obmyslenia.

>soft

A ja, po przemyśleniu, poleciłbym Ci jeszcze inna droge...

Mówisz, że masz 20lat, więc do zapewne zupełny początek twojej zabawy z audio... dlatego nie porywałbym się na sprzęt DIY. I nie dlatego, że jest kiepski, czy ktoś ci będzie wciskał knoty (choć to też możliwe), tylko jako początkujący musisz znaleźć swoje brzmienie. DIY ma tą wade, że trudno go sprzedać - ludzie generalnie mają mniejsze zaufanie do tego typu wyrobów, więc jak ci nie będzie pasowało to zostaniesz z tym 'klopsem' ;-)

Skoro masz 3tys, to lepiej poszukac sprzętu z drugie ręki. Jakieś pewne zestawy typu rotel, cambridge audio czy arcam albo starsze marantze lub denony - posłuchasz, będziesz wiedział czy audio cię bawi, czy jesteś głuchy jak pień i nie słyszysz różnicy z supermarketową wieżą sony (tacy też się zdarzają)... Jak ci się nie spodoba - sprzedaż szybko i niewiele stracisz. Jak 'usłyszysz' to po jakimś czasie będziesz wiedział jakich dzwięków ci brakuje, uzbierasz nową kasę i wymienisz sprzęt na inny lepszy, określisz się... i wtedy może 'wrócisz' do DIY, żeby za mniejsze pieniądze mieć wzmak, który przeczołga Krella ;-)

soft, 4 Lip 2007, 16:27

>Tylko czy Ushery s-520 + GC to dobry wybor, czy GC wyciagnie z nich wszystko. Czytalem i ludzie mi

>mowili ze Ushety maja lepszy bas od Totemow, taki miesisty czyli bardziej mi pasuje np do DVD wtedy

>nie musze suba kupywac. No ale to jest kolejny problem do obmyslenia.

Czy ushery mają więcej basu niż totemy to nie wiem... będę mógł powiedzieć za kilka tygodni jak złożę swoje totemy... Ja słyszałem, że totemy mają wiecej basu ;-) jest jescze kwestia wielkości pomieszczenia - w małym nigdy nie będziesz miał dobrego, niskiego basu, bo będzie się tam 'dusił', z monitorków będzie przynajmniej przyjemny. W dużym pomieszczenie, żeby mieć niski bas (porównywalny z subem) to już trzeba mieć podłogowe, duże kolumny

Usherki z GC mi nie przypasowały... choć (jak twierdzi lancaster) to kwestia 'złożenia' GC, żeby dobrze zagrał... kolejny minus dla sprzętu DIY

Poza tym wlicz w budżet konieczność kupna cd, bo z dvd to nie posłuchasz muzyki ;-)

ganzz_gut, bardzo Ci dziekuje za pomoc jak i reszcie forumowiczow. Wydaje mi sie ze sluch mam bo dostrzegam zmiany w graniu sprzetu. Ale z czasem wiadomo on sie wyostrzy. Dlatego tez tu napisalem poniewaz mam dylemat i nie wiem jak sprzet wybrac.

Czy te Ushery nadaja sie 1-wszy raz czy moze zaczac od czegos innego. Wlasnie mysle na Yamaha( nie wiem czy sprzet warty polecenia ale wedlug AudioVideo niektore modele sa ok) Denon, ale najbardziej mysle nad jakims modelem Marantz'a i inne ktora miejszcza sie w moim przedziale cenowym.

Juz przy okazji spytam czy nie ma zadnego znaczenia jesli wezme np. Wzmacniacz firmy yyy to reszte klockow brac tez firmy yyy czy moge cd firmy zzz a dvd firmy xxx?? Zeby system byl jak najlepszy (isc w jedna firme czy inwestowac w rozne).

Nie wiem czemu ale mam tak jakos zakodowane, ze wole nowy sprzet niz z drugiej reki ale jak wiadomo czasem z 2 reki mozna dostac niezle zabawki. Ale coz, jakos sie przestawie. A moze jako wzmacniacz Marantz Pm80 z 2-ej reki?

Juz mam pelna glowe tego, hehe tutaj GC+Totemy zaraz B&W lub Ushery. Jakbyscie mi pomogli zebrac to do kupy bylbym wdzieczny.

P.S Jutro zaczynam prace wiec kasa sie znajdzie i bede z wasza pomoca odluchwial i kupywal sukcesywnie sprzet. I oby jak najwiecej wiedzy zostalo przelane ne mnie :).

Czy Ushery nadają się na pierwszy raz? Jeśli zaczynać powinno się od kolumn jak najbardziej 'przezroczystych' i neutralnych, to zdecydowanie tak. O s520 sporo się tu już pisało, także w kontekście pierwszych kolumn; generalnie są odbierane bardzo pozytywnie, i moje własne doświadczenia z nimi to potwierdzają. Ilość i barwa basu zależy w ogromnym stopniu od źródła i wzmacniacza, ale w pomieszczeniu ~15m2, na standach VAP nie ma zauważalnych niedostatków niskich tonów. Nie porażają potęgą, schodzą jednak dość nisko jak na minimonitory i potrafią zaskoczyć niezwykłym realizmem prezentacji. Ogólnie - dużo frajdy ze słuchania, nawet na etapach poprzedzających kupienie ambitnej elektroniki. Gdybym miał mniejsze pomieszczenie, kupiłbym je na pewno, nawet gdyby były sporo droższe - to jeden z tych sprzętów, które określa się mianem wybitnych.

No ja powiem ze tez sie spotykalem z dobra opinia dla Ushera. Napisales dobry wzmak, tzn? :P Ja mam takie zalozenie pewnie i dobre ze jak cos zaczynac to zaczynac dobrze a nie kupic byle co i pozniej sie martwic i wymieniac klocki po miesiacu. Kiedys i tak bedzie tzreba je wymienic ale nie od razu.

Ushery + standy + balast zamkną się w 2000 zł. Zerkając na twój budżet, zostanie maksymalnie ~1000 zł na elektronikę i kable, więc siłą rzeczy pozostaje ci rynek rzeczy używanych, które i tak z czasem zmienisz. Przejrzyj ogłoszenia pod kątem np. starszych NADów, z masówki ewentualnie stare ale wysokie modele Denon, Yamaha. Można też spróbować z Sony serii ES, one miały ładną ciepłą sygnaturę. Ushery są bardzo przejrzyste i należy przede wszystkim unikać zimno i jasno brzmiącej elektroniki (np. Cambridge Audio), bo wyjdzie za jaskrawo.

spilner, 4 Lip 2007, 19:45

>Ushery + standy + balast zamkną się w 2000 zł. Zerkając na twój budżet, zostanie maksymalnie ~1000

>zł na elektronikę i kable, więc siłą rzeczy pozostaje ci rynek rzeczy używanych, które i tak z

>czasem zmienisz. Przejrzyj ogłoszenia pod kątem np. starszych NADów, z masówki ewentualnie stare ale

>wysokie modele Denon, Yamaha. Można też spróbować z Sony serii ES, one miały ładną ciepłą sygnaturę.

>Ushery są bardzo przejrzyste i należy przede wszystkim unikać zimno i jasno brzmiącej elektroniki

>(np. Cambridge Audio), bo wyjdzie za jaskrawo.

Absolutnie się z tym zgodzić nie mogę. Ushery zamulają a nie grają jasno i przejrzyście ( miałem S520 i nie chce do tegowracać ). Zdecydowanie przyjemniej grają AE.

Wnioskując z moich wrażeń z tymi kolumnami, mam wrażenie że u ciebie zamulało coś innego, bo na pewno nie one. Słuchałem ich w różnych konfiguracjach, także ze starym sprzętem, i zawsze dokładnie oddawały sygnaturę podłączonych urządzeń.

A spierać się nie zamierzam, bom się długo nimi bawił i przecie słyszał.

No wiec tak, lukalem na allegro ale tak na szybkiego i mozna powiedziec ze to wpadlo mi w oczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( tu zawiesilem troszke oko :) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( ten wedlug mnie jeste wart uwagi )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( nad tym sie zastanawiam )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( o tym tez myslalem wczesniej )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( nad tym sie bardzo powaznie zastanawiam !! :) )

Jak sami widzicie jest tego full, moze nie wszystkie sa warte uwagi ale pare tak, byl moze z 2 razy Nad ale w strasznym stanie wiec nie bralem go pod uwage.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spilner, 4 Lip 2007, 20:05

>Wnioskując z moich wrażeń z tymi kolumnami, mam wrażenie że u ciebie zamulało coś innego, bo na

>pewno nie one. Słuchałem ich w różnych konfiguracjach, także ze starym sprzętem, i zawsze dokładnie

>oddawały sygnaturę podłączonych urządzeń.

>

>A spierać się nie zamierzam, bom się długo nimi bawił i przecie słyszał.

to chyba musiał pokój zamulać :P Bo grał to z CA640v2 ( A+C ) i podłączone kablami Nordosta i WireWorlda. Po zmianie kolumn na AA Mimas II wszelkie zamulania zniknęły. Usherki miałem pół roku i nie był to czas "audiofilskiego szczęścia". Proponuję porównania do jakiegoś wzorca z High-endu bo tylko wtedy możemy powiedzieć co w naszym systemie gra źle. Porównywanie bezpośrednie sprzętów budżetowych uważam za bezsensowne z powodu braku punktu odniesienia.

Bez urazy ale jak czytam że S520 cyt" zawsze dokładnie oddawały sygnaturę podłączonych urządzeń" to ciśnie mi się tylko jedno. Dużo odsłuchów przed Tobą i zanim coś takiego ponownie napiszesz to warto jeszcze poświęcić dużo czasu na odsłuchy ( i mam nadziję, że tylko z braku doświadczenia coś takiego napisałeś )

Widzisz kieruje sioe troszke wypowiedzia ganzz_gut'a. Bo ma racjie. Jeszcze nie mam swoje brzmienia opanowanego do konca a jesli brzmienie DIY nie bedzie mi odpowiadac?? GC ciezko bedzie sprzedac. A co do reklamy, to nie jestem tu po to zeby ja robic. I sa to przypadkowo wybrane aukcjie, nawet nie wiem kto je umiescil bo mnie to nie interesowalo. Nie wiem ale wedlug wielu ludzi Marantz Pm80 to nie jest smiec.

Ja bym sie zastanawiał nad rotelem ra04

z marantzow to chyba ten mial dobre noty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale cena chyba trochę z kosmosu

ktoś z forumowiczów też sprzedawał takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może aktualne, a cena lepsza (zawsze można targować)

z denonów to sugeruje ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub inne z serii x60 i x80 (sam mam/mialem 560 i sobie chwalę, choc tu trzeba uważać z kolumnami ushera, bo wychodzi trochę za jaskrawo)

Poza tym bryndza trochę na allegro (sezon wakacyjny?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 4 Lip 2007, 20:35

>Ja bym sie zastanawiał nad rotelem ra04

>

>z marantzow to chyba ten mial dobre noty

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale cena chyba trochę z

>kosmosu

>ktoś z forumowiczów też sprzedawał takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może

>aktualne, a cena lepsza (zawsze można targować)

>

>z denonów to sugeruje ten:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub inne z serii

>x60 i x80 (sam mam/mialem 560 i sobie chwalę, choc tu trzeba uważać z kolumnami ushera, bo wychodzi

>trochę za jaskrawo)

>

>Poza tym bryndza trochę na allegro (sezon wakacyjny?)

Przypadl mi do gustu, i to bardzo ale jak sam mowisz cena kosmos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz myslalem tez nad Denonem, mniej wiecej wiem w czym juz szukac. Mam nadzieje ze jak wybor padnie na Dedona to nie bedzie bardzo jaskrawo. Naszczescie jakby co to mozna zawsze sprzedac i zakupic co innego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

soft

Kupuj sprzęt tylko z 2 ręki. Jak ci nie przypasi to sprzedaż z małą stratą. Jak kupisz nowy to przy odsprzedaży automatycznie dużo tracisz. Jeżeli jesteś poczatkujący to napewno będziesz zmieniał i ciągle szukał. Powodzenia.

Ja się nie dziwię, ze firma mało znana, bo co napisze recenzent ? Że słyszał trąbkę, klawesyn, skrzypce, piano, albo inny instrument u siebie w domu ? Co to za rewelaccja ? Można sobie przynieść i zagrać :)

A "klasycznie" sprawa jest prosta...można napisać, że fajne umcyumcyumcy, hi-end, a jak tańszy grat to 6 gwiazdek. To już chyba jakiś major ? Nie byłem w wojsku:)

Dobra, podły jestem na dobranoc;)

Pozdrawiam

soft, posłuchaj który wzmak z którymi kolumnami gra dla Ciebie najlepiej. Jeżeli mogę coś podpowiedzieć zwróć uwage na żywosc/naturalność/prawdziwość przekazu, nie zwracaj uwagi na cenę i inną ściemę :)

Wszystko w ramach budżetu rzecz jasna.

Pozdrawiam

Ok, postaram sie znalesc jakis zadawalajacy sprzet z 2 reki w bd/idealnym stanie, hehe. I bede sie kierowac twoimi radami lancaster. Dzieki za pomoc, jak bede miec klopot to napisze. A teraz bede zbieral kase, sprzet i staral sie pomoc innym :D. Pozdro

Dziś pierwszy raz spróbowałem połączenia Totem Mite Clon z AR SE 41. Brzmienie bardzo i to bardzo wciągające. Takie połączenie stanowi swoistą synergię a w dodatku z obudowami od Zybla wygląda jak fabryczny komplet:). Wzmacniacz triodowy AR (12 watt) wymiata jak miotacz olimpijski głośnikami :):)

Warto więc ....... POLECAM!

>>Soft

Kup/Zrob sobie cos z DIY bo za male peniadze to jedyne sensowne rozwiazanie. A ten Marantz 4001 to totalna kupa. Moze jeszcze ten 66KI daje rade, ale porzadne GC i tak miazdzy go w proch.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.