Skocz do zawartości
IGNORED

1-wszy ustroj. Kilka pytan.

soft

Rekomendowane odpowiedzi

W 1-wszej kolejnosci chcialem sie przywitac ze wszystkimi forumowiczami. Przegladam forum od paru miesiecy i nadszedl czas na zlozenie wlasnego sprzetu i wlasnie zaczynaja sie schody (narazie zaczynam od wzmacniacza i glosnikow). Pieniazki jakimi dysponuje to okolo 2500zl (w ostatecznosci mozna dojsc do 3000zl) .

Wiec tak:

Myslalem na zakupem wzmacniacza Yamaha AX-497 (~1300 zl nowy)

lub Denon PMA-500AE (~900 zl nowy). Za tym idzie dobranie dobrego tunera, myslalem ze jesli zakupie Yamahe to kupie od razu jakis tuner tej firmy i tam samo z Denonem, jesli wybor padnie na ten produkt to wtedy jeszcze tuner. Jeszcze istnieje mozliwosc zakupu innego tunera innej firmy. Ale to pozniej tak samo jak CD/DVD.

Najwieszky problem mam wlasnie z wyborem wzmacniacza i glosnikow. Jest tego tyle na rynku, ze glupieje.

Np. Wharfedale Diamond 9.4

Mission m71'

Mission m73'

Koda EX566F

B&W DM601 S3

Acoustic Energy Aegis Eco 1

JMlab Chorus 710'

Koda SL 600F

Duzo propozycji, a zero decyzji. i jeszcze jedno moze zakupic zamiast wzmacniacza z tunertem to od razu jakis amplituner np. Yamaha'y?

https://www.audiostereo.pl/topic/34583-1-wszy-ustroj-kilka-pytan/

Tak, jeśli masz trochę odwagi, zapomnij o Yamhach, Denonach i innych świecidełkach a poszukaj małych firm lub konstrukcji DIY gdzie za uczciwe pieniądze otrzymasz uczciwą jakość dźwięku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie mam zestawu ani Denona ani Yamahy, ale ani razu nie słyszalem żeby ktoś totalnie ganił denona, a słyszalem juz pare razy, że yamaha jest do d.., że ta marka dla mnie nie istnieje itd. Jeśli chodzi o wzmacniacz kontra amplituner to ja bym brał tylko wzmacniacz - amplituner to taki kompromis trochę dla mniej wybrednych, tuner + wzmacniacz zagra zawsze lepiej niż amplituner, w którego obudowie muszą się zmieścić te 2 urządzenia.

Tez tak myslem na temat tuber+wzmak czy ampli. jest grono ludzi ktorzy sobie chwala Yamahe dlatego tez sie nad nia zastanawialem. A o Denonie nie slyszalem nic zlego. Ale do tego wzmaka musial bym dopasowac cd/dvd i tuner. Najlepiej wlasnie jednej marki zeby bylo schludnie.

Polecam lekturę o GC i Totem Mite clon. Ten zestaw stanowi synergię, czyli coś 100% pewnego co ciężko jest kupić. Z funduszy zostanie jeszcze na źródła (cd+ tuner) i całe okablowanie. Wchodząc w tanią "japońszczyznę" czy andielskiego technicsa (Nada) popełnisz tylko błąd.

Kolumny też możesz dać komuś do zrobienia. Poza tym jest kilka polskich małych firm z kolumnami wartymi uwagi.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pozwolę sobie na kalkulację:

Wzmacniacz GC Premium (100$) + polutowanie + obudowa= max full wypas 1000zł (wystarczy).

Kolumny Totem Mite Clon koszt 500-600zł minimum lub kupno (oferty są czasami w dziale ogłoszeń) 900zł na gotowo.

Źródło- tuner= za 200-300zł kupisz przyzwoity.

cd. player- ok. 1000zł

a reszta na kable. Do takiego zestawu świetnie pasują srebrne IC,sieciówka i głosnikowe.

Całość nie przekroczy podanej kwoty a przy odrobinie "szczęścia" może być jeszcze nadwyżka na płyty.

Np Audio Academy. Na Twoim miejscu wydałbym jak najwięcej na dobre kolumny, one są krytycznym elementem zestawu i najtrudniej je później wymienić. Jeśli miałyby pracować z GainClonem, to staraj się żeby ich efektywność nie była niższa od 90 dB.

Zydelek, rozumiem i wychodze z zalozenia, ze sie to oplaca. Ale jeszcze jedno znasz moze kogos/lub jakas mala firme ktora by mi zrobila GC ale na full wypasie. A nie tak ze po jakims czasie rozwali mi sie obudowa. Hehe

np tu coś sprzedają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki wielkie za pomoc. aLe ze szlysze o tym 1-wszy raz to mam pewne obawy. Czytam wlasnie tez o Totem Mite

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dochodze do wnisoku ze bedzie to dobry wybor. Ale dziwi mnie ze taki GC moze byc lepszy od wmazkow robionych przez formy ktora maja jakas juz przeszlosc i doswiadczenie. A jakie ma charakterystyki ten GC, pasmo, wzmocnienie itp. Moze macie jakes materialy z ktorych moglbym wiecej sie dowiedziec, bo normalnie az jestem ciekaw i sie troszke napalilem na to.

Ukryta Zawartość

Cały urok GC polega na tym że jest zbudowany na dobrej kości z małą ilością elementów zewn. które koniecznie muszą być dobrej jakości. Nie jest to wzmak w pełni uniwersalny, potrzebuje kolumn o wysokiej efektywności. A jak dobrze dopasujesz kolumny, to denony, nady i inne takie będziesz omijał z daleka ;)

Ja miałem duże trafo i nie było zbyt dobrze z kolumnami 3-drożnymi 86 db. Owszem, grał ładnie, ale brakowało mu precyzji.

No nic, pozostalo mi tylko na zebraniu wszystkich materialow tzn jakie cewki, kondy, rezystory i schemat i leciec do kumpla zebysmy to zlozyli pozniej jakas buda na to i ready. A jak kumpel nie wypali to napewno ktos na forum sie tego podejmie. Bedzte tzreba sie pomeczyc jedynie z glosnikami i kupic juz gotowe. Ciekawe jak bedzie brzmial dobry film na tym.

Bo mozna zrobic tak ze do jednej budy wsadze GC na 3 glosniki i zamiast stereo to sie zrobi jeszcze jeden centralnie. Co wy na to?

Ja posiadam (jako drugi system) wersję wykonaną przez kolegę Zorro na trafach wykonanych wg. (identycznych przez producenta) jakie zamawia Peter. Jamo Concert 11 (b. trudne) 88db wysterowują perfekcyjnie. Na Totemach Mite Clon nawet w duzym salonie nie brakuje wypełnienia.

Powinno zagrać. A najlepiej daj 3 niezależne zasilania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.