Skocz do zawartości
IGNORED

Parę pytań do znawców odtwarzaczy CD

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Oto wnętrze mojego odtwarzacza KENWOOD.

Otwarłem go, żeby wyczyścić i mam parę pytań.

1. Wokół kondensatorów jest coś rozlane. Mam nadzieję, że to nie wyciekło z kondensatorów tylko jest to jakiś lakier zabezpieczający, czy dobrze myślę??

Poniżej link do foto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Oto poniżej linki do 2-ch zdjęć.

Na 1-szym są jakieś żółte 4-ry pokrętła, co się nimi reguluje?

Na 2-gim foto jest jakaś kostka z napisem Mitsumu, a w niej też coś się reguluje, może ktoś wie co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli to nie klej tylko lepka maź to znaczy że kondensatory wylały i trzeba je natychmiast wymienić a płytkę oczyścić.

Potencjometry służą do regulacji pracy serwa : śledzenia ścieżki i ogniskowania (Focus i tracking Ofset i Gain). Nier ruszaj.

Ostatni element to cewka wchodząca w skład filtru dolnoprzepustowego bufora za DACem. Druga taka powinna być w drugim kanale. Inna opcja to jakiś dziwny układ oscylatora LC, co jest rzadko spotykane, jeśli jest tylko jedna, ale NIE SĄDZĘ.

Co do tej cewki to co nią się reguluje?

Pytam o te regulatory bo mam wrażenie jakby jeden kanał grał minimalnie ciszej.

A co do kondensatorów, to nie jest to lepkie, tylko dość twarde., tka jakby zaschnięty butapren.

Widziałem wylane kondensatory na płytach głównych z komputerów i pozatym, że wylały to jeszcze były od góry napuchnięte, a te w CD są płaściutkie.

To jest klej więc spokojnie. Wylane kondensatory delikatnie mówiąc śmierdzą.

PRki są tak jak kolega pisał do regulacji parametrów serwa i nie mają wpływu na poziom głośności żadnego z kanałów.

Jeżeli jest jedna cewka to może być podwójnie nawijana z regulacją na oba kanały. Większe przesłuchy ale oszczędność też większa.

Ogólnie nie ma co tam w niczym kręcić bo kwestia głośności któregoś z kanałów może się zaczynać od sposobu nagrania płyty,a kończyć na kondensatorze wyjściowym w CD zakładając,że po zamianie Lewego kanału z Prawym ciszej gra również inny kanał (jak lewy ciszej to po zamianie prawy ciszej). Jeśli nie ma różnicy to wina wzmacniacza lub kolumn albo akustyki pomieszczenia.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Reaper,

na pewno żadnym z tych elementów regulacyjnych nie reguluje się głośności. Jak wyżej wspomniano służą one do ustawienia parametrów lasera, a cewka faktycznie wygląda na element filtru. Nie kręć, bo możesz otrzymać zniekształcony dźwięk lub laser zacznie skakać a w najgorszym przypadku kompletnie przestanie czytać płyty.

Weź multimetr, puść sygnał testowy np. 1 kHz z płyty z takimi sygnałami i zmierz napięcie przemienne na wyjściu odtwarzacza. Będziesz wiedział czy gra ciszej czy Ci się wydaje.

To najlepjej działało by z sygnałem testowym 50Hz, gdyż pod tą częstotliwość są projaktowane powszechnie woltomierze, mulitetry. Wtedy masz pewność, że wartość mierzona będzie prawidłowa, dokładna i dodatkowo sprawdzisz, czy faktycznie kondensatory na wyściu mają identyczne parametry. (Przy tej czestotliwości już jest większa reaktancja Xc wyj)

Na przykład tu:

Ukryta Zawartość

Ale jeśli masz jakiś program do obróbki muzyki to najprawdopodobniej znajdziesz tam funkcję generowania tonu. Stwórz taki "utwór", koniecznie sygnałem sinusoidalnym, nagraj go na płytę i już. Wystarczy nawet 0,5 minuty sygnału. Taka wypalona płyta wcale nie będzie gorsza od firmowej.

Bądź tylko ostrożny z tonami o pełnej amplitudzie gdy generujesz bardzo niskie częstotliwości, poniżej 40 Hz!

Ukryta Zawartość

Uwaga, którą podał Zerkos jest słuszna. Faktycznie popularne mierniki mogą nie pokazywać prawidłowej wartości mierzonego napięcia przemiennego, gdy częstotliwośc jest zbyt wysoka. Ale w tym wypadku chodzi o pomiar względny na ile różnić się będzie napięcie w kanałach. W każdym razie nie zaszkodzi zmniejszyć częstotliwość testową to wspomnianych 50 Hz, a najlepiej spojrzeć w parametry miernika. Zawsze jest podany zakres częstotliwości dla których pomiar jest poprawny. Np. tanie mierniki UNI-T mają zakres 40 - 400 Hz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.