Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie forumowe starcie stare vs. nowe

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

OK. CRT, ale to ze względu na większą trwałość i balans bieli.

Aha, PAL to przeżytek, więc - z całym szacunkiem - Twoje zdanie przypomina mi wypowiedź pewnego znajomego ze wsi, który jak dowiedział się, że mój niegdysiejszy samochód nie jeździ na benzynie 95 Okt, stwierdził, że Żuk jest lepszy, bo

a) trwalszy (stalowa rama)

b) jeździ nawet na Etylinie 78

Porównie zaś dotyczyło Renault Clio 2.0 Sport (198 KM).

Czasami mam jednak poczucie, że to i inne forum audio są umieszczone w innym matrixie. No bo jak to jest - na rozwój technologii cyfrowych wydano miliony a tu twierdzą że nie ma postępu. Jednocześnie jestem przekonywany że w technologii np. wkładek gramofonowych nastąpił ogromny postęp, takoż w tłoczeniu czarnych płyt - jednakże powołując się na DMM, które powstało ćwierć wieku temu a w ogóle to najlepsze są mikrofony z lat 60 i z jakichś tajemniczych powodów potem już nie można było zrobić lepszych. Ufff.

vasco, 21 Lip 2007, 14:10

...Ja sprzęt porównując nowe vs. stare do

>samochodu. Zdjęcie nr 1 i 2. Cóż z tego ,że nie ma ABS, kontroli trakcji itp. ale jak jedzie :)...

czyli mamy rozumieć że ten starszy model Mercedesa pojedzie lepiej ?? No chyba jakieś żarty !!! :)

Na jakiej podstawie chcecie coś tu osiągnąć ?? czy macie jakiś wzorzec idealnego brzmienia na podstawie którego można by się odnieść i stwierdzić co jest lepsze ?? Przypomina mi to Wybór MISS ŚWIADA gdzie kilku palantów siedzi i według własnych kryteri ocenia te szkieletory !! a miliony przed telewizorami ma swoje zdanie na ten temat !! Można tylko debatować w nieskończoność co się komu podoba czy stare czy nowe ale nie określicie co jest lepsze...Jeśli ogólny wyrok wyższości padł by na starsze modele to myślicie że zaprzestano by projektowania i produkcji nowych Kloków... ??? Tu chodzi o pieniądze !!!

ten starszy - 2,8l a jego cena blisko 400tyś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@ vasco

Ty mylisz tzw. duszę, urok, coś metafizycznego zamkniętego w starych przedmiotach z immanentną perfekcją, jaką nierzadko legitymują się nowoczesne twory współczesnej kultury technicznej.

Taka optyka wyklucza oczywiście wszelkie pretensje do urządzeń z myszką.

Przykład: niektórzy twierdzą, że BMW F1 z 1986 r. było najlepszym bolidem F1 w historii tej dyscypliny - era turbo, tylko 4 cylindry, 1,5l poj. obłędna moc 1200-1400 KM!

Niestety niedawno porównywałem czasy w Monaco, nawet zeszłoroczne tylko 2,4l, wolnossące bolidy miały czasy okrążenia lepsze o ok. 20% od tego potwora z lat 80-tych. A przecież w zeszłym sezonie silniczki 2,4 V8 były mocno niedopracowane (po zmianie przepisów) i wyciskało się z nich tylko 700 KM.

Technologia więc galopuje, ale z Waszym sentymentalnym nastawieniem ów fakt nie może rywalizować, gdyż polemika toczy się na dwóch różnych płaszczyznach.

Rolandsinger, 21 Lip 2007, 22:15

>Porównie zaś dotyczyło Renault Clio 2.0 Sport (198 KM).

Roland, ależ z Ciebie JetSet!

Ale głuchy jesteś na oba uchy, jak już ktoś kiedyś napisał.

:D

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roland mecza mnie juz te Twoje porownania z komorkami samochodami bo - z calym szacunkiem - sa DEBILNE i nie na miejscu. Wybacz szczerosc. Lekarstwo jest jedno: wiecej sluchaj mniej mysl.

Dziadek czy młodzian?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale nas oszukują. Przecież stare Marantz-e, Yamahy, Technics-y, Pioneery, Denony są lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arku,

podstępnie zacząłeś. Ale dzięki, b.ładne zdjęcia. Postęp dokonuje się na naszych oczach. To wiemy.

Bądź tak dobry i napisz coś więcej.

A tak przy okazji, czy jesteś posiadaczem tego urządzenia?

No pewnie, producenci sprzętu od co najmniej 10 lat nie zajmują się niczym innym, niż tylko wymyślaniem coraz bardziej lichych urządzeń, które w testach odsłuchowych dostaną najmarniejsze oceny. Sprzętów, które z góry skazane są na skopanie przez stare klocki. Generalnie chodzi im głównie o podkopanie swoich marek. Po co ma się sprzedawać to, co nowe? Niech idą jak woda urządzenia z drugiej ręki. Przestańmy wreszcie, do cholery ciężkiej, sprzedawać nowości, bo to staje się nudne. Czyż nie tak jest? Oj, czuję, że parę osób - by zachować konsekwencję wywodu - powinno mi w tej chwili przyznać rację ;-)

He. Ja wysiadam :-))). Jajcarski wątek.

Zaraz będziemy się licytować. upsss " kto ma dłuźsz............"

Biorę swoje wiaderko, misia przytulankę, zakładam nowego pampersa i idę spać.

pozdrawiam

P.S. Roland. Następnym razem nie pożyczę ci mojej grzechotki.

bach,

dajże spokój. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś :D. LOL, ROTFL dodam za przykładem moich synów.

A jak już będziesz miał coś do powiedzenia to daj znać. A i koniecznie skonsultuj to z kimś

Dartman

Nie piję tu do Ciebie, bo rzecz mamy omówioną na privie. Chodzi mi o ton dyskusji w tym temacie. Z ROTFL trafiłeś w samo sedno. Taki właśnie jest ten ton. Dobrze, że skonsultowałeś się z synami :-)

To małe nic to jest dopiero podstęp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, chyba że producenci zamówiwszy badania rynkowe stwierdzili, że audiofile to w przeważającej większości wiecznie niezadowoleni kretyni którzy choćby im zrobić nie wiadomo jak dobrze grający sprzęt to tego nie docenią bo albo nie jest vintage albo ma w środku kondensatory z niewłaściwym logo albo nie muli wystarczająco lub też za mało szczegółów cykucyku albo śpiewaczka ma za szerokie usta a drewno rąbane przez Watersa ma zbyt drobne drzazgi i tak dalej do usranej...

Po długich zastanowieniach odkryłem jednak przykad ewidentnego braku postępu. Otóż jeden mój kolega 30 lat temu na stwierdzenie o braku postępu odpowiedziałby: Pier..licie Hipolicie.

Po głębokim zastanowieniu stwierdzam że po 30 latach nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zbig, 21 Lip 2007, 22:42

>Czasami mam jednak poczucie, że to i inne forum audio są umieszczone w innym matrixie. No bo jak

>to jest - na rozwój technologii cyfrowych wydano miliony a tu twierdzą że nie ma postępu.

A kto tak twierdzi?ja takiego akapitu nie znalazłem,natomiast uważam,że mimo rozwoju technologii cyfrowej niewielu producentów potrafi z niej korzystać w zadawalający sposób.Twierdzę też,że z powodu galopującego konsumpcjonizmu,całkowicie zarzucono zawracanie sobie głowy takimi błahostkami jak jakość,trawłość,niezawodnosć.Życie produktu nie jest już obliczane na lata,lecz tygodnie(np ampli KD)a w takich warunkach niespecjalnie dba się o jakość.

Wklejanie takich fotek,które wkleił arek to zwykła manipulacja,to oczywiste i widoczne gołym okiem(mowa o postępie)natomiast trudniej ze wskazaniem konkretów.Ilu znasz producentów elektroniki użytkowej,którzy wytwarzają dobra trwałe,niezawodne,funkcjonalne oraz ładne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.