Skocz do zawartości
IGNORED

CREEK z Eposami czy Xindak z Paradigm

Pienio

Rekomendowane odpowiedzi

CREEK EVO WZMACNIACZ+CD Evo + Epos m12.2

PARADIGM STUDIO-20 v.4 + XINDAK MUSE 2.0 + XINDAK XA-6950V

oba zestawy w granicach 7k-7,5k

który z w/w zestawów bardziej by pasował do muzyki elektronicznej (Vangelis... Kraftwerk ) , ambientu , rocka (ac/dc ...) zamierzam tez wykorzystać ten sprzęt w kinie domowym

zestaw ma grac w 20m2 - zależy mi na dobrej średnicy z porządnym nisko schodzącym basem -

- góra czytelna ale bez ostrosci - przekładam przyjemność brzmienia nad szczegółowość

nie mam zbyt dożo czasu na odsłuchy dlatego zamierzam kupić coś z systemów które podobna są ze sobą zgrane.

Myślałem jeszcze o nowych Usher'ach v601 ale z jakim wzmakiem to dobrze zagra ...

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/34786-creek-z-eposami-czy-xindak-z-paradigm/

Pienio, 15 Lip 2007, 18:42

"zależy mi na dobrej średnicy z porządnym nisko schodzącym basem"

- Jak nisko schodzącym, stawiam kolumny Paradigma.

"góra czytelna ale bez ostrosci - przekładam przyjemność brzmienia nad szczegółowość"

-Hmm. Sprawdź sam obie propozycje z towarzyszącymi im klockami. Musisz sam zdecydować.

"nie mam zbyt dożo czasu na odsłuchy...."

-Twój BŁĄD ! Chcesz wydać ~7kzł słuchając tylko opinii innych ? -BŁĄD ^2 - IMHO - niewybaczalny.

Weź 1. dzień urlopu i umów się na odsłuchy. W końcu masz tylko 2 systemy do odsłuchania. 2 x 05-2h i będziesz wiedział.

"dlatego zamierzam kupić coś z systemów które podobna są ze sobą zgrane."

Creek + Epos są zgrane. I co z tego ? To tylko pomysł na brzmienie M. Creeka. Ty niekoniecznie musisz się z nim zgadzać. (Żeby nie było: doceniam integry Creeka i Eposy (brzmienie i dobra relacja: c/w). W dodatku cały system i oryginalne standy - IMHO - b. ładnie się prezentują.

"zamierzam tez wykorzystać ten sprzęt w kinie domowym"

-A w jakich proporcjach słuchasz muzy, a w jakich oglądasz KD ? Pytam na czym Ci bardziej zależy, bo jakoś Eposów 12.2 w roli frontów w KD to nie widzę :))

Jak duży masz pokój... ?

* * *

A trio: Creek x2 + Eposy - IMHO - świetnie się prezentuje.

Na Twoim miejscu umówiłbym się na odsłuchy. (Obaj dystrybutorzy są w Wa-wie). Całkiem możliwe, że doznasz olśnienia, co Ci się z tych 2. branych pod uwagę propozycji zdecydowanie bardziej podejdzie brzmieniowo, albo która zdecydowanie nie (bywa i tak).

Weź pod uwagę wydolność mocową obu wzmaków i skuteczność kolumn...

Na razie tyle. Życzę satysfakcji (i frajdy) z wybranego systemu. Napisz kiedy słowo co i dlaczego wybrałeś. Chętnie przeczytam.

..według mnie:

1. creeka z eposami ( i jeszcze z monitorami a nie m22) do kina czy rocka nie polecam, jakbys w lakierkach do lasu poszedł biegać tyle z tego repertuaru zostaje na takim zestawie...

2. paradigm jest ok. i to chyba najbardziej uniwersalne kolumny (studio 20 v.4) jakie słuchałem (no i mam je;) ) (a marzyłem o m22, których nie kupiłem ze względu na pomieszczenie....teraz nie wiem już czy jakbym zmienił je na większe to czy bym kupił od razu m22 czy posłuchał studio 60)

3. paradigm z creekiem (5350se) gra ok. - szczególnie bas jest z wykopem i konkretny... z jolidą 1501 rc (odpowiednik tej hybrydy xindaka (jolida jest lepsza według mnie chociażby na górze) jest mniej podkreślony ale może dla Ciebie przyjemniejszy... natomiast zestawu evo ja bym nie kupił bo gorsze to od 5350 na pewno bo i tańsze... albo wtórny 5350 albo destiny(drogi ponoć w stos. do możliwości i konstrukcji -ktoś tak napisał na forum - jedna z opinii)

pozdr.

ps. będziesz sromotnie żałował jeśli postąpisz tak jak napisałeś w pierwszym poście.

Pienio, przeczytałem Twoje "o mnie". Tam króluje KD, zatem chyba się już określiłeś ;)

A w takim razie, zestawu Creeka Evo + Eposów m12.2 do Twoich preferencji (kinowe) nie polecam.

Jak jeszcze oglądasz dużo kino akcji to tym bardziej ;)

Podpytaj może jeszcze w zakładce KD...

Ad. Paradigów ma je zyzio - może Ci coś podpowie.

hej

dzięki za zainteresowanie

chyba faktycznie czeka mnie lot do Wawy z Gdańska - postaram sie wyłuskać czas na początku sierpnia.

''Pienio, przeczytałem Twoje "o mnie". Tam króluje KD, zatem chyba się już określiłeś ;)

jbl+y2500 miałay grac w kinie domowym i w takim tez celu je kupowałem - czas zweryfikował potrzeby = więcej muzyki

nawróciłem sie porostu :]

''paradigm jest ok. i to chyba najbardziej uniwersalne kolumny (studio 20 v.4)''

to by było coś dla mnie - ta cena zestawu z polpaka wydaje sie być interesująca -bo osobno wyszło by sporo ponad 8k

oczywiście ma to mi głównie służyć do muzyki 80% - kino 20% (jbl z yamaszka sprzedałem na allegro jakiś czas temu - bylo to za wielkie do 20m2 - dopiero jak u brata usłyszałem ten sprzęt na 35m2+ to stwierdziłem ze nie ma sensu męczyć siebie i sąsiadów tymi kolosami - człowiek siedział po 22.00 z pilotem w reku trzymając palec na przycisku 'mute' - jbl miały to do siebie ze na cicho grały beznadziejnie .... potem usłyszałem wzmaka z jakimiś podstawkowcami wartego polowe tego co wywaliłem na KD a grającego 2 razy lepiej i sie wyleczyłem ....

-------------------------------------------------------------------------

xindak z paradigm w polpaku-a wiecie gdzie można creka z eposami wysłuchać ?

i czy jest w wawie jakiś sklep gdzie maja obydwa zestawy + jeszcze coś wartego posluchania?

-------------------------------------------------------------------------

niestety w Gdańsku nie ma żadnego konkretnego sklepu ze sprzetem audio - pare sklepów (albatros , radio-market , ...) z małą ilością sprzetu

Creek i Eposy - to masz na Waliców w Studio Pro (firma matka - Audio System, polecam sprzedawcę Darka, można się dogadać cenowo, jeden z najlepszych sklepów w Wawie)

Paradigmy i Xindak - Polpak ale tylko ten na Bemowie (Powstańców Śląskich) ...w Pruszkowie nie ma gdzie posłuchać albo możesz ale przygotuj się na max dudnienie....ja jednak na hubrydzie xindaka (100 wat jak moja jolida) odczułem momentami za ostrą górę...w jolidzie tego nie mam ( i nie piszę tego dlatego, że teraz ją sprzedaję bo chcę kupić creeka;) ) pozdr.

Pienio, jeśli mogę coś podpowiedzieć to rozdziel KD i STEREO. Tak jest lepiej. (Jeśli możesz.)

Mógłbyś też posłuchać kolumn KODY czy TAGA, z elektronika jaką Ci zaproponują (ale KODA). Może być dobrze za nie duże pieniądze...

Powodzenia.

• 4 tygodnie później...

..o to mam powód by pojechać do stolicy...a tam tyle jeszcze odlotowych atrakcji ;))

polecam Ci posłuchać creeka 5350 clasic czy se albo destiny z paradigmami ale nie dalej niż 20 studio v.4

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.