Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze przejście z S/PDIF na RCA

Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zmieniając swój sprzęt drobnymi krokami doszedłem do nurtującej mnie wątpliwości:

Dzwięk pochodzi u mnie z dwóch "źródeł": 1. Noxon (coś ala opisywany Squeezbox) odtwarzający zgrywane przeze mnie własne płyty CD (w formacie wav) z serwera muzycznego, oraz 2. Tuner sateliarny, służący (oprócz okresowego oglądania starych filmów) głównie jako tuner radiowy.

Jeden i drugi podłączony jest kablem RCA do wzmacniacza (Xindak 06), jednakże jedno i drugie źródło ma wyjścia S/PDIF (co oczywiste Xindak nie ma ani jednego). Zaczełem się zastanawiać w jaki sposób (oczywiście prosty, tani i polepszający jakość ;-) dokonać przejścia ze złącza S/PDIF na RCA we wzmacniaczu.

Kwestia czy faktycznie polepszy to jakość muzyki to druga rzecz którą pozostawiłbym własnemu odsłuchowi.

Opcje jakie chodzą mi po głowie to:

1. Nic nie ruszać (zakładam, że tak może się też skończyć),

2. Noxon przez DAC do wzmacniacza, tunera nie ruszać (tu literatura na forum jest bardzo szeroka więc obszar do eksperymentu również, więc tego tematu nie chciałbym dotykać w tym wątku),

3. Noxon przez DAC nr 1 i tuner przez DAC nr 2 (trochę bez sensu finansowo),

4. Noxon i tuner przec Coś ala DAC z dwoma wejściami S/PDIF i wyjściem RCA (i tu skupia się sedno mojego pytania czy ktoś eksperymentował z takim ustawieniem i jaki sprzęt można użyć w tej opcji.

Proszę o propozycje, zwłaszcza w 4 rozwiązaniu.

Pozdrawiam

Kondrat

Kup DACa z dwoma wejściami S/PDIF i po problemie. Chyba każdy DAC zagra lepiej niz to co masz wewnątrz tych 2 urządzeń.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo chętnie, ale te co dotychczas widziałem (czyli cena max 2,5 kzł) miały tylko jedno. Więc albo słabo szukam (co jest b. możliwe) albo ich za dużo nie ma w tej cenie. Będę wdzięczny za propozycje konkretów na których mógłbym się skupić (oczywiście dopuszczam używki, DIY oraz samodzielnie ściągane "chinole").

Pozdrawiam

Kondrat

Theta DS Pro Basic II ma 3 wejścia coax. Można wyrwać za 2-2.5k zł. Doskonały DAC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jakie to proste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jazz :-), 18 Lip 2007, 01:28

Daj jeszcze zdjęcia boków,dołu i góry jak już tak reklamujesz :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.