Skocz do zawartości
IGNORED

USHER 8945-P czy wart jest swojej ceny?

taurus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tym wątkiem.

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad wyborem głośnika niskośredniotonowego do konstrukcji 2-droznej.

Jako, że moje doświadczenie praktyczne jest niewielkie, a charakterystyki częstotliwościowe głosników, które mnie zainteresowały podane przez producenta do końca mnie nie przekonują, chciałbym zaczerpnąć opinii od ludzi którzy takowe doswiadczenie posiadają w mniejszym lub wiekszym stopniu. Żeby było ciekawiej powiem miedzy jakimi przetwornikami toczy sie spór :-). Visaton AL 170; Monacor SPH 165-KEP; USHER 8945-P. Jeśli macie inne propozycje są one mile widziane. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/34831-usher-8945-p-czy-wart-jest-swojej-ceny/

Napisze cos troche nie na temat;)

W USA ten glosnik kosztuje okolo 110 dolarow, obecnie nawet 77$ i to jest b. dobra cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale wiadomo jakie sa ceny glosnikow dla hobbystow w Polsce:(

Z kolei scan 18w8535 w stanach 160$ a u nas 490zl u akustyka, wiec usherow mozna w USA kupic pare za jednego scana! 8945-P u akkusa jest tanszy tylko o 60zl, czyli te relacje cenowe wypadaja u nas wyjatkowo niekorzystnie dla Ushera.

Ukryta Zawartość

>Z kolei scan 18w8535 w stanach 160$ a u nas 490zl u akustyka, wiec usherow mozna w USA kupic pare za

>jednego scana! 8945-P u akkusa jest tanszy tylko o 60zl, czyli te relacje cenowe wypadaja u nas

>wyjatkowo niekorzystnie dla Ushera.

Fakt Kisiel ostanio spuścił z tonu z cenami SS (zamówienia grupowe i konkurencja zrobiły swoje...). Nie zmienia to jednak faktu, że osobiście uważam Ushera za ciekawszy głośnik. Gwoli ścisłości należałoby go porównywać do SS 18W8545 bo ma podobne przedziały wymaganych objętości obudowy. Od tego SS Usher jest zdecydowanie lepszy. Do Skana 18W8535 należy porównywać Ushera 8945A albo jeszcze dalej idąc 8935A (zbieżność końcówek numerów przypadkowa??? :) )

eMiL policzyłeś może realny koszt ściągnięcia takiego Ushera (8945P) do Polski (wraz z przelewem, przesyłką, cłem i czym tam jeszcze), powiedzmy 4 szt takiego głośnika w paczce (waży 3 kg/szt). Ciekaw jestem ile by to wyszło...

Zastanawiam sie również nad visatonem AL 170 mam dość duze paczki (35l) bede je tylko przerabiał a nie konstruował nowe, jesli usher jest chłodny, a z której strony nie patrzac to mieszanka włokien weglowych i celulozy (wg producenta :-)) to visaton moze być jeszczwe chłodnijszy. Jak Usher sobie radzi z basem?

Jaro4444,

nie wiem jakie sa koszty przy zamawianiu ze Stanow, ostatnio marko3t podawal sposob na ominiecie wiekszosci:)

Jednak potrzeba rodziny w USA. Kiedys, gdy weglowe scany kosztowaly po 800zl w Polsce to usher rzeczywiscie byl okazja.

Co do tych porownan scan vs usher, moim zdaniem nie mozna mowic o wyzszosci jednej konstrukcji nad inna.

Dany glosnik roznie gra w roznych aplikacjach, scana 18w8535 widzialbym w OZ, co w wiekszosci malych i srednich pokoi moze byc optymalnym rozwiazaniem. Chyba, ze ktos lubi buuuuuuuuczacy bas to wtedy duzy BR;)

Z kolei 18w8545 w malej obudowie b. nisko strojony wiec membrana bierna. Takie aplikacje scanow nie sa zbyt powszechne, wiec ciezko sie wypowiadac o tym co one tak na prawde potrafia.

Usher z korektorem rekomendowany jest na sieci do malych 15-18l BR a 8945A do wiekszych, usher glosnika stricte do raczej OZ nie posiada. Ten nowy to tylko z nazwy scana przypomina:P

Usher z korektorem i 8945A maja pierscienie Faraday'a (podobnie jak scany), a czy elementy miedziane obecne sa w sporo tanszym 8935A tego nie wiem. Skads ta roznica w cenie musi sie brac:)

Druga sprawa jest to, ze p. Albecki wycina gorke na srednicy charakterystyczna dla membran "weglowych" a p.Kisiel zostawia podbicie przy okolo 800Hz i juz zagra inaczej:)

No dobrze a jak sie sprawy mają jeśli chodzi o ten driver....???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro4444 z tego co pamietam jestes z W-wy, moze bys podjechal do Akustyka i posluchal czegos takiego:

Ukryta Zawartość

jestem b. ciekawy Twojej opinii i ewentualnego porownania do usherow:)

Ukryta Zawartość

8945p mam w układzie trójdrożnym i nie stwierdziłem żeby w moim systemie brzmiał sucho i zimnio.

Raczej gra w miarę neutralnie. To może byc powodem że jest tak odbierany.

U mnie duży wpływ na odbiór ma przede wszystkim żródło; tu były największe zmiany, raz ushery grały za ciepło i za mięko (GC+Rotel855) a raz bardzo analitycznie i faktycznie dosyc sucho (Ugoda + Rotel).

W konfiguracji Ugoda + CEC już jest ok. czyli bez suchości ale naturalnie :).

Ale z drugiej strony zależy co kto lubi....

Dywan102 widzę, ze wyrażasz bardzo kategoryczne opinie i pełne przekonania. Zapewne są one poparte wieloma godzinami odsłuchów i porównań...

Mam pytanie - czy te swoje Skany napędzasz tym naleśnikiem SR 1041??? Bo jeśli tak to gratuluję ;P

To co nawywasz "ciepełkiem" to jest charakterystyczny rezonans membramy węglowo-celulozowej i jeśli to słyszysz wyrażnie znaczy się, że masz skopaną i to ostro aplikację głośnika.

Tyle tytułem odpowiedzi na "można go sobie w dupę wsadzić"...

ale mily moj robiac je pytalem roznych uprzejmych czlowiekow. doradzali zebym pozmienial pewne wartosci(juz nie pamietam dokladnie, to bylo z pol roku temu) aby nie miec przepelnionej srednicy ale nie zrobilem jak mowili bo chcialem miec wlasnie taka charakterystyke. ok, moze to nieodpowiadac komus. wpadl kiedys do mnie kolega i stwierdzil ze ta srednica jest zbyt wywalona, jemu nie pasowalo.

nie smiej sie ze mnie ze jestem zmuszony napedzac je srako-marantzem. nie stac mnie bylo na cos sensownego.

swoja droga to sie wlasnie zmienia. modlmy sie zeby kochana poczta nie zgubila Alepha 5 lecacego do mnie. jako pre 2x ecc83.

naprawde dlugo szukalem swojego brzmienia. 8545 slyszalem w roznych aplikacjach i z tego co pamietam zawsze mi pasowal.

nie miej mi za zle ze mam w tym temacie ostre zdanie. szanuje oczywiscie twoj wybor, mimo zapewne zlego brzmienia moich niektorych wypowiedzi.

nie myle sie ze w usherach CP-6311 siedzi 8945-P??

>nie myle sie ze w usherach CP-6311 siedzi 8945-P??

Widzisz tym wpisem niestety udowodniłeś, że nawet nie widziałeś tego Ushera, nie mówiąc pewnie o słuchaniu go. W kolumnie CP-6311 siedzi głośnik 8945A (w za dużej zresztą objętości). Przedmiotowy 8945P ma trudny do pominięcia korektor fazy wykonany z aluminium i brzmi zasadniczo inaczej jak 8945A!!!

Nie to żebym się czepiał ale trzeba wiedzieć o czym się pisze, a nie tylko co nam się wydaje...

Rozumiem Twój zachwyt 18W8545, przecież go posiadasz, ale miałem i tego SS, jak i Revelatora 18W8531G00 i wybrałem sobie Ushera. Dlaczego? Bo jest wart swej ceny i na średnicy ciężko znaleźć lepiej brzmiący głośnik w tej cenie.

Nie neguję innych konstrukcji, ale stwierdzenie o wsadzaniu go dupy jest nieprawdziwe, mocno subiektywne i co najmniej krzywdzące dla tego bardzo dobrego głośnika.

Howk!

Dywan więc co należy teraz napisać - POMYLIŁEM SIĘ, MEA CULPA ;)

A poważnie to głośnik w CP-6311 jest bardzo dobrym przetwornikiem tylko trzeba go dać w paczce o objętości 22 dm3 a nie w prawie 40 jak zrobił D'Appolito (gugru ale czasem daje ciała...). Druga sprawa to trzeba go inaczej zgrać z wysokotonówką (najlepiej T-9950) i nie oszczędzać na materiałach zwrotnicy. Wówczas okazuje, że trzeba czasem szczękę z podłogi zbierać i padają mity o wyższości jednych wyrobów nad drugimi.

Jak chcesz zobaczyć na ile stać głośnik 8945A to umów się w Akkusie w Warszawie na odsłuch V2. Dopiero wówczas pisz, że coś jest "syfem" albo do "dupy".

Chcesz to załatwię Ci taki odsłuch. Po nim podzielisz się swoimi opiniami o tym głośniku. Wcześniej radzę wstrzymać się przed wyrażaniem pochopnych sądów, szczególnie po odsłuchach na AS ;P

Pozdrawiam i polecam posłuchać, posłuchać, posłuchać, .... a dopiero coś pisać.

Tylko narracyjnie wtrące jako założyciel wątku, u mnie bedzie po przeróbkach ok. 37l wiec zaden z omawianych głosników jako pojedynczy driver w takiej skrzyni sobie nie poradzi zapewne.

Taurus szczerze mówiąc nie znam głośnika tej średnicy, który dobrze zagra w takiej objętości. Dla obudowy BR i głosników 17-18 cm stosuje się obudowy z przedziału ok 12-35 dm3, jednak najczęściej ok 15-30 dm3. Co mogę Ci poradzić to zmniejsz obudowę do ok 32-33 dm3 i jak chcesz tanio to spróbuj Ushera 8935A.

jaro

"A poważnie to głośnik w CP-6311 jest bardzo dobrym przetwornikiem tylko trzeba go dać w paczce o objętości 22 dm3 a nie w prawie 40 jak zrobił D'Appolito (gugru ale czasem daje ciała...). "

to jest bardzo ciekawe co napisałeś, nie ma to jak mądrości forumowe co tam D Apolito koles ,który urodził się z głosnikiem w ręku eh.....

Jeżeli faktycznie wsadzono ten głośnik w prawie 40 litrów, to jest to bezsens, i będzie grać rozlazłym, napompowanym basem. Podpis pana d'Appolito nic tu nie pomoże, bo słucha się kolumn, a nie jego autografu. Niestety są ludzie którzy bardziej ufają słynnym markom, nazwiskom bądź recenzjom prasowym niż własnym uszom.

>to jest bardzo ciekawe co napisałeś, nie ma to jak mądrości forumowe co tam D Apolito koles ,który

>urodził się z głosnikiem w ręku eh.....

yolaos proponuję posluchać CP-6311 a po tym dobrze zmontowany zestawu V2 (nie mojego autorstwa a Pana Albeckiego!!!). Wnioski wyciągniesz sam (chyba, że lubisz rozwlekły i dudniący bas jak w ProAc 2.5).

Podobnie jest z porównianiem monitora V1 i ushera X-718. Podkreślam - TO JEST MOJE SUBIEKTYWNE ZDANIE. KAŻDY MA PRAWO DO WŁASNEGO.

Pozdrawiam

Moje zdanie na temat Usherów jest takie ,że słuchając jednej kostrukcji w domu u kolegi to była totalna lipa cieżki dzwięk nisko strojona kopółka ,ktora niczym nie przypomina Revelatora oprócz wyglądu, przeciagający bas zmulony febardzo wolny dzwiek, drugi raz na As i tam było o wiele lepiej.ale to były inne konstrukcje.

Natomiast jeśli idzie o statystyki to porównując SS i USher to niewiele jest udanych i popularnych konstrukcji na Usherah porównując SSy .Nie słuchałem jeszcze Sonusa czy Proaka na Usherah, czy jakis innych kultowych kolumn, być moze takie są ja nie znam, generalnie z tego co słuchałem, Ushery tylko przypominają wyglądem SSy.

Jeśli idzie o DApolito to takie porównania nie mają sensu ponieważ byc moze jego konstrukcja była zamierzona brzmieniowo "inaczej" no jakoś nie moge sobie wyobrazic ,żeby konstruktor głośników nie wiedział jak je zaaplikować, chyba,że tylko sie podpisał i ma to w du....., fakt nie słuchałem może macie racje z MC , ale jakoś nie moge w to uwierzyć, wracając do bebechów zwrotnicy napisaleś Jaro ,że wymaga dobrych elementów tak tylko czy warto ? Idąc tym tropem nawet najwiekrze badziewie można podrasować Mundorfami i będzie lepiej , ale czy warte to w końcowym efekcie?

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.