Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa B&W - tylko serwis?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze dotarły do mnie 804N ale nie dziala kewlarowy w jednej z kolumn ;-((( czy tylko serwis B&W mam do wyboru w Polsce czy też też coś innego? nie wiem co poszlo nie tak w transporcie i co się uszkodziło, że ten cholerny glośnik nie gra.....

https://www.audiostereo.pl/topic/34850-naprawa-bw-tylko-serwis/

Kiedyś naprawiałem wysoki model kolumn KEF'a. Uszkodzone zostały w transporcie przez firmę przewozową - transport polska-usa.

Uszkodzone zostały głośniki oraz obudowa tych kolumn.

Obudowy udało się doprowadzić do stanu idealnego - a głośniki zamówiliśmy bezpośrednio w fabryce u Kef'a. Po 2 tygodniach przyszły i dzięki temu można było cieszyć sie kolumnami.

Myślę, że warto na początek rozkręcić kolumnę. Jeśli nigdy tego nie robiłeś może być bardzo ciężko.

Zobacz jaka była tragedia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34-100008390 1184778488_thumb.jpg

post-34-100008391 1184778488_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-34-100008387 1184778590_thumb.jpg

post-34-100008388 1184778590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To niestety nie moje kolumny - ja je tylko "naprawiałem" ;]

Z tego co wiem - kolumny nie były ubezpieczone a firma wypięła się na kolegę....

Na szczęście nie widać po renowacji jakichkolwiek śladów ich działalności. Jednak trochę nerwów oraz czasu to kosztowało.

Mogę tylko być pełen podziwu dla fabryki KEF'a. KEF stanął na wysokości zadania i przysłał nam wszystko co było potrzebne. Głośniki, śrubki mocujące, kopuły aluminiowe, nawet gumowe podkładki do zwrotnicy.....

Biorąc pod uwagę, że to podłogówki z najwyższej prawie linii - REFERENCE MODEL 203 - to ceny przetworników prosto z fabryki - nie przez dystrybutora były - śmieszne. W sumie wymieniliśmy 3 basowe głośniki, 2 UniQ oraz dwa supertweetery. Ze starych został - 1 basowy :O

"co się uszkodziło, że ten cholerny glośnik nie gra....."

albo jeden z przewodów wytrzęsło i odpadł , albo któryś z elementów starcił stycznośc z przewodami , cewka , albo końdzioł , wyciągnij delikatnie głośnik, wydaje mi sie ze to nic strasznego

pozdro

kurcze nie chciałbym nic uszkodzić - wokól kewlarowego nie ma żadnej śrubki, jest gumowa uszczeleczka i wszysto solidnie siedzi, probowałem delikatnie podważać ale nic raczej nie wychodzi a boje się mocniej..... jakieś tipsy? trzeba coś od środka odblokować?

no wkurzony jestem na maxa... czujecie klimat? przychodzi paka z 804N.... wyciagam, ustawiam, wkladam tweetery na miejsce bo oczywiscie też je wytrzeslo, podpinam kable, odkręcam zabezpieczenie z tyłu kolumny, siadam i... z jednej strony brzęczy zamiast "grać" ;((((

• Redaktorzy

adamgdansk - a czy przypadkiem w 804N nie jest tak jak w804S, że średniotonowiec trzyman się na "śrubie", której łepetyna znajduje się na tylnej ściance? Jesli tak to już wiesz co robic ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie wiem, czy to Tobie cos pomoże, ale wkleję fotki średniotonowca od Twoich Bowersów i jak to wygląda w moim średniotonowcu. W magnesie jest gwint, w który wkręcany jest ten bolec - być może trzeba kręcić poprzez to wcięcie, aż bolec nie wykręci się z magnesu???

Ukryta Zawartość

post-2999-100008383 1184784194_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze cyfrak w Polsce a ja na Łotwie... no ale na tyle na ile widzę to pewnie trzeba ładnie kręcić z tyłu, tylko że ie ma za bardzo czym - musi być jakiś "super-tajny-serwisowy-klucz-B&W", który pasuje....

W tym pdfie na stronie 19 jest schemat zawieszenia w wyższych modelach 8xx

Ukryta Zawartość

ale w 804 jest podobnie.

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

ciag dalszy... narzedziem zmontownym z dwoch widelcow ;)))))) odkrecilem srubke z tylu i glosnik wyszedl.... kabelki i luty w porzadku na kewlarowym.. a za cholere nie gra.... jak podlacze kable glosnikowe tylko do górnych wejść głośnikowych w kolumnie to nic poza tweeterem nie gra w ogóle....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.