Skocz do zawartości
IGNORED

NAD Masters M5 (CD/SACD) - jakie opinie?

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Państwa testował może odtwarzacz CD/Sacd NAD Masters M5 i ma o nim wyrobione zdanie jako niezależnym od wzmacniacza M3 komponencie?

Można tu i ówdzie przeczytać o NADach serii Masters ale głównie o wzmaku M3 albo o combo M3 / M5 (jak w którymś Audio-Video, gdzie na opisany charakter brzmienia zasadniczy wpływ miał, jak można domniemywać, właśnie wzmacniacz).

Opinii o samym CD (poza złowróżbnymi kłopotami z awaryjnością kol. Apkamena) brak.

Z góry dziękuję za info, z poważaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8726-100008287 1184919916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34883-nad-masters-m5-cdsacd-jakie-opinie/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szukaj opisow odsluchow w krakowskim Chillout Studio w watku o spotkaniach w Krakowie. Tam bylo duzo o tym modelu NADa i jego porownaniu do mocno tuningowanego leciwego Akai CD 73. Wnioski zaskoczyly sprzedawcow. Pozdrawiam.

jarlBjorn,

W cenie jaką ma ten cedek to dużo lepszym wyborem jest czesiek (CEC) TL51XR - ostatnio był u jerzyka w ogloszeniach w doskonałej cenie. Poczytaj opinie z "sobotnich odsłuchów" u mnie albo popytaj zafopa, on ostatnio to cudo nabył i broni piersią własną :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Co ja mogę powiedzieć o NAD M5 ?

Używam go w zestawieniu z M3 ,więc nie wiem jak gra solo z innymi klockami.

Nie grałem też nic na nim z SACD.Używam go jako odtwarzacz cd.

Jest napewno lepszy od wszystkich które miałem do tej pory.

Wydaje mi się neutralny w przekazie,mało czuły na kable które testowałem.

Wygląda na żywo rewelacyjnie.To szczotkowane aluminium poprostu bajka.

Awaryjność - w moim zaczął świerszczeć zasilacz,więc servis wymienił go na nowy egzemplarz,bo jak się przyznali nie mają w Polsce jeszcze części do serii Masters,bo podobno nie ma z tą serią problemów!

Jak będziesz potrzebował jakiś informacji to pytaj,co będę w stanie to odpowiem.

kris_k, 20 Lip 2007, 11:42

>To jest paskowy top-loader.

>A z tego co się orientuję do upolowania w okolicy 5kzł.

To bedzie problem. Toploader fajnie wyglada ale funkcjonalnosc, kazdorazowa zabawa w nakladanie krazka... Mam watpliwosci. Cena CECa tez niemala, nie wiem czy bede chcial tyle wydawac bo wplyw CD na brzmienie w moich amatorskich uszach dosc ograniczony.

Skoro NAD M3 jest neutralny to w zasadzie nie jest to zle? Czy sie myle...

Wydaje mi się, że M5 nie będzie wiele tańszy o ile w ogóle, od CECa.

Wracając do wpływu źródła - może i nie jest tak duży jak kolumn czy pieca, ale jest. A są źródła których wpływ jest większy niż się wydaje :). A może tobie wystarczyłoby podpiąć pod twojego dotychczasowego niedrogi DAC np. Zhaolu, czy nieco droższy DAC-5 Xindaka? Do doskonały upgrade, na temet tych urządzeń już wiele klawiszy zdarto na klawiaturach forumowiczów :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

...jezeli rozpatrujesz 51xr to musisz brac pod uwage zrodla powyzej 10kzl, do tej kwoty raczej trudno o konkurenta, moze znajdziesz jakiegos, ktory bedzie w czyms lepszy, ale jezeli chodzi o calosc i prezentacje muzyki klasycznej i jazzowej to bedzie ciezko...

witam.

dla mnie muszę się przyznać to "nakładanie krążka" to duża frajda, taka trochę namiastka uruchomiania adaptera :)

a swoją drogą 51xr gra naprawdę przednie.

pozdr.

Łukasz

Kris-k

Wydaje mi się, że M5 nie będzie wiele tańszy o ile w ogóle, od CECa.

< 4 tys.

>>> Wracając do wpływu źródła - może i nie jest tak duży jak kolumn czy pieca, ale jest. A są źródła których wpływ jest większy niż się wydaje :). A może tobie wystarczyłoby podpiąć pod twojego dotychczasowego niedrogi DAC np. Zhaolu, czy nieco droższy DAC-5 Xindaka? Do doskonały upgrade

Wpływ to jest tyle że moje ucho stepione średnio go słyszy:) w przeciwienstwie do zmiany wzmaka czy kolumn. Jaki to koszt jest ten DAC?

Poza tym, last but not least, jest czynnik o ktorym pisal Aptekaman -> przedni design (chociaz C.E.C tez OK).

Nb cena ok. 5 tys. za CEC dotyczy egzemplarza nowego czy uzywanego?

ABs

>>...jezeli rozpatrujesz 51xr to musisz brac pod uwage zrodla powyzej 10kzl, do tej kwoty raczej trudno o konkurenta, moze znajdziesz jakiegos, ktory bedzie w czyms lepszy, ale jezeli chodzi o calosc i prezentacje muzyki klasycznej i jazzowej to bedzie ciezko...

Jazzu malo slucham, klasyki wiecej, po przesiadce na Esoteca doceniam magie instrumentu pod nazwa skrzypce:). Nb. sugerujesz ze w rozrywkowej C.E.C. mniej blyszczy?

lucmaster

witam.

dla mnie muszę się przyznać to "nakładanie krążka" to duża frajda, taka trochę namiastka uruchomiania adaptera :)

Tez tak uwazam ale WAF tego niestety nieergonomicznego rozwiazania b. niski...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o XR to podobno gra fajnie (akurat tego CEC-a nie słuchałem) ale oglądałem go z bliska i jest wykonany po prostu fatalnie. Nie ma co porównywać do drapanego aluminium w poprzednich modelach 5100/51Z/51Z Mk. II. Niestety, od modelu XZ przenieśli produkcję na Taiwan i to widać. Te dwa ostatnie modele z kolei czytają CD-R ale jak na nie spojrzeć to widać skąd wzięła się ta obniżka ceny - wcześniejsze modele kosztowały 9-10 kzł.

Co do dźwięku - lubię dźwięk swojego 51Z Mk. II ale mi się już trochę znudził i szukam czegoś innego. Aktualnie męczę w domu Primare CD31 i wcale nie uważam, żeby grało gorzej od CEC - na pewno zupełnie inaczej. Prezentacja CEC-a jest na twarz, Primare ma dużo gładszy, miększy i prezentacja jest na linii kolumn i wgłąb sceny. Dźwięk jest przyjemniejszy niż CEC-a, bardziej analogowy, chociaż mniej wyraźny, dokładny ale też i niemęczący, nienerwowy co z CEC-em czasem się zdarza. Bas inny ale porównywalny jakościowo - w CEC twardszy.

> Prezentacja CEC-a jest na twarz, Primare ma dużo gładszy, miększy i prezentacja

> jest na linii kolumn i wgłąb sceny

O nie, nic bardziej meczacego imho niz dzwiek na twarz i 'granie pierwszymi planami', brr. Lepszy dystans...

> Aptekamen, a jak wyglada to w M5, czy pierwsze plany sa wypychane przed linie glosnikow czy scena jest budowana w glab? Dzieki.

O CECu mówiłem nowym, ale z prywatnego importu. Mniejsza z tym.

BlueMax poruszył ciekawy temat - Primare :). Swego czasu sluchałem D20 i mi się podobał. Nie wiem jak D21 i D31, podobno są lepsze, aczkolwiek miewaja problemy z odczytem płyt zabezpieczonych przed kopiowaniem (DVD-ROM jako napęd się kłania :/). Poza tym, WAF primare ma powyżej średniej :)

Kris

Zapomnialem ci odpowiedzieć na pytanie o przetworniki - Zhaolu jest w cenie ok. 1kzł (nowy lub używany), a DAC-5 chyba coś koło 2.5 kzł u dystrybutora.

Tak mi przyszło jeszcze do łba - posłuchaj Arcama CD192 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba będzie właśnie dobrym uzupełnieniem do przejrzystego wzmaka i dynaudio.

Ukryta Zawartość

Kris

Jest jeszcze tańszy Arcam -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co do prezentacji CEC to mój 51Z Mk. II gra na twarz. Podobno dźwięk tych nowych XZ i XR jest zupełnie inny - to są zupełnie inne playery, inna fabryka, inny napęd, laser, wykonanie, tylko design pozostał taki sam. Także nie wiem czy XR gra na twarz, być może to się właśnie zmieniło.

A Primare mi się podoba - jego dźwięk bardzo dobrze wpasował się w mój system. Ma ten sam napęd co z jednej strony RA Opus 21 a z drugiej HK :) Ale to bardzo dobry napęd, a jak ktoś się bardzo obawia to może kupić teraz kilka egzemplarzy na zapas i jest player na długie lata :)

Pozdr.

M5 nie jest przestrzenny.

Gra raczej sceną jak to ująłeś w głąb.Nie ma się wrażenia,że wysokie tony odrywają się bardziej od kolumn niż reszta,więc przekaz jest spójny.M5 to taki dobry i spokojny uczeń,robi co trzeba ,ale niczym szczególnym się nie wyróżniaMyślę,że wzmacniacz spokojnie przejmuję nad nim kontrolę.

• 5 tygodni później...

Co do Arcama cd 192 mam pytanie.

Jak z płytami CD jest w tym modelu, tzn czyta wszystko, czy tylko orginały?

Myślę o tym modelu od dłuższego czasu. Nie zależy mi na skoku jakości dźwięku (między Roksanem), tylko na płytkach. Caspian jest takim "urzędasem", piratów stara się nie czytać, tylko czasami coś mu wyjdzie, a w swoim zbiorze mam troszkę takich płyt.

Pozdrawiam

• 1 rok później...

Czy opinie wydajesz na podstawie własnych odsłuchów czy na podstawie prasy .Znam recenzje że to świetnie brzmiący analogowo odtwarzacz cd.

Właśnie mam okazje kupić go za 3000 pln.Czy warto?

aptekamen

Właśnie zastanawiam się nad kupnem M55.Stan sklepowy (Anglia 2007)po minimalnym przebiegu właściwie jeszcze nie wygrzany.

Czy uważasz że ten odtwarzacz nie ma konkurencji do 3tyś ,bo za taka mogę go kupić? Czy odtwarza SACD bo w Audio Video z 2/2007 napisali ze nie potrafił wydobyć dźwięku mimo że odczytywał płyty.

Jak spisuje się ,czy nie jest awaryjny(poza tą jedna usterką zasilacza).

• 1 rok później...

A co myślicie nt. porównania M5 z Roksan Caspian Mseries-1? Pytam bo zastanawiam sie nad zakupem jednego z ich. Dodam, ze miałoby to być jak na razie połączenie z wiekową integrą Roksan Caspian Mk1. Proszę o opinie....

• 1 miesiąc później...

Odświeżam temat. Miesiąc już M5 pieści moje uszy. Tego właśnie szukałem. Jedni powiedzą: średniak. Ja powiem inaczej: nie ma własnego charakteru. Gra to, co jest na płycie. Owszem, nie jest jakoś całkowicie transparentny (nie ta kasa). Ale ma jedną cechę, której zawsze szukałem: wszechstronność. Nie ma słabych punktów w żadnym gatunku muzyki, zawsze robi robotę. Przy tym dla kiepskich nagrań jest wyrozumiały. Da się słuchać nawet Deep Purple In Rock sprzed remasteru :) Dotąd z braku kasy miałem zawsze „jakieś” źrodła. A to analityczne - wtedy krew szła z uszu przy płytach Harmonia Mundi. A to łagodne - umierałem z nudów przy rockowych nagraniach. Teraz w końcu nie zastanawiam się co wnosi odtwarzacz. Wkładam płytę i słucham. Co do znanych mi CECków: Nad M5 przy podobnej gładkości brzmienia ma odrobinę słabszą (ale nie słabą) mikrodynamikę. Ale za to makrodynamika jest lepsza. CEC mojej znajomej sprawia mi frajdę przy słuchaniu klasyki, za to brakuje mi kopa i brudu w rocku. W M5 mam :)

Są jeszcze 2 fajne cechy. 1) SACD: właśnie z zachwytem odkrywam katalog Linna :) 2) Naprawdę widoczna różnica między filtrem slow i normal na CD :) To jest bonus, którego się nie spodziewałem. Za ostre nagranie? Za dużo sybilantów? Włączamy slow i odpoczywamy. Świetna rzecz. Proszę pamiętać jednak, że to moja osobista opinia. W moim wieku słuch siada, oczęta ślepną itp :) Winej konfiguracji, w innym repertuarze i przy innych upodobaniach... W każdym bądź rzie w ajbliższym czasie prędzej wymienię wszystkie pozostałe części toru niż M5 :)

Jedna wada: czasami logika głupieje. Np. odtwarza płytę a dźwięk nie płynie. Albo zamiast następnego utworu głośny szum. Lub nie potrafi odczytać płyty SACD. Wystarczy zrestartować i po sprawie. Nie jest to częste, ale bywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.