Skocz do zawartości
IGNORED

The Most Beautiful Girl in The World

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Sprobuje wyplotowac tego gifa w hpgl i namaluje plytke i wytrawie moze zloze przed innymi? Choc prawdopodobnie jest juz kilku co to jako wlasne opracowania chca sprzedawac za gruba kase.

Ten deryl jak go roboczo nazywam w swoim mozgu jest bardzo poodbny do koncepcyjnie do S300 NAD. Tam tez mamy stopien wejsciowy na tranzch ale na dwoch parach roznicowych npn i pnp dla zwiekszenia symetrii i nieobjety nfb stopien wyjsciowy. Mysle ze rezultaty beda poodbne. Czy S300 mial dobre recenzje? chyba tak. Ale kto go sluchal ten wie ze wzm ma swoja specyficzna barwe. derylem moze byc podobnie. Choc z racji innej koncowki mocy gdyz deryl to rozwiazanie identyczne z tym jakie stosuje sie w OP a S300 ma na wyjsciu zwykly klasyczny rozbudowany wtornik komplementarny.

Nad wrócił do wzmacniaczy różnicowych??A troche ich lubiłem za te krzyżówki na wejściu.

Senicz jak masz schemacik s300 to wrzutnij będzie ubaw.

S300 słyszałem nawet testowałem go dłużej i nigdy nie słyszałem tak mocarnie wyglądającego wzmaka który tak kiepsko by kontrolował bas i w ogóle głośniki.Przy tej cenie dzwięk tego wzmaka to skandal.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Mozna go kupic w foxel za grosze. A schemat jest dosc skomplikowany. byc moze wystarczylo by zapiac nfb w tym s300 do wyjscia i wszystko by ruszylo. byc moze deryl z nfb od wyjscia tez zagra bosko? ja mam w nalesniku nfb na poziomie -80db i jest ok. Ba, mysle aby podniesc nfb do -100dB. Ale bedzie wtedy jazda co?

Powiem szczerze że s300 mnie nie zafascynował,Nad ma niezłe rozwiązania tylko zawsze coś tam jest skopane.Ale idea stopnia końcowego nie objętego pętlą nf jest słuszna,ale tylko pod warunkiem że stopień końcowy ma sam z siebie duży df (przynajmniej z 500).W ostatnich latach coraz częściej sie go stosuje jak w darttzelu ,s300 i wszystkich krellach od 10lat,tylko że na wyjściu pracują wtórniki o df 30-50(w krelu 120 bo dali na wyjście 10par tranów).Idealnie do tego nadaje sie stasis (też sie powtarzam) ciekaw jestem kiedy ci "wielcy" w wielkich firmach na to wpadną.

Allah nie zrzuci czekolady bo zebrało sie za dużo łakomczuchów.

Z racji uzytych tranow sterujacych mozna domniewywc dedukcyjnie ze prady spoczynkowe w tych stopniach sa ok. 400mA bo gdyby byly mniejsze to by uzyli MJE340/350 jesli kolegow zadawala mniejsza moc to moga zmniejszyc prad w sterujacych do 200mA i uzyc tych mje choc po zastosowaniu 2sc5200/compl moc moze byc bardzo duza z racji wiekszej bety tranzystorow od uzytych w orginale 2sa1302. Przyczym mje maja duzo lepsze parametry audiofoniczne od tych orgin.

Skoro cały wzmak ciągnie ok.75W/kanał,to wg.mnie wątpliwe jest ,aby stopień sterujący trany mocy ciągnął 40W (0,4A *50V*2)

Senicz-co żeś sie uparł na te 400mA biasu? (w stopniach sterujących na 15032 i15033 jak sądzę)

Jesli ma to dawac prad wyjsciowy 10A lub wiecej to prad bazy wyjsciowych musi byc w granicach 300-400mA a jesli prad tych baz ustala zrodlo pradowe to muis miec prad w granicach 300-400mA. proste?

W sumie proste i nawet logiczne jak ktoś jest samoukiem.Tylko dlaczego tak sie nie robi?Bo wg tej teorii każdy tran mocy powinien być sterowany ze żródła o biasie 400mA.

W tym układzie tran mocy jest sterowany wtórnikiem emiterowym-(z tym sie chyba każdy zgodzi) podobnie jak w normalnym układzie darlingtona jest tylko odwrotna polaryzacja(tylko w życiu nie widziałem by ktoś na pierwszym stopniu darlingtona dał więcej jak 40mA biasu-chyba znowu się powtarzam).

-odp na pytanie:każdy

-w tym układzie masz w bazie trana mocy rez.27ohm-przy Ic=10A masz Ib=200mA. na rezystorze bazowym dostaniesz spadek napięcia ok.5V i bias 400mA niewiele poprawi.

-już powijam zdrowy rozsądek tego rozwiązania

dioda jest w kierunku przewodzenia wiec tylko 0.6 v strat. A wtornik sterujacy reguluje tylko prad zrodla wiec max pradu bazy to 400ma jesli zrodlo ma tyle oczywiscie pod warunkeim ze wtornik jest wylaczony. Tam musi plynac 400mA.

Ale żeś sie uparł

-IDENTYCZNIE JEST W DARLINGTONIE,ale nikt nie wali tam 400mA bo by go odwieżli do Dworek.

-"wtornik sterujacy reguluje tylko prad zrodla"-to są mocne słowa,mam nadzieję że to pomyłka

>wilu żubr, 20 Sie 2007, 10:08

>idea stopnia końcowego nie objętego pętlą nf jest słuszna...

Co wy ludzie z tym sprzężeniem. Bez ujemnego sprzężenia zwrotnego nie byłoby życia!

Dla przykładu - nikt by do knajpy nie trafił!

Jestem Europejczykiem.

Jaro 747-zahaczamy o filozofię,ale jak tak sie na to popatrzy to sie zgadzam.

Odpaliłem dzisiaj stopień końcowy z dartzella w wersji Senicza (20 lip 2007 22.10)

na wyjście dałem 2sc5200 sterowane z bd911/912 w żródłach prądowych bd911/912 i bc547/557.

Wejście pracuje na prądzie 40mA,a stopień końcowy na razie 200mA.Zasilanie + -20V.

Działa poprawnie i odpalił bez najmniejszych problemów(jest stabilny temperaturowo).Gra zadziwiająco dobrze.

Zrobiłem sam stopień końcowy i zapiąłem go zamiast mojego układu wyjściowego(który wygląda podobnie tylko że zamiast pary tranzystorów wyjściowej ma mój układ oparty na stasisie)

Jako preamp pracował układ o topologi zbliżonej do LM6171 bez sprzężenia zwrotnego.

Stopień w wersji Senicza ma całkiem niezły damping faktore df=90-100na 8ohm(przy podniesieniu biasu i innych taranach na wejściu powinien jeszcze podskoczyć)

Odpaliłem go parę godzin temu i czekam aż sie wygrzeje.Na pierwszy rzut ucha gra naprawde OK.Bas ma na poziomie fabrycznych,tranzystorowych wzmacniaczy(chociaż mój ma lepszy).Środek jest największym atutem pełny,barwy b.ładne,gładki ale nie nudny i całkiem żywiołowy(duża przyjemność ze słuchania).Ma ładne pełne barwy,ale nie jest nienaturalnie ocieplony(dla mnie duży atut)

Jedyne czego mi brakowało w porównaniu do mojego to:trochę mało było słychać dzwięków z tła,dalszych planów,góra jest troche za mało przejrzysta i przydało by sie więcej przestrzeni(ale układzik jest na nowiutkich elementach i może trzeba go trochę pogrzać)

Ogólnie w porównaniu do podobnego układu Drakula (na fetach) ten jest o co najmniej klasę lepszy.

Z tego wynika ze impedancja wyjsciowa tranzystorow bez rezystorow emiterowych jest dosc niska. Jesli chce sie dostac duza moc z takiego ukladu to trzeba uzyc najmocniejszych pojedynczych tranzystorow mocy w obudowie TO3P na dwie sruby. Co do rezystorow w kolektorach to moga sluzyc do pomiarow pradow w ukladzie i moga miec zadanie satabilizacji w.cz. tranzystorow wyjsciowych. Mozna ich uzyc w ukladzie przeciwzwarciowym zapinajac na nich odpowiednie tranzytory malej mocy z dzielnikami. Ten uklad jest o tyle dobry do zabezpieczen bo prad sterujacy ze zrodla limituje max prad kolektora i przy zwarciu nie ma sytuacji lawinowo wielkich pradow wywolanych petla nfb. W tym ostatnim przypadku prad wyjsciowy siega wielu dziesiatek amperow i czas zniszczenia ranzystorow mocy trwa duzo szybciej niz zadziala uklad przeciw zwarciowy. W tym ukladzie prad jest ograniczony np. do 10-12A co nie niszczy tranzystorow natychmiast i pozwala na reakcje zabezpiecienia. Nawet tak jak w orginale ukladu tyrystora przepalajacego bezpieczniki.

wilu, mozesz napisac na jakich kalmotach miałeś poskładana drakule ?

Dla mnie to dobry wzmak...zalezy jak i na czym sie go złoży.

O to, z ezrobiłeś to dobrze jestem spokojny :) ...ale jakie klamoty tam pakowałes ?

Lancaster-nie mówię że drakula jest zły,tylko od mojego składaka z wczoraj jest gorszy.Ja miałem drakule na IRFP240/9240,2*tl431, 2*50k trimpot,2*rezystor 100k. O ile pamiętam mój drakul miał df=18.

wilu...i dalej OPA552, a fety były I.R. ? To dla mnie ważne bo właśnie sie biore za poskładanie kolejnego pieca i jak Dartzeel faktycznie sporo lepszy to nie bedę kombinował....w sumie najuczciwiej by było postawic wzmaki obok siebie...

Sterowałem to z mojego preampu który już opisywałem

Tak wiem że z innymi fetami niż IRFP zagrał by drakula lepiej ale na nich był zrobiony podstawowy układ.

Senicz ja odpaliłem układ bez rezystorów w kolektoach.Umieściłem starym nawykiem rezystor 1/4W 1ohm w linii

zasilania i ustawiłem na nim 0.28V.Tak mała moc rezystora ma ten cel że pali się szybciej niż trany mocy w przypadku wzbudzania,jak sie nie wzbudza to sie go zwiera.

Jak tam?Ktoś bawi się tym wzmakiem?Czy zostałem ostatnim mohikaninem?

Zebrałem się dziś w sobie wziąłem tą końcówkę do przyjaznego mi sklepu hi-fi i podłączyłem do zestawu za 40tyś.zł

To nie jest zwykły wzmak!

Na zachętę dołączam zdjęcie mojej "max" wypasionej wersji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.