Skocz do zawartości
IGNORED

Skuteczność kolumn i lampa..

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zestaw został zrobiony narazie na próbę, bo szkoda byłoby, żeby się gds-y marnowały. Przywiozłem je kiedyś od kuzyna i w jednym nie było już lejka papierowego. Tej lejek i tak nie jest niezbędny, ponieważ same głośniki idą do 8-10 khz-ów. Na górę poszły gwizdki neodymowe 25mm z dodatkową tubką, która zwiększa spl i kierunkowość. Gwizdki mają 92db. Zwrotnica pierwszego rzędu 6mikro, a GDS fullrange. Środki głośników zostały zaklejone kopułkami przeciwpyłowymi z jakiś chińczyków, które musiałem rozbebeszyć. Ostatnio w ogóle zainteresowałem się zestawami tubowymi, dlatego powstała ta inspiracja. Dodam jeszcze, że nie zawsze muszą być stare głośniji do lampy. W załączniku moja konstrukcja według projektu miesięcznika Hobby Hi-Fi na głośniczkach z wyższej półki. Zestaw ma 91db i gra całkiem dobrze dzięki midwooferowi, którego membrana waży zaledwie 90 gram i skonstrułowana jest z trzech składników.

Pozdrawiam adam2948.

Witam! W 100 procentach nie ma możliwości obliczenia, bo brakuje nam parametrów. W necie nic nie ma poza SPL. częstotliwością rezonansową i pasmem przenoszenia. Ale biorąc pod uwaę, że orginalna obudowa Eltrona była za duża zrobiłem narazie kolumnę o objętości 42L closed. Jest to obudowa w fazie eksperymentowej. Niebawem, jak ukończę dodam zdjęcia.

Pozdrawiam adam2948.

Witam! Mniej więcej będzie to tak wyglądało jak na zdjęciu, tylko że będę chciał pochylić je pod kątem do tyłu.

Pozdrawiam serdecznie adam2948.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam! Niskiego basu z nich nie osiągniemy, ale stopa perkusji jest dobra, a zwłaszcza piękna średnica. Opinia, że te głośniki nie nadają się do domu wzięła się przede wszystkim z tego, że dawne budy Eltrona były stosunkowo duże, a kolumny buczały, a nam chodzi głównie o miły przekaz na lampie. Jak podłączyłem pod starą końcówkę tranzystorową z regulacją basu i sopranu to potrafiły dać więcej basu. Zawsze możemy uzupełnić zestaw dobrym subwooferem.

Pozdrawiam adam2948.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.