Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywarka DVD+DAC- alternatywa CD

wojtekr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem stworzenia urządzenia, które będzie alternatywą dla odtwarzacza CD. Obecne formaty pozwalają kompresowac muzykę bezstratnie więc czemu nie wywalić całości na HDD i za pomocą na przykład nagrywarki DVD i zew,. DAC'a używac z z podobną jakością. Używam określenie z podobną gdyż nie zakłdam utylizacji płyt czy odtwarzacza CD a jedynie rozszerzenie systemu. Czy można to zrobic bez utraty jakości dzwieku? Z obawy o jakość dzwięku odrzuciłem Yampp i DAR-001 ()- może nie słusznie.

Na początek nasuneły mi się następujące pytania:

Czy to ma sens, czy nie ma tu jakiś podstawowych błędów w założeniach?

Czy model nagrywarki ma znacznie w przypadku zew. DAC'a?

Jaki model nagrywarki?

Jaki DAC- na to pytanie mam nadzieje odpowie mi wątek "DAC War"

Czy ma ktoś jakąś wiedzę na temat wymiany dysków na większe w nagrywarkach DVD? Czy to jest tak jak w PC, że do pewnej wielkości wymieniamy je dowolnie?

Ponieważ zakladam zakup tańszej nagrywarki więc pewnie wywalę ją do nowej obudowy DIY wraz z DAC'iem

Prosiłbym o opinie na temat tego pomysłu.

wojtekr

https://www.audiostereo.pl/topic/35084-nagrywarka-dvddac-alternatywa-cd/

hmm, nie do konca rozumiem post, chcesz zbudowac zewnetrzne urzadzanie ala YAMP / DAR (rozumiem ze chodzi o ten z EP)? Jezeli chcesz odtwarzac z plyt DVD a nie z HD to pamietaj ze DVD / CD komputerowe ciagna o wiele wiecej pradu oraz sa glosniejsze niz zwykle CD specjalizowane do audio. Wiem bo to przerabialem poza tym nie wiem jak chcesz odtwarzac formaty skompresowane i co wedlug Ciebie mialoby dekompresowac te formaty, masz 2 wyjscia:

1. najprostrze - na hd leza wav'y, wystarczy chyba zwykly avr + kontrola przez ATAPI i strumienowanie do jakiegos odbiornika (np. takiego jaki jest w DAR)

2. trudniejsze - na hd leza skompresowane pliki WAVPack (chyba to tak sie nazywa) - bezstratny format kompresji z algorytmem dostepnym dla jednostek bezkomprocesora floatpointow - np. arm'y, ale nie wiem jakie sa wymagania procesochlonne / pamieciochlonne - zadanie o duzym poziomie trudnosci

3. kupno plyty w formacie itx i dorobienie sterowania np. przez pilota + wizualizacja (LCD itp) - instalacja linuxa + sterowanie z wlasnych peryferii - rozwiazanie najlepsze z punktu widzenia kodekow praktycznie kazdy kodek da sie obsluzyc, ale duzo pracy zwiazanej z pisaniem softu sterujacego i duzy poziom zaawansania wymagany od strony linuxa

innych rozwiazan w zasadzie nie widze, to czy muzyka bedzie z DVD lub z HD nie ma znaczenia w zasadzie, i tak glowny problem to dekompresja

"Czy ma ktoś jakąś wiedzę na temat wymiany dysków na większe w nagrywarkach DVD? Czy to jest tak jak w PC, że do pewnej wielkości wymieniamy je dowolnie?"

To zależy od modelu, w niektórych firmware jest we flashu i można sobie tak po prostu przełożyć dyski, w innych jest na dysku i trzeba to przegrać, jeszcze inne rozpoznają tylko swój dysk i nic się nie da. Pierwsza wersja chyba w takich marnych firmach. Więcej nie pamiętam, pisali o tym nie tak dawno w Chipie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.