Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmatowić aluminium????

Jarh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanko dotyczące zmatowienia aluminium na przedniej płycie obudowy wzmacniacza. Miałem rysę, którą potraktowałem papierem ściernym i teraz w tym jednym miejscu aluminium zamiast matowe - tak jak na pozostałej powierzchni - po prostu się błyszczy. Czy jest jakiś sposób aby przywrócić w tym miejscu mat?!?!?!?

https://www.audiostereo.pl/topic/35112-jak-zmatowi%C4%87-aluminium/

jak hcesz zrobic blysk, to na allegro wczoraj widzialem ogloszenie, facet robi aluminum na wysoki polysk, z jego opisu wynika ze to dosyc peracochlonny proces i zajmuje mu chyba z 7 dni od wyslania paczki, ale kosztuje dosyc malo...jak na mat to bierz papier sciery i szoruj:)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

to się miękką szmatą poleruje, racja że dosyć czasochłonne zajęcie,

dałem znajomemu manetki z kolarzówy na taki zabieg i po 2 dniach świeciły się jak psu jajca :D (coś ala chrom)

Jarh, 31 Lip 2007, 07:32

-> zadne z powyzszych - pewnie masz anodowane aluminium które przedtem było albo szczotkowane albo kulowane.

trudno będzie ci odzyskać identyczny efekt tylko w tym miejscu gdzie szlifowałeś - najlepiej złapać szlifierkę oscylacyjna i przygotować całą powierzchnie do anodowania, jeśli to nie wchodzi w rachubę to można starać się miejscowo szczotkować/doszlifować mniejszym ziarnem i lekko zmatowić - ale to nie będzie idealnie jak przed szlifowaniem i będzie widoczne.

wrzuć fotki - łatwiej będzie doradzać....

Jarh, 31 Lip 2007, 07:32

czy to chodzi o baltlaba? - jeśli tak to domowym sposobem nic ciekawego nie osiągniesz. to szczotkowane i anodowane aluminium. jeśli nawet przygotujesz całą powierzchnię szlifierką to masz wytarte napisy - napisz mail do baltlaba i podpytaj ile kosztuje wymiana/naprawa - wyjdzie taniej, szybciej i zdecydowanie lepiej w takim wypadku.

PS> na przyszłość nie używaj tak inwazyjnych metod:)

Racja, ja też wymieniałem "czoło" w batlabie, nie jest to drogie. Pan Ryszard na pewno pomoże, to bardzo życzliwy człowiek, któy podchodzi bardzo profesjonalnie do swoich klientów. Szkoda takiego ładnego brzydaka traktować papierem ściernym.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Tak - chodzi o zmatowienie a nie o wypolerowanie. To niestety nie Baltlab bo nie było by nic łatwiejszego niż zamówić panel u producenta. Co do papieru ściernego to szlifowałem naprawdę delikatnie i bradzo małym ziarnem - chyba 100, a ten panel chyba faktycznie jest anodowany. Wieczorem postaram się wrzucić fotkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.