Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerowych problemów ciąg dalszy.....

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel

Nie wyrzuciłeś pieniędzy w błoto !!! nawet jak by to nie była trafna ocena usterki !bo z tego co piszesz... "Megabajt 300W" który mam w tej chwili...Na 100% nie ma 300Watt :/ to coś jak P.M.P.O w Audio :)

No na tych kiepściunich zasilaczach nie podaje się realnej mocy ! zawyża się ją. A tym że nie wyrzuciłeś kasy to też poważnie.

Przykład: Miałem kiedyś CODEGENA 300Watt często podłączałem pod niego radia samochodowe do sprawdzenia kiedy podłączałem podczas uruchomionego komputera był taki spadek napięć że komputer się zwyczajnie resetował :D nie ma tego efektu na "Firmowym zasilaczu 300Watt"

Kasjel, 9 Sie 2007, 18:16

>>>>To pierwsza rzecz "sprzętowa" jaka mi się zepsuła w tym komputerze od nowości, czyli od czterech

>>>>lat.Tak więc i tak nie mogę narzekać.....

No to tak średnio na jeża :) ale wstrzymał bym się z określaniem co się zepsuło ;)...A poza tym kiepski zasilacz potrafi zajeździć płyte główną !!

>>>>A "Chifeteca" tanio kupiłem.....co nie ? W końcu jest nowy i 24 miesiące gwarancji !

To dobra cena, ale wydaje mi się że z powodu wersji OEM czyli golutki :) ale to bez znaczenia ważne że gwarancja jest !

Wilu, moc sumaryczna zasilacza nie ma wielkiego znaczenia, najważniejsza jest obciążalność dla linii +3.3 i +5V(które są źródłem zasilania dla wszelkich elementów logicznych), bo +12V, czyli silniki wszelkich napędów nie są specjalnie prądożerne i sobie radzą.

W ogóle zauważyłem, że pomimo, iż zasilacz jest jednym z najważniejszych urządzeń w blaszaku, to 99% użytkowników ma makabryczne braki w sprzęcie i wiedzy w tym zakresie...

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Naprawa mojego komputera skończyła się na tym, że praktycznie z starych części została tylko buda i napędy CD-R oraz stacja dyskietek.Uszkodzona była tylko płyta główna, ale fachowiec namówił mnie na płytę nowego typu.No a potem oczywiście trzeba było wszystko nowe kupować, bo stare nie pasowało.Kupiłem nowy HD "Western Digital WD1600AAJS" na SATA II.Płytę gł. mam z interfejsami SATA I.Ale nie wiem jak go podłączyć, ponieważ nie widzę tam żadnych zworek.Naklejki z objaśnieniami też nie ma.W związku z tym mam pytanie.....gdzie mam włożyć zworkę aby ustawienie było na "master" oraz żeby dysk był kompatybilny z SATA I ??? W tej chwili mam podłączony stary HD do jedynego portu IDE.Dlatego drugi CD-R mam odłączony, bo jest starego typu na IDE.A wiadomo że do jednego IDE mogą być podłączone max. dwa urządzenia.

W urządzeniach SATA do jednego kabla mozna podłączyc tylko jeden napęd, więc nie ma potrzeby wyboru master/slave. Jesli chodzi o zworę SATA/SATAII to opis ustawień powinien być na nalepce dysku...

Okazuje się, że na płycie głównej są gniazda SATA typu MASTER oraz SLAVE.Niestety byłem zmuszony podłączyć nowy dysk twardy jako SLAVE.Uaktywniłem porty SATA w biosie i potem podłączyłem nowego twardziela na SATA (Slave).Jako "Master" pracuje nadal mój stary twardziel.Niestety nie mogę zainstalować systemu na żadnym z dysków, ponieważ podczas intalacji (na samym początku) pokazuje się niebieska plansza informująca o problemach (pci.sys).Zauważyłem że w menedżeże urządzeń jest znak zapytania przy "PCI Device".Okazuje się, że nie zostały zainstalowane sterowniki tego urządzenia.Nie mam pojęcia jak udało się zainstalować system gościowi który go naprawiał, ale mam wrażenie że przyczyną tych problemów jest właśnie brak tych sterowników "PCI Device".Czy wiecie może jak zainstalować te sterowniki, albo raczej skąd je wziąść ???

Drugie pytanie jest takie.....czy to prawda, że napęd CD-RW można podłączyć za pomocą specjalnej przejściówki do PCI ??? Dysk ma łącze typu IDE.

Kasjel

>czy to prawda, że napęd CD-RW można podłączyć za pomocą specjalnej przejściówki do PCI ???

>Dysk ma łącze typu IDE.

Tak, to urządzenie to kontroler IDE na złące PCI.

Np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam, mam 3 problemy, proszę o pomoc:

1. Po zmianie karty graficznej z radeona 9550 128MB na X1950pro 512 MB procek bardziej mi się grzeje, czy to normalne? W trybie przeglądarki, żadnych gier i aplikacji w tle, temperatura procka ok. 40-43 stopni, wcześniej 36-38.

2. Po zmianie zasilacza z Modecom Feel 300 na Tacensa Supero 700 (musiałem wymienic, z uwagi na kartę) na 4 pinowym złączu na płycie głównej słychac dźwięk jakby spiecia, po wymianie na starą zasiłkę wsio ok, co jest?

3. Po zainstalowaniu nowej karty nie mogę z klawiatury wklepac litery "ci" bo od razu jak przycisnę "c" z altem to otwiera mi się Catalyst Control Center.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

tomek11, 24 Wrz 2007, 21:06

1. byc może nowa karta podgrzewa Ci powietrze w obudowie którym chłodzony jest procesor

2. Popracuj na zdjętej obudowie i postaraj się znaleźć miejsce "spięć"

3. Poszukaj w opcjach tego programu czy nie ma możliwości zmiany skrutu uruchamiającego a jeśli program jest Ci nie potrzebny to go WYWAL ! ;)

arbuzMC, 25 Wrz 2007, 11:59

>a ja kupiłem nowego kompa i nic się nie grzeje,

Niektórzy wolą mniec pod kontrolą co jest w środku :) a po drugie , temperatura podana przez tomka to nic groźnego.

Swgo czasu zrobiłem z nudów experyment

Z kilku kartek ( by było sztywniej ) zrobiłem tunel dla procesora i podałem mu powietrze ( przy cały czas otwartej obudowie ! ) z większej o około 20 cm odległości od komputera ! temperatura spadła o 5-6 st.

1. Faktycznie nowa karta mocno dogrzewa. Pytanie moje było raczej podyktowane tym, czy przy wiekszej wydajności karty procesor też musi się więcej napocić. Procek to P4 Prescott LGA775 2,8GHz, chłodzony boxowym coolerem. Przy okazji pytanie, czy kartę X1950pro, która ma 2 gniazda do zasilania, lepiej zasilić z jednej linii 12V, czy z dwóch różnych?

2. Gdzie mam szukać tych spięć, sytuacja jest dla mnie na tyle dziwna, że przy starym zasilaczu nie było tego dziwnego, metalicznego dźwięku, coś jakby iskrzenie. Czasami jest, czasami nie ma, a pojawia się w okolicy 4 pinowego gniazda zasilania płyty głównej, niedaleko procesora (płyta ABIT AS-8). Co ciekawe (i może ma znaczenie) stała wiązka wychodząca z zasilacza ma 2 końcówki 4 pinowe (jedna z nich oznaczona jako P2), ale obrys metalowych wkładek jest różny (minimalne różnice, np. 1 lub 2 wkładki w jednej z kostek mają rogi owalne, a w drugiej kostce kwadratowe), dzisiaj podpiąłem taką samą końcówkę, jak w starym zasilaczu i wydaje mi się że było ok. Ki diabeł?

3. Spróbuję jakoś usunąć ten skrót.

Dzięki wszystkim za pomoc!!!

tomek11, 25 Wrz 2007, 12:39

1. Zależy od wydajności lini 12V czyli od samgeo zasilacza myśle, że w twoim przypadku można z jednej, ale jeśli masz wolny molex to możesz podpiąć pod dwa.

2. Ciężko coś powiedzieć, ja myslę że to z cewek przy procesorze - ( cieszą się z dobrego napięcia )

>_WILU_

Dzięki za Twoją pomoc.

1. Kartę podłączyłem jednak 2 molexami z niezależnych linii, przy podłaczonej jednej końcówce komp w ogóle nie startuje.

2. Wymontowałem zasilacz, ale nie odpinałem kabli i co? Dźwięk chrobocząco-iskrzący, taki lekko metaliczny (coś jak praca hdd, tylko bardziej metaliczna) wydobywa się z zasilacza. Zasilacz to Tacens Supero 700. Poza tym dżwięk ten ulega chwilowemu przerwaniu, dosłownie na ułamek sekundy, jak np. przewijam scrollem myszki jakąś stronę, i zrobię jeden ruch kółkiem w górę lub w dół. Poza tym sam wentylator, zanim zacznie kręcić się na stałe, to przy tych ruchach scrollem myszki i ładowaniu różnych aplikacji wykonuje 2-3 mm ruchy w jedną lub drugą stronę, a co gorsza jest to słyszalne. Czyżby to wina zasilacza? Stary ModeCom 300, choć nie ma najlepszych opinii, do tej pory pracował bez większych zastrzeżeń. No ale ze względu na kartę musiałem go wymienić. To tak jakbym jeździł maluchem, kupił Mercedesa i miał gorszy komfort niż wcześniej. Trochę to irytujące. Czyżby Chińczycy potrafili wszystko spartolić? Czy w ogóle można kupić jakikolwiek zasilacz nie robiony w Chinach? A może to w ogóle problem do obejścia. Please, help!!!

3. Udało mi się usunąć ten skrót, było to wkurzające.

Pozdrawiam

porlick, 25 Wrz 2007, 15:22

>Mam pytanko z inne dziedziny: Jak (w XP) powiększyć okienko kalkulatora, nie zmieniając

>rozdzielczości ekranu?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy da się to zrobić gdzieś w opcjach ale ciekawym rozwiązaniem jest LUPA w XP

KLIKASZ kolejno:

START > POMOC I OBSŁUGA TECHNICZNA

w okienku "wyszukaj wpisz: LUPA i kliknij enter.

następnie w wyszukanych zadaniach wybierz: Ustawianie opcji śledzenia Lupy

w oknie po prawej wybierz podpunkt 1 czyli: Otwórz program Lupa.

Uruchomi ci się lupa która powiększa miejsce gdzie w danej chwili znajduje się kursor więc powiększ sobie kalkulator :)

tomek11

Ja bym ten zasilacz conajmniej reklamował ale raczej starał się zwrócić bo kosztował Cie pewnie nie małe pieniądze, a oferta zasilaczy jest dość obfita !

Co do CODEGENÓW 300W posiadałem takie cudo już to tu chyba pisałem ale ciągnoł i uciągnoł ATHLONA 2,4 co najlepsze wentylatory miał poprzepinane na 5V chcialem go troche uciszyć co mi się udało i w sumie to z Ciekawości jak długo pochodzi...no i chodzi do tej pory już od 2 lat ale już nie u mnie. A taki to syf podobno, HĘ ?.

>>Tomek11

Wymień tego Tacensa na Chiefteca np. CFT 560W i będzie spokój. Albo coś z Tagana (ale to już koszty wyższe).

Wsadzałem już troszkę tych Chiefteców z serii CFT i nigdy nie miałem problemów z nimi.

Z Tacensa to lubię tylko coolerki na procki (chociaż nie tak jak Scythe) ;)

Jeżeli chodzi o ModeComa - oni mają różne modele zasilaczy.

Dawniej była seria GT, obecnie chyba MC - te są dość dobre. Jest jeszcze seria Feel - Feel I był kiepski, II był ok, III znowu jest kiepski.

Przed kupnem zasilacza można skorzystać z

Ukryta Zawartość

+ jakiś zapas sobie dodać.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.